NAF: – Hoteller og turistdestinasjoner må tenke nytt om elbil-ladere

Såkalte «destinasjonsladere» er godkjente elbil-ladere som gir mer strøm enn en vanlig stikkontakt, men mindre strøm enn en hurtiglader. De er perfekte for kunder som oppholder seg et sted i 3 timer eller mer. Da kan man lade mens man går tur, handler, spiser eller overnatter.
Såkalte «destinasjonsladere» er godkjente elbil-ladere som gir mer strøm enn en vanlig stikkontakt, men mindre strøm enn en hurtiglader. De er perfekte for kunder som oppholder seg et sted i 3 timer eller mer. Da kan man lade mens man går tur, handler, spiser eller overnatter. Foto: NAF
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med rekordsalg av elbiler i juni er hver sjuende personbil i Norge en elbil. Nå mener NAF hoteller, campingplasser, turdestinasjoner og kjøpesentre skaffe seg destinasjonsladere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Juni ble en rekordmåned for salg av elbiler i Norge. Over 14 000 nye elbiler kom til Norge denne måneden. Så langt i år er det solgt 52 361 elbiler, og antall elbiler i Norge passerer om kort tid 400 000. Innen 2025 vil det være om lag en million elbiler på norske veier.

– Vi ser at hurtigladenettverket langs veiene ikke følger med utviklingen i bilparken , fastslår Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, i en pressemelding.

Spesielt gjelder det på hovedstrekningene mellom Oslo og Kristiansand og Oslo og Trondheim.

– Behovet for lading kommer bare til å vokse i årene som kommer, mener Sødal.

Lad mens du går tur eller sover

Sødal oppfordrer spesielt hoteller, turdestinasjoner, campingplasser, restauranter og kjøpesentre til å tenke nytt om elbillading.

– Såkalte «destinasjonsladere» er godkjente elbil-ladere som gir mer strøm enn en vanlig stikkontakt, men mindre strøm enn en hurtiglader. De er perfekte for kunder som oppholder seg et sted i 3 timer eller mer. Da kan man lade mens man går tur, handler, spiser eller overnatter, sier Sødal.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener den type ladere bare vil bli viktigere og viktigere. Både fordi veksten i antall elbiler er så stor, men også fordi hurtigladenettverket langs veiene vil trenge avlasting.

– Det er bedre at folk lader når de kan, framfor at de venter i kø ved hurtigladestasjonene langs veiene, sier han.

Førstemann-til-mølla-prinsippet

Særlig råder Sødal hoteller og campingplasser til å se verdien i å tilby elbil-lading som en tjeneste de selger og lar kundene booke.

– Hvis kundene kan booke elbil-lading når de booker rom for natten, så kan de planlegge dagen vel vitende om at de får ladet når de kommer frem. I dag er det førstemann-til-mølla-prinsippet som ikke er veldig uforutsigbart, sier NAF-rådgiveren før han avslutter:

– Det å få litt strøm mens man uansett stopper og parkerer bilen, er i tråd med prinsippet om å lade når man stopper framfor å stoppe for å lade.