Jeg sparer og sparer på strømmen – likevel ser det ganske umulig ut

Nå er det ikke veldig lenge igjen til Gardermoen, "problemet" er bare at jeg har tenkt meg hjem herfra også...
Nå er det ikke veldig lenge igjen til Gardermoen, "problemet" er bare at jeg har tenkt meg hjem herfra også...

Vi dro på «langtur» med en ekte elbil-pionér.

Gjennom skogen, over en slette og nedover en bakke. Der er hovedveien – og der er rundkjøringen som leder meg inn på den. Nå er det bare å treffe riktig.

Pokker, der kommer en lastebil. Den må jeg smette inn foran. Å bremse nå er helt uaktuelt!

Jeg trykker (forsiktig) på gassen. Den lille Mitsubishien reagerer kjapt og det går akkurat fort nok til at vi glir inn i rundkjøringen før lastebilen kommer. Det betyr spart strøm – og det er viktig akkurat nå!

Hva er det jeg driver med? Jo, jeg er på vei til billansering i utlandet og kjører til Gardermoen i elbilen Mitsubishi i-MiEV. Det kan jeg naturligvis ikke unngå å gjøre til en liten utfordring.

Artikkelen fortsetter under.

Her er den nyvasket og fin i garasjekjelleren hos Mitsubishi, en splitter ny i-MiEV.
Her er den nyvasket og fin i garasjekjelleren hos Mitsubishi, en splitter ny i-MiEV.

Nedgradert til 100 kilometer

114 kilometer er det vi har til rådighet ved start.
114 kilometer er det vi har til rådighet ved start.

Her er utgangspunktet: Jeg har 75,6 kilometer hver vei. 151,2 kilometer til sammen. Det er omtrent nøyaktig det i-MiEV hadde som offisiell rekkevidde da den ble lansert. Har du litt greie på elbil, vet du også at det tallet ble målt etter den altfor snille/urealistiske NEDC-målemetoden. Nå er det WLTP som gjelder, og etter den er i-MiEV «nedgradert» til rundt 100 kilometer.

Men likevel, kan det gå? Det skal jeg finne ut av i dag. Bilen er fulladet. Jeg er innstilt på å kjøre så økonomisk som overhodet mulig. Ja, jeg bryter også en av mine absolutt regler for bilkjøring og sitter med boblejakka på, i tillegg til hansker. Her skal det ikke kastes bort strøm på å ha det varmt og hyggelig i bilen.

Det begynner (heldigvis) å bli noen år siden «hvor langt kommer vi før vi er tomme før strøm» var utgangspunktet for de aller fleste tester av elbiler. Nå i etterkant ganske absurd. Jeg har riktignok forsøkt det samme med en Toyota Prius en gang (bokstavelig talt lang historie), men hvor mange ganger har du lest at noen har lagt ut på langtur bare for å finne ut hvor langt eller kort det er mulig å komme med en bil med bensin- eller dieselmotor? Jeg tipper det ikke er så veldig ofte.

Les også: Slik endte elbil-testen, les historien fra 2011 her

Ikke skjedd mye med bilen

En av de mange som hengte seg på fenomenet var TopGear, tilbake i den tiden TopGear virkelig var TopGear. De gikk strømtomme med en Nissan Leaf, og gjorde et stort nummer ut av det. Problemet var bare at Nissan hadde montert utstyr som logget alt som ble gjort med bilen, det viste blant annet at den ble kjørte i ring i lengre tid før opptaket, for å bruke opp strømmen. Men bra TV ble det sikkert av det!

Første gang jeg kjørte Mitsubishi i-MiEV var i 2011. Åtte år etter er dette fortsatt den eneste elbilen fra Mitsubishi. Det er egentlig ganske interessant og samtidig rart: Her kunne de bygget videre på en tidlig suksess, men den muligheten har de latt gå fra seg.

Strengt tatt har det ikke skjedd veldig mye med bilen på disse åtte årene heller. Den er omtrent akkurat som jeg husker den. Liten, særpreget og litt rar. Men også med en liten dose sjarm som trer fram etterhvert som man kjører den en stund.

Les også: Stor elbil? Da skal du ta en titt på denne!

Artikkelen fortsetter under.

