Ford Puma er en liten plassmester

VIDEO: Ford Puma gjør comeback

Ford Puma gjør comeback. Les testen:

Ford går en spennende tid i møte. Spesielt hjemme i Norge, når elbilen Mustang Mach-e lanseres i høst.

Men det er ikke bare elbil som står i fokus hos Ford om dagen. Det gjør også andre elektrifiserte modeller, som etter hvert kommer på løpende bånd. Blant dem finner vi den helt nye kompakt-SUVen Puma.

Den leveres med en mildhybrid-motor, og kan bli en spennende modell i Norge. Målet til Ford er å selge 500-1.000 biler i 2020.

Nå har vi testet den lille SUV-en, eller crossoveren. Mye er veldig bra, men så er det også to ting som vil trekke litt ned for mange.

Hva er dette?

Ford Puma bygger på samme plattform som Fiesta, men er strukket noe i fysiske mål. I lengderetning måler bilen 4,18 meter, mot 4,06 på Fiesta.

Foreløpig leveres nykommeren i tre ulike utstyrsversjoner: Titanium, ST-line og Vignale. Under panseret er det tre motorer å velge mellom: To mildhybridløsninger på 125 eller 155 hk, samt en ren bensinmotor på 125 hk.

Det er kun sistnevnte det er mulig å kombinere med automatgir. Begge mildhybridversjonene er låst til en 6-trinns manuell kasse. Akkurat det tror vi vil trekke ned for noen.

Les også: Ford Kuga blir ny og ladbar

(Saken fortsetter under)

Ford Puma leveres i tre ulike utstyrsgrader: Titanium, ST-line (bildet) og Vignale.
Ford Puma leveres i tre ulike utstyrsgrader: Titanium, ST-line (bildet) og Vignale.

Hvordan er den å kjøre?

Vi kjører ST-line-utgaven, som har sportsunderstell og litt ekstra styling.

Med sportsunderstell kjører Puma med god presisjon gjennom svingene.
Med sportsunderstell kjører Puma med god presisjon gjennom svingene.

Gjennom bratte stigninger og smale svinger i Spania er det godt å kjenne at Ford har ivaretatt de gode og presise kjøreegenskapene vi kjenner fra Fiesta. Styringen er direkte og gassresponsen god. Ford Puma er med andre ord en kjøreglad bil, spesielt sammenlignet med flere av konkurrentene i klassen.

Om ST-line med sportsunderstell er det optimale valget på norske veier, er vi derimot litt usikre på. Over dumper og ujevnheter merkes det relativt godt at demperne er justert stramt. Derfor kan et standard understell være å foretrekke, noe både innstegsmodellen Titanium og den litt mer påkostede Vignale-versjonen har.

Les også: Ford får en ny toppmodell i det norske markedet

(Saken fortsetter under)

Nye Puma kommer med et videreutviklet system av Fords filsentreringsassistent. Med «Road Edge Detection» merker bilen når hjulene treffer grus, gress eller annet på siden av veien, og styrer bilen forsiktig inn på veien igjen (level 2 selvkjøringsegenskaper).
Nye Puma kommer med et videreutviklet system av Fords filsentreringsassistent. Med «Road Edge Detection» merker bilen når hjulene treffer grus, gress eller annet på siden av veien, og styrer bilen forsiktig inn på veien igjen (level 2 selvkjøringsegenskaper).

Finest utenpå eller inni?

Nye Puma legger føringer for en helt ny designfilosofi hos Ford. Det er spesielt fronten som skiller seg ut ­– med de høyt plasserte frontlyktene.

Vi synes bilen ser best ut fra siden og bak. Med ST-line-styling får du dessuten noen ekstra detaljer, som lakkerte hjulbuer, ST-line grill, 18 toms felger og mørktonet glass.

Ønsker du mildhybrid er det manuell girkasse som gjelder.
Ønsker du mildhybrid er det manuell girkasse som gjelder.

På innsiden er det ingen overraskelser. Interiøret er nærmest identisk med Fiesta. Slik sett er det kanskje en smule kjedelig, i alle fall sammenlignet med det langt mer spenstige ekseriøret.

Når det er sagt, trives vi veldig godt bak rattet i Puma. Setene er gode, og bilens viktigste funksjoner er enkle å betjene via touchskjermen som måler 12,3 tommer.

Puma kommer også med en rekke førerassistansesystemer som adaptiv cruisekontoll med start/stopp-teknologi og et helt nytt system for fareadvarsler. Dette informerer føreren om farer før de blir synlige for bilens sensorer.

Som tilvalg fås også et solid lydanlegg fra Bang & Olufsen, med 10 høyttalere, som leverer 575 watt. Utstyrsmulighetene er med andre ord mange på Puma, selv om det er innstegsmodellen i Fords SUV-portefølje.

Les også: Mustang Mach-E: Toppmodellen er allerede utsolgt i Norge

(Saken fortsetter under)

Slik ser innstegsmodellen ut i Titanium utstyrsnivå.
Slik ser innstegsmodellen ut i Titanium utstyrsnivå.

Hvordan er plassen?

Ved siden av inspirerende kjøreegenskaper og et design som skiller seg tydelig ut, er plassutnyttelsen Pumas kanskje største styrke.

Her har Ford gjort flere grep for å utnytte de kompakte målene best mulig. For eksempel er forsetene gjort ekstra tynne for å sikre best mulig plass for passasjerene bak.

Bagasjerommet imponerer mest, og er størst i klassen med en kapasitet på 456 liter. En viktig nyhet her, er Fords «MegaBox» – som gir et dypt oppbevaringsrom på opptil 80 liter under gulvet i bagasjerommet.

I bunn finner du også en dreneringsplugg, som gjør at du enkelt kan vaske «MegaBoxen». Her kan man slenge inn sølete saker og ting man ellers ikke vil ha i bagasjerommet. Veldig praktisk og nyttig.

(Saken fortsetter under)

Ved å ta i bruk Fords MegaBox er det nok plass til å frakte to golfbager stående.
Ved å ta i bruk Fords MegaBox er det nok plass til å frakte to golfbager stående.

Går den bra?

Puma leveres med et nytt mildhybrid-system. Det betyr at en liten elmotor integreres sømløst med Fords EcoBoost bensinmotor på 1 liter. Fordelene blir noe høyere dreiemoment, samt at drivstofføkonomien kan bedres med opptil 9 prosent.

Ute på veien merker vi ikke mye til «kreftene» fra den lille elmotoren. Faktisk er det kun snakk om en momentøkning på usle 20 Nm – når den såkalte e-assisten slår inn. Maks moment er 240 Nm, mens effektkurven toppes på 155 hk.

I en kompakt bil som Puma, er det nok til å ha det moro på svingete landeveier, selv om de rene ytelsene ikke er til å få store øyne av. 0-100 km/t er i mål på 9 sekunder blank.

Les også: Fords nye el-SUV: – Blir en prisbombe

(Saken fortsetter under)

Kompakte SUV-er og crossovere er for tiden det hurtigst voksende bilsegmentet i Europa. Det er derfor ingen dårlig timing at Ford kaster seg på den ballen nå.
Kompakte SUV-er og crossovere er for tiden det hurtigst voksende bilsegmentet i Europa. Det er derfor ingen dårlig timing at Ford kaster seg på den ballen nå.

Og konklusjonen er?

Puma er et friskt og interessant tilskudd i Fords SUV/crossover-familie. God plassutnyttelse, spenstig eksteriørdesign og gode kjøreegenskaper trekker opp, og gjør bilen til en attraktiv modell i klassen.

I Norge starter prisene på gunstige 275.800 kroner for innstegsmodellen. Da får du Titanium utstyrsnivå og en mildhybridmotor på 125 hk.

ST-line med 155 hk koster fra 310.300 kroner. Det er heller ingen upris.

Det er egentlig bare to ting som vil trekke ned for mange: Puma leveres ikke med firehjulsdrift, og som vi allerede har vært inne på; mildhybridutgavene blir kun tilgjengelig med en 6-trinns manuell girkasse.

Slik sett tror vi toppmodellen Vignale med alt utstyr, ren bensinmotor på 125 hk og automatgir kan bli en mer riktig Norgesmodell, selv om prisene da øker til 334.800 kroner. Sammenlignet med ST-line-utgaven vi kjører, får du altså et mer komfortabelt understell, automatgir og mer eller mindre alt av tilgjengelig utstyr.

