Ett råd er ekstra viktig når det går galt

DOKUMENTERE: Det er som regel helt uproblematisk å vaske bilen i en bilvaskemaskin. Men noen ganger går det galt, da er det viktig å vite hva du bør gjøre.
DOKUMENTERE: Det er som regel helt uproblematisk å vaske bilen i en bilvaskemaskin. Men noen ganger går det galt, da er det viktig å vite hva du bør gjøre. Foto: broom
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen får skader på bilen fra bilvasken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå er det mange som gir bilen sin en god vårshining. Det er viktig etter vinteren. Salt, asfaltstøv og skitt fester seg til både lakk og understell, det må bort.

Mange velger å gjøre dette i en bilvaskemaskin. Og det går noen ganger galt. Hvert år opplever uheldige bileiere å få skader på bilen her. I noen av sakene blir det uenighet om ansvaret.

– Vi får meldt skader på biler fra vaskehall hvert eneste år. Det er alt fra riper til større karrosseriskader. I noen saker tar vaskehallen ansvar for skaden, og kunden slipper egenandel og bonustap. I andre saker blir det en diskusjon om hvem som har ansvar for skaden, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i forsikringsselskapet Fremtind.

Ett viktig råd

Ifølge Fremtind skjer de fleste skadene fordi vaskebørstene skraper opp lakken. Det hender også at børstene henger seg opp i takboks- eller stativ.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Noen ganger er det bilisten som har skyld i skaden, andre ganger er det en teknisk svikt. Ved feil på vaskeanlegget kan eieren holdes ansvarlig og betale for skaden. Hvis skaden derimot skyldes en feil du selv gjør, må du bruke kaskoforsikringen til å dekke skadene, oppklarer skadeforebyggeren.

Skulle du være så uheldig å få en bilskade etter et besøk i vaskehallen, er det ett viktig råd: Forsøk å dokumentere det som har skjedd.

Bilvasken gikk ikke som den skulle

Notere ned

– Vi anbefaler at du tar bilder av skadene på bilen din som bevis. Fotografer også eventuelle feil på vaskehallens vaskemaskin, eller mangelfull og feil skilting, sier Hofstad-Nielsen, i en pressemelding.

I tillegg bør du varsle betjeningen hos selskapet som vasket bilen din.

– Når du snakker med betjeningen, er det lurt å notere ned navn og opplysninger om hvor selskapet er forsikret. Hvis det er vitner til hendelsen, bør du notere ned kontaktinformasjon deres også. Dette kan bli nyttig i en eventuell ansvarssak, råder Hofstad-Nielsen.

Mange bør være ekstra forsiktige når de skal vaske bilen

(Artikkelen er først publisert av Broom)