Gult lys – skal du gasse på eller bremse opp?

Foto: Shutterstock/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva gjør du når grønt skifter til gult i lyskrysset? Velger du feil, kan det få store konsekvenser. 3 av 10 har opplevd farlige situasjoner fordi noen har kjørt på gult lys.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En undersøkelse Ipsos har gjort for Gjensidige viser at det er stor forvirring om hva en skal gjøre når grønt blir til gult i et lyskryss. Hele 38 prosent svarer at det er lov å kjøre på gult så lenge en rekker inn i krysset eller over krysset før det blir rødt. I tillegg svarer 20 prosent at det aldri er lov å kjøre på gult.

– Dette er faktisk ikke helt korrekt. Når grønt skifter til gult betyr det at kjørende skal stanse, sier Pål Rune Eklo, kommunikasjonssjef i Gjensidige, i en pressemelding, og legger til:

– Men, hvis du har nådd så langt frem at stans ikke kan skje uten fare, har du lov til å kjøre videre.

Farlige situasjoner

I undersøkelsen svarer 29 prosent at de har opplevd farlige situasjoner i trafikken fordi de selv eller andre har kjørt på gult lys.

– Dette er et tydelig bevis på at en spiser av sikkerhetsmarginen som skal sørge for at krysset er tomt, og utsetter seg selv og andre for fare, sier Eklo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Passering i siste øyeblikk kan føre til farlige situasjoner med kryssende trafikanter, særlig hvis du har stor fart gjennom krysset.

Kan få konsekvenser for forsikringen

Å kjøre på gult lys gir ikke nødvendigvis bot, men gir du derimot gass mot krysset for å komme gjennom, kan det resultere i anmeldelse fra Politiet. Kjøring på rødt lys gir en bot på 7250 kroner. Er du i tillegg uheldig å kollidere eller kjøre på noen, kan også forsikringserstatningen ryke.

– Der du opptrer grovt uaktsomt og dette har direkte årsakssammenheng med skaden, har forsikringsselskapet muligheten til å avkorte erstatningen din. Hvor mye erstatningen reduseres, kommer an på hvor graverende saken er, sier Eklo.