Jeg kjører vanligvis aldri bil i jakke. Men i dag er det varm boblejakke og hansker som gjelder. Her skal det spares på strømmen!
Jeg kjører vanligvis aldri bil i jakke. Men i dag er det varm boblejakke og hansker som gjelder. Her skal det spares på strømmen!

Varmeapparatet sjeler strøm

Blant annet er den utrolig lettkjørt. Her er det ikke mye svingradius, samtidig som det føles som hele bilen slutter en halv meter foran frontruta. Det er jo heller ikke langt fra sannheten. Det er nok en stor fordel å unngå å kollidere med denne, tenker jeg når jeg er på vei innover mot Oslo.

Her finner jeg meg et vogntog til å ligge bak og plasserer meg slik at jeg har tid til å bremse i tilfelle sjåføren foran meg skulle finne på noe sånt – men samtidig så nært at jeg forhåpentligvis minimerer mest mulig av luftmotstanden. Ute er det noe sånt som 5-6 grader. Det er ikke så veldig mye varmere inne i Mitsubishien heller. Men rekkeviddindikatoren går påfallende mye ned hvis jeg bruker varmeapparatet særlig mye. Den begrensede batteripakken i i-MiEV er tydeligvis sårbar for det.

Status så langt: Rekkevidden synker fortere enn jeg hadde håpet på, og selv om jeg føler at jeg lister meg avgårde. Fortsetter det slik, kan det umulig være strøm igjen til hjemturen når jeg kommer til Gardermoen.

Les også: Misfornøyd eier: Elbilen er et rent helvete å kjøre

90 kilometer igjen

Ett lyspunkt: Når jeg nærmer meg Oslo, er det kollektivfelt. Eller forresten: Der må man nå være to i bilen for å få bruke det. Jeg er mutters alene, dermed blir det å holde køen.

Og her sitter jeg sammen med en masse fossibiler, og ikke minst: Digre vogntog. Svært mange av dem fra lengre øst i Europa og langt fra alle med siste skrik av motorteknolologi. Her står de altså og spyr ut eksos i saktegående kø, mens elbilene cruiser forbi i kollektivfeltet. Det gir ikke heeelt mening...

Men køen min går egentlig i ganske fin elbilfart, 30-50 km/t. Jeg forsøker lengst mulig å unngå rykkete kjøring, men samtidig må jeg jo følge på køen. Ikke optimalt dette.

Like før Ryen-krysset har jeg 90 kilometer rekkevidde igjen. Her roer også køen seg ned. Litt krongling på Ringveien, så blinker jeg til høyre og setter kursen rett mot Gardermoen.

En litt irriterende sak på langkjøring med denne bilen: Jeg hadde kanskje ikke forventet adaptiv cruicekontroll, men vanlig cruisekontroll burde den i alle fall hatt. Men nei, noe sånt er det ikke her. Det er faktisk et større savn enn jeg hadde regnet med.

En buss å ligge bak

Å si at I-MiEV er en komfortabel bil, er å dra på litt i overkant. Den er mer enkel og primitiv. Men samtidig skal den også ha plusspoeng for å være usedvanlig lettkjørt og også ganske kvikk. Jeg skjønner at noen av eierne blir glade i bilen sin. Det er mye særpreg her, ikke minst på grunn av størrelsen.

Oppover E6 finner jeg meg først et vogntog å ligge bak. Når det svinger av, ligger jeg litt for meg selv en stund (og blir forbikjørt av mange). Så dukker det heldigvis opp en buss, som jeg legger meg bak.

Men tross alt fokus på luftmotstand, myk-myk kjøring og noe sånt som 12 grader inne i bilen: Det er ikke snakk om at jeg kommer tur-retur uten å lade.

Les også: Det er en grunn til at den har blitt så billig

Verdens største ladestasjon?

Dermed begynner jeg å forberede meg på plan B. I forkant har jeg googlet litt rundt lademulighetene på Gardermoen og funnet at det er massevis av ladeplasser i parkeringshuset som heter P10. Hyggelig nok er det også gratis å lade her. Ikke riktig så hyggelig er det at dette skyldes at laderne skal være ustabile og at hele anlegget foreløpig er under utprøving. Men heller det, enn å begynne å lete etter en ladestasjon når jeg er hjemme fra tur igjen i morgen kveld.

