18-åringen hadde førerkort en halv time – så gjorde han noe dumt

Å bruke mobilen mens du kjører bil, er ikke lurt. Det fikk en 18-åring fra Stavanger med helt ferskt førerkort nylig erfare. Det endte med seks prikker og 5.000 kroner i bot. Illustrasjonsfoto.
Å bruke mobilen mens du kjører bil, er ikke lurt. Det fikk en 18-åring fra Stavanger med helt ferskt førerkort nylig erfare. Det endte med seks prikker og 5.000 kroner i bot. Illustrasjonsfoto. Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fikk seks prikker og 5.000 kroner i bot.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Reglene for bruk av mobiltelefon mens du kjører bil er svært strenge.

Det startet med et forbud mot å snakke i telefonen bak rattet. Etter hvert som mobilen fikk stadig flere funksjoner, kom også behovet for å stramme inn ytterligere.

Nå har en helt fersk sjåfør i Stavanger fått merke hvordan dette fungerer.

Han brukte mobilen til å bytte sang mens han kjørte bil. Resultatet: Seks prikker i førerkortet og 5.000 kroner i bot. Førerkortet ryker for øvrig hvis man kommer opp i åtte prikker.

Flyttet blikket ned

Det er politiets nettpatrulje Sør-Vest som forteller om episoden, på sin Facebook-side.

Dette skriver de som det som skjedde:

– I forrige uke observerte politiet at en ung sjåfør i Stavanger gjentatte ganger flyttet blikket fra trafikken og ned. Da mistenkte ble stoppet, viste det seg at han hadde byttet sang på en spilleliste på telefonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse kveldene kjører flest med promille

Var inne i prøveperiode

Det er altså ikke lov. Sanksjonene mot ulovlig mobilbruk ble kraftig innskjerpet fra 1. januar i år. Nå gir dette tre prikker i førerkortet og bot på 5.000 kroner, mot tidligere to prikker og 1.700 kroner.

Men, det er også et men her. De to første årene etter at man har tatt førerkort, er man inne i en såkalt prøveperiode. Og 18-åringen som ble stoppet her, hadde ikke hatt førerkort lenger enn en halv time:

– Det betyr at han er inne i en to år lang prøveperiode, og får med det registrert dobbelt så mange prikker som andre. Sangbyttet resulterte i seks prikker og et forelegg på 5.000 kroner, skriver politiet i rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyesterett: Ikke lov – selv om bilen står helt stille

Flytter seg 11 meter i sekundet

Det hører med til historien av 18-åringen overholdt fartsgrensen på stedet, som er 40 km/t. Men selv om hastigheten er lav, er det skummelt å ta blikket fra veien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Selv ved så lav fart flytter bilen seg 11 meter i løpet av ett sekund. Noen sekunders uoppmerksomhet kan med andre ord få svært alvorlige konsekvenser. Dersom ulykken skjer, hjelper det lite at du bare ville bytte sang. Skal du spille av en sang eller andre lydfiler fra telefonen din må den være koblet til et håndfri-system, der du kan styre den via knapper på rattet eller er festet i holder ved dashbordet, skriver politiet til slutt i sin rapport fra hendelsen.

Dette har du lov til å gjøre med mobilen mens du kjører bil

Denne saken ble først publisert på Broom.no.