Slik sjekker du om du trenger nye sommerdekk

FEIL DEKKTRYKK: Det er viktig å ha godt mønster i dekkene. Særlig på våte veier i regnvær. Uten godt mønster klarer ikke dekkene å få vannet unna godt nok og faren for vannplaning øker.
FEIL DEKKTRYKK: Det er viktig å ha godt mønster i dekkene. Særlig på våte veier i regnvær. Uten godt mønster klarer ikke dekkene å få vannet unna godt nok og faren for vannplaning øker. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Våren er her og med den er det på tide å få sommerdekkene på bilen. Slik sjekker du mønsterdybde og andre mulige feil på de gamle dekkene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det viktigste å sjekke for å se om dekkene dine duger en sommer til er mønsterdybden og om dekkene dine har skader eller har blitt slitt skjevt, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF i en pressemelding.

Lovkravet til mønsterdybde på sommerdekk er minimum 1,6 millimeter, men NAF mener dette er litt for snaut og anbefaler minst tre millimeter mønsterdybde.

Mønsterdybdemåler og slitasjevarsler

- Mønsterdybden sjekker du enkelt med en mønsterdybdemåler, rådgir Sødal.

- Mange dekk har også en innebygd slitasjevarsler som du kan bruke for å se om dekket er innenfor lovkravet eller ikke, fortsetter han.

Det er viktig å ha godt mønster i dekkene. Særlig på våte veier i regnvær. Uten godt mønster klarer ikke dekkene å få vannet unna godt nok og faren for vannplaning øker.

- Gode dekk er svært viktig for trafikksikkerheten. De er den kontakten du har med bakken og da må de være gode, sier NAF-rådgiveren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til mønsterdybden er det lurt å sjekke om dekkene har skader og om de har blitt slitt skjevt.

Feil dekktrykk gir skjev slitasje

- Er dekkene dine slitt skjevt har de enten blitt kjørt med feil dekktrykk eller det er noe galt med hjulstillingen og hjulvinklene på bilen, forklarer Sødal. - Det kan være lurt å ta bilen på en hjulstillingskontroll så du får sjekket om alt er i orden, avslutter han.

Se video: Slik sjekker du mønsterdybde på bildekk: