Uærlig kjøper havnet i fengsel – det ble starten på mange problemer

Bilen står hjemme kjøreklar - men "Nils" får ikke bruke den. Årsak: En uærlig kjøper rakk å omregistrere den på sitt navn. - og nå sitter han i fengsel.
Bilen står hjemme kjøreklar - men "Nils" får ikke bruke den. Årsak: En uærlig kjøper rakk å omregistrere den på sitt navn. - og nå sitter han i fengsel. Foto: Privat/Broom

Her snakker vi om å falle mellom både to og tre stoler.

foirtaBruktbilhandel topper klagelistene hos Forbrukertilsynet, og det er ikke uten grunn. Skrekkhistorier om bruktbilkjøpere som er blitt grundig bedratt hører vi rett som det er. Ofte er det skjulte feil og mangler, heftelser på bilen eller juks med kilometerstand.

Fellesnevneren er at det kan være både slitsomt og ressurskrevende å vinne frem med en klage. Derfor er det mange eksempler på uheldige bruktbilkjøpere som godtar en dårlig avtale heller enn å bruke tid og penger på å forfølge saken.

Men også bruktbilselgere kan bli grundig snytt. Det viser historien til «Nils», som skulle selge sin 2001-modell Volvo. Han la bilen ut for salg for 28.000 kroner – og fikk fort telefon fra en hyggelig kar som fortalte at han skulle på hyttetur med barna sine, og som trengte bil med en gang, siden hans egen bil hadde blitt ødelagt.

Dette stemte ikke

– Han kom og prøvekjørte bilen, og slo til – denne ville han ha. Han ba om kontonummeret mitt slik at han kunne overføre pengene, og viste på mobilen at overføringen tilsynelatende var gjort. Han var i tillegg så hjelpsom at han tilbød seg å ordne med salgsmeldingen, så det virket jo svært så lovende, forteller «Nils».

Men himmelen var ikke blå veldig lenge:

– Pengene han hadde overbevist meg om at han hadde overført kom aldri, og etter hvert var det heller ikke mulig å få tak i ham på telefon lenger, så jeg skjønte jo at dette ikke stemte.

Full betaling eller bilen tilbake

– Hva gjorde du da?

– Jeg fikk kontakt med hans mor, og konfronterte henne med at sønnen hadde stjålet bilen min. Hun virket dessverre ikke særlig overrasket over det, og ba meg bare anmelde ham. Det gjorde jeg – og samme dag så jeg bilen min igjen i byen.

I ny kontakt med moren, klarte hun å få ham til å levere bilen tilbake. Han prøvde seg med å slippe med å betale mindre for den, men for meg var det ikke interessant – jeg ville ha full betaling, eller bilen tilbake, sier «Nils» til Broom.

Så ble vondt til enda verre.