Meny

Nå dukker motorsyklistene opp i blindsonen

Gå gjerne sammen med andre MC-venner du har og frisk opp kjøreferdighetene etter vinterdvalen, er rådet fra Frende. Foto: Erik Tanghe
– Både MC-entusiaster og bilførere må være ekstra oppmerksomme på hverandre.

Selv om vinteren ikke har sluppet helt taket ennå, er synet av gule hestehov som trenger seg opp mellom brunt gress og stein i veikanten et sikkert tegn på at våren omsider er her. Et like sikkert tegn er lyden når menn og kvinner tar sine første famlende turer på en for anledningen blankpolert tohjuling.

Samtidig betyr det at en ny trafikantgruppe har returnert på veiene etter en lengre vinterdvale. Overgangen fra vinter til vår betyr usikkert veigrep for MC-førere, og i fjor mistet 19 motorsyklister livet på norske veier, melder Trygg Trafikk.

Pass godt på blindsonen

– Et økende antall motorsyklister på veiene er et sikkert vårtegn. Men det gjør også at både MC-entusiaster og bilførere må være ekstra oppmerksomme på hverandre, sier Roger Ytre-Hauge, som er fagsjef på motor i Frende Forsikring.

Forsikringsbransjen har fått meldt 1.638 personskader på førere av lett og tung motorsykkel, og moped, de siste fem årene, 21 prosent av dem i april og mai.

– Spesielt bør du passe godt på blindsonen før du skifter felt i rushtiden. Husk at motorsyklister gjerne legger seg mellom rekkene og kjører litt raskere enn biler i saktegående kø, fortsetter Ytre-Hauge.

Les også:  MC-fører (60) filmet sin egen villmannskjøring

Jo flere, desto tryggere

Når du nå børster støv av motorsykkelen din må du først og fremst være klar over at det er noen måneder siden sist du satt på sykkelen. MC-kjøring er såpass krevende at du må vedlikeholde ferdighetene dine.

– Med lengre avbrekk trenger du en tilvenningfase for å komme deg opp igjen på fjorårets nivå. Det er spesielt viktig for deg som ikke kjører så mye MC til vanlig, sier seniorrådgiver Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk.

– Gå gjerne sammen med andre MC-venner du har og frisk opp kjøreferdighetene. Det er både sosialt og en trygg måte å luke ut rustenheten på, supplerer Frende-eksperten.

Både Frende Forsikring og Trygg Trafikk varsler om at vei- og føreforholdene kan være skumle for motorsyklister de første vårukene.

– I år som i fjor, ligger det igjen grus og rester etter vinterfesten på veiene og det gjør ofte at veigrepet er mer uforutsigbart enn på sommeren. Svart asfalt kan være glatt, særlig i kombinasjon med salting og frost i løpet av natta. Vær derfor spesielt oppmerksom i skyggepartier, sier Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk.

Les også:   Batterirevolusjon kan gjøre elbilene billigere de neste årene

Ansvaret går begge veier

Det er viktig at sykkelen er i god stand etter vinterdvalen, at førerne ikke blir for ivrige i starten og at det brukes tilstrekkelig beskyttelsesutstyr.

– Det er også viktig at både MC- og bilførere er oppmerksomme, hensynsfulle og tålmodige med hverandre, sier Roger Ytre-Hauge, som håper hensynet går begge veier utover våren og sommeren.

Som MC-fører skal ha en god hjelm, ryggskinne, kjøredress, støvler og hansker er det mest essensielle.

– Gå over utstyret når du tar det frem igjen etter vinteren. Det er viktig å sjekke at utstyret er intakt og ikke har noen skader i sømmene eller har fått andre skader siden sist, sier Roger Ytre-Hauge.

Ta vårsjekken på motorsykkelen

 • Bremser: Sjekk at bremsene virker som de skal, se etter slitasje og undersøk om det er lekkasje i slanger eller koblinger.
 • Hjul: Sjekk om dekkene er slitt, om det er skader på dekk og felg og at dekkene er godt nok festet. Sjekk lufttrykket i dekkene og vurder om du skal investere i nye dekk hvis de er mer enn fire år gamle.
 • Lys: Sjekk at alle lys virker som de skal, at de er uten skader og rene.
 • Styring: Sjekk om det er slakk i styre-, hjul- eller svingarmlager. Sjekk at støtdemperne fungerer som de skal.
 • Kjedet: Sjekk at det er nok smøring, om kjedet er slitt eller om det er slakk.

Kilde: Trygg Trafikk

Skikk og bruk for motorsyklister

 • Gjør deg godt synlig for bilister
 • Bruk blinklys i god tid
 • Ikke ta unødige sjanser – det er ikke verdt det
 • Vær tålmodig med andre trafikanter som ikke har vært vant til å ha deg i veibanen på en stund

Skikk og bruk for bilførere

 • Sjekk blindsonen
 • Bruk speilene aktivt
 • Bruk blinklys i god tid
 • Vær tålmodig med tohjulingene, husk at føreren kan være rusten etter vinterdvalen
 • Husk at en motorsyklist er langt mindre beskyttet enn deg i trafikkbildet

Les også: 

Oslo-pendling med elbil kan koste 71 kroner innen 2025

Volvo XC40 T5: Denne blir starten på en stor offensiv

Her er bilen som vant verdens tøffeste rally

Motor
Populært