Les også: Førsteinntrykk Ford Puma: På ett område er den klart best i klassen

Ford Puma ST-line

Motor: 1-liter EcoBoost mildhybrid Effekt: 155/ 240 Nm 0-100 km/t: 9 sek. Toppfart: 205 km/t Bagasjerom: 456 liter Lengde x bredde x høyde: 4,18 - 1,80 - 1,53 meter Vekt: 1.280 kg Pris fra: 310.300 kroner (ST-line)

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:52 LO og NHO sjokkert over skyhøye ledighetstall16:25 Bill Withers er død16:24 Flere hemmelige kriselagre med mat i Norge16:12 51 nye coronadødsfall i Sverige15:18 Kongeparets påskehilsen til folket15:01 Forsamlingsforbud i Thailand15:00 Oslo søker om å få holde påskeåpent14:13 Rekordmye snø fører til krisepakke for reineierne13:53 Slik har hverdagslivet endret seg etter tiltakene13:26 Cruiseskip med coronasyke til kai i Florida13:24 UDI gjenopptar asylintervjuer på videosamtale13:22 Vegvesenet kontrollerer færre tunge kjøretøy, men gir flere gebyrer13:22 Ropstad sier nei til påskeåpne butikker13:21 26-åring pågrepet for terrorplaner i Danmark12:41 Svensk «fotballkrig» om coronaregler12:40 Mange endringer i kollektiv- og togtrafikken i påsken12:37 Formel 1-legenden (89) venter sitt fjerde barn12:16 6,6 millioner til coronainfo for innvandrere12:15 Avinor har tapt en milliard, men permitterer ingen12:13 Sverige avlyser gigantisk militærøvelse12:03 Uefa holder fast ved EM-planen12:02 Kvigne ny Kripos-sjef11:28 Instruktører på smittevernskurs var coronasmittet11:27 Boligprisene falt med 1,4 prosent i mars11:22 Roma har blitt en spøkelsesby: – Vi er som Ground Zero11:22 Nye tall fra Italia: 70 prosent av de døde er menn11:13 Tommy Steine går nye veier for å få jobbet under krisen10:53 To innlagt med corona – 2356 inngrep og operasjoner utsatt10:35 Høyre vil kaste ut ungarske Fidesz fra europeisk partigruppe10:34 Mer enn 400.000 registrert som arbeidssøkere hos Nav09:57 UD fraråder sterkt reiser til utlandet09:54 Muggalarm på fregattene, mange syke:  – Det gjøres nå strakstiltak09:54 Hvor mange dør av corona?09:47 Norway Cup-avlysning vil gi arrangøren pengesmell i millionklassen09:46 Forslag om å flytte PL-fotballen til Kina09:45 Avventende start for Oslo Børs09:00 – Viser at Oslofjorden er i alvorlig krise08:59 Mike Tyson angrer på tiger-fortid: – Jeg var dum08:53 Kommunene langt åpnere om coronadødsfall enn helseforetakene08:43 Oljebransjen vil endre skattereglene08:18 USA vil anbefale maskebruk08:08 Kapteinen som varslet om coronautbrudd fikk sparken08:01 En milliard til stipend for studenter som mister inntekt – 8.000 på hver07:59 Oljeprisen faller igjen07:40 Derfor kan coronaviruset smitte selv når du har få symptomer07:20 Britene bygger feltsykehus for å dekke coronabehovet07:11 Johaug må vente til høsten med landslagsøkter07:00 Gimse rykker ut mot Vedum: – Erna tar matsikkerhet på alvor!06:57 Start-spillerne permitteres 75 prosent06:57 USAs økonomi ventes å gå ned 7 prosent06:39 Skiskytterforbundet venter på Kollen-avklaringer – ser på kostnadskutt06:33 Dette skjer i dag06:30 Regjeringen lover ikke nye krisepakker med det første06:00 – Vårt budskap til verden er klart. Se bort nå, og konsekvensene vil bli katastrofale06:00 – Vær klar over at beredskapen er dårligere enn vanlig05:57 Stavanger-regionen har redusert analyse av tester fra 500 til 200 per dag05:57 Dette skjedde i natt05:54 Primærvalget i Wisconsin blir ikke utsatt05:30 Tre uker med coronatiltak: Trenden er stabil05:30 Labours nye partileder utropes lørdag05:15 Mæland varsler nye unntaks-forskrifter05:13 Kina arrangerer sørgedag for korona-«martyrer»05:09 5.209 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 27404:53 Sykling i kollektivfelt til Høyesterett04:42 Dansk hastelov åpner for å sende hjem coronakriminelle utlendinger03:56 Dyster rekord med 1.169 døde på ett døgn i USA02:25 Universitetet i Oslo digitalt ut semesteret02:15 DN: Fredag utnevner Norge sin første kvinnelige ambassadør til USA02:10 Pasienter