Biltyveri: Slik gjør de det

Rattlås, elektronisk startsperre og GPS-sporing av moderne biler gjør jobben vanskeligere for biltyvene. Derfor er det mer enn noen gang viktig å passe godt på bilnøkkelen, fastslår forsikringsselskapet If.
Rattlås, elektronisk startsperre og GPS-sporing av moderne biler gjør jobben vanskeligere for biltyvene. Derfor er det mer enn noen gang viktig å passe godt på bilnøkkelen, fastslår forsikringsselskapet If. Foto: If Skadeforsikring
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pass på bilnøkkelen din bedre, er rådet fra forsikringsselskapet If.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bilnøklene stjeles fra gangen i boligen, garderobeskapet i svømmehallen eller ved at den allerede ligger i bilen i garasjen, ifølge skadeeksperter hos If.

– For bileiere er det svært viktig å ha full kontroll på nøkkelen. Den øverste skuffen i entreen er der innbruddstyven leter først. Finn på et lurere sted, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If i en pressemelding.

– Bilnøkkelen er er bokstavelig talt nøkkelen til verdier for flere hundre tusen kroner, og bør tas like godt vare på som for eksempel passet ditt, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sigmund Clementz er kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet If. Foto: If Skadeforsikring
Sigmund Clementz er kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet If. Foto: If Skadeforsikring

Bryter seg inn hjemme

Alle moderne biler har sikkerhetsteknologi som har gjort at antallet biltyverier har sunket kraftig i Norge de siste tiårene. På 20 år er biltyverier i Norge redusert med over 80 prosent.

Innføringen av elektronisk startsperre som markedsstandard har gjort det vanskelig for biltyvene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Her går det galt på 3000 meters høyde

Selv om nyere biler er vanskeligere å stjele, er det likevel stjålet mellom 2000 og 3000 biler årlig de siste årene. Det viser tall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge. Rattlås, elektronisk startsperre og GPS-sporing av moderne biler gjør jobben verre for biltyvene.

– Nyere biler som blir stjålet forsvinner nesten uten unntak fordi tyven har klart å få tak i nøkkelen. Slike nøkkeltyverier skjer blant annet ved innbrudd i bolig og tyveri fra nøkkelskap hos bilforhandler eller bedrift. Innbruddene hjemme skjer gjerne som en del av bestillingstyverier av ulike bilmerker og modeller. Da har rett og slett biltyvene gjort grundig forarbeid og peilet seg inn på nettopp din bil, sier Clementz.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Oversikt over antallet biltyverier i Norge mellom 1997 og 2022. Kilde: Finans Norge
Oversikt over antallet biltyverier i Norge mellom 1997 og 2022. Kilde: Finans Norge

Forsterker nøkkelsignalet

–Det er også noen tilfeller av såkalt signalforsterking fra nøkkel i Norge, men disse tilfellene tilhører unntakene. Slik fremgangsmåte er nok mer fremtredende i utlandet, sier Clementz.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mitt beste råd er å oppbevare nøkkelen i en matboks i blikk hjemme. Da skjermer du antennen til nøkkelen. Er du ekstra opptatt av sikkerhet, kan nok litt aluminiumsfolie rundt nøkkelen være greit å ha på reise, sier han.

Skygger unna elbilene

Elbiler er lite attraktive å stjele, selv om det skjer enkelte tyverier av disse også, ifølge If.

– Når du er biltyv, vet du ikke hvor mye strøm som er på bilen. Da er det litt nervepirrende å sitte og vente på nærmeste ladestasjon mens du må fylle strøm. Mange elbiler har fiffig sporingsteknologi, kameraer som kan ta bilder av tyven og gode sikringssystemer. Disse tingene gjør elbiler mindre attraktive å stjele. Ladenettverkene er dessuten ganske skrale saker i det fjerne utland. Norske bensin- og dieselbiler er derfor mer naturlige å stjele, sier Clementz.

Han har også et annet tips helt på tampen:

– Å benytte seg av bilprodusentenes ulike antityveritiltak er lurt, for eksempel å slå inn en kode ved oppstart, legger Clementz til.