3 av 5 synes det er greit å kjøre for fort

3 av 5 sier det er greit å kjøre litt for fort, viser fersk undersøkelse.
3 av 5 sier det er greit å kjøre litt for fort, viser fersk undersøkelse. Foto: Frende Forsikring
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange skal på bilferie. Politiet og forsikringsselskapet Frende er bekymret over nye tall.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det må en holdningsendring til når 59 prosent sier at det er greit å kjøre over fartsgrensen. 4 av 10 dødsulykker er knyttet til fart, sier UP-sjef Steven Hasseldal i en pressemelding.

De skremmende tallene kommer fram i en ny undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring, rett før fellesferien. 1000 mennesker har fått spørsmålet om de synes det er greit å kjøre litt for fort hvis det føles trygt for seg selv og andre.

– Jeg blir både skremt og sint. Selv «bare litt over» er farligere enn du tror, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

Små marginer mellom liv og død

– I trafikken er marginene så små at selv en liten fartsøkning kan være avgjørende. Hver kilometer over fartsgrensen påvirker reaksjonslengden og bremselengden din, sier UP-sjef Hasseldal.

Det du akkurat klarer å stoppe for når du kjører i 80 km/t, vil du treffe med en fart på 50 km/t hvis du hadde kjørt i 90.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en direkte sammenheng mellom fartsnivået på norske veier og antallet alvorlige ulykker, sier Steven Hasseldal.

Menn gir ekstra gass

I Frendeundersøkelsen sier 68 prosent av mennene at det er ok å kjøre for fort. Det stemmer godt overens med tall fra politiet som viser at 78 prosent av dem som ble tatt i fartskontroll i 2020 var nettopp menn.

– Av de som ble anmeldt var en enda større andel menn. Hele 89 prosent, sier UP-sjef Hasseldal.

Blant de spurte kvinnene sier «bare» 50 prosent at det er ok å kjøre litt for fort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva er det som foregår her, mannfolk? Dere leker med eget og andres liv. Dette er overhodet ikke greit, sier Roger Ytre-Hauge.

I 2020 hadde politiet 117 500 saker med fartsovertredelser.

Bekymret for sommertrafikken

Ytre-Hauge i Frende er bekymret før sommerutfarten. I den ferske Frendeundersøkelsen sier 21 prosent at de skal på bilferie i sommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis en god andel av disse synes det er greit å kjøre litt for fort er det fare på ferde. Jeg håper bilister senker skuldrene og avpasser farten etter kjøreforholdene. Du er på ferie, ikke stress for å komme fram fem minutter raskere, sier Ytre-Hauge.

Gode forbedringstegn

Samtidig som en overvekt av oss synes det er greit å kjøre litt for fort viser statistikken at vi er i gradvis forbedring.

– Fra 2006-2019 økte andelen som overholder fartsgrensen med 16,5 prosent, til 62,1 prosent. Ved å holde riktig fart, kan vi unngå mange alvorlige ulykker, sier sjef for Utrykningspolitiet, Steven Hasseldal.

Tall fra Statens Vegvesen viser også at antallet omkomne på norske veier til nå i 2021 har falt betydelig siden i fjor, fra 46 til 29. Statistikken viser imidlertid også at antallet hardt skadde steg i 2020 sammenlignet med tidligere.

– Det er svært gledelig at færre dør i trafikken. Sterkt fokus på bil- og veistandard, sammen med sjåførers holdning til fart og kjøring i rus er essensielle for at enda færre skal miste livet i tiden framover. Vi har ingen å miste, sier Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring.