Meny

Genova truer med å forby sitt eget stilikon

Illustrasjonsfoto: Lanski / Shutterstock / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Lanski / Shutterstock / NTB scanpix

Det er få ting som symboliserer italiensk urban chic i like stor grad som Vespa. Men i byen hvor tohjulingen så dagens lys, må blodfansen plutselig kjempe for å få fortsette med lidenskapen sin.

Corrado Nicora snakker om den feteste Vespaen i Genova, nemlig hans egen. Corrado, som er sekretær i Vespa Club Genoa, bestemte seg for at en ny scooter var akkurat det han trengte på 50-årsdagen sin. Han var fast bestemt på at det skulle være en oransje-rød GTS 300, men problemet var at den modellen bare ble solgt utenfor Italia. Nicora var på nippet til å bla opp de ekstra kronene som skulle til for å importere en scooter av riktig type, da han plutselig ramlet over en som sto utstilt i Genova. Ansiktet hans lyser opp når han tenker tilbake, og han holder frem armene, som Indiana Jones når han strekker seg etter et hellig idol.

– Den her – den er min.

At det skal være vanskelig å finne en bestemt type Vespa i Genova – Nicora tror det bare finnes tre stykker GTS 300 i oransje-rød farge der – er merkelig i en by der Vespa er konge. Blant Italias byer er det bare Venezia som har færre bileiere enn Genova. Samtidig har byen omlag 180 000 motorsykler og scootere, fordelt på en befolkning som teller 600 000 mennesker. Blant de sistnevnte er byens 20 000 Vespa-eiere selve aristokratene.

Hjernen bak Vespa, Rinaldo Piaggio, ble født i Genova. Og den første Piaggio-fabrikken lå i bydelen Sestri Ponente. Lambretta, Vespas fremste rival blant retro-scootere, er bortimot et fyord i Genova. «Nei, nei, nei, nei» sier Nicora, når jeg nevner Lambretta.

Ambassadør for italiensk stil

Vespa, som i dag lages i Pontedera i Toscana, ble raskt en verdenskjent ambassadør for italiensk stil. De elegante linjene symboliserte etterkrigstidens modernitet og frihet, og har i senere år blitt ensbetydende med retro-kjennere. Samtidig har Vespa noe tidløst over seg: Det totale salget på verdensbasis har passert 18 millioner.

Vespa-opptog i spansk Baskerland, 6. oktober i år. NTB Scanpix/EPA.
Vespa-opptog i spansk Baskerland, 6. oktober i år. NTB Scanpix/EPA.

Derfor er det desto mer overraskende at Genova forsøker å forby dem. Byens myndigheter forsøkte dette første gang på Vespas 70 års-jubileum i 2016. Som et tiltak for å bremse luftforurensning, la de frem et forslag om at ingen scootere produsert før 1999 hadde adgang til sentrum mellom klokken syv om morgenen og syv om kvelden.

Ikke uventet ble det oppstyr rundt forslaget, først på Twitter under hashtaggen #lamiavespanonsitocca («Ikke rør Vespaen min»). Til slutt ga byrådet etter og trakk forslaget.

Les også: Matfestivaler i Europa i høst

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vespaen er godt tilpasset de smale gatene i Genovas gamleby. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix/Shutterstock.
Vespaen er godt tilpasset de smale gatene i Genovas gamleby. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix/Shutterstock.

Dårlig nytt for Vespa-fans

Den nye ordføreren i Genova, Marco Bucci, har imidlertid lovet å innføre lignende tiltak. Kommunen har foreløpig ikke offentliggjort detaljene i sin nye transportplan som kommer senere i år, men det vil bli lagt vekt på en omstilling til elektriske kjøretøy, med subsidiert strøm for brukerne av disse. Bucci har lovet at de mest forurensende motorkjøretøyene ikke lenger vil bli å finne i sentrum, noe som er dårlig nytt for Vespa-fansen.

