Stor andel bileiere slurver: – Grunn til bekymring

TRENGER OGSÅ SJEKK: Kjølevæske (beholderen med rødt innhold), spylevæske og 12V-batteri har alle biler, også elbiler, og bør sjekkes jevnlig. I tillegg bør også hjul og lys sjekkes med jevne mellomrom.
TRENGER OGSÅ SJEKK: Kjølevæske (beholderen med rødt innhold), spylevæske og 12V-batteri har alle biler, også elbiler, og bør sjekkes jevnlig. I tillegg bør også hjul og lys sjekkes med jevne mellomrom. Foto: broom
Artikkelen fortsetter under annonsen

Elbil-eierne er aller dårligst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det begynner å bli en stund siden det var helt normalt å lese instruksjonsboka fra A til Å når man kjøpte seg en ny bil.

I 2023 har ytterst få bileiere en rutine for å sjekke den tekniske tilstanden selv, viser en ny undersøkelse foretatt av YouGov for Autobransjens leverandørforening (ABL).

En av tre utfører aldri egensjekk

Kun 20 prosent av deltakerne svarte at de inspiserer bilens tilstand jevnlig. Aller dårligst står det til med elbil-eierne. Her svarte bare 10 prosent at de hadde slike rutiner.

27 prosent svarte at de aldri utfører egensjekk. I tillegg svarte åtte prosent at de ikke visste, noe som muligens betyr at mer enn én av tre aldri sjekker kjøretøyet før de drar avgårde.

– Moderne teknikk og informasjonssystemer gjør bilholdet enklere, men kan aldri helt erstatte eierens egenkontroll av at alt er i orden med kjøretøyet. Derfor er dette tall som gir grunn til bekymring, sier Arild Hansen, daglig leder i ABL.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå vil Erna og Bjarne Brøndbo at du skal velge brukt

De eldste er flinkest

Videre viser undersøkelsen at det er store variasjoner når svarene brytes ned på kjønn, alder og bosted.

– Vi ser at kvinner foretar egeninspeksjon av bilen langt sjeldnere enn menn, og at eldre bileiere følger nøyere opp enn yngre. Jevnlig egensjekk er dessuten mest utbredt blant eiere bosatt i landlige områder eller byer med mindre enn 5.000 innbyggere, sier Arild Hansen.

Børre Skiaker, generalsekretær i Kongelig Norsk Automobilklub (KNA) er ikke overrasket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan se ut som folks generelle kunnskap om mekaniske ting er på hell, og at mange har liten interesse for hverdagsbilen. Det er nok først og fremst i entusiastmiljøene man er like opptatt av bil og vedlikehold som tidligere, sier Skiaker.

For disse bilene er håpet ute

Enkelt å sjekke selv

Han mener at hvis alle hadde vært flinkere til å sjekke at alt er OK med bilen med jevne mellomrom, hadde det blitt langt mindre behov for bilberging og veihjelp – for eksempel ved punktering, dårlig batteri, løse hjul og driftsstans som følge av manglende vedlikehold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er Skiakers tips til hva man selv bør sjekke jevnlig:

Kjølevæskenivå

Vinduspussere og spylevæske

Lys

Dekk og hjul (inkl mønster og lufttrykk)

Spenning på batteri

Ulyder under kjøring

– Dette gjelder uansett biltype. For alle som ikke har elbil er selvsagt motorolje et viktig sjekkpunkt i tillegg, avslutter Skiaker.

Denne lille saken kan gi deg en kjemperegning

(Artikkelen er først publisert av Broom)