Endelig – nå trenger du ikke savne dieselbilen lenger

Video: BMWs ladbare 3-serie imponerer.

BMWs ladbare 3-serie er rett og slett imponerende.

BMW har ikke vært så voldsomme på elbilfronten enda. Riktignok har de hatt stor suksess med helelektriske modell: i3. Men det har altså vært alt BMW-kundene har å velge mellom, mens vi venter på iX3.

Elektrifisering har de likevel hatt i lang tid – og i en rekke modeller – i form av ladbare hybrider. Her er det knapt noe merke som kan vise til et bedre utvalg. Alt fra flerbruksbilen 2-serie og SUVen X5 via flaggskipet 7-serie – til sportsbilen i8.

Men den som har solgt best i Norge, er den ladbare utgaven av 3-serie.

Fram til nå, har imidlertid rekkevidden vært noe lav – og forbruket alt for høyt, når batteriet tar slutt. Dermed har det i realiteten gitt høyere forbruk enn mange hadde forventet – og mindre plass enn i modellene med dieselmotor.

Har man klart å løse alle problemene med den nye utgaven av 330e? På papiret ser det i alle fall lovende ut.

Her skal BMW tette enda et hull i markedet

Vår testbil er svart – men du kan også få den i lakk som skiller seg mer ut. Denne matte gråfargen har vi sansen for.
Vår testbil er svart – men du kan også få den i lakk som skiller seg mer ut. Denne matte gråfargen har vi sansen for.

Hva er nytt?

Ladbare 3-serie har fått større batteri. Det er selvsagt viktig på en ladbar hybrid. Det nye er på 12 kWt, og gjør at du skal klare opptil 55 kilometer – målt etter WLTP-standarden.

Vi har allerede testet bilen på tyske sommerveier, og slått fast at det er mulig å få til. I tillegg har BMW gjort elmotoren mer anvendelig og sterkere. Den har nå 113 hk og lar deg kjøre opptil 140 km/t på ren strøm.

Bensinmotoren, 2-liter som tidligere, har 184 hk. Det er faktisk en liten nedjustering fra forgjengeren på 211. Men samlet er systemeffekten 292 hk hvis du aktiverer Sport-modus. Da får du nemlig en boost-funksjon som gir deg 30 hk ekstra å rutte med. Det merkes. 330e er en sprek bil!

Dessuten, og dette er ekstra gode nyheter her i Norge: Fra november er 330e tilgjengelig med tilhengerfeste! Den kan trekke opptil 750 kg.

Gode nyheter er det også i bagasjerommet. Dette er blitt like romslig som det i storebror 5-serie – og rommer 410 liter. Forrige generasjon klarte til sammenligning kun 370.

Ryddig og pent interiør – med svært gode sportsseter, som du sitter godt i, også på langtur.
Ryddig og pent interiør – med svært gode sportsseter, som du sitter godt i, også på langtur.

Øyvind sikret seg BMW-scoop

Hva er styrker og svakheter her?

For de som liker forbrenningsmotor, vil en diskret men likevel småfrekk raspelyd fra bensinmotoren bli godt mottatt. Det passer lynnet til denne bilen bra. Den er pigg og sporty å kjøre.

Vi setter pris på at overgang fra ren elektrisk kjøring til hybrid er helt sømløs. Her er det mange som har litt å lære. Likeså når det gjelder gassrespons. I en del andre modeller opplever vi en forsinkelse, før bensinmotoren slår inn. Her slipper vi det.

Rekkevidden er bra, også på vinterføre. Vi klarer greit rundt 35-40 kilometer. Dessuten er det pent forbruk på langkjøring, også. 0,66 l/mil er omtrent som en dieselbil med stor motor for noen år siden. Her skal det legges til at det går fint an å få dette tallet lavere. Men vi lot oss heller friste til å kjøre litt aktivt opp og ned av Sognefjellet.

BMW 330e M-sport

Motor: El + 2-liter bensin

Effekt: 292 hk / 420 Nm (m/ overboost-funksjon)

0- 100 km/t: 5,9 sek.

Toppfart: 240 km/t

Forbruk: 0,16-0,19 l/mil

Bagasjerom: 410 liter

Lengde x bredde x høyde: 470 x 182 x cm

Vekt: 1,6 tonn

Pris: Fra 456.000 kroner

Pris testbil: 656.000 kroner

I Eco Pro modus er den på sitt mest effektive. Da vil den også bruke informasjon fra navigasjonen, for å tilpasse kjørestilen mest mulig. Men det er jo ikke sånn vi liker best å bruke en BMW 3-serie ...

Når strømmen på batteriet er brukt opp, kjennes dessuten bilen fortsatt pigg ut.

Bagasjerommet har vi alt nevnt. Men selv om det er større, vil det nok for mange være vanskelig å bruke dette som en fullverdig familiebil. Det er ganske enkelt for trangt. Løsningen på den utfordringen heter 330e Touring – for nå kommer nemlig stasjonsvogna også som ladbar hybrid!

Ønsker du firehjulsdrift, har imidlertid ikke 330e noen løsning for deg. Da må du opp på 5-serie. Men den er ikke tilgjengelig som stasjonsvogn med ladbar drivlinje.

Interiøret oser kvalitet og premium. Vi har imidlertid en liten kjepphest å ta opp med BMW – og det er designet på de digitale instrumentene. Her har man rett og slett bommet stygt. Det er rotete og ikke brukervennlig. Synd – for du sitter med den skjermen rett foran deg store deler av tiden.

Det er ikke noe å klage på i baksetet på 3-serie sedan. Her sitter to voksne godt. 3-serie er blitt en stor bil.
Det er ikke noe å klage på i baksetet på 3-serie sedan. Her sitter to voksne godt. 3-serie er blitt en stor bil.

Nå kjører Broom-Benny dieselbil igjen

Hva koster den?

330e kommer naturligvis gunstig ut av dagens avgiftssystem. Startprisen er 457.400 kroner. Testbilen er i tillegg greit utstyrt for rundt 200.000 kroner. Her er det inkludert Harman Kardon surroundanlegg, sportsseter i skinn, M-sport, head up display og varme i rattet.

Men det mangler likevel en del ting vi forventer i en ny 3-serie: Adaptiv cruise control, nøkkelfri adgang til bilen, elektrisk bakluke og gjerne elektriske seter.

Kort sagt: Ekstrautstyr koster deg fortsatt en god slump med penger.

Direktøren råkjørte – mistet både førerkort og Ferrari

Ikke direkte trangt – og større enn forgjengeren – men bagasjerommet vil fortsatt blir for trangt for mange familier. Merk at setene kan legges ned – tredelt. Det er praktisk og viktig i en slik bil.
Ikke direkte trangt – og større enn forgjengeren – men bagasjerommet vil fortsatt blir for trangt for mange familier. Merk at setene kan legges ned – tredelt. Det er praktisk og viktig i en slik bil.

Hvem er konkurrentene?

Audi A4 kommer enn så lenge ikke i noen ladbar variant, så nærmeste konkurrenter er Mercedes C-klasse og Volvo S60.

Mercedes er kanskje de som skiller seg mest ut, fordi de kombinerer elmotoren med en dieselmotor. Det beste fra to verdener? Den er, som BMW, tilgjengelig med 4x4 som sedan, men ikke som stasjonsvogn.

Både C-klasse og S60 har sterkere motor – og koster en del mer enn 330e.

Trenger du egentlig firehjulsdrift? Vi hadde mye vanskelig føre i teSstperioden, men bilen klorte seg fram uansett. Den føles trygg og god, også på glatt underlag.
Trenger du egentlig firehjulsdrift? Vi hadde mye vanskelig føre i teSstperioden, men bilen klorte seg fram uansett. Den føles trygg og god, også på glatt underlag.

En av de viktigste trendene på bilmarkedet akkurat nå

Vil naboen bli imponert?

Med riktig farge og felger, så er absolutt nye 3-serie en bil som fanger oppmerksomheten. Testbilen er svart, og det gjør at litt av detaljene blir borte.

Vi hadde en knallblå, tidligere i år, og den fikk både lange blikk og tommel opp! Ja, til mer farge i bilparken, der altså!

Helge ble nesten påkjørt da han knipset BMWs superbil

Broom mener:

BMWs ladbare 3-serie er nå blitt så bra, at selv på langkjøring og på vinterføre, så savner vi ikke dieselmotoren.

Bak rattet i BMW 330e kan du fint tilbringe mange timer på veien. Dette er en milsluker – som også leverer fornuftig forbruk på langtur.
Bak rattet i BMW 330e kan du fint tilbringe mange timer på veien. Dette er en milsluker – som også leverer fornuftig forbruk på langtur.

Med en startpris på 456.000 kroner for e-drive M-Sport, legger BMW seg dessuten godt under konkurrentene i pris og har større bagasjerom, uten at ytelsene er veldig mye dårligere. For eksempel klarer 330e 0-100 km/t på 5,9 sekunder. Mercedes C300e med sine 320 hk bruker 5,4 sekunder – koster fra 514.000 kroner.