Det er kanskje overraskende at Genova vil sverte sin elskede bymaskot på denne måten, men scootere har fått et dårlig rykte blant de som bestemmer europeisk miljøpolitikk. Totaktsmotoren som har kjørt Vespa fram som et internasjonalt berømt navn, drives av en blanding av olje og bensin, som i følge noen anslag produserer like mye forurensning som 30 til 50 firetaktsmotorer. Tidligere i år forbød Amsterdam scootere som var produsert før 2011 i sin lavutslippssone, og i 2016 forbød Paris alle motorsykler og scootere produsert før år 2000 i sentrum på ukedagene. Problemet er enda større i mange byer i Asia, der totaktsmotorer er å finne overalt.

Les også: Bjørns reisetips: Slik får du kofferten din først

(Artikkelen fortsetter under Twitter-faksimile)

«Veps»

Bucci ivrer også etter å skape et bilde av Genova som en moderne og progressiv by, et ønske som bare har blitt forsterket etter brokollapsen i august i år, der 43 mennesker mistet livet. Corrado Nicora mener Bucci, som har bakgrunn som direktør i den farmasøytiske industrien, forsøker å lede byen på samme måte som man leder et selskap.

– Han forsøker å være smart, han forsøker å revolusjonere Genova.

Det kan være at Vespa er et enkelt mål for Bucci: Salget av mopeder faller, selv i Italia. Kun 27.000 ble solgt i 2014, sammenlignet med 600.000 i 1980. Mellom første kvartal av 2017 og 2018 har det vært en nedgang i antall bensinscooter-registreringer i EU på 40,2 prosent. Scootere, en gang selve symbolet på den urbane, frie livsstilen, må i stadig større grad bevise at de ikke medfører en negativ påvirkning på moderne byer.

For 70 år siden var Vespa selve symbolet på moderne storbyliv. Statusen som et urbant ikon startet i 1946, da Rinaldo Piaggios sønn Enrico bestemte at selskapet skulle skape et rimelig transportmiddel for massene. Corradino d’Ascanio, som var utdannet ingeniør innen luftfart, sto bak den velkjente designen med smal midje som ga den nye doningen sitt navn: «Veps» på italiensk.

Vespa-fabrikk i Baramati i India. Arkivfoto: NTB Scanpix/AP.
Vespa-fabrikk i Baramati i India. Arkivfoto: NTB Scanpix/AP.

Scooteren var spesielt godt egnet for rufsete urbane forhold og etterkrigstidsforbrukere som var ute etter noe praktisk og bekvemmelig, sier Piaggios talsmann i Storbritannia, Nick Broomhall.

– Man må huske hvordan veiene i Italia så ut etter krigen. Det man gikk for, var et kjøretøy som var lett i vekt og enkelt å manøvrere, og som man kunne kjøre uten å bli skitten ettersom motoren var fullstendig lukket.

Les også: Reisen går til Llanfairpwllgwyn...

– Et magisk instrument

Med markedsføring rettet i like stor grad mot menn og kvinner, ble Vespa raskt et symbol på en type bevegelighet, frihet og romantikk som man i stor grad finner i byene. I en novelle om Vespa skrev Umberto Eco om ubesvart kjærlighet fra en utkårede som, på slutten av en skoledag, ble svøpt av gårde på en Vespa av rivalen. Både jenta og mopeden representerte et slags platonisk ideal.

– Det er dette Vespa var for meg. Et magisk instrument, som jeg egentlig aldri begjærte, siden det var hinsides ethvert oppnåelig begjær, skrev Eco.

Piaggio produserte bare 2500 eksemplar av den originale 98 CC-utgaven av Vespa, men innen 1956 hadde selskapet allerede solgt en million eksemplarer. I tiden før TV ble allemannseie, skapte Piaggio en buzz rundt Vespa gjennom et nettverk av italienske Vespa-klubber, som det i 1952 fantes 111 av.

