Mercedes-AMG EQS 53 4Matic+: - Ikke en elbil for pyser!

MER MARKERT: Fonten er mer markert og luftinntakene tydeligere enn på standardversjonen.
MER MARKERT: Fonten er mer markert og luftinntakene tydeligere enn på standardversjonen. Foto: Mercedes-AMG

Mercedes EQS imponerte stort ved prøvekjøringen i Sveits tidligere i år. Nå har AMG montert basskasser og trimmet elmotorene. Dette er Mercedes-AMG EQS 53 4Matic+.

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen Motor.

I mange år har AMG levert brølende fartsmonstre som spiser bakdekk, røyker og

spytter grus. Det er biler som utløser emosjonelt betingede kjøpsimpulser.

For AMG-kunder er den dype buldringen viktig, den bidrar til opplevelsen både for de ombord og de som snur seg for å se hva som brummer. Det skaper visse utfordringer når de håndbygde V8-erne etter hvert blir museumsgjenstander.

Spesialbehandling

Under prøvekjøringen av Mercedes EQS i Sveits ble det også anledning til å ta en kikk på Mercedes-AMG EQS 53 4Matic+, under strenge sikkerhetstiltak. Nå har den endelig sluppet ut i friluft, og det kan hende både Porsche Taycan, Tesla Model S og den foreløpig litt teoretiske Lucid Air får noe å bryne seg på.

NI GRADER: Bakhjulene kan svinge opp til ni grader, noe som vil være til hjelp ved parkering. Foto: Mercedes-AMG
NI GRADER: Bakhjulene kan svinge opp til ni grader, noe som vil være til hjelp ved parkering. Foto: Mercedes-AMG

Permanent firehjulstrekk skal besørges av elmotorer som har fått spesialbehandling av teamet i Affalterbach. Dersom det krysses av for AMG Dynamic Plus-pakken, skal det ifølge produsenten bys på 560 kW og hele 1.020 Nm. Fra 0 til 100 km/t oppgis da til 3,4 sekunder og topphastigheten skal være 250 km/t.

For å oppnå ytelsene benyttes samme batteri som de øvre EQS-modellene, på 107,8 kWh. Den interne spenningen er på 400 volt, og maksimal ladeeffekt på hurtiglader oppgis til 200 kW. Den interne laderen kan ta 11 kW som standard, eller 22 kW for de som krysser av på «Ja til alt». Og i rubrikken med tallet som betyr nesten like mye som prisen, står det at rekkevidden målt i henhold til WLTP er mellom 526 og 580 kilometer.

STANDARD: Den store skjermen som dekker hele dashbordet fra kant til kant følger med som standard på Mercedes-AMG EQS 53 4Matic+. Foto: Mercedes-AMG
STANDARD: Den store skjermen som dekker hele dashbordet fra kant til kant følger med som standard på Mercedes-AMG EQS 53 4Matic+. Foto: Mercedes-AMG

Shakers

Når det står AMG på bagasjelokket er det kjekt at 2.655 kg tysk ingeniørkunst holder følge med trafikken, men kundene er jo vant til at de tre bokstavene kommer med lyd inkludert. Dette har de tydeligvis tatt på alvor, og har noe de kaller AMG Sound Experience.

Nettopp fraværet av lyd var en av de mest fremtredende egenskapene ved den «vanlige» EQS-modellen, selv i høye hastigheter. For å bringe bulderet tilbake har de montert egne høyttalere, lydgenerator og noe de omtaler som «shakers». Sistnevnte kan muligens være en slags subwoofere som skal skape vibrasjoner sammen med lydbildet.

SVINGER MED: Bakhjulene svinger med samme vei som forhjulene i hastigheter over 60 km/t for bedre stabilitet. Foto: Mercedes-AMG
SVINGER MED: Bakhjulene svinger med samme vei som forhjulene i hastigheter over 60 km/t for bedre stabilitet. Foto: Mercedes-AMG

I tillegg opplyser AMG at det vil være mulig å legge til en mengde lyder som markerer oppstart, låsing og blinklys. For enkelte kan det altså bli altfor stille.

Tøffe felger

Den utvendige designen er blitt litt tøffere, uten å ødelegge den lave luftmotstanden. Luftinntak og listverk er tydeligere markert, og det går an å sko bilen med tøffe AMG-felger på 22 tommer.

Grillen er tydeligere markert med vertikale sprosser, og bakpå har den fått en spoiler på koffertlokket. Akkurat som på standardutgaven svinger bakhjulene motsatt av forhjulene opp til 60 km/t. Etter det heller de i samme retning for å gi bedre stabilitet ved aktiv kjøring.

Emosjonelt

LUKSUS: Mercedes-AMG EQS 53 4Matic+ er en raffinert luksusbil med ekstra høye ytelser. Foto: Mercedes-AMG
LUKSUS: Mercedes-AMG EQS 53 4Matic+ er en raffinert luksusbil med ekstra høye ytelser. Foto: Mercedes-AMG

På innsiden har alt fått litt ekstra AMG-krydder, i form av broderte logoer og noe ekstra listverk her og der. Den digre skjermen som utgjør det digitale dashbordet følger med som standard, og de elektroniske butlerne jobber i samlet flokk for å hindre deg i å plutselig kjøre offroad.


AMG-avdelingen har nok en gang tatt for seg en allerede sprek og luksuriøs modell fra Mercedes og skrudd alt opp til elleve. Hvorvidt det egentlig er nødvendig får bli opp til hver enkelt å vurdere. Men at den utløser emosjonelt betingede kjøpsimpulser hersker det ingen tvil om.

Personvernpolicy