Trafikkskolene vil ha automatgir som standard

Dagens regelverk gir automatisk førerrett på biler med automatgir om man kjører opp med en manuelt giret bil. Men kjører man opp på en bil med automatgir mister man rettigheten til å kjøre manuelt girede biler. Foto: Solveig Vikene / NTB scanpix
Dagens regelverk gir automatisk førerrett på biler med automatgir om man kjører opp med en manuelt giret bil. Men kjører man opp på en bil med automatgir mister man rettigheten til å kjøre manuelt girede biler. Foto: Solveig Vikene / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Autoriserte trafikkskolers landsforbund (ATL) vil at automatgir skal bli standard for dem som skal kjøre opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I frankrike er ordningen at dem som har førerkort for automatgir, kan få førerrett på biler med manuelt gir uten å måtte ta ny førerprøve.

– Der tar man seks til sju timer på en trafikkskole. Da får man automatisk førerrett på manuelt gir, forteller administrerende direktør Torgeir Abusdal ved ATL til NRK.

Av alle biler som ble solgt i Norge i 2018 var over 90 prosent utstyrt med automatgir. Andelen er ventet å øke i årene fremover.

– De fleste som tar førerkort i dag trenger ikke manuell løsning, mener Abusdal.

Leder av transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, Høyres Helge Orten, ga i januar støtte til ATLs ønske om å gjøre manuelt gir til standard i kjøreopplæringen.

– Regjeringen har et mål om at alle skal kjøre nullutslippsbiler og disse bilene har automatgir. Det er bra for trafikksikkerheten, og det vil mest sannsynlig bli billigere å ta lappen, sa han til NTB.