Frynsete rykte, men får støtte fra veteran-presidenten:Norsk scientolog på europatoppen

Med aktiv støtte fra den største norske veteranorganisasjonen er omstridte Dan Viggo Bergtun valgt til leder for 15 millioner europeiske krigsveteraner. Foto: Scanpix/ WVF
Med aktiv støtte fra den største norske veteranorganisasjonen er omstridte Dan Viggo Bergtun valgt til leder for 15 millioner europeiske krigsveteraner. Foto: Scanpix/ WVF
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p15 millioner europeiske krigsveteraner fikk nylig ny norsk leder. Dan Viggo Bergtun ble valgt selv om han har lurt forsvarsministeren, bruker prestisjevervet innad i Scientologikirken og beskyldes for å være konkursrytter. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): Dan Viggo Bergtun (53) er den øverste tillitsvalgte for 15 millioner europeiske krigsveteraner, og de norske veteranenes leder går god for ham. Men Bergtun har en rekke konkurser bak seg, og beskyldes for konkursrytteri.

Det skjer samtidig med at han bidrar med betydelige pengeoverføringer til den norske Scientologikirken.

Til tross for de omstridte forholdene ble han i høst valgt som norsk kandidat til vervet som visepresident i Verdens veteranføderasjon (WVF) med 15 millioner medlemmer i Europa.

WVF har blant annet en konsultativ rolle i FN, og generalsekretær Ban Ki Moon sendte også kongressen et hilsningstelegram.

Forsvarsministeren misbrukt

- Jeg har ennå ikke fått noen unnskyldning for dette, sier Jørgen Kosmo i dag, tolv år etterpå.- Jeg har ennå ikke fått noen unnskyldning for dette, sier Jørgen Kosmo i dag, tolv år etterpå.

Bergtun har også tidligere vært førstesidestoff. For drøye ti år siden kunne Dagbladet slå fast med store typer at daværende forsvarsminister Jørgen Kosmo var «Misbrukt av sekt - scientologikirken fabrikkerte intervju».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- En misforståelse, sier Bergtun i dag.

Det vakte i hvert fall oppsikt da scientologenes avis «GoodNews» i 1997 kunne fortelle at Kosmo både anbefalte skrifter av grunnleggeren L. Ron Hubbard og skulle ha sagt at boka «Way to Happiness» skulle deles ut til norske soldater.

I dag beklager Bergtun dette og sier at det var misforståelser internt i Scientologikirken som førte til oppslaget.

For å bøte på skaden sier Bergtun at han i etterkant forsikret seg om at Kosmo fikk en unnskyldning fra Scientologikirken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det avviser mannen som i dag jobber som Norges Riksrevisor:

- Nei, det er bare vås. Jeg kan ikke huske å ha fått noen unnskyldning - jeg har jo aldri hatt noe med dem å gjøre, sier Jørgen Kosmo til ABC Nyheter.

Betalte husleien

Dan Viggo Bergtun er fortsatt med i det omstridte kirkesamfunnet.

- Ingen hemmelighet at jeg er medlem der. Jeg var mer aktiv før, men nå er det veteraner som gjelder, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dan Viggo Bergtun på talerstolen foran Nobels fredssenter i Oslo. Foto: WVFDan Viggo Bergtun på talerstolen foran Nobels fredssenter i Oslo. Foto: WVF

Men Bergtun toner her ned sin rolle og betydning. I årene etter Kosmo-affæren har han vært viktig for Scientologikirken i Norge. Det kan en tidligere insider fortelle.

- Han har jevnlig betalt en viss sum penger for å holde Scientologikirken i de lokalene de har, i Karl Johans gate 12 i Oslo sentrum, sier Geir Isene som forlot kirken under stor ståhei tidligere i høst.

Isene kaller seg fortsatt scientolog «i en åndelig forstand» etter 25 års fartstid, men han tar sterk avstand fra kirkens praksis og overgrep mot enkeltmennesker.

