BYD Seagull: Kutter prisen på «verdens billigste elbil»

BYD Seagull er svært populært i Kina. Det er foreløpig ukjent når den kommer til Europa og Norge.
BYD Seagull er svært populært i Kina. Det er foreløpig ukjent når den kommer til Europa og Norge. Foto: BYD
Artikkelen fortsetter under annonsen

BYD Seagull koster nå kun like over 100.000 kroner. Men kommer den til Norge, blir den nok ikke like billig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Kina foregår det nå en intens priskrig mellom elbilprodusentene. Tesla har jekket ned prisene flere ganger, men måtte likevel se salget falle nær 20 prosent i februar.

Kinesiske BYD har virkelig fosset frem globalt, og overtok i fjerde kvartal plassen som verdens største elbilprodusent – mens Tesla rykket ned. De fleste av BYDs biler selges i Kina, som jo er verdens største bilmarked.

Nå reduserer BYD prisen på sin billigste elbil, Seagull, med 5 prosent til 69.800 yuan. I norske kroner får man dermed en helt ny bil for kun 102.000 kroner.

Man skal kunne snu skjermen på dashbordet som man vil i BYD Seagull. Foto: BYD
Man skal kunne snu skjermen på dashbordet som man vil i BYD Seagull. Foto: BYD

Dyrere i Norge

BYD Seagull har fått kallenavnet «verdens billigste elbil». Opprinnelig skulle den koste 95.800 yuan, drøyt 140.000 kroner, men prisen er blitt kuttet i flere omganger.

Bilen er ennå ikke tilgjengelig for kjøp i Norge, men ifølge TV 2 kommer den i løpet av 2024. Her blir nok salgsprisen mer enn 100.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fraktkostnader, importavgifter fra Kina og vektavgiften kommer til å øke prisen betraktelig. Til sammenligning er Nissan Leaf for øyeblikket blant Norges billigste biler med en startpris på 234.000 kroner, og mange mener BYD Seagull må bli billigere enn Leaf for å ha livets rett i Norge.

– Det er for tidlig å si noe om hva denne bilen kommer til å koste, men det blir definitivt en rimelig bil, uttalte produktsjef Marit Strysse i RSA, som importerer BYD til Norge, til TV 2.

Seagull er imidlertid mindre enn Leaf, og topphastigheten er 130 kilometer i timen. Rekkevidden er opplyst til å være rundt 300 kilometer.

Bilmodellen kan mildt sagt sies å være populær i Kina. 10.000 biler ble bestilt i løpet av 24 timer da Seagull ble lansert i april 2023. Innen nyttår var nær 240.000 BYD Seagull blitt solgt.

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen Motor.