
Nye elbiler kan redusere strømregningen

Nordmenn positive til den nye teknologien.
Denne artikkelen ble først publisert av Broom.
De siste vintrene har vi i innimellom hatt skyhøye strømpriser i Europa. I perioder har det rett og slett vært manko på strøm, og da presses prisene opp, for blant annet å stimulere til lavere forbruk.
I Norge får vi strømstøtte, som reduserer kostnadene kraftig når strømprisene er som høyest. Men det fjerner ikke selve problemet, nemlig for høyt forbruk i forhold til kapasiteten i nettet.
Mange peker på at stadig flere elbiler er en av faktorene som skaper slike «strømpropper». Derfor har vi de senere årene blitt opplært til å lade når belastningen i nettet er lavest, for eksempel på natten.
På den måten er man med på å balansere ut forbruket, og redusere behovet for å gjøre dyre investeringer i strømnettet - som igjen kan føre til enda dyrere strømregninger.
Powerbank for strømnettet
Men hva om elbilene blir en del av løsningen, istedenfor å være en belastning? Jo, det finnes det allerede en løsning for – og den kalle Vehicle to grid, gjerne forkortet til V2G.
Enkelte nye biler har allerede fått støtte for denne løsningen, som en gang i fremtiden vil gjøre det mulig å føre strøm fra batteriet tilbake til strømnettet, når bilene er koblet til ladeboksen og belastningen i nettet er størst.
Man kan nesten si at disse elbilene har potensial til å bli gigantiske powerbanks for strømnettet, og bidra til å jevne ut belastningen og redusere strømtoppene.
Og så kan batteriet lades opp igjen når prisene og belastningen er lavest. Resultatet kan bli lavere strømregninger for deg og meg.
Nå kan du få betalt for å lade

Fire av ti er positive
Og dette er en løsning mange elbileiere er nysgjerrige på, viser en ny undersøkelse som analyseselskapet YouGov har gjort for ladeboksprodusenten Zaptec.
Her svarer 40 prosent at de er positive til å bruke dette, og vil vente på muligheten. Kun 6 prosent sier de er negative, av frykt for at det vil redusere levetiden på batteriet, mens resten ikke føler de vet nok til å ta stilling til spørsmålet.
Elbileier stjal strøm – det ble dyrt
– Står stille 90 prosent av tiden
– Vi ser at det er et stort potensial i å bruke elbilen til mer enn bare transport. Mens elbilen i dag brukes til å frakte oss fra A til B, står den faktisk stille 90 prosent av tiden, sier Kurt Østrem. Han er administrerende direktør i Zaptec, som har utviklet en ladeboks som er forberedt på V2G-teknologien.

Østrem mener at nerven for toveislading sitter i elbilen og ladeboksen.
– Vi har stort potensial i elbilparken i Norge, ved at disse «sovende» bilene kan gjøres om til batterier, sier han.
Kutter ladetiden med to tredeler
Mye gjenstår
Nå etterlyser han et felles regelverk som knytter V2G til praktisk bruk mellom bilprodusentene, strømselskaper og nettoperatørene.
Teknologien er fortsatt under utvikling, og mye gjenstår før den kan tas i bruk. Men administrerende direktør i nettselskapet Elvia, Anne Sagstuen Nysæther, er positiv.
– Elbilbatterier vil kunne gi forbrukere bedre muligheter for fleksibilitet, ved at man kan lagre strømmen og bruke den når man trenger den. Dette vil også kunne bidra til reduserte kostnader, siden nettleien kan bli noe redusert ved at man bruker batteriet. Endringen av spotprisen over døgnet er også noe et batteri kan utnytte for å redusere strømkostnadene, forklarer hun.
Mener smartlading ikke er særlig smart
Ikke det samme som V2L
Mens det foreløpig ikke er veldig vanlig at elbiler støtter V2G, er det etter hvert blitt mange som støtter Vehicle to load (V2L).
Det gjør det mulig å bruke strømmen fra batteriet lokalt, for eksempel til å lade elektriske sykler og andre redskaper, eller til å gi lys og varme til en strømløs hytte. Det kan du se mer om her: