Undersøkelse: Stort flertall for å innføre avgifter på de dyreste elbilene

Ap foreslår å ha et tak på momsfritaket for elbiler. Forslaget støttes av sju av ti nordmenn, ifølge ny undersøkelse.
Ap foreslår å ha et tak på momsfritaket for elbiler. Forslaget støttes av sju av ti nordmenn, ifølge ny undersøkelse. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sju av ti nordmenn støtter Arbeiderpartiets forslag om å innføre moms på de dyreste elbilene, viser en Dagbladet-måling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er fantastiske tall. Jeg tror folk ser at det er urettferdig hvis man har en ordning som gjør at man kaster penger etter dem som har mye penger fra før. Fellesskapet skal ikke finansiere luksusforbruk, sier finanspolitisk talsperson Hadia Tajik i Arbeiderpartiet til avisen.

Aps forslag innebærer at elbilene som koster mer enn 600.000 kroner skal bli momsbelagt, og momsen skal betales av beløpet over 600.000.

En oversikt fra Finansdepartementet viser at kjøpere av Tesla X med dagens ordning må betale 7.770 kroner i avgifter, mens de som kjøper en fossildrevet VW Tourareg, må ut med 569.000 kroner i statlige avgifter.

En Tesla Model X koster i dag en million kroner i performance-utgave. Med Ap-forslaget vil den gå opp 100.000 kroner i pris, skriver Dagbladet.

Stortingets mål er at det i 2025 kun skal selges nullutslippsbiler.

Fram til 2021 har regjeringspartiene forpliktet seg til å videreføre elbilfordelene, og Aps forslag vil derfor ikke bli innført av Solberg-regjeringen.

– Vi er bundet av regjeringserklæringen ut 2021, men da mener jeg fredningstida for elbilene må opphøre, sier finanspolitisk talsperson Sivert Bjørnstad i Frp.