Klubbene organiserte blant annet scooterløp, for eksempel et 1000 kilometer langt rally med en premie på 5 millioner lira (snaue 24.000 norske kroner i dag). Disse klubbene lever fortsatt i beste velgående og selv om de ikke lenger er kontrollert av selskapet, får nye medlemmer fremdeles rabattordninger på forsikring.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Alle som har sett Audrey Hepburn og Gregory Peck råne rundt på en Vespa i «Roman Holiday», vet at det er et kjøretøy som får deg til å se både kul og lykkelig ut

Vespaen dukket også opp i mange av tidens filmer, inkludert Luchino Viscontis «Bellisima» fra 1952 og Federico Fellinis «La Dolce Vita» fra 1960. Da var likevel da Audrey Hepburns vinglet avgårde med et hyl på 125-kubikker i «Roman Holiday» i 1953, at Vespas voksende status som en målestokk for italiensk, urban chic virkelig ble etablert utenfor Italia.

Gul vintage-Vespa på gaten i Hanoi i Vietnam. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix/Shutterstock.
Gul vintage-Vespa på gaten i Hanoi i Vietnam. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix/Shutterstock.

Vespa tok steget inn i motkulturens verden på sekstitallet, da den sammen med Lambretta ble en essensiell del av mod -garderoben. Blant kjører Sting en GS Rally Vespa i sin rolle som «Ace Face» i filmen «Quadrophenia». Siden den gang har merkets tiltrekningskraft nådd mennesker med sans for retro verden over. Det finnes Vespa-klubber som arrangerer mod-pregete rallyløp på steder som Jakarta, Johannesburg og Kampala. På arrangementet Vespa World Day 2017 i Celle i Tyskland kom det 4000 deltakere fra 320 klubber i 32 land. Arrangementet går av stabelen på et nytt sted hvert år, og kan enten sees på som et eneste stort markedsføringsstunt, eller som scooterfanatikernes drømmeferie.

Les også: Har mistet «lappen» - kan jeg kjøre denne?

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Panorama-utsikt over havna i Genova. NTB Scanpix/Shutterstock.
Panorama-utsikt over havna i Genova. NTB Scanpix/Shutterstock.

Til kamp for scooterne

I Genova er derimot Vespa en del av møblementet. Tohjulingen er perfekt for å svippe inn og ut av sidegatene i gamlebyen. Her er ikke scooteren preget av retro-fetisjen i Milan eller Roma, for ikke å snakke om London eller New York.

– I Genova er det ikke mote, men en bruksgjenstand, sier Nicora.

Vespaer sklir sømløst inn blant tohjulingene som står parkert tett-i-tett langs byens gater. Alle bruker dem: Tatoverte medlemmer av «milleniumsgenerasjonen», bebrillede husfruer, bestemødre som kjører i tandem. Her er det lite av fritt-frem slalåmtrafikken du ser i andre byer langs Middelhavet, som for eksempel Marseille. I Genova finner de veien inn i trafikkstrømmen i ordnede former. Vespaen ser ut til å være en livsviktig del av dagliglivet: Tilbudet innen offentlig transport er skralt, med én enkelt t-banelinje med åtte stoppesteder. Og åsen som reiser seg bratt fra havnen i Genova er lite sykkelvennlig.

Vespa-opptog i spansk Baskerland, 6. oktober i år. NTB Scanpix/EPA.
Vespa-opptog i spansk Baskerland, 6. oktober i år. NTB Scanpix/EPA.

Slik sett er det ikke rart at lokalbefolkningen tok opp kampen for å forsvare scooterne sine. Det var byens tre Vespa-klubber, sammen med den lokale motorsykkelforeningen, som ledet an i kampen for å overbevise den forrige ordføreren om å oppheve forbudet. Ved hjelp av en 26 sider lang PowerPoint-presentasjon i rådhuset viste de at det bare fantes rundt 3000 av de eldre modellene, altså de verste syndebukkene, og at forurensningen fra disse dermed var ubetydelig sammenlignet med cruiseskipene som ligger på tomgang i Porto Antico i dagevis. I følge tallene Vespa-forkjemperne hadde med seg, sto tohjulingene bare for 41 tonn nitrogendioksid i 2011, mens forurensningen fra havnen var på 3176 tonn.

