Går det galt her – da må du betale selv

Hvem har ikke opplevd at vindusviskerne fryser fast? Det kan faktisk bli ganske dyrt om man glemmer seg.
Hvem har ikke opplevd at vindusviskerne fryser fast? Det kan faktisk bli ganske dyrt om man glemmer seg.

Og det er bare så fort gjort.

Vinterkulda har sine utfordringer, og minusgrader kan skape mange problemer for bileierne. Et av disse er vindusviskere som sitter fast i en frossen frontrute.

Det er fort gjort å glemme å slå av viskerne når man parkerer for kvelden. I løpet av natten fryser viskerne fast. Når man så starter bilen i kulda på morgenen uten å løsne viskerne først, ryker gjerne vindusviskermotoren eller overføringen til disse.

Kan bli dyrt

Årsaken er at vindusviskermotoren ikke klarer å rive løs viskerne dersom de henger fast i tykk is på bilruta. Noen opplever at bladene rives av, mens andre sitter igjen med en brent vindusviskermotor eller defekt viskeroverføring.

– Vi får hver vinter en rekke henvendelser fra uheldige kunder som tror dette dekkes av bilforsikringen, men det gjør det dessverre ikke. Å skifte en vindusviskermotor kan koste opp imot 10.000 kroner, og det er sure penger å betale for noe man enkelt kunne ha unngått. Det sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Les også: Her kommer en av årets kuleste nyheter

Sett viskerne opp

Å kjøre uten fungerende vindusviskere er uforsvarlig, og kan medføre bot fra politiet under gitte omstendigheter. Det beste er å løsne viskerne fra den nedfrosne ruta før man starter bilen, men i sprengkulda er mange fristet til å starte motoren først for å få opp varmen inne i bilen.

– Problemet er at vindusviskerne kan sitte veldig godt fast i stivfrosset is. Da må man rett og slett skrape dem løs før man starter bilen. Et lite triks er å sette dem opp idet man parkerer for kvelden. Man unngår fastfrysing, det er lettere å skrape frontruta og viskerne varer gjerne lengre, sier Brandeggen, i en pressemelding.

Les også: 999 nordmenn kjøpte denne i januar

Ikke riv dem løs

Mange nyere biler har vindusviskere som kan starte automatisk, det viktigste er likevel at du selv sjekker at de ikke står i en posisjon som medfører at de starter når du starter bilen.

– Har viskerne frosset fast må man unngå å rive dem løs, da går viskerbladet lett i stykker. Skrap bort is og snø, og dunk forsiktig til de løsner, råder han helt til slutt.

Les også: Fortvilet eier får ikke vasket bilen

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært