Slik burde Passat GTE vært helt fra starten

Passat GTE har blitt ny. Les testen:

Salget av stasjonsvogner har falt kraftig i Norge de siste årene. Det som en gang var den suverent største bilklassen, er redusert til en skygge av seg selv.

Hvor har det blitt av kundene? Veldig mange av dem har gått over til SUV. Og i tillegg merkes naturligvis skiftet over til elbiler svært godt. Så langt finnes det ikke en eneste elektrisk stasjonsvogn på markedet. Merkelig nok.

En av stasjonsvognene som tross alt har klart seg best de siste årene, er Volkswagen Passat. Det kan VW takke den ladbare GTE-utgaven for. Godt hjulpet av gunstige avgifter, har den klart å opprettholde Passat-salget, nærmest på egenhånd.

Nå har hele Passat-familien fått en oppdatering, det gjelder også GTE-versjonen.

Volkswagen Passat GTE

 • Modell: 1,4TSI aut
 • Motor: 1,4 -liter bensin + elmotor
 • Systemeffekt: 218 hk / 400/1.600 Nm
 • 0-100 km/t: 7,4 sekunder
 • Toppfart: 225 km/t
 • Forbruk: 0,17 liter/mil
 • Elektrisk rekkevidde: 55 kilometer
 • Batterikapasitet: 13 kWt
 • Lengde/bredde/høyde: 4,77 - 1,83 - 1,47 meter
 • Vekt: 2.250 kilo
 • Bagasjerom: 483/1.613 liter
 • Pris: 465.000 kroner

Hva er nytt?

En oppgradering av Passat handler på ingen måte om store grep. Her har Volkswagen solide tradisjoner å ta vare på. Det ganske konservative og «alvorlige» designet er videreført, med noen forsiktige endringer.

Visste du at:

– Passat hadde tidligere en sporty firedørs-coupe i modellutvalget, kalt CC. Men den forsvant ut og er blitt erstattet av toppmodellen Arteon.

– Passat er eneste bil i sin klasse som har blitt produsert i over 30 millioner eksemplarer.

– Passat har vokst MYE opp gjennom årene. Den første var 4,19 m lang. Dette er litt kortere enn VW T-Roc – og veldig mye kortere enn dagens Passat.

Men under skallet har det skjedd viktige ting på GTE-utgaven. Batteripakken har økt med 30 prosent og er nå på 13 kWt. Det gir en rekkevidde på 55 kilometer. Det er ikke mye mer enn første generasjon Passat GTE var oppgitt til, men her er det en viktig endring.

Forgjengeren var nemlig målt etter den snille (eller strengt tatt: urealistiske) NEDC-metoden. Dagens 55 kilometer er etter WLTP-målemetoden. For å sette litt i perspektiv: Hadde nye GTE blitt målt etter NEDC, ville tallet vært rundt 75 kilometer.

I tillegg til den elektriske drivlinjen, har bilen en 1,4-liters bensinmotor og total systemeffekt er på 218 hestekrefter.

Innvendig har den fått digitale instrumenter, de minner ganske mye om Audis Virtual cockpit. Dessuten snakker vi mye ny teknologi og mer utstyr. For eksempel Travel Assist, det handler om selvkjørende teknologi. Passat er først ut blant VW-modellene her.

Les også: BMW bekrefter rekordlang ladbar rekkevidde

(Saken fortsetter under)

P A S S A T er nå bokstavert under VW-logoen på bakluka. Ellers er det ikke snakk om store designsprell her.
P A S S A T er nå bokstavert under VW-logoen på bakluka. Ellers er det ikke snakk om store designsprell her.

Hva er styrker og svakheter her?

Første generasjon ladbare hybrider har med rette fått ganske mye kritikk for rekkevidden. Mange eiere har erfart at de ikke er i nærheten av de offisielle tallene. Verst har det gått ut over de som har mye langkjøring. De har hatt begrenset glede av batteripakken, samtidig som motoren bruker mye bensin når batteriet er tømt. Og da er det fort mye smartere å gå for en tradisjonell dieselbil i stedet, hvis du ikke skal ha elbil. Hvor mye bedre har GTE blitt nå? Det har vi testet ut på flere måter.

Helt grunnleggende for denne biltypen er det at kjørestil har mye å si, dessuten temperatur og topografi. I et par minusgrader sjekker vi først småkjøring, med start/stopp, mye bruk av varmeapparatet og ingen lading underveis. Da er batteripakken tom like før vi passerer 40 kilometer.