Les også: Kontrollerer ikke farlige og ulovlige elsykler

Scootere kan være løsning?

Nick Broomhall i Vespa UK går så langt som å antyde at scootere kan være løsningen på økende problemer med tett trafikk og trafikkorker, og kan bidra til å senke utslipp fra kjøretøy som går på tomgang, ved at de holder trafikken flytende. Han viser til en studie gjennomført i den belgiske byen Leuven i 2011, som kom fram til at man ville få 40 prosent færre trafikkorker dersom 10 prosent av bilistene gikk over til moped eller scooter.

I tillegg blir scooternes innmat oppgradert for å passe inn i en renere tid: Den første elektriske Vespaen ble annonsert i fjor, og kommer i salg nå i høst.

Broomhall må likevel innrømme at Piaggio strever med å holde seg relevant i det 21. århundre.

– Motorsykkel- og scooterindustrien sliter med at de ikke appellerer til unge mennesker i dag. Dersom de har penger, foretrekker de å bruke dem på elektroniske duppedingser, sier Broomhall.

Enden nærmer seg

I Genova er Vespa fremdeles et symbol på uavhengighet, uansett hva de urbane trendene sier. Bucci har lagt seg på en mykere linje enn sin forgjenger, og har lovet byens Vespa-eiere «tid til å tilpasse seg». Men han er samtidig klar på hva som skal prioriteres.

– Strategien vår er å gi fordeler til elektriske kjøretøy. Sånn sett har ikke totakteren lenge igjen, dens dager er snart omme.

De lokale Vespa-klubbene har sagt at de er klare til å fortsette kampen. Nicora viser stolt frem bilder av sin spesialtilpassede GTS 300 – med svartmatt eksosanlegg, frontlykter med LED-lys og digitalt display – mens han hjulpet av italiensk tegnspråk uttrykker sin forbitrelse.

– Det snakkes om globalisering, men man kan ikke kontrollere folk. Vi er forskjellige fra byer nord i Europa, som Amsterdam. Vi er Genova. Hvorfor skal alle være like?

