
Kjøpte bruktbil – klaget første dag

Bilen var gammel – og «flott» var den i hvert fall ikke.
Denne artikkelen ble først publisert på Broom.no.
Bruktbilkjøp er fortsatt en dominerende årsak til klagesaker hos Forbrukerrådet – og mange saker havner etter hvert i Forbrukerklageutvalget.
Ofte handler det om en handel mellom et bilfirma og en privatperson, men ikke sjelden går det galt også når det er en handel mellom to privatpersoner.
Dette var tilfellet i en sak der en eldre Audi A3 skiftet eier mellom to nordlendinger.
«Veldig fin,» sa selger - havarerte etter fem kilometer
«Står ikke til ansvar»
Klageren kjøpte den aktuelle bilen, en 2010-modell, av innklagde våren 2023. Prisen var 50.000 kroner, og bilen hadde da en kjørelengde på 137.500 kilometer. Under punktet om kjente feil eller problemer med bilen, var det anført «standard bruksslitasje, parkeringsmerker, liten rustflekk på en dør. Må i hvert fall bytte 2 sommerdekk.»
Under punktet «annet», var det skrevet at «Bilen selges som den står grunnet bilens alder. Kjøper har kjøpt bilen usett over Finn.no. Selger står ikke til ansvar ved evt feil eller mangler som kan oppstå etter kjøp da det er en 13 år gammel bruktbil.»
Feil på lyktene - det kostet 67.000 kroner
«Som den står, grunnet alder»
I annonsen sto det blant annet følgende: «Flott 2010-modell Audi A3 Sportback selges da behovet har endret seg og varebil står for tur. Bil med lav km og mange år igjen på veien.
God bil som er god å kjøre, sitter godt på veien og tar deg dit du vil!»
Selger opplyser også at mye er skiftet, blant annet ny registerreim med vannpumpe og alle løpehjul og nytt batteri. I tillegg hadde bilen nylig service, og var EU-godkjent til januar 2025.
Bilen «selges som den står grunnet alder,» ble det presisert.
Unormal slitasje
Allerede samme dag som klageren overtok bilen, lyste motorlampen, med reklamasjon til innklagde samme dag. Etter dette fungerte bilen som den skulle i snaut fem måneder – da havarerte motoren. Bilen ble undersøkt på verksted, og tilstandsrapporten derfra var ikke hyggelig lesning:
«1. Motor har ikke kompresjon. 2. Unormal slitasje pga manglende vedlikehold. 3. Disse motorer går minst 200.000 km, om de er godt vedlikeholdt. 4. Feilen har nok vart en god stund, ingenting som skjer over natten.

5. Feilen kan repareres, men det er kostbart. Toppen må renoveres.»
Hadde bilen et par timer - så gikk det galt
Ikke informert om
Verkstedet hadde også gitt et prisoverslag på reparasjon på 51.712 kroner inkludert moms for «Topplokk, overflytte komponenter, ta fra hverandre og sette sammen.»
Klageren fremla også en faktura på 8.518 kroner for undersøkelse av bilen, og viste dessuten til at hun hadde funnet en verkstedrapport fra 2020 om feil på EGR og eksos, som hun ikke var blitt opplyst om. Hun hadde også kontaktet tidligere eier av bilen, som hadde opplyst at bilen også tidligere var kollisjonsskadet – noe klageren anførte at hun ikke var blitt informert om før kjøpet av bilen.
Kjøpt usett
Hun mente etter dette at bilen var mangelfull, og krevde heving og erstatning, subsidiært prisavslag og erstatning.
Innklagde avviste klagerens krav fordi bilen ble solgt «som den er» og fordi det «er snakk om en eldre bruktbil solgt for en billig penge. I slike tilfeller må man regne med uforutsette utgifter til reparasjoner. Innklagde opplyser også at motorlampen lyste i løpet av hans eiertid av bilen og da var det feil med differensialtrykksgiver. Dette ble ifølge innklagde reparert, og siden har han ikke hatt problemer med bilen. Innklagde viser i tillegg til at bilen ble kjøpt usett, basert på bilder og opplysninger i salgsannonsen, og at klageren ikke innhentet NAF-rapport eller etterspurte tilstandsrapport.
Kjøpte bil til 55.000 kroner - fikk over halvparten tilbake
Oppstått etter salget

Innklagde opplyser også at bilen nylig var EU-godkjent, og at han informerte klageren om alt han visste om bilen i forkant av salget. Innklagde mener også at feilen har oppstått i etterkant av salget, og at feilen ikke var til stede mens han eide bilen.
Til slutt viser innklagde til at tilsvarende biler selges på Finn.no fra 65 000-110000 kroner,» fremgår det av saksbehandlingen.
Manglende vedlikehold
Resultatløs megling i Forbrukertilsynet førte til at saken havnet i Forbrukerklageutvalget, som fastslo at bilen var mangelfull – og i den grad at den var «i vesentlig dårligere stand enn kjøperen hadde grunn til å regne med etter kjøpesummen og forholdene ellers.» Her er det blant annet pekt på at «feilen med motoren skyldes unormal slitasje som følge av manglende vedlikehold, og at feilen var til stede på kjøpstidspunktet.
Dermed endte det med heving og tilbakebetaling av kjøpesummen på 50.000 kroner mot tilbakelevering av bilen for innklagdes regning. Klageren fikk også medhold i kravet om erstatning av 8.518 kroner.
Oppdaget fort at de hadde kjøpt seg et problem
Ikke gratis lenger
Den vanlige gangen i klagesaker som gjelder bil, er at det starter med en klage til Forbrukerrådet eller Forbrukertilsynet. Dersom det ikke lykkes med å få en løsning på saken her, kan den havne i Forbrukerklageutvalget. Forbrukertilsynet kan hjelpe med utfylling av skjema til FKU, men klageren må selv signere, datere og sende inn skjemaet i posten.
Skal Forbrukerklageutvalget behandle saken din, må du betale et saksbehandlingsgebyr som utgjør ett rettsgebyr. Dette tilsvarer 1277 kroner i 2024.
Vedtak her er bindende dersom det ikke bringes inn for domstolene innen fire uker etter at vedtaket er forkynt. Dette betyr at det er enklere å få inn penger noen eventuelt skylder deg i en slik klagesak.
Ventetiden for å få en klagesak behandlet i Forbrukerklageutvalget er for tiden ca. 8-10 måneder.