På mer «normal» kjøring med kombinasjon landevei, motorvei og litt bykjøring går det bedre. Da er vi ved flere anledninger tett oppunder 55 kilometer, og det uten noen ekstrem sparekjøring. Pendler du tre mil til jobben hver vei, bør det ikke bli mye bensinforbruk her.

Les også: Denne setter rekord i elektrisk rekkevidde

(Saken fortsetter under)

Batteripakken har økt med 30 prosent og er nå på 13 kWt. Det gir en rekkevidde på 55 kilometer. Det er ikke mye mer enn første generasjon Passat GTE var oppgitt til, men her har det skjedd en viktig endring.
Batteripakken har økt med 30 prosent og er nå på 13 kWt. Det gir en rekkevidde på 55 kilometer. Det er ikke mye mer enn første generasjon Passat GTE var oppgitt til, men her har det skjedd en viktig endring.

Sparebøsse på fire hjul

Så er det klart for langtur. Den starter på fjellet, og dette med topografi merkes godt. Her går det nemlig endel nedover i starten, det bidrar til at vi klarer 66 kilometer på bare strøm. Da glir bensinmotoren sømløst inn og tar over.

Nå kommer det interessante: Vi kjører nøyaktig 286 kilometer, på en blanding av motor- og landevei. Også litt kø. Det er ikke sparekjøring, men heller ikke på noen måte en aggressiv kjørestil. Gjennomsnittsfarten på hele strekningen ender på 65 km/t.

(Saken forsetter under)

Etter 286 kilometer er snittforbruket på 0,62 liter/mil.
Etter 286 kilometer er snittforbruket på 0,62 liter/mil.

Etter 100 kilometer, er snittforbruket 0,28 liter mil. Passaten har altså brukt 2,8 liter bensin etter at motoren slo inn. Etter 200 kilometer, har snittforbruket økt til 0.52 liter/mil. Ved 250 kilometer er det på 0,55 liter/mil og helt i mål på 286 kilometer, viser måleren 0,62 liter/mil. Da har det vært en god del kø på slutten.

Det dette forteller oss, er at Passat GTE er en sparebøsse også på lengre avstander enn det den klarer på strøm. Har du sjelden noen turer på over 10 mil, fungerer den veldig bra. Det er faktisk først etter 20 mil at en tilsvarende dieselbil kan begynne å matche den.

Kjøper du i stedet denne bilen med 1,6-liters dieselmotor på 120 hestekrefter, er det offisielle snittforbruket 0,44 liter/mil. Altså lavere, men husk: Dette er det offisielle tallet, ikke rent sjelden er det vanskelig å klare det på vanlig kjøring.

I tillegg må vi legge til at GTE-utgaven har solid kraftoverskudd og er ganske kjapp. 7,4 sekunder på 0-100 km/t er bra. I tillegg har den de tradisjonelle Passat-styrkene. Det bør gå an å leve med at bagasjerommet har krympet noe, til 483 liter. Det er fortsatt flatt gulv og det er enkelt å utnytte plassen. 4x4 får du imidlertid ikke. Det er nok et savn for mange norske kunder. Særlig sportslige kjøreegenskaper er det heller ikke, her er det komforten som er mest vektlagt.

Les også: Dette er både råskinn og fornuftig familiebil

(Saken fortsetter under)

Tysk nøkternhet preger interiøret, som ligger et sted mellom folkelig og premium.
Tysk nøkternhet preger interiøret, som ligger et sted mellom folkelig og premium.

Hva koster den?

De ladbare hybridene kommer svært gunstig gjennom avgiftssystemet i Norge. 465.000 kroner for en bil med veldig bra standard utstyrspakke i tillegg til ladbar hybrid-drivlinje er helt klart konkurransedyktig.

VW har begynt å nærme seg premiummerkene på utvalget av ekstrautstyr og priser her. Men du får en ganske komplett bil til 500.000 kroner.

Hvem er konkurrentene?

Det begynner å bli mange ladbare biler på markedet, men ikke så veldig mange stasjonsvogner til folkelig pris. Kia tilbyr mye av det samme som Passat GTE gjør med sin Optima PHEV. Også dette en ladbar stasjonsvogn i familieklassen, Optima er også over 50.000 kroner billigere,

Skoda Octavia kommer nå i ny utgave og blir ladbar, det samme gjør storebror Superb . Mer eksklusiv bil? Da kan du jo for eksempel se nærmere på Volvo V60 som også finnes i ladbar utgave.