Oversatt av Henning Scherer Skjørsæter /ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Kveldstid i Genova. NTB Scanpix/Shutterstock
Kveldstid i Genova. NTB Scanpix/Shutterstock
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:18 Fra trenerkritikk til matchvinner-status for Branns Koomson22:15 Houthi-opprørere angrep flyplass i Saudi-Arabia21:57 Militær hacking kan lamme samfunnet21:57 Økning i antall eiendomsmeglere som har brutt god meglerskikk21:57 USA beredt på å forhandle med Iran21:52 Nesna-ordfører truer med å ta 130 millioner kroner ut av Nord universitet21:51 Koomson ble helten for Brann21:50 Mislykket kuppforsøk i Etiopia - forsvarssjef drept21:44 Norge møter England i VM-kvartfinalen, kamerunsk sinne etter VAR-avgjørelser21:24 Glimt hedret avdøde Arild Berg med seier21:17 Tung avslutning på proffdebuten for Hovland20:45 Smell for Erdogan i Istanbuls omvalg20:38 Abbas har ingen tro på Kushners plan20:38 Erdogan gratulerer opposisjonskandidat i Istanbul20:37 Fjerde strake uavgjorte mellom Ranheim og Mjøndalen i Trondheim20:37 Savnet turgåer funnet etter leteaksjon i Askvoll20:27 Stabæk tok sesongens første bortepoeng: – Endelig, vi trengte den20:17 Ny hjemmeseier til Odd, Fagermo avventer gullsnakk20:02 Syklist til sykehus etter kollisjon med bil i Larvik20:02 Årets første tap for Aalesund19:59 Boli ble helten for Stabæk19:56 Hjemmeseier for Strømmen over Kongsvinger19:54 Bodø/Glimt seiret i målfest19:54 Wangberg ødela for gamleklubben Rosenborg19:53 Wangberg ble helten for Tromsø19:53 Haugsdal-dobbel for Nest-Sotra19:52 KFUM med hjemmeseier over HamKam19:52 Uavgjort for Ranheim og Mjøndalen19:52 Haugen scoret hattrick for Sogndal19:51 Kachi scoret to for Sandnes Ulf19:51 Fandi senket Aalesund19:50 Nordkvelle scoret to for Odd19:38 Akasia-sjef har sagt opp etter uenighet med styret19:36 Politiet sikrer bevis etter brann på skole i Bodø19:28 Frykter tilbakeslag i kampen mot aids, malaria og tuberkulose18:56 Ny seier for Fredrikstad18:50 Ny gigantisk demonstrasjon mot Tsjekkias statsminister18:45 Vatikanet avlyser kvinne-fotballkamp etter abort-strid18:45 Erdogans kandidat erkjenner valgnederlag i Istanbul18:33 Eriksen Søreide reiser til Vest-Balkan18:17 Iran mener amerikansk drone befant seg i iransk luftrom i mai18:10 SV bekymret for streikeretten etter tvungen lønnsnemnd18:04 Johnsons ledelse krymper etter husbråk18:01 Sykehusstreiken stanset med tvungen lønnsnemnd17:36 Flere involvert i slagsmål ved togstasjonen i Asker17:35 Solskjær ansatte tidligere Molde-kollega17:23 Deila etter poeng mot Sarpsborg: – Vi ønsker å fremstå enda bedre enn dette17:20 Sudans protestbevegelse godtar veikart for overgangsstyre17:18 Grøndahl Jansen på pallen i Nederland17:02 Shroot-dobbel for Hødd17:02 Såret dansk gutt hentet hjem fra Syria17:01 Hamilton vant igjen, ti strake for Mercedes16:59 KNM Helge Ingstad blir ikke reparert16:56 Lillebo ordnet poeng for Stjørdals-Blink16:52 Poengdeling for Vålerenga og Sarpsborg16:47 Poengdeling mellom Åsane og Kaupanger16:44 Carthy rykket tidlig og vant i Sveits16:28 Norsk eventyrhest travet inn ny storpremie, kun slått av legende16:23 Mauritanias valgkommisjon: Ghazouani blir ny president16:13 NRK: Mot tvungen lønnsnemnd i sykehusstreiken16:02 Tvangsbruk mot innsatt opp i retten i Norge for første gang15:48 Trafikkaos stoppet NM-ritt15:25 Knusende seier for Arendal15:20 Regjeringen setter av en milliard til nullutslipp i næringstransporten14:58 Ringen gjør de norske VM-spillerne sterkere14:57 Federer viser form foran Wimbledon – tok sin tiende tittel i Halle14:53 Amazon Grimstad seiret i målfest14:48 Suveren seier til Skarstein i Polen14:43 Savnet kvinne funnet omkommet i Stordal i Møre og Romsdal14:41 Havarikommisjonen i gang med undersøkelser etter flyulykke i Mandal14:25 Deler av kjøreopplæringen skal ikke regnes som fravær14:00 Tre VM-kvalifiseringskamper utløste en blodig krig13:51 MC-fører alvorlig skadd i trafikkulykke13:43 Skarpnord og Daffinrud og delte 4.