Isene er for øvrig den eneste nordmann som har oppnådd det øverste nivået innenfor scientologi - såkalt OT8 - og han kjenner Dan Viggo Bergtun fra 1986.

- Han har blitt beskyttet fordi han er viktig rent pengemessig. Og folk som kritiserer Dan Viggo Bergtun har noen ganger fått det glatte lag for å tørre å kritisere en mann som er så viktig for at de kan beholde lokalene, sier Isene som konkretiserer Bergtuns bidrag til betydelige «27000 kroner i kvartalet».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv stadfester Bergtun at han har bidratt med pengegaver til Scientologikirken, men han vil ikkesi hvor store summer det skal være snakk om.

- Jeg ga dem noen donasjoner for at de skulle klare seg. Det var ikke noen store greier. Det er en privat sak hva jeg donerer til mitt

FNs generalsekretær Ban Ki Moon sendte hilsningstelegram til WVF som også har en konsultativ rolle i FN. Foto: ScanpixFNs generalsekretær Ban Ki Moon sendte hilsningstelegram til WVF som også har en konsultativ rolle i FN. Foto: Scanpix

trossamfunn.

En hevder at det var over 100.000 i året over flere år?

- Kanskje over mange, mange år. Men jeg har vært medlem siden 80-tallet så det kan godt hende det er riktig, uten at jeg har hatt helt telling på det. Jeg har ikke gjort opp status på det, og det kommer jeg heller ikke til å gjøre. Jeg har nok brukt mye mer penger på min kone, vil jeg tro, sier han til ABC Nyheter.

Bruker veteransaken

I seg selv har kanskje et medlemskap i Scientologikirken lite med veteransaken å gjøre, men derimot er scientologen Geir Isene overbevist om at Bergtun bruker sitt engasjementet til å styrke egen anseelse i Scientologikirken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Bergtuns engasjement er brukt innad i kirken.- Jeg har sett at hans engasjement for veteraner er blitt brukt PR-messig innad i kriken, og det har vært med på å styrke hans anseelse i Scientologikirken.

- Hun som er ansvarlig for å nominere folk til Scientologikirkens Freedom medal, har selv sagt til meg at Dan Viggo Bergtun har gjort en kjempejobb innenfor dette med veteraner med å fremme Scientologikirken eller scientologien innenfor dette miljøet, sier Isene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tom Cruise fikk i 2004 Scientologikirkens «Frihetsmedalje». Dan Viggo Bergtun kan være den neste. Foto: ScanpixTom Cruise fikk i 2004 Scientologikirkens «Frihetsmedalje». Dan Viggo Bergtun kan være den neste. Foto: Scanpix

Frihetsmedaljen er scientologikirkens utmerkelse til de som har gjort noe særlig for å fremme kirken internasjonalt. Den mest kjente mottakeren er skuespilleren Tom Cruise. Han lot seg også bruke i en oppsiktsvekkende reklamefilm for kirken da han fikk påskjønnelsen i 2004.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv svarer Bergtun slik på spørsmål om engasjementet for veteransaken er et ledd i en prosess for å bygge personlig prestisje innenfor Scientologikirken:

- Ja, det kan det godt hende at det er. Men det er overhodet ikke aktuelt. Jeg trenger ingen prestisje innenfor Scientologikirken, jeg. Det er en personlig greie og min tro, kan du si. Den har ikke noe med dette å gjøre overhodet.

Dan Viggo Bergtuns viktigste støttespiller i prosessen fram mot valget som visepresident i det internasjonale veteranforbundet WVF, har vært Odd Helge Olsen som er president for den største av de norske organisasjonene for krigsveteraner.

Før nominasjonen hadde de to en lang samtale hvor blant annet Bergtuns tro var et tema.