Så med drøyt 50 kilometer rekkevidde igjen, svinger jeg av mot Gardermoen og setter kursen mot P10. Ganske riktig: I en av etasjene er det seriøst mange ladestolper, dette kan ikke være langt unna verdens største ladestasjon. Jeg ser også en elektriker som driver og jobber med en skikkelig lednings-spaghetti oppe i taket. Kanskje ikke noe godt tegn...

Jeg finner en ledig plass, men oppdager at laderen her lyser rødt, i motsetning til alle andre blå. Det er neppe så bra. Dermed er det inn i bilen igjen, og på leting etter en ny plass. Mitsubishien smetter inn mellom to Teslaer, en Model S og en Model X. Her får jeg koblet til, bilen tar i alle fall lading i starten, da er det ikke så mye annet å gjøre enn å dra avgårde og krysse fingre!

Les også: Så billig får du elbil-bestselgerne nå

Artikkelen fortsetter under.

Her er den plugget til. Nå gjelder det bare at ladingen fungerer mens jeg er borte!
Her er den plugget til. Nå gjelder det bare at ladingen fungerer mens jeg er borte!

Bli en kultbil

Vel på plass i flyet, tenker jeg litt på hvor fort elbilutviklingen egentlig har gått. i-MiEV var svært tidlig ute. Nå er den frakjørt av samtlige konkurrenter, egentlig på det aller meste. Men flere tusen i-MiEV, og søstermodellene fra Peugeot og Citroën, skal leve videre i bruktmarkedet i mange år.

Her vil de være de rimeligste inngangsbillettene til å eie elbil fremover. Trenger du bare en liten fireseter til lokal kjøring og er villig til å ta ladestopp hvis du skal lenger enn 8-10 mil (på sommeren, vinterstid blir det enda kortere), trenger ikke dette være så dumt. På litt sikt bør i-MiEV også ha potensiale til å bli en kultbil, rund og rar som den er.

Unner meg 18 grader

Dagen etter er jeg på vei hjemover fra billanseringen. Jeg mellomlander på Heathrow i London, her er det ut og ta sikkerhetskontrollen på nytt, kø og forsinkelser. Dermed blir det sen kveld før jeg endelig er på bakken og går mot P10. Jeg håper intenst at ladingen har fungert og at jeg nå kan sette kursen hjem og til senga, ikke mot en eller annen ladestasjon i nærheten.

Inn i i-MiEV, på med tenningen og der lyser tallet mot meg: 112 kilometer rekkevidde! Alt har gått som etter planen. Jeg sender en takk til både Avinor og Mitsubishi. Og hjemover unner jeg meg også nærmere 18 grader inne i bilen. Nå er det ikke lenger noe poeng å spare på strømmen!

