I morgen er det siste frist for veldig mange

<p>Piggdekkene må av 1. mai, i år gjelder denne fristen for hele Norge. Men som vanlig skal du naturligvis være skodd etter forholdene, også etter denne datoen. Foto: NTB </p>
Piggdekkene må av 1. mai, i år gjelder denne fristen for hele Norge. Men som vanlig skal du naturligvis være skodd etter forholdene, også etter denne datoen. Foto: NTB 

Samme piggdekk-dato for hele landet.

Corona-pandemien har forandret på mye her til lands denne våren, faktisk også dekkskiftsesongen.

For Sør-Norge er regelen vanligvis at piggdekkene må av senest første mandag etter andre påskedag. I Nord-Norge er fristen 1. mai.

I år har alle i sør fått bedre tid. I år har de fått samme tidsfrist som bileierne i nord, det er altså 1. mai som gjelder her også.

Datoen er ikke det viktigste

I år faller 1. mai på en lørdag. Skal du få jobben gjort på et dekkverksted, begynner du dermed å få dårlig tid.

Blir du stoppet med piggdekk på bilen etter fristen, vil det i utgangspunktet bety gebyr. Men her er det viktig å understreke at tilstrekkelig veigrep veier tyngre enn fristene.

Hvis du skal på fjellet eller til et sted hvor forholdene gjør det nødvendig, er det fortsatt lov å kjøre med piggdekk. Denne vurderingen må føreren selv ta.

Les også: Rune kjøpte ny bil – fikk seks år gamle vinterdekk

Ikke gå seg vill i reglene

– Det er veldig viktig å ikke gå seg vill i reglene her. Er det glatt eller fare for glatte veier, da skal du også bruke vinterdekk. Det gjelder uansett om du har piggdekk, eller piggfrie vinterdekk, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

Nå er det tid for å få av piggdekkene, uansett hvor i landet du bor. Foto: NTB
Nå er det tid for å få av piggdekkene, uansett hvor i landet du bor. Foto: NTB

– Og da risikerer man ikke bot, selv om fristen er forbi?

– Nei, politiet er erfaringsmessig ikke veldig hissige på å skrive ut gebyrer de første dagene etter fristen. Denne regelen er nok mer der for å fange opp de notoriske sløvingene, de som somler altfor lenge med å få av piggdekkene. Dem er det dessverre også endel av. Det skjer stadig på sommeren at jeg hører biler som kommer knasende på piggdekk, jeg tviler på at mange av dem har planer om å kjøre ett eller annet sted der det er glatte veier midt på sommeren!

Les også: Børge skiftet dekk, så skjønte han at noe var galt

Ingen regler for piggfritt

Piggdekksesongen er over, med mindre du bor et sted i landet hvor de fortsatt trengs.
Piggdekksesongen er over, med mindre du bor et sted i landet hvor de fortsatt trengs.

– Forbudet gjelder bare for piggdekk, ikke piggfrie vinterdekk?

– Det er riktig. Per i dag er det ingen regler rundt når man kan bruke piggfrie vinterdekk, det er fullt lovlig å ha dem på hele året. Men det anbefales absolutt ikke, bilen din får vesentlig dårligere kjøre- og bremseegenskaper hvis du bruker piggfrie vinterdekk på sommeren. Her er det også sterke krefter som jobber mot et forbud for alle typer vinterdekk på sommeren, avslutter Benny.

Les også: Kjøpe nye dekk? Disse bør du styre unna

Artikkelen ble først publisert på Broom.no

Personvernpolicy