Lever liv nummer to

NYTT LIV: Hamden leker med dattera Hisnah (3) i landsbyen Alue Naga. Foto: Lars Inge Staveland
NYTT LIV: Hamden leker med dattera Hisnah (3) i landsbyen Alue Naga. Foto: Lars Inge Staveland
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNesten fem år etter tsunamien skylte med seg 200.000 mennesker, er hjelpearbeidet iferd med å avsluttes. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

BANDA ACEH (ABC Nyheter): Grytidlig hver morgen klokka klokka fire drar Hamden (30) ut på fiskebankene utenfor Aceh.

Den vesle trålen som han bruker til å fange reker ligger klar utenfor inngangsdøra. Det nye huset ligger bare et steinkast fra stranda, hvor Hamden drar ut sammen med andre fiskere fra landsbyen Alue Naga. Fangsten blir solgt for å skaffe mat til familien. Slik har døtrene Hisnah (3) og Raisa på to måneder levd hele livet.

For faren er dette liv nummer to.

- Jeg føler det som om livet er kommet tilbake, sier Hamden til ABC Nyheter.

Klamret seg til et tre

TILBAKE: Flere hus har blitt gjenreist helt ved stranda i Banda Aceh. Foto: Lars Inge StavelandTILBAKE: Flere hus har blitt gjenreist helt ved stranda i Banda Aceh. Foto: Lars Inge Staveland

Andre juledag 2004 var Hamden akkurat kommet tilbake fra fiskefeltet. Hjemme ventet kona og to døtre. Da jordskjelvet kom, lå episenteret rett utenfor kysten. Selv om jordskjelvet var usedvanlig kraftig var det ingen som forutså hva som kom etterpå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi visste ingenting om bølgen, sier Hamden.

Sist gang en tsunami hadde gjort skade i området var for nesten hundre år siden.

Klokka 08.15 kom tsunamien. Hele landsbyen ble skylt bort, og bølgen slo så langt opp som til toppen av palmene i nærheten.

Bølgen tok med seg alt han eide. Selv ble Hamden skylt over en kilometer inn i landet, der han mirakuløst klarte å klamre seg fast til et tre.

TILBAKE PÅ JOBB: Fiskebåt ved stranda i Banda Aceh.TILBAKE PÅ JOBB: Fiskebåt ved stranda i Banda Aceh.

Kona og barna var borte for alltid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilbake til stranda

Familien var blant rundt 200.000 personer som forsvant i løpet av minutter bare i Aceh-provinsen.

Nå er Hamden og hans nye familie blitt en av stadig flere familier som tør å bosette seg nede ved sjøen.

Han har giftet seg på nytt, og har tatt opp igjen fiskeryrket. Flere av fiskerkollegene er enten omkommet eller har funnet et annet levebrød.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er igjen liv i landsbyen ved sjøen, og noe er også bedre enn det var tidligere.

- Prisene på reker har gått opp, og er høyere nå enn før tsunamien, sier han.

Hjelp utenfra har gjort det mulig å bygge et nytt og mer solid hus. På stranda er det nå bygget kraftige diker for å ta av for en tsunami. Røde kors har laget borerigger som når ned i grunnvannet. De grunne brønnene fra før tsunamien er fullstendig ødelagt av saltvann.

Isolert før bølgen

Da tsunamien slo inn over Aceh i 2004, var regionen fullstendig isolert etter over 30 års borgerkrig. Nesten ingen hjelpeorganisasjoner slapp inn, og mediene ble holdt langt unna. Derfor tok det også lang tid før omfanget av katastrofen ble kjent for omverden.

Med tsunamien kom også freden, og grensene ble åpnet. Fem år seinere har Aceh selvstyre fra Jakarta, og egne flyruter til Kuala Lumpur i Malaysia. Fremdeles preger de merkede bilene til FN og andre organisasjoner gatebildet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

ROLIG: Det er langt færre fiskebåter ved stranda i Banda Aceh enn før tsunamien. Foto: Lars Inge StavelandROLIG: Det er langt færre fiskebåter ved stranda i Banda Aceh enn før tsunamien. Foto: Lars Inge Staveland

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ekstraordinære hjelpeinnsatsen som ble satt i gang etter tsunamien, var den største i historien. I Norge samlet Røde kors inn 415 millioner kroner, i tillegg til at regjeringen bidro med 46 millioner. Ennå er ikke midlene brukt opp.

Arbeidet avsluttes

Men nå er hjelpearbeidet i ferd med å avsluttes. Indonesias president Susilo Bambang Yudhoyono har sagt at hjelpearbeidet etter tsunamien skal være avsluttet ved nyttår, fem år etter katastrofen.

Generalsekretær i Norges røde kors, Børge Brende, sier fokuset nå ligger på å forbrede lokale myndigheters kapasitet til selv å kunne håndtere framtidige katastrofer.

- Vi er nå i avslutningsfasen for arbeidet vårt. Vi bruker nå ressursene på å øke beredskapen lokalt og støtte den lokale Røde halvmåne-foreningen, sier Brende.

Tsunamien som skylte bort over 200.000 menneskeliv den andre juledag i 2004, var altså den første på over hundre år. Ingen i Aceh vet om de får oppleve en ny.

ABC Nyheter er på reise i de tsunamirammede områdene med støtte fra utenriksdepartementet.