-plassen i Thailand13:42 Trump: – Iran kan bli et veldig rikt land13:33 Staten ga 9,2 milliarder kroner i startlån til bolig i fjor13:07 VAR i dansk superliga fra neste år12:58 Lite søvn for VM-heltene etter straffedramaet12:46 Trønderekspressen vant Styrkeprøven12:42 Nigeria-trener hevder bonuskonflikt er løst12:10 Mann berget av helikopter etter fallulykke i Asker11:57 Bolton: – Iran må ikke feiltolke USAs klokskap som svakhet11:46 – Det er ikke så makabert som det fremstår11:44 Dani Alves gir seg i PSG11:39 Høie vil ta opp nattransport av eldre med sykehusdirektørene11:18 Færre enn hver tiende volds- og overgrepssak ender med tiltale10:44 ASEAN-landene vil ha fotball-VM i 203410:28 Herlovsen fikk gaven hun ønsket seg10:00 Klart for prosedyrer – Ludvigsen risikerer tolv års fengsel10:00 IS bygger nytt kalifat i Afghanistan09:29 USA fikk revansj for sjokktapet som nektet laget VM-deltakelse09:16 Hjelmseth byttet sko og sendte Australia ut07:00 – Et mirakel har skjedd her med disse barna06:55 17 funnet døde etter bygningskollaps i Kambodsja05:54 Avviser samarbeid: – Døren er låst og nøkkelen kastet05:53 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:58 Kim Jong-un fikk brev fra Trump04:55 Regjeringen besøker småbedrifter03:56 Politiet jakter tre gjerningsmenn etter slagsmål i Oslo
Siste nytt
22:18SportFra trenerkritikk til matchvinner-status for Branns Koomson22:15VerdenHouthi-opprørere angrep flyplass i Saudi-Arabia21:57VerdenMilitær hacking kan lamme samfunnet21:57NorgeØkning i antall eiendomsmeglere som har brutt god meglerskikk21:57VerdenUSA beredt på å forhandle med Iran21:52NorgeNesna-ordfører truer med å ta 130 millioner kroner ut av Nord universitet21:51SportKoomson ble helten for Brann21:50VerdenMislykket kuppforsøk i Etiopia - forsvarssjef drept21:44SportNorge møter England i VM-kvartfinalen, kamerunsk sinne etter VAR-avgjørelser21:24SportGlimt hedret avdøde Arild Berg med seier21:17SportTung avslutning på proffdebuten for Hovland20:45VerdenSmell for Erdogan i Istanbuls omvalg20:38VerdenAbbas har ingen tro på Kushners plan20:38VerdenErdogan gratulerer opposisjonskandidat i Istanbul20:37SportFjerde strake uavgjorte mellom Ranheim og Mjøndalen i Trondheim20:37NorgeSavnet turgåer funnet etter leteaksjon i Askvoll20:27SportStabæk tok sesongens første bortepoeng: – Endelig, vi trengte den20:17SportNy hjemmeseier til Odd, Fagermo avventer gullsnakk20:02NorgeSyklist til sykehus etter kollisjon med bil i Larvik20:02SportÅrets første tap for Aalesund19:59SportBoli ble helten for Stabæk19:56SportHjemmeseier for Strømmen over Kongsvinger19:54SportBodø/Glimt seiret i målfest19:54SportWangberg ødela for gamleklubben Rosenborg19:53SportWangberg ble helten for Tromsø19:53SportHaugsdal-dobbel for Nest-Sotra19:52SportKFUM med hjemmeseier over HamKam19:52SportUavgjort for Ranheim og Mjøndalen19:52SportHaugen scoret hattrick for Sogndal19:51SportKachi scoret to for Sandnes Ulf19:51SportFandi senket Aalesund19:50SportNordkvelle scoret to for Odd19:38NorgeAkasia-sjef har sagt opp etter uenighet med styret19:36NorgePolitiet sikrer bevis etter brann på skole i Bodø19:28Helse og livsstilFrykter tilbakeslag i kampen mot aids, malaria og tuberkulose18:56SportNy