Påsto han ikke så rødt kryss – det ble dyrt

Her skal du legge deg inn med en gang.

Rødt kryss betyr at kjørefeltet ikke skal brukes. Kjører du likevel videre, risikerer du bot.(Illustrasjonsfoto).
Rødt kryss betyr at kjørefeltet ikke skal brukes. Kjører du likevel videre, risikerer du bot.(Illustrasjonsfoto). Foto: Knut Opeide / Statens vegvesen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Denne saken ble først publisert på Broom).

I mange nyere tunneler er det montert lys-merking i taket, som kan aktiveres når det blir behov for det.

Hvis det for eksempel skjer en ulykke i tunnelen eller etter utløpet av den, kan Vegtrafikksentralen stenge av ett eller flere kjørefelt, med rødt kryss over.

Ofte er det da først gule piler, som viser bilistene at de må legge seg over. Når det røde krysset kommer, betyr at det at ikke er tillatt å kjøre i dette feltet lenger.

Ble ikke trodd

Men hva om man enten ikke ser krysset eller velger å ignorere det? Denne problemstillingen har vært oppe i Follo og Nordre Østfold tingrett i Ski nylig. Lokalavisen Østlandets Blad skrev først om saken.

Føreren av en Audi ble stoppet av en politipatrulje som sto inne i det avstengte kjørefeltet i tunnelen. Da hadde han passert et rødt kryss uten å forlate kjørefeltet. Han nektet å godta forenklet forelegg, dermed endte saken i retten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her hevdet han at han ikke hadde passert noe rødt kryss og at det først kom der politibilen sto. Det ble han imidlertid ikke trodd på, her støttet dommeren seg til opplysninger fra både politiet og Vegtrafikksentralen.

Mange tunneler har lys-systemer i taket som kan aktiveres når det blir behov for det. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Mange tunneler har lys-systemer i taket som kan aktiveres når det blir behov for det. Foto: Terje Bendiksby / NTB

12.000 kroner i bot

Dette kan vi lese i dommen:

Det er ingen grunn til å tro at han bevisst tok en sjanse på å holde seg i høyre fil lengre enn tillatt. Han var oppmerksom på politibilen foran. Trolig skyldes kjøringen i strid med skiltet at tiltalte ikke var tilstrekkelig oppmerksom på skiltingen, enten fordi han var mer fokusert på politibilen, øvrige skilt på stedet eller andre forhold.

Det endte med at sjåføren ble dømt for uaktsom overtredelse av vegtrafikkloven. Dermed fikk han en bot på 12.000 kroner, pluss 1000 kroner i saksomkostninger. I tillegg fikk han prikker i førerkortet som gjorde at dette ble inndratt i en periode av seks måneder.