Billigere enn bensin og diesel: Det er viktigste elbil-fordel

Lavere drivstoffutgifter blir sett på som den viktigste elbilfordelen. Selv om strømprisene nå er rekordhøye, er det generelt mye rimeligere å kjøre på strøm enn bensin eller diesel. Foto: Eirik Aspaas
Lavere drivstoffutgifter blir sett på som den viktigste elbilfordelen. Selv om strømprisene nå er rekordhøye, er det generelt mye rimeligere å kjøre på strøm enn bensin eller diesel. Foto: Eirik Aspaas Foto: broom
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny undersøkelse viser hva som teller mest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med markedsandel på over 80 prosent så langt i år, er det ingen tvil om at elbilene nå har tatt over som det naturlige valget for de aller fleste som kjøper nybil.

Dermed kan vi trygt fastslå at den norske elbilpolitikken har fungert. En rekke kjøps- og bruksfordeler har endret dette markedet kraftig, på få år.

Men hva er egentlig den viktigste elbilfordelen? Jo, det handler om å spare penger i det daglige. Halvparten av de spurte i en ny undersøkelse sier nemlig at lavere drivstoffutgifter er den viktigste elbilfordelen.

Fritak for avgifter

I samme undersøkelse svarer én av fire at de er mindre interessert i elbil på grunn av de høye strømprisene.

– Til tross for høye strømpriser, er elbil lønnsomt sammenlignet med bensin- og dieselbil. Men mer normale strømpriser er å foretrekke både for fylling av elbilen og strømforbruket i egen bolig, sier Nils Sødal som er senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nummer to på listen over viktigste elbilfordeler er fritak for moms og avgifter når du kjøper en elbil. Mer enn én av fire svarer at dette er viktigste fordel.

Svenskene skal stenge eldre biler ute fra byene

Mener moms bør utsettes

Regjeringen har varslet moms på den delen av kjøpesummen som er over 600 000 kroner, men har ikke sagt når dette kommer. Antagelig kommer denne momsen fra 2023. Samtidig opplever bilbransjen forsinkelser i produksjonen grunnet koronapandemien og krigen i Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi mener at innføringen av moms bør utsettes. Mange har bestilt bil som først kommer i 2023 på grunn av forsinkelsene. De bør slippe moms, sier Sødal, i en pressemelding.

På tredjeplass over viktigste fordeler ved kjøp av elbil, kommer fritak eller billigere bompenger. Én av ti har dette som sin viktigste elbilfordel.

Elbilene gikk i fella – tre ganger på rad

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskjell mellom kjønnene

– Regjeringen har signalisert at de ser på muligheten for at elbiler skal betale det samme som bensin- og dieselbiler i bomringene i byene. Dette advarer vi mot. Problemet med bompenger i byene forsvinner ikke av at flere bilister må betale mer. Bompenger i by er en stor selvmotsigelse. Bompengene skal både redusere bilbruken, og finansiere stadig dyrere og flere prosjekter. Det går ikke i hop, advarer Nils Sødal.

Undersøkelsen viser også en del forskjeller mellom kjønnene. Det største avviket finner vi på «ingen avgift og moms ved kjøp». Her sier 32 prosent av spurte menn at dette er viktigst, mens 25 prosent av kvinnene svarer det samme.

Nå kan det bli mindre attraktivt å ha elbil i byene

Hvilken fordel er viktigst for deg om du skulle velge elbil?

Lavere drivstoffutgifter – 49 prosent

Ingen avgift og moms ved kjøp – 28 prosent

Billigere / fritak for bompenger – 11 prosent

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan kjøre i kollektivfeltet – 4 prosent

Lavere trafikkforsikringsavgift (årsavgift) – 3 prosent

Billigere/gratis parkering – 3 prosent

Lavere omregistreringsavgift – 1 prosent

Lavere firmabilbeskatning – 1 prosent

Billigere/fritak for fergebilletter – 1 prosent

Undersøkelse gjennomført av Norstat for NAF i mars 2022

(Artikkelen er først publisert av Broom)