- Jeg kalte inn Dan Viggo Bergtun for å avklare en del sider før han ble vår kandidat. Det var en lang og grundig samtale, sier NVIOs president som også avviser at Bergtun kan bruke veteransaken til egen nytte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nei. Og hvorfor er jeg så bastant på nei? Jeg har jobbet sammen med ham i nesten fire år nå, og jeg har aldri registrert noe slikt. Bergtun er en veteran, han brenner for veteransaken og for å gjøre hverdagen bedre for de som sliter etter hjemkomst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi tar ikke hensyn til verken religiøs eller organisatorisk tilhørighet. Vi er åpne for alle, tar imot både palestinere og jøder, og på Balkan er vi åpne for alle sider. Dette har vi også diskutert med presidenten. Han bare trakk på skuldrene og lurte på hva vi holdt på med i Norge, sier Olsen.

Til våren skal NVIO ha landsmøte. For tiden leder Bergtun organisasjonens valgkomite og kandidat til ledervervet er et forhold som der skal avgjøres.

Odd Helge Olsen sier til ABC Nyheter at han stiller til gjenvalg «hvis landsmøtet ønsker ham».

Tvilsom økonomi

NVIO-president Odd Helge Olsen var ikke orientert om Bergtuns økonomiske krumspring før WVF-valget. Foto: Forsvarets mediesenterNVIO-president Odd Helge Olsen var ikke orientert om Bergtuns økonomiske krumspring før WVF-valget. Foto: Forsvarets mediesenter

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens NVIOs president undersøkte og snakket med Bergtun om hans religiøse tro før han gikk god for mannen, ble ikke en rekke tvilsomme økonomiske forhold berørt. Bergtun sier selv at han har vært aktiv i 40-50 selskaper opp gjennom årene.

- Det var en del spøkelser i skapet, sier Susanne Nichols som selv overtok aksjene i et av Bergtuns selskaper for et år siden, et selskap som bare fem måneder etter ble slått konkurs.

Bobehandlingen er ennå ikke avsluttet, men bostyrer har allerede sendt en foreløpig innberetning i kopi til politiet fordi selskapet i lengre tid har vært drevet uten regnskaper.

Bergtun legger skylden på ny eier og hevder selskapet var solvent da Nichols overtok. Han påstår også at hans nåværende selskaper skal ha «flere hundretusen» til gode, og at dette er meldt inn til bostyrer før sommeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men på fordringslisten fra slutten av september står ingen av Bergtuns selskaper oppført, og bostyrer kan ikke erindre å ha fått noen henvendelser fra ham.

Derimot står det i innberetningen at Paysystem har betalt store beløp til tidligere eier i både 2007 og 2008. I en periode var husleien til et av Bergtuns selskaper mer enn 50000 kroner måneden for lokaler på Fetsund.

Bostyrer avviser ikke at dette kan være i strid med aksjelovens bestemmelser.

Geir Isene er heller ikke nådig i sine beskrivelser av Dan Viggo Bergtuns økonomiske forhistorie:

- Jeg har ikke tillit til den mannen når det gjelder business.

- Jeg har sett for mye av det han har gjort ved å blåse opp verdien av selskaper og så sett dem gå konkurs et etter et etter et. jeg har også sett mange av mine venner blitt skadelidende - enten fordi de har jobbet for ham og blitt lovet ting som ikke har blitt holdt, eller fordi de har invistert penger og så tapt dem, sier Isene som selv har vært ansatt hos Bergtun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen som har tapt penger i flere av Bergtuns selskaper ønsker å være anonym. Han sier det slik:

- Det Bergtun mener er rett og galt i forretningsvirksomhet, det er ikke alle enige om. Men når det går bra så hjelper han gjerne til, men han vil da bestemme selv hva han skal hjelpe til med.

I flere av selskapene er det en rekke revisoranmerkninger. En gjenganger er gjerne usikrede lån til eier eller daglig leder (Bergtun eller hans kone), tvilsom prisfastsettelse av aksjer samt forsinket innlevering av regnskapene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et selskap ble startet av to personer i Bergtuns omland. Det hadde kun unoterte aksjer i to Bergtun-tilknyttede selskaper som sin aksjekapital og selskapet (Watt Engros) er for tiden under konkursbehandling.