evakuert etter at bombe fra krigen ble funnet på sykehus01:28 Dronning Margrete ber danskene sende blomster til de eldre – ikke henne01:13 Væpnet politiaksjon etter melding om vold og trusler i Stavanger01:05 Kvinne pågrepet for alvorlig knivstikking i Oslo23:34 Ecuador samler inn lik fra gater og hjem23:03 NRK etter corona-innslag: – Vi burde nok presisert22:38 Titusenvis av medarbeidere permitteres i Hennes & Mauritz22:04 Oslo-frisør tok imot kunder – fikk 20.000 i bot22:01 Tror coronamedisin kan være klar til sommeren21:43 Sju av ti reiselivsbedrifter har stengt som følge av coronakrisen21:29 Trosset corona-grensen. Tok med 40 liter sprit på ryggen21:24 Nordmenn synes regjeringens coronahåndtering er god21:23 Over 800 dødsfall i boliger for eldre i Frankrike21:20 Feltsykehus tas i bruk etter 30 nye dødsfall i Stockholm21:16 To falt i vannet fra større fartøy i Randaberg21:15 Statens banker kutter ikke renten20:50 Forsvaret snur om beordring av sivilt ansatte19:37 Virke: Regjeringen har lyttet til våre innspill19:36 SMB svært fornøyd med kompensasjonsordningen19:35 NHO-sjef ønsker likebehandling for alle koronarammede bedrifter19:33 LO-lederen vil unngå at useriøse aktører får kompensasjonspenger19:32 Høyre om krisetiltak for landbruket: – Hva i alle dager holder Ap på med?19:29 Stockholm vil gi helsepersonell opptil 220 prosent høyere lønn19:28 Hareide med personlig avskjedshilsen til fansen19:27 Norsk Hydro dropper utbytte19:03 Skaper corona-uro blant det britiske aristokratiet18:40 Rolls-Royce-fabrikk i Bergen med permitteringsvarsel til nær 750 ansatte18:39 Byrådet i Oslo vurderer å sette inn Sivilforsvaret i påsken18:36 Russerne må holde seg hjemme ut måneden18:35 Nybø: Nå handler det om å overleve17:52 Nesten 3.000 coronadødsfall i Storbritannia17:41 Nytt coronadødsfall ved OUS
Siste nytt
16:52PengerLO og NHO sjokkert over skyhøye ledighetstall16:25KulturBill Withers er død16:24PengerFlere hemmelige kriselagre med mat i Norge16:12Helse og livsstil51 nye coronadødsfall i Sverige15:18KulturKongeparets påskehilsen til folket15:01VerdenForsamlingsforbud i Thailand15:00NorgeOslo søker om å få holde påskeåpent14:13NorgeRekordmye snø fører til krisepakke for reineierne13:53NorgeSlik har hverdagslivet endret seg etter tiltakene13:26VerdenCruiseskip med coronasyke til kai i Florida13:24NorgeUDI gjenopptar asylintervjuer på videosamtale13:22MotorVegvesenet kontrollerer færre tunge kjøretøy, men gir flere gebyrer13:22PengerRopstad sier nei til påskeåpne butikker13:21Verden26-åring pågrepet for terrorplaner i Danmark12:41SportSvensk «fotballkrig» om coronaregler12:40ReiseMange endringer i kollektiv- og togtrafikken i påsken12:37KulturFormel 1-legenden (89) venter sitt fjerde barn12:16Norge6,6 millioner til coronainfo for innvandrere12:15ReiseAvinor har tapt en milliard, men permitterer ingen12:13VerdenSverige avlyser gigantisk militærøvelse12:03SportUefa holder fast ved EM-planen12:02NorgeKvigne ny Kripos-sjef11:28NorgeInstruktører på smittevernskurs var coronasmittet11:27PengerBoligprisene falt med 1,4 prosent i mars11:22ReiseRoma har blitt en spøkelsesby: – Vi er som Ground Zero11:22Helse og livsstilNye tall fra Italia: 70 prosent av de døde er menn11:13NorgeTommy Steine går nye veier for å få jobbet under krisen10:53Helse og livsstilTo innlagt med corona – 2356 inngrep og operasjoner utsatt10:35PolitikkHøyre vil kaste ut ungarske Fidesz fra europeisk partigruppe10:34NorgeMer enn 400.000 registrert som arbeidssøkere hos Nav09:57ReiseUD fraråder sterkt reiser til utlandet09:54NorgeMuggalarm på fregattene, mange syke:  – Det gjøres nå strakstiltak09:54Helse og livsstilHvor mange dør av corona?09:47SportNorway Cup-avlysning vil gi arrangøren pengesmell i millionklassen09:46SportForslag om å flytte PL-fotballen til Kina09:45PengerAvventende start for Oslo Børs09:00Norge– Viser at Oslofjorden er i alvorlig krise08:59KulturMike Tyson angrer på tiger-fortid: – Jeg var dum08:53NorgeKommunene langt åpnere om coronadødsfall enn helseforetakene08:43PengerOljebransjen vil endre skattereglene08:18Helse og livsstilUSA vil anbefale maskebruk08:08VerdenKapteinen som varslet om coronautbrudd fikk sparken08:01PengerEn milliard til stipend for studenter som mister inntekt – 8.000 på hver07:59PengerOljeprisen faller igjen07:40Helse og livsstilDerfor kan coronaviruset smitte selv når du har få symptomer07:20VerdenBritene bygger feltsykehus for å dekke coronabehovet07:11SportJohaug må vente til høsten med landslagsøkter07:00PolitikkGimse rykker ut mot Vedum: – Erna tar matsikkerhet på alvor!06:57SportStart-spillerne permitteres 75 prosent06:57PengerUSAs økonomi ventes å gå ned 7 prosent06:39SportSkiskytterforbundet venter på Kollen-avklaringer – ser på kostnadskutt06:33NorgeDette skjer i dag06:30NorgeRegjeringen lover ikke nye krisepakker med det første06:00Verden– Vårt budskap til verden er klart. Se bort nå, og konsekvensene vil bli katastrofale06:00Norge– Vær klar over at beredskapen er dårligere enn vanlig05:57NorgeStavanger-regionen har redusert analyse av tester fra 500 til 200 per dag05:57NorgeDette skjedde i natt05:54PolitikkPrimærvalget i Wisconsin blir ikke utsatt05:30Helse og livsstilTre uker med coronatiltak: Trenden er stabil05:30PolitikkLabours nye partileder utropes lørdag05:15NorgeMæland varsler nye unntaks-forskrifter05:13VerdenKina arrangerer sørgedag for korona-«martyrer»05:09Norge5.209 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 27404:53NorgeSykling i kollektivfelt til Høyesterett04:42VerdenDansk hastelov åpner for å sende hjem coronakriminelle utlendinger03:56Helse og livsstilDyster rekord med 1.169 døde på ett døgn i USA02:25NorgeUniversitetet i Oslo digitalt ut semesteret02:15NorgeDN: Fredag utnevner Norge sin første kvinnelige ambassadør til USA02:10VerdenPasienter evakuert etter at bombe fra krigen ble funnet på sykehus01:28KulturDronning Margrete ber danskene sende blomster til de eldre – ikke henne01:13NorgeVæpnet politiaksjon etter melding om vold og trusler i Stavanger01:05NorgeKvinne pågrepet for alvorlig knivstikking i Oslo23:34VerdenEcuador samler inn lik fra gater og hjem23:03NorgeNRK etter corona-innslag: – Vi burde nok presisert22:38PengerTitusenvis av medarbeidere permitteres i Hennes & Mauritz22:04PengerOslo-frisør tok imot kunder – fikk 20.000 i bot22:01NorgeTror coronamedisin kan være klar til sommeren21:43PengerSju av ti reiselivsbedrifter har stengt som følge av coronakrisen21:29NorgeTrosset corona-grensen. Tok med 40 liter sprit på ryggen21:24Helse og livsstilNordmenn synes regjeringens coronahåndtering er god21:23Helse og livsstilOver 800 dødsfall i boliger for eldre i Frankrike21:20Helse og livsstilFeltsykehus tas i bruk etter 30 nye dødsfall i Stockholm21:16NorgeTo falt i vannet fra større fartøy i Randaberg21:15PengerStatens banker kutter ikke renten20:50NorgeForsvaret snur om beordring av sivilt ansatte19:37PengerVirke: Regjeringen har lyttet til våre innspill19:36PengerSMB svært fornøyd med kompensasjonsordningen19:35PengerNHO-sjef ønsker likebehandling for alle koronarammede bedrifter19:33PengerLO-lederen vil unngå at useriøse aktører får kompensasjonspenger19:32PengerHøyre om krisetiltak for landbruket: – Hva i alle dager holder Ap på med?19:29PengerStockholm vil gi helsepersonell opptil 220 prosent høyere lønn19:28SportHareide med personlig avskjedshilsen til fansen19:27PengerNorsk Hydro dropper utbytte19:03KulturSkaper corona-uro blant det britiske aristokratiet18:40PengerRolls-Royce-fabrikk i Bergen med permitteringsvarsel til nær 750 ansatte18:39Helse og livsstilByrådet i Oslo vurderer å sette inn Sivilforsvaret i påsken18:36Helse og livsstilRusserne må holde seg hjemme ut måneden18:35PengerNybø: Nå handler det om å overleve17:52Helse og livsstilNesten 3.000 coronadødsfall i Storbritannia17:41Helse og livsstilNytt coronadødsfall ved OUS
Populært