Stoltenberg beholder avgift på biodiesel

Ser klarere: Jens Stoltenberg med billepuss vakte oppmerksomhet på Fagforbundets landsmøte. Foto: Thomas Vermes
Ser klarere: Jens Stoltenberg med billepuss vakte oppmerksomhet på Fagforbundets landsmøte. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pStatsministeren fastholdt avgift på biodiesel overfor Fagforbundets landsmøte. Men andelen biodrivstoff skal opp til minst 5 prosent.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

OSLO(ABC Nyheter): Statsminister Jens Stoltenberg står fast på å øke avgiften på biodiesel, men vil øke den påbudte andelen av biodiesel i vanlig diesel. Det gjorde han klart på Fagforbundets landsmøte tirsdag morgen.

Stoltenberg varser også et frivillig rapporteringssystem for sporbarhet som skal sikre at drivstoffet er produsert på bærekraftig vis.

Les også: - Jens gir etter for biodiesel-krav

Det å innføre autodieselavgift på biodiesel, har møtt stor motstand både blant Stoltenbergs regjeringspartnere, LO, Fagforbundet og opposisjonen på Stortinget.

- En grønn skatt!

- Det er et riktig og godt forslag. Det gir oss store inntekter til fellesskapet. Alle kjøretøy, lastebiler og andre biler - enten de går på vanlig eller biodiesel, påfører samfunnet kostnader i form av ulykker, kødannelser, lokal forurensning og andre problemer, sa Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Med avgift får vi mindre problemer enn vi ellers ville hatt. Det er en grønn skatt som vrir samfunnet i en retning vi ønsker.

- Så forsvarer jeg det Fagforbundet er opptatt av, å sikre inntekter til offentlig sektor, fortsatte Stoltenberg

- Så er det noen som sier at vi ikke skal ha avgifter fordi det er miljøvennlig. Men det er CO2-avgiften som skal ta seg av det poenget. Og den fjerner vi på biodrivstoff. Fjerner vi selve veiavgiften, så fjerner vi en avgift som ikke handler om klima, framholder statsministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil ha skatt på gode ting også

- Vi snakker om over 4 kroner per liter, over 16 milliarder kroner. Det å ha en subsidiering av veitrafikk, vil gå utover jernbanen, sier Stoltenberg.

- Det er heller ikke slik at vi fjerner skatter og avgifter på alt vi liker. Jeg er for frukt, grønt og melk. Vi har moms på det også. Jeg er for arbeid. Men jeg er for arbeidsgiveravgift.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Jens har liten støtte i biodieselsaken

- For det tredje er ikke all biodiesel miljøvennlig. FNs panel for bærekraftig utvikling kom med en ny rapport nylig som er veldig kritisk. Biodiesel basert på soya trenger flere hundre år før regnskapet blir miljøvennlig, sier statsministeren.

- Rapporten viser også at det vil ta mellom 8-30 prosent av dyrkbart areal i verden, til å produsere 10 prosent av dieselen som forbrukes. Det er ikke åpenbart miljøvennlig i en tid med mennesker som trenger mat.

- De som vil ha mais til biodiesel har mer penger, enn de som trenger til mat.

- Disse tre grunnene er gode grunner til at regjeringen kommer til å stå fast på sitt forslag, konkluderer Jens Stoltenberg.

- Men det finnes miljøvennlig drivstoff. Spesielt annengenerasjons drivstoff, produsert av skogen. Vår oppgave er å vri produksjonen av biodrivstoff til det som er miljøvennlig.