Mange venter nok likevel til BMW 330e kommer som ladbar også i Touring-utgaven, slik at det blir plass nok. Firehjulsdrift står imidlertid fortsatt på ønskelisten. Her får vi bare håpe BWW er enige ...

Dette er verdens beste bilmotor

Hva mener eierne?

I "Eierne mener" på Broom.no forteller norske bileiere sin mening om bilen sin. Her ligger det over 8.000 (!) omtaler - der eierne har gitt poengsum etter ulike kriterier.

BMW 3-serie er godt representert - men den aller nyeste generasjon er ikke med enda. Så hvis du har noen erfaringer å dele allerede, klikke deg gjerne inn her og legg inn en vurdering. Det er fort gjort.

Det trenger ikke koste dyrt å skille seg ut

Visste du at:

– BMW har også gjort 5-serie ladbar. Den er dessuten tilgjengelig med xDrive firehjulsdrift – og startpris på 544.000 kroner

– I Brooms bilguide ligger det nesten 900 vurderinger av BMW – laget av norske bileiere

– Forrige generasjon 3-serie var den første hvor mange brukte en tre-sylindret motor.

Vi er på ingen måte overbegeistret for de digitale instrumentene. Men heldigvis har BMW et ypperlig head up display (ekstrautstyr).
Vi er på ingen måte overbegeistret for de digitale instrumentene. Men heldigvis har BMW et ypperlig head up display (ekstrautstyr).

