EU gir grønt lys til storstilt batteri-satsing

Sju EU-land spytter inn 32 milliarder kroner i et storstilt prosjekt for å utvikle nye og mer effektive batterier til bruk i elbiler. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
Sju EU-land spytter inn 32 milliarder kroner i et storstilt prosjekt for å utvikle nye og mer effektive batterier til bruk i elbiler. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU gir sju medlemsland grønt lys til å spytte inn over 30 milliarder kroner i et konsortium som skal utvikle nye og mer effektive batterier til elbiler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyskland, Frankrike, Italia, Polen, Belgia, Sverige og Finland skal til sammen bidra med drøyt 32 milliarder kroner i statsstøtte til konsortiet, som består av 17 europeiske selskap.

Ytterligere 50 milliarder kroner skal etter planen hentes fra private investorer og sikre at Europa blir en spydspiss i utviklingen og produksjonen av elbiler i framtida.

Bilindustrien i Europa sysselsetter over 10 millioner mennesker, og EU – først og fremst Tyskland og Frankrike – er dypt bekymret over at de europeiske produsentene i dag er avhengige av batterier produsert i Kina og andre asiatiske land.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire og Tysklands finansminister Peter Altmaier kunngjorde storsatsingen i mai.

EUs konkurransetilsyn har imidlertid vurdert lovligheten i den omfattende statlige subsidieringen av prosjektet, og ga først nå grønt lys.

Le Maire opplyste i mai at det i første omgang vil bli åpnet en testfabrikk med rundt 200 ansatte i Frankrike, og at målet deretter er å etablere to produksjonsanlegg med til sammen 1.500 ansatte i Frankrike og Tyskland.