Millioner i gjeld

I dag står Dan Viggo Bergtun registrert som hovedmann i fem selskaper. Ingen av dem har ennå sendt inn sine regnskaper for 2008, noe de i følge lovverket skal ha gjort før 1. august 2009.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkeltmannsforetaket hans - Berg management group - har registrerte betalingsanmerkninger på nesten 4 millioner kroner og de aller fleste (og største) har kommet i sommer og høst.

For Bergtuns to aksjeselskap - Dantor AS og Garder AS - er heller ikke framtiden lysende. Brønnøysundregistrene ilegger dem begge for tiden et gebyr som øker hver eneste uke på grunn av manglende 2008-regnskaper. For tiden er den samlede summen nesten 50.000 kroner.

Leveres ikke regnskapene innen våren vil selskapene bli tvangsoppløst. Ved skifteretten på Nedre Romerike har en allerede fått flere henvendelser om selskapene fra ulike kreditorer.

Begge selskapene eier fast eiendom. Men i følge Eiendomsregisteret er disse allerede heftig pantsatt, at det er tvilsomt om de eier vil sitte igjen med noe etter et eventuelt salg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så sent som i sommer fant det sted flere utleggsforretninger ved de fleste av eiendommene.

Og i tillegg har selskapene også en rekke tinglyste betalingsanmerkninger. At også det offentlige er med på listene gjør det ekstra lite sannsynlig at noen vil bidra med frisk kapital til selskapene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I to andre selskap - Customer communication system AS og Citum AS - skal Bergtun visst nok ha fått til en frivillig ordning med sine kreditorer og selskapene er allerede i ferd med å avvikles.

Selv beskriver Bergtun situasjonen slik:

- Vi havnet i en veldig, veldig vanskelig økonomisk situasjon.- Jeg begynte med eiendom for noen år siden og havnet i den såkalte finanskrisen for et til to år siden hvor rentene fløy i taket. Det tok alle mine reserver og vi havnet i en veldig veldig vanskelig økonomisk situasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nå har vi kommet så langt at vi ser lys i tunellen og vet at det ikke er toget som kommer. Det er et fremskritt. Vi har fått med bankene på en løsning. I løpet av et halvt år skal det være veldig bra og alle skal ha fått sine penger. Det er en situasjon som jeg aller minst liker, men jeg tar i hvert fall ansvar for den og jobber veldig hardt for den.

- I Garder og Dantor ligger det noen eiendommer som vi forhandler med bankene om. Og der er vi i havn, for å si det sånn. Jeg føler meg trygg på det, men det er litt konfidensielt fordi vi ikke har noen konkret avtale med bankene, vi har bare fått tilbud fra dem og er ikke ferdigforhandlet.

- Men jeg har flere aktive enn passiva, hevder han.

- Ikke vektlagt

Den norske NVIO-presidenten Odd Helge Olsen var ikke informert om Bergtuns økonomiske krumspring og dette var heller ikke noe tema i samtalen før WVF-nominasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det har heller ikke vært vektlagt inntil nå.I tillitsverv nasjonalt, på frivillig basis og når man ikke har noe direkte med økonomi å gjøre, så er det ikke et tema.

Bergtun opplyser at han for tiden planlegger å legge den neste europeiske konferansen (2011) for veteraner til Norge. Det vil kreve økonomisk støtte fra en rekke offentlige instanser og Bergtun planlegger henvendelser om bidrag til en rekke departementer.

Men den planen er ennå ikke diskutert med NVIO-presidenten.

- Det er helt ukjent for meg. Per nå er det ikke tatt opp med NVIO. Man må ta det opp med oss først, mener Olsen som regner med at det eventuelt vil bli behandlet på et møte i begynnelsen av desember.

Og til neste år er det altså landsmøte i NVIO. Det er mye som tyder på at også de neste års president vil hete Odd Helge Olsen:

- Vi har en fantastisk president i Norge. Men det skal jeg kanskje ikke si som leder av valgkomiteen..., sier Bergtun.