Utvikler filter som skal beskytte mot coronaviruset

Den kinesiske bilgiganten Geely har kommet opp med et luftfilter som skal beskytte mot korona-viruset. Slik demonstrerer de det i kompakt-SUVen Icon.
Den kinesiske bilgiganten Geely har kommet opp med et luftfilter som skal beskytte mot korona-viruset. Slik demonstrerer de det i kompakt-SUVen Icon. Foto: Geely

Også bilbransjen er hardt rammet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Coronaviruset er i ferd med å få store konsekvenser også for verdens bilbransje. I Kina har nybilsalget stupt så langt i 2020, samtidig som flere bilfabrikker står stille.

Mangel på deler fra underleverandører som har stoppet produksjonen, gir også store problemer for flere bilprodusenter.

Mange har basert seg på å ha svært begrensede lagre. Dermed har de heller ikke mye å gå når underleverandørene svikter.

Kinesiske Geely er blant dem som merker dette, men de tar også aktive grep mot det skumle viruset.

Geely har nemlig utviklet et nytt system de kaller IAPS, eller Intelligent Air Purification System.

Jobber raskt

Dette består av et nytt, aktivt kullfilter og et system som produserer negativt ladde ioner. Ifølge den svenske nettsiden Teknikens Varld skal det siste beskytte alle inne i bilen mot virus og bakterier, på samme måte som de mest effektive ansiktsmaskene gjør. Dette skal også kunne stenge ute dårlig lukt.

I kjent stil jobber kineserne raskt. Det nye systemet skal være på plass i biler produsert fra mars måned, aller først blir det tilgjengelig i den kompakte SUV-en Geely Icon som selges i betydelige antall hjemme i Kina.

Les også: Det første kinesiske personbilmerket er nå på plass i Norge

Geely Icon er første ute med det nye luftfilteret. Foto: Geely
Geely Icon er første ute med det nye luftfilteret. Foto: Geely


Eier også Volvo

Men Geely har allerede ettermontert det i 150 biler. Disse brukes nå av helsepersonell som jobber blant korona-smittede i de mest utsatte områdene i Kina.

Geely arbeider samtidig med å utvikle materialer som virus og bakterier ikke skal kunne feste seg på. Dette handler blant annet knapper og håndtak inne i bilene.

Bak Geely står for øvrig Zhejiang Geely Holding Group, som eier en rekke bilmerker. Blant dem er Volvo, som ble overtatt i 2010. Dermed er det nok også grunn til å tro at den nye luftfilter-teknologien kan finne veien til Volvos biler.

Artikkelen er først publisert av Broom.

Personvernpolicy