Snart har 1800 norske tilhengere dette merket

Dette merket indikerer at hengeren er godkjent for hastigheter på opptil 100 km/t.
Dette merket indikerer at hengeren er godkjent for hastigheter på opptil 100 km/t. Foto: Statens vegvesen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og nå gjelder ordningen også på danmarksferie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen ble først publisert på Broom.no.

Sommeren 2022 endret norske myndigheter fartsgrensene for kjøring med tilhenger. Høyeste tillatte hastighet med henger uten brems ble økt fra 60 til 80 km/t. Samtidig fikk noen tilhengere og campingvogner godkjenning for hastigheter opp til 100 km/t.

Hvis fartsforskjellene mellom biler med og uten henger blir for stor, kan det utgjøre en fare i trafikken. Det var bakgrunnen for endringene.

Kreves Tempo 100-bevis

For å kunne kjøre i 100 km/t, må imidlertid tilhengerne oppfylle visse krav. Blant annet kreves hydraulisk støtdemping og stabiliserende tilhengerkobling. Oppfyller hengeren kravene, kan Statens vegvesen etter godkjenning av tilhengeren utstede et såkalt Tempo 100-bevis.

Samtidig må hengeren utstyres med et eget Tempo 100-merke bakerst. Ifølge Statens vegvesen har nå 1780 norske tilhengere fått denne godkjenningen, med tilhørende merking.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan trekke henger, mange elbil-eiere får likevel problemer

Hengeren og tilkoblingen må tilfredsstille visse krav for at man skal kunne kjøre i 100 km/t på motorvei.
Hengeren og tilkoblingen må tilfredsstille visse krav for at man skal kunne kjøre i 100 km/t på motorvei.

Godkjent også i Danmark

Fram til nå har godkjenningen kun gjeldt i Norge, men nå har Norge og Danmark blitt enige om å godkjenne hverandres merking, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

Det betyr at norskregistrerte tilhengere og campingvogner med norsk Tempo 100-merke, vil kunne kjøre i opptil 100 km/t i Danmark, og vice versa for de danskregistrerte i Norge.

– Regelendringen gjør det litt enklere å ta med seg tilhenger eller campingvogn med Tempo 100- godkjenning mellom Danmark og Norge. Men husk at 100 km/t naturligvis kun gjelder dersom fartsgrensen og forholdene på stedet tillater slik hastighet, sier Kurt Ottesen i Statens vegvesen.

Kravene for Tempo 100-kjøring er for øvrig de samme i Danmark og Norge. Du finner mer informasjon om de tekniske kravene hos Statens vegvesen.

Fikk seg en ubehagelig overraskelse da de tittet oppi hengeren