seier for Fredrikstad18:50VerdenNy gigantisk demonstrasjon mot Tsjekkias statsminister18:45SportVatikanet avlyser kvinne-fotballkamp etter abort-strid18:45VerdenErdogans kandidat erkjenner valgnederlag i Istanbul18:33NorgeEriksen Søreide reiser til Vest-Balkan18:17VerdenIran mener amerikansk drone befant seg i iransk luftrom i mai18:10NorgeSV bekymret for streikeretten etter tvungen lønnsnemnd18:04VerdenJohnsons ledelse krymper etter husbråk18:01NorgeSykehusstreiken stanset med tvungen lønnsnemnd17:36NorgeFlere involvert i slagsmål ved togstasjonen i Asker17:35SportSolskjær ansatte tidligere Molde-kollega17:23SportDeila etter poeng mot Sarpsborg: – Vi ønsker å fremstå enda bedre enn dette17:20VerdenSudans protestbevegelse godtar veikart for overgangsstyre17:18SportGrøndahl Jansen på pallen i Nederland17:02SportShroot-dobbel for Hødd17:02VerdenSåret dansk gutt hentet hjem fra Syria17:01SportHamilton vant igjen, ti strake for Mercedes16:59NorgeKNM Helge Ingstad blir ikke reparert16:56SportLillebo ordnet poeng for Stjørdals-Blink16:52SportPoengdeling for Vålerenga og Sarpsborg16:47SportPoengdeling mellom Åsane og Kaupanger16:44SportCarthy rykket tidlig og vant i Sveits16:28SportNorsk eventyrhest travet inn ny storpremie, kun slått av legende16:23VerdenMauritanias valgkommisjon: Ghazouani blir ny president16:13NorgeNRK: Mot tvungen lønnsnemnd i sykehusstreiken16:02NorgeTvangsbruk mot innsatt opp i retten i Norge for første gang15:48SportTrafikkaos stoppet NM-ritt15:25SportKnusende seier for Arendal15:20NorgeRegjeringen setter av en milliard til nullutslipp i næringstransporten14:58SportRingen gjør de norske VM-spillerne sterkere14:57SportFederer viser form foran Wimbledon – tok sin tiende tittel i Halle14:53SportAmazon Grimstad seiret i målfest14:48SportSuveren seier til Skarstein i Polen14:43NorgeSavnet kvinne funnet omkommet i Stordal i Møre og Romsdal14:41NorgeHavarikommisjonen i gang med undersøkelser etter flyulykke i Mandal14:25NorgeDeler av kjøreopplæringen skal ikke regnes som fravær14:00VerdenTre VM-kvalifiseringskamper utløste en blodig krig13:51NorgeMC-fører alvorlig skadd i trafikkulykke13:43SportSkarpnord og Daffinrud og delte 4.-plassen i Thailand13:42VerdenTrump: – Iran kan bli et veldig rikt land13:33PengerStaten ga 9,2 milliarder kroner i startlån til bolig i fjor13:07SportVAR i dansk superliga fra neste år12:58SportLite søvn for VM-heltene etter straffedramaet12:46SportTrønderekspressen vant Styrkeprøven12:42SportNigeria-trener hevder bonuskonflikt er løst12:10NorgeMann berget av helikopter etter fallulykke i Asker11:57VerdenBolton: – Iran må ikke feiltolke USAs klokskap som svakhet11:46Verden– Det er ikke så makabert som det fremstår11:44SportDani Alves gir seg i PSG11:39NorgeHøie vil ta opp nattransport av eldre med sykehusdirektørene11:18NorgeFærre enn hver tiende volds- og overgrepssak ender med tiltale10:44SportASEAN-landene vil ha fotball-VM i 203410:28SportHerlovsen fikk gaven hun ønsket seg10:00NorgeKlart for prosedyrer – Ludvigsen risikerer tolv års fengsel10:00VerdenIS bygger nytt kalifat i Afghanistan09:29SportUSA fikk revansj for sjokktapet som nektet laget VM-deltakelse09:16NorgeHjelmseth byttet sko og sendte Australia ut07:00Reise– Et mirakel har skjedd her med disse barna06:55Verden17 funnet døde etter bygningskollaps i Kambodsja05:54NorgeAvviser samarbeid: – Døren er låst og nøkkelen kastet05:53NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenKim Jong-un fikk brev fra Trump04:55NorgeRegjeringen besøker småbedrifter03:56NorgePolitiet jakter tre gjerningsmenn etter slagsmål i Oslo
Populært