Saken ble først publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:11 FN-komité advarer mot retur av klimaflyktninger22:08 Ørjan Håskjold Nyland får Genk-spiss som lagkamerat21:56 Uvær herjer i deler av Spania21:46 Inter bekrefter bud på Christian Eriksen21:41 Huawei-topp på plass i canadisk domstol21:13 Flytrøbbel skaper problemer for den norske X-Games-troppen20:54 Alkohol kan ikke selges som «nyheter», mener Helsedirektoratet20:17 Bilen var splitter ny – men etter to mil kom problemene...20:01 Trumps advokater kaller riksrettssaken en parodi20:01 To NTNU-forskere siktet av PST19:58 Rotevatn, Asheim og Lindtveit på ønskelista til nye statsrådsposter19:29 Klager inn klima-reklame: – Med på å skape angst hos barn19:28 Trump og Biden på kollisjonskurs19:21 Dramatisk kollisjon: Pilotene måtte vaske frontruta for hånd – i lufta18:56 – Tallene gjør meg bekymret når vi vet hvor viktig kvaliteten på psykisk helsevern er18:42 Forsvarssjefen: – Nedskytingen av det ukrainske flyet tyder på at Iran var forberedt på krig18:22 Klart for debatt om Siv Jensens framtid18:02 Flere spekulerer på Hareide-comeback17:55 Moxnes jubler for Frp-exit – håper på flertall mot kraftkabler17:41 Kroatia på sparebluss slo Tsjekkia 22-21 i håndball-EM17:40 EU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet16:49 Mann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24 Ikke avklart når Frps statsråder går av16:22 Nå eksploderer salget av disse bilene16:04 Kina: Nytt virus smitter mellom mennesker15:48 Støre: Det borgerlige kaoset er komplett15:34 Thingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33 Kroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10 Listhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering15:01 Terrorsiktet kvinne fortsatt sammen med sine barn14:45 Veksten i den globale turismen sank i fjor14:42 Abelvik Rød ute av EM, brudd i foten14:16 Solberg: Ikke mulig for meg å handle av hensyn til ro i regjeringen14:03 Ullevaal utsolgt til Serbia-kampen14:02 Solskjær-elev uskadd fra bilkrasj13:51 SV gleder seg over at Frp går ut av regjering13:49 Egypt forlenger unntakstilstand13:41 Tingretten: Skjellig grunn til mistanke om IS-kvinnens deltakelse i terrororganisasjon13:40 Frp går ut av regjering13:07 Riksrettssaken mot Trump starter i Senatet13:04 Nest varmeste januar i Oslo så langt12:34 Ti dømt til døden for bombeangrep i Bangladesh12:33 Seieren mot Sverige ga EM-topp på TV12:32 Valgforsker: Frp-exit vil være et stort nederlag for Erna Solberg12:08 Nasjonalmuseets «Selvportrett» av van Gogh er ekte11:59 Cecilia Brækhus: – Det kan bli en verdig avslutning på karrieren11:58 Ruud falt på verdensrankingen11:46 Ski-NM får tilkjørt 4000 kubikkmeter snø: – Det redder oss11:36 Mener Solbergs «moral» har forverret krisen: – Klart det provoserer11:27 Stor snøskredfare flere steder i landet11:25 NRK reduserer antall regionkontorer11:25 Haaland med knockout på anerkjent spillerbørs10:29 Young Bloods-leder tiltalt for drapsforsøk deltok på «oppvaskmøte»10:29 Drapssiktet i Bergen varetektsfengslet i fire uker10:19 Fem døde da hotellrom ble oversvømt med kokende vann i Russland09:47 Huawei-topp kjemper mot utlevering til USA09:46 Sammenslåtte kommuner ble mer enn doblet i størrelse09:45 Ikke rettsmøte for terrorsiktet kvinne (29)09:27 Australia rammet av giganthagl og massive støvskyer08:44 «Afrikas rikeste kvinne» anklages for å ha flådd Angola08:06 Mann påkjørt etter trafikkuhell i Tromsø07:46 Mystisk lungevirus har spredt seg til Sør-Korea07:44 Til sammen 27 mindreårige drept de siste ti årene06:42 «Parasite» er første fremmedspråklige film til å vinne gjev SAG-pris06:37 Kina bekrefter 139 nye virustilfeller06:35 Slik sikrer Norge EM-semifinale allerede mot Island06:30 Støre vil gjøre Ap til fredsparti06:02 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:32 Siv Jensen orienterer om Frps fremtid i regjeringen05:09 Frp sier nei til å bruke norske spesialstyrker i Mali05:00 Ruud holder Djokovic som favoritt i Australian Open04:39 Prins Harry: – Jeg vil at dere skal høre sannheten04:35 Forskning: Nebbdyr trues av utryddelse i Australia04:23 Kansas City Chiefs og San Francisco 49ers klare for Super Bowl-finale03:48 Mahomes førte Chiefs til Superbowl, møter 49ers03:45 Høie vil ikke ha forbud mot gentesting03:42 Oljeindustrien investerer mindre enn 1 prosent i grønn energi02:31 Arbeidstakere krever større del av kaka i forkant av årets lønnsoppgjør01:58 Varsler ny abortkamp i Arbeiderpartiet01:40 76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17 Intern strid i LO om lakseskatten00:51 Tre menn bekreftet drept i London00:36 Fylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering23:47 Unge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30 Thorstvedt scoret i Genk-debuten23:14 Messi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58 Brennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57 Flere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48 Mann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41 Fransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38 De norske langt bak i europacupstorslalåm22:05 Nærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05 Thorstvedt scoret i Genk-debuten22:05 Mann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41 En mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25 Partitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50 Schiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45 Fire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25 21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk
Siste nytt
