Elbilkjøpere får millionerstatning

<p>56.230 tyske kunder som bestilte ID.3 eller ID.4 i 2020 eller første halvår 2021, vil få tilbake 285 euro. Årsaken er at VW har overdrevet effekten av varmpepumpen på vinterstid.</p>
56.230 tyske kunder som bestilte ID.3 eller ID.4 i 2020 eller første halvår 2021, vil få tilbake 285 euro. Årsaken er at VW har overdrevet effekten av varmpepumpen på vinterstid.

Det handler om varmepumper – og kanskje også norske kunder.

Frustrasjon over elbiler som ikke holder det produsentene lover på rekkevidde, er noe vi har blitt vant til de siste årene. Mye av dette bunner i målemetoden som tidligere ble brukt. NEDC het den og viste seg snart å være temmelig urealistisk.

Samtidig var nok ikke alle produsenter og selgere like flinke til å forklare at mange faktorer spiller inn her. Her hjemme særlig dette med temperatur. Når det blir minusgrader, er rekkevidden fort en helt annen enn på sommeren.

Nå kompenserer Volkswagen tyske ID.3- og ID.4-kunder, etter å ha markedsført at varmepumpe i elbilene gir rekkeviddefordel på opptil 30 prosent i lave temperaturer.

Mer effektive enn beregnet

Det forteller det velinformerte bransje-nettstedet BilNytt.no. De siterer tyske Auto Motor und Sport på dette:

«Feedback fra kundene og interne evalueringer» viser at verdiene i praksis avviker med mer enn 10 % fra de markedsførte 30 %. Verdien på 30 % stammer ifølge det tyske nettstedet fra simuleringer gjennomført i 2016. Da fantes det ingen empiriske tester som kunne verifisere disse tallene.

I tillegg har bilene vist seg