Senterpartiet vil stramme inn: Mange elbiler kan bli dyrere

Under helgens landsmøte vedtok Senterpartiet at de vil innføre moms på elbiler som koster mer enn 600.000 kroner.
Under helgens landsmøte vedtok Senterpartiet at de vil innføre moms på elbiler som koster mer enn 600.000 kroner. Foto: Illustrasjon/Scanpix

Følger etter AP og SV med moms på biler over 600.000 kroner.

Det er ingen tvil om at den norske elbil-politikken har fungert etter planen.

Med fravær av moms og andre avgifter, har elbil-salget i Norge skutt i været de siste årene. Men satsningen koster.

Beregninger fra Finansdepartementet viser at elbil-fordelene kostet Norge rundt 19,2 milliarder kroner i 2020.

SP vil ha moms

Det har allerede vært klart at Arbeiderpartiet og SV ønsker å innføre moms på de dyreste elbilene, da modeller som koster over 600.000 kroner.

Nå er det klart at også Senterpartiet ønsker å gjøre det samme. Det ble bestemt under helgens landsmøte.

Momsfritaket skal fortsatt gjelde på elbiler opp til 600.000 kroner. Men det skal betales full moms på 25 prosent for beløp over denne grensen, mener Senterpartiet.

Ettersom AP og SV har gjort tilsvarende vedtak, er det mye som tyder på at en rekke elbiler blir dyrere hvis det blir regjeringsskifte til høsten.

Mange kan få solid ekstraregning

Hvor fort dette vil skje, er imidlertid ikke klart. Fra bilbransjens side blir det pekt på at det vil være direkte uansvarlig å innføre moms allerede fra årsskiftet.

Da får man svært kort tid på å innfase det nye systemet. Man risikerer også at mange som bestiller bil med levering tidlig i 2022, kan få en solid ekstraregning på denne. Dermed blir situasjonen uforutsigbar, både for importører og bilkjøpere.

Arbeiderpartiet har for øvrig tidligere signalisert at de ønsker innføring av moms fra 1. januar 2022, hvis de danner regjering etter valget.

Disse kan bli dyrere

Dersom det blir innført moms på elbiler som koster over 600.000, er det ingen tvil om at mange modeller vil få en prisøkning.

Norges mest solgte bil i fjor, Audi e-tron, bikker glatt 600.000 kroner med litt utstyr.

Andre biler som kan bli dyrere er Mercedes sin bestselger EQC (startpris på 636.900 kroner), Jaguar I-Pace (fra 669.900 kroner), samt Tesla Model S, Tesla Model X, Porsche Taycan og Audi e-tron GT – for å nevne noen.

Saken ble først publisert hos Broom.no

Personvernpolicy