Så fort blir det skummelt varmt i bilen din

Bruk av aircondition i bilen er noe de fleste assosierer med nedkjøling i varme sommertemperaturer, men visste du at det er en god idé å bruke det om vinteren også?
Bruk av aircondition i bilen er noe de fleste assosierer med nedkjøling i varme sommertemperaturer, men visste du at det er en god idé å bruke det om vinteren også?

Heldigvis finnes det et godt og effektivt triks.

Nå er sommeren virkelig i anmarsj. Flere steder i vårt langstrakte land har fått kjenne på raust med varmegrader, skyfri himmel og sol.

Det er jo dette vi har lengtet etter og gledet oss til gjennom en hel vinter og en småkjølig vår.

For all del – det er godt med sommer, bading, is og sol. Masse sol! Men bilen din – den kan bli skummelt varm i solsteiken.

For like sikkert som sola skinner, hører vi historier om vinduer som må knuses for å få reddet ut enten hunder eller små barn fra glovarme biler.

– Jammen, jeg skulle jo bare ... Er ofte unnskyldningen fra en fortvilet bileier, som ikke visste hvor fort det kan bli farlig varmt i en bil.

Temperaturen stiger kjapt

For om solen skinner og det er 20 grader både inne i bilen og utenfor, er den innvendige temperaturen 32 grader etter bare 10 minutter. Etter 30 minutter har den steget ytterligere til 40 grader.

Er det 27 grader ute, har bilen en innvendig temperatur på 37 grader etter ti minutter. Etter halvtimen har den passert 45 grader. Luften i en låst og lukket bil er jo i tillegg stillestående. Det er alt annet enn godt å oppholde seg i bilen da.

Om temperaturen skulle stige til 32 grader, og det gjør den fort i solsteiken, vil man etter 10 minutter ha 43 klamme grader i bilen og etter en halv time godt over 50 grader ... Da har det for lengst begynt å bli skikkelig farlig.

Er det mer enn 17 - 18 grader ute, bør du ikke forlate barn eller kjæledyr i bilen – selv ikke for korte perioder. Temperaturen stiger nemlig skremmende fort. Foto: broom
Er det mer enn 17 - 18 grader ute, bør du ikke forlate barn eller kjæledyr i bilen – selv ikke for korte perioder. Temperaturen stiger nemlig skremmende fort. Foto: broom

Luften fanges i bilen

Altså blir det varmt fort, fortere enn mange er klar over.

– Når solstråler kommer inn bilen, varmer de ikke bare luften. De varmer også opp setene, dashbordet, rattet og sjokoladen du har glemt i midtkonsollen, sier Brooms bilekspert, Benny Christensen.

– Når disse tingene blir oppvarmet, utstråler de ekstra varme som blir "fanget" inne i bilen – og som hever innetemperaturen betydelig.

Man bør derfor ikke forlate små barn eller kjæledyr inne i bilen om ute-temperaturen er mer enn 17-18 grader, selv for kjappe ærender. For inne i bilen dobles temperaturen i løpet av kort tid.

En liten gløtt på vinduet hjelper hjelper heller ikke mye.

– Nei. Strålingen av varme fra bilens oppvarmede interiør stiger mot taket. Med mindre det er en sterk vind, er det ingenting som "skyver" eller "drar" den varme luften ut. Dermed vil en liten vindus-åpning utgjøre kun en ørliten temperaturforskjell, mener Broom-Benny.

Han har imidlertid et godt sommertriks som mange bileiere kan benytte seg av – og som mange ikke er klar over – for å holde en behagelig temperatur inne i bilen. Klikk på videoen i toppen av denne artikkelen for å få med deg dette.

Les også: Ni år siden forrige gang – nå er dette Norges mest solgte bil

(Artikkelen er først publisert av Broom)

Personvernpolicy