22:11PolitikkFN-komité advarer mot retur av klimaflyktninger22:08SportØrjan Håskjold Nyland får Genk-spiss som lagkamerat21:56VerdenUvær herjer i deler av Spania21:46SportInter bekrefter bud på Christian Eriksen21:41VerdenHuawei-topp på plass i canadisk domstol21:13SportFlytrøbbel skaper problemer for den norske X-Games-troppen20:54NorgeAlkohol kan ikke selges som «nyheter», mener Helsedirektoratet20:17MotorBilen var splitter ny – men etter to mil kom problemene...20:01PolitikkTrumps advokater kaller riksrettssaken en parodi20:01NorgeTo NTNU-forskere siktet av PST19:58NorgeRotevatn, Asheim og Lindtveit på ønskelista til nye statsrådsposter19:29NorgeKlager inn klima-reklame: – Med på å skape angst hos barn19:28VerdenTrump og Biden på kollisjonskurs19:21VerdenDramatisk kollisjon: Pilotene måtte vaske frontruta for hånd – i lufta18:56Helse og livsstil– Tallene gjør meg bekymret når vi vet hvor viktig kvaliteten på psykisk helsevern er18:42NorgeForsvarssjefen: – Nedskytingen av det ukrainske flyet tyder på at Iran var forberedt på krig18:22PolitikkKlart for debatt om Siv Jensens framtid18:02PolitikkFlere spekulerer på Hareide-comeback17:55PolitikkMoxnes jubler for Frp-exit – håper på flertall mot kraftkabler17:41SportKroatia på sparebluss slo Tsjekkia 22-21 i håndball-EM17:40VerdenEU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet16:49NorgeMann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24NorgeIkke avklart når Frps statsråder går av16:22MotorNå eksploderer salget av disse bilene16:04VerdenKina: Nytt virus smitter mellom mennesker15:48NorgeStøre: Det borgerlige kaoset er komplett15:34SportThingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33PengerKroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10PolitikkListhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering15:01NorgeTerrorsiktet kvinne fortsatt sammen med sine barn14:45ReiseVeksten i den globale turismen sank i fjor14:42SportAbelvik Rød ute av EM, brudd i foten14:16PolitikkSolberg: Ikke mulig for meg å handle av hensyn til ro i regjeringen14:03SportUllevaal utsolgt til Serbia-kampen14:02SportSolskjær-elev uskadd fra bilkrasj13:51PolitikkSV gleder seg over at Frp går ut av regjering13:49VerdenEgypt forlenger unntakstilstand13:41PolitikkTingretten: Skjellig grunn til mistanke om IS-kvinnens deltakelse i terrororganisasjon13:40PolitikkFrp går ut av regjering13:07PolitikkRiksrettssaken mot Trump starter i Senatet13:04NorgeNest varmeste januar i Oslo så langt12:34VerdenTi dømt til døden for bombeangrep i Bangladesh12:33SportSeieren mot Sverige ga EM-topp på TV12:32PolitikkValgforsker: Frp-exit vil være et stort nederlag for Erna Solberg12:08KulturNasjonalmuseets «Selvportrett» av van Gogh er ekte11:59SportCecilia Brækhus: – Det kan bli en verdig avslutning på karrieren11:58SportRuud falt på verdensrankingen11:46SportSki-NM får tilkjørt 4000 kubikkmeter snø: – Det redder oss11:36PolitikkMener Solbergs «moral» har forverret krisen: – Klart det provoserer11:27NorgeStor snøskredfare flere steder i landet11:25KulturNRK reduserer antall regionkontorer11:25SportHaaland med knockout på anerkjent spillerbørs10:29NorgeYoung Bloods-leder tiltalt for drapsforsøk deltok på «oppvaskmøte»10:29NorgeDrapssiktet i Bergen varetektsfengslet i fire uker10:19VerdenFem døde da hotellrom ble oversvømt med kokende vann i Russland09:47VerdenHuawei-topp kjemper mot utlevering til USA09:46NorgeSammenslåtte kommuner ble mer enn doblet i størrelse09:45NorgeIkke rettsmøte for terrorsiktet kvinne (29)09:27VerdenAustralia rammet av giganthagl og massive støvskyer08:44Verden«Afrikas rikeste kvinne» anklages for å ha flådd Angola08:06NorgeMann påkjørt etter trafikkuhell i Tromsø07:46Helse og livsstilMystisk lungevirus har spredt seg til Sør-Korea07:44NorgeTil sammen 27 mindreårige drept de siste ti årene06:42Kultur«Parasite» er første fremmedspråklige film til å vinne gjev SAG-pris06:37Helse og livsstilKina bekrefter 139 nye virustilfeller06:35SportSlik sikrer Norge EM-semifinale allerede mot Island06:30PolitikkStøre vil gjøre Ap til fredsparti06:02NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:32PolitikkSiv Jensen orienterer om Frps fremtid i regjeringen05:09NorgeFrp sier nei til å bruke norske spesialstyrker i Mali05:00SportRuud holder Djokovic som favoritt i Australian Open04:39KulturPrins Harry: – Jeg vil at dere skal høre sannheten04:35VerdenForskning: Nebbdyr trues av utryddelse i Australia04:23SportKansas City Chiefs og San Francisco 49ers klare for Super Bowl-finale03:48SportMahomes førte Chiefs til Superbowl, møter 49ers03:45Helse og livsstilHøie vil ikke ha forbud mot gentesting03:42PengerOljeindustrien investerer mindre enn 1 prosent i grønn energi02:31PengerArbeidstakere krever større del av kaka i forkant av årets lønnsoppgjør01:58Helse og livsstilVarsler ny abortkamp i Arbeiderpartiet01:40Verden76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17PengerIntern strid i LO om lakseskatten00:51VerdenTre menn bekreftet drept i London00:36NorgeFylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering23:47NorgeUnge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30SportThorstvedt scoret i Genk-debuten23:14SportMessi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58SportBrennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57NorgeFlere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48NorgeMann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41VerdenFransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38SportDe norske langt bak i europacupstorslalåm22:05VerdenNærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05SportThorstvedt scoret i Genk-debuten22:05NorgeMann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41NorgeEn mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25PolitikkPartitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50PolitikkSchiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45PolitikkFire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25Norge21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk
Populært