Den gamle erkerivalen Ford Mondeo får du også i hybridutgave, men den er ikke ladbar. Hva norske bilkjøpere mener om det, er vel de begrensede salgstallene til Mondeo en ganske god indikator på.

Les også: Denne Skodaen er rett og slett et lite kupp

(Saken fortsetter under)

GTE-utgaven har vært svært viktig for Passat de siste årene, det blir den etter alt å dømme også videre.
GTE-utgaven har vært svært viktig for Passat de siste årene, det blir den etter alt å dømme også videre.

Vil naboen bli imponert?

Det skal nok mye til. Og denne Passat-faceliften er heller ikke av typen som gjør bilen helt tydelig «ny». Til det er den altfor forsiktig.

Broom mener:

Nå er egentlig Passat GTE der den burde vært da den ble introdusert. Rekkeviddetallet har blitt realistisk og har du et kjøremønster som er tilpasset ladbar hybrid, kan det bli veldig lenge mellom hver gang du må innom bensinstasjonen.

For denne som for alle andre ladbare hybrider: Du må lade! Får du ikke utnyttet batteripakken godt, forsvinner mye av poenget.

I tillegg til drivlinjen er Passat en tvers gjennom solid og velbygget bil. Interiøret plasserer seg et sted mellom folkelig og premium. Støydempingen er god og komforten på langtur super. Er du glad i å kjøre bil aktivt, vil du nok tenke at styringen kunne gitt bedre tilbakemeldinger og at hele bilen kunne vært litt mer sporty satt opp. Men for de fleste eierne er det neppe veldig viktig.

