Advarer: Nå kan det bli ladekøer

Svært mange nye elbiler ut på veiene de siste månedene – det kan gi utfordringer i høstferien. Foto: NTB Scanpix
Svært mange nye elbiler ut på veiene de siste månedene – det kan gi utfordringer i høstferien. Foto: NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er NAFs beste råd til bilistene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Elbilsalget går så det suser i Norge. I august og september har det kommet rekordmange nye elbiler ut på veiene våre.

Det gjør at mange skal ut på sin første langtur med elbil i høstferien. Og det igjen gjør at NAF advarer mot ladekøer:

– Planlegg hvor du skal ha ladestopp og om mulig, sørg for å ha lademuligheter der du skal bo, sier Nils Sødal som er senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Han legger til:

– Ladekøene kan du unngå om du ikke drar på ferieturen når alle andre gjør det. Det blir det samme som å unngå kø på veiene.

Hvis du er relativt fersk elbileier, er det en del ting du bør sette deg inn i. Mange er bekymret for lading. Hvor mange stopp må jeg ha? Hvor lite strøm kan jeg ha igjen på batteriet før ladeangsten kommer?

Tomt og varmt lader raskest

– Det er en god huskeregel at et tomt og varmt batteri lader raskest. Da sparer du tid og penger. Du kan kjøre ned til 10 prosent batteri uten problem, sier Sødal, i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er det imidlertid også en veldig viktig huskeregel at du noen ganger bør lade når du kan – ikke når du må. Enten om du tar ladingen på sparket, eller har skaffet deg en oversikt over ladestasjonene på strekningen du skal kjøre: Det er ikke smart å begynne å tenke på lading like før batteripakken er tom.

Dessverre er det slik at en del ladere er ute av drift. Andre steder kan det være lange køer. Da er det gull verdt å ha så mye strøm igjen at du kan kjøre videre, på jakt etter et ladested der det går fortere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trenger du mye strøm, tar det tross alt ganske lang tid bare å fylle batteriene. Må du i tillegg stå lenge i kø og se på at andre lader først, kan frustrasjonen fort melde seg i bilen.

Så mange med elbil opplevde ladekø i sommerferien

Øve litt før du drar

Hvis du aldri har vært på en hurtigladestasjon før, er det også lurt å øve litt, før du drar på langtur.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal du på egen hytte, har du kanskje lademuligheter der. Skal du derimot på leid hytte, må du sjekke med utleier om det er mulig å lade. For de som skal på en campingplass eller hotell, er det lurt å gå etter de overnattingsstedene med lademuligheter.

– Kan du lade der du skal overnatte, trenger du færre stopp på hurtigladerne. Da kan du komme frem med lite batteri og la bilen lade mens du sover, sier Nils Sødal.

Ladet bilen fra vanlig stikkontakt - det endte i katastrofe

NAFs laderåd

Ikke stopp for å lade for tidlig på turen: Etter et par-tre timers kjøring er batteriet varmt. Farten du kjører i avgjør hvor fort batteriet er varmt. På motorvei er batteriet godt og varmt etter om lag to timer.

Velg riktig lader: Alle biler lader litt forskjellig, og det er lurt å finne ut akkurat hvor kraftig lading din bil takler. Det er ingen vits å lade med en lader som gir mer effekt enn det bilen takler. Ikke går det fortere og det blir dyrere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lad til 80 prosent: De aller fleste elbiler lader veldig sakte etter 80 prosent. Siden du på mange av ladestasjonene betaler for tiden du lader eller både tid og antall kilowatt, blir de siste 20 prosentene dyre. Trenger du mer rekkevidde for å komme vel frem lønner det seg å heller legge inn et kort ladestopp til enn å lade fullt batteri en gang.

Bruk forvarming: Hvis elbilen din har et system for forvarming av batteri før hurtiglading, er det lurt å benytte seg av dette. Ofte settes det i gang hvis du plotter inn en ladestasjon som destinasjonen i navigasjonen.

Lad der du bor: En del overnattingssteder tilbyr lading. Om det passer deg, så velg overnattingsteder som har det. Da kan du sove mens bilen lader seg og er klar for neste dag, og du slipper et ekstra hurtigladestopp.

(Artikkelen er først publisert av Broom)