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no

Med startpris på 465.000 kroner og en god utstyrspakke standard, er dette mye bil for pengene.
Med startpris på 465.000 kroner og en god utstyrspakke standard, er dette mye bil for pengene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:17 Nordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36 Kina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54 Minst 19 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01 Flere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:44 Demokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48 Ingen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36 Coronavirus bekreftet i Australia02:43 Brasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42 Forsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27 Giuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43 Mann dømt for grov vold mot sin kone23:24 Kina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48 Økokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31 Erling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23 VG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20 Bergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05 Nesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44 Når graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25 Drosjesjåfør slått med balltre21:21 Verdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02 DN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47 Trumps popularitet øker20:39 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35 Kina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13 Norge tapte etter vanvittig thriller19:39 Kraftig jordskjelv i Tyrkia19:13 Pentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11 Røe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50 Kineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34 Oslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12 «Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09 Eckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58 – Nå starter veien tilbake til livet17:42 Flyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24 Nytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15 Nav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12 Listhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00 Virus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46 Uvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29 Hareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22 Russland inviterer Nato til kappestrid16:14 Rotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07 Norsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56 Imponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56 Spansk politi befridde hundrevis av hunder15:55 Siv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28 Støre overrasket over Hareide15:06 London-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40 Tårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35 Svein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20 Mann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07 Hauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34 Motorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34 OL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18 Stor demonstrasjon mot USA i Irak13:17 Japansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53 Jansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42 Tallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36 Åtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27 Store forventninger til Raja som kulturminister12:08 Sterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07 Ytterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59 Bondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58 Fransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52 Her er Erna Solbergs nye regjering11:47 Solskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46 Erdogan advarer mot kaos i Libya11:11 Reiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09 Oslopakke 3 utsettes10:47 Nav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut10:32 20-åring dømt for vold mot 16-åring som senere døde10:22 Professor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge10:02 Norskeid skip reddet over 90 mennesker i Middelhavet09:52 Ericsson økte omsetningen i 201909:51 Godtebutikk på nett legger ned09:50 Lars Petter Bartnes går av som leder i Norges Bondelag09:12 Nå får forskere enklere tilgang til nordmenns helsedata09:12 800 migranter pågrepet av mexicanske sikkerhetsstyrker09:11 EU-topper signerte skilsmissepapirene – brexit i rute08:38 Mild vinter kan gi mer flått08:34 Den nye Solberg-regjeringen er klar08:06 Kinesere i Finland som reiste via Norge kan ha coronaviruset07:48 Støre krever svar fra Solberg om regjeringsgrunnlaget07:26 – Solskjær må ha forsterkninger07:09 Norsk forsker med 40 EU-lovendringer: – Uvanlig konkrete forslag07:00 SV vil ha omkamp om Johan Castberg06:51 Nybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge06:45 Norsk folkehjelp: 99 banker tjener på okkupasjon av Palestina06:24 Kina bekrefter flere virusdødsfall06:15 UDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor05:59 Dette skjer i dag05:32 Dette skjedde i natt05:32 Bøhler mener straffene for æresmotivert vold må skjerpes05:30 Ikke beviser for at e-sigaretter gjør røykekutt enklere05:29 Valgforsker: Distriktsminister kan komme til å styre et nytt tulledepartement05:23 Sjef i legemiddelfirma dømt for opioid-krise i USA
Siste nytt
08:17VerdenNordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36VerdenKina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54VerdenMinst 19 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01VerdenFlere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:44VerdenDemokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48NorgeIngen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36VerdenCoronavirus bekreftet i Australia02:43VerdenBrasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42NorgeForsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27VerdenGiuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28NorgeByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43NorgeMann dømt for grov vold mot sin kone23:24VerdenKina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48NorgeØkokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31SportErling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23NorgeVG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20NorgeBergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05NorgeNesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44PolitikkNår graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25NorgeDrosjesjåfør slått med balltre21:21SportVerdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02PolitikkDN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47PolitikkTrumps popularitet øker20:39PolitikkByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35VerdenKina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13SportNorge tapte etter vanvittig thriller19:39NorgeKraftig jordskjelv i Tyrkia19:13VerdenPentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11PolitikkRøe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50NorgeKineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34NorgeOslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12Norge«Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09SportEckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58Norge– Nå starter veien tilbake til livet17:42NorgeFlyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24VerdenNytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15PengerNav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12PolitikkListhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00NorgeVirus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46NorgeUvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29PolitikkHareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22VerdenRussland inviterer Nato til kappestrid16:14PolitikkRotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07NorgeNorsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56SportImponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56VerdenSpansk politi befridde hundrevis av hunder15:55PolitikkSiv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28PolitikkStøre overrasket over Hareide15:06VerdenLondon-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40PolitikkTårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35NorgeSvein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20VerdenMann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07PolitikkHauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34SportMotorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34SportOL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18VerdenStor demonstrasjon mot USA i Irak13:17VerdenJapansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53SportJansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42VerdenTallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36NorgeÅtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27PolitikkStore forventninger til Raja som kulturminister12:08SportSterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07NorgeYtterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59PolitikkBondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58VerdenFransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52PolitikkHer er Erna Solbergs nye regjering11:47SportSolskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46VerdenErdogan advarer mot kaos i Libya11:11ReiseReiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09MotorOslopakke 3 utsettes10:47NorgeNav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut10:32Norge20-åring dømt for vold mot 16-åring som senere døde10:22Helse og livsstilProfessor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge10:02VerdenNorskeid skip reddet over 90 mennesker i Middelhavet09:52PengerEricsson økte omsetningen i 201909:51PengerGodtebutikk på nett legger ned09:50NorgeLars Petter Bartnes går av som leder i Norges Bondelag09:12Helse og livsstilNå får forskere enklere tilgang til nordmenns helsedata09:12Verden800 migranter pågrepet av mexicanske sikkerhetsstyrker09:11PolitikkEU-topper signerte skilsmissepapirene – brexit i rute08:38Helse og livsstilMild vinter kan gi mer flått08:34PolitikkDen nye Solberg-regjeringen er klar08:06NorgeKinesere i Finland som reiste via Norge kan ha coronaviruset07:48PolitikkStøre krever svar fra Solberg om regjeringsgrunnlaget07:26Sport– Solskjær må ha forsterkninger07:09VerdenNorsk forsker med 40 EU-lovendringer: – Uvanlig konkrete forslag07:00NorgeSV vil ha omkamp om Johan Castberg06:51NorgeNybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge06:45PengerNorsk folkehjelp: 99 banker tjener på okkupasjon av Palestina06:24Helse og livsstilKina bekrefter flere virusdødsfall06:15NorgeUDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor05:59NorgeDette skjer i dag05:32NorgeDette skjedde i natt05:32NorgeBøhler mener straffene for æresmotivert vold må skjerpes05:30Helse og livsstilIkke beviser for at e-sigaretter gjør røykekutt enklere05:29NorgeValgforsker: Distriktsminister kan komme til å styre et nytt tulledepartement05:23VerdenSjef i legemiddelfirma dømt for opioid-krise i USA
Populært