Les også: Bilen som startet elbil-eventyret i Norge

Artikkelen ble først publisert på Broom.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:38 Sju savnet etter skred i Himalaya11:37 PST inviterer til pressemøte om pågripelsen av den terrorsiktede kvinnen11:19 Lysbakken roser regjeringen for å ha hentet hjem norsk familie fra Syria11:18 Ropstad utelukker reforhandlinger om regjeringsplattformen10:57 Erdogan hevder Europa vil bli rammet av terror hvis Libyas regjering faller10:35 Dominerende Johaug-seier i Nove Mesto, vant med over halvminuttet09:19 Kvinne fra Sunnmøre må betale ektemannen 800.000 kroner i erstatning for svindel09:10 Utbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36 Klimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07 Én siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57 Forskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15 Store klimautslipp fra Australias branner07:09 Mann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46 Terrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32 Aftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17 Alkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00 Dette skjer i dag05:53 Mann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30 Dette skjedde i natt05:13 Forsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47 Mann påkjørt av trikken i Trondheim04:46 Lærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39 Brannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23 Regn dynker skogbranner øst i Australia03:52 Byrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35 Stadig færre barn i Bygde-Norge02:41 Ventura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04 Jagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04 Johnson inviterer til brexit-feiring00:36 Trump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34 Boeing har funnet ny 737 Max-feil23:09 Jury utpekt i Weinstein-saken22:43 Person død etter vold22:37 Frykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15 En person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28 Anne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55 Frp-exit kan utløse lederstrid20:13 Motedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51 Brutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42 Medier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41 Forskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52 Mistenkelig dødsfall i Skien18:36 Togsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12 Durek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46 Annonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37 Hjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03 Mann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00 Frps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46 Norges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29 Lavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26 Thunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16 TV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51 Ung mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51 Norsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22 Skal rydde opp i svensk langrennskaos13:22 Åtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20 Mann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20 Overgrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07 Krisemøte mandag for å redde regjeringen12:24 Gjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23 Japansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22 NASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04 Sejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46 Frykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33 Solskjær har utnevnt ny kaptein11:24 Ytterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02 Tysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01 Australia taper milliarder på at turistene uteblir11:00 Jordskjelv utenfor Bergen10:23 – Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22 Glimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21 Nordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41 Sjark gikk på grunn i Finnmark09:40 Ødegaard skadefri og klar til kamp09:29 Slik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13 Anbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12 Ukrainas statsminister vil gå av08:50 Iversen var syk da han startet Tour de Ski08:49 25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46 Færre røyker, flere snuser08:29 Frp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18 Barneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11 Laveste fødselstall i Kina siden 194908:06 Betydelig snøskredfare på Vestlandet07:47 Svenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25 Faren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23 Elleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10 Wild tilbake på vinnersporet07:03 Meningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54 UNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42 Nestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24 Guatemalas nye president bryter med Venezuela06:00 Topptungt fredsmøte om Libya05:50 Dette skjer i dag05:36 Dette skjedde i natt05:30 Bergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07 Asias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06 Biltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02 To menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26 Brannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver
Siste nytt
11:38VerdenSju savnet etter skred i Himalaya11:37NorgePST inviterer til pressemøte om pågripelsen av den terrorsiktede kvinnen11:19PolitikkLysbakken roser regjeringen for å ha hentet hjem norsk familie fra Syria11:18PolitikkRopstad utelukker reforhandlinger om regjeringsplattformen10:57VerdenErdogan hevder Europa vil bli rammet av terror hvis Libyas regjering faller10:35SportDominerende Johaug-seier i Nove Mesto, vant med over halvminuttet09:19PengerKvinne fra Sunnmøre må betale ektemannen 800.000 kroner i erstatning for svindel09:10NorgeUtbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36NorgeKlimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07NorgeÉn siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57VerdenForskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15VerdenStore klimautslipp fra Australias branner07:09VerdenMann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46NorgeTerrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32NorgeAftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17ReiseAlkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00NorgeDette skjer i dag05:53NorgeMann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30NorgeDette skjedde i natt05:13NorgeForsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47NorgeMann påkjørt av trikken i Trondheim04:46VerdenLærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39NorgeBrannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23VerdenRegn dynker skogbranner øst i Australia03:52NorgeByrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35NorgeStadig færre barn i Bygde-Norge02:41SportVentura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04NorgeJagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04VerdenJohnson inviterer til brexit-feiring00:36VerdenTrump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34VerdenBoeing har funnet ny 737 Max-feil23:09VerdenJury utpekt i Weinstein-saken22:43NorgePerson død etter vold22:37NorgeFrykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15NorgeEn person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28NorgeAnne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55NorgeFrp-exit kan utløse lederstrid20:13KulturMotedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51SportBrutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42NorgeMedier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41VerdenForskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52NorgeMistenkelig dødsfall i Skien18:36NorgeTogsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12NorgeDurek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46Helse og livsstilAnnonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37NorgeHjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03NorgeMann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00NorgeFrps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46SportNorges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29VerdenLavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26VerdenThunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16KulturTV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51NorgeUng mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51SportNorsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22SportSkal rydde opp i svensk langrennskaos13:22PolitikkÅtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20VerdenMann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20NorgeOvergrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07PolitikkKrisemøte mandag for å redde regjeringen12:24KulturGjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23VerdenJapansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22VerdenNASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04SportSejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46PolitikkFrykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33SportSolskjær har utnevnt ny kaptein11:24NorgeYtterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02SportTysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01ReiseAustralia taper milliarder på at turistene uteblir11:00NorgeJordskjelv utenfor Bergen10:23Sport– Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22SportGlimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21PengerNordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41NorgeSjark gikk på grunn i Finnmark09:40SportØdegaard skadefri og klar til kamp09:29SportSlik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13PengerAnbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12PolitikkUkrainas statsminister vil gå av08:50SportIversen var syk da han startet Tour de Ski08:49Verden25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46Helse og livsstilFærre røyker, flere snuser08:29PolitikkFrp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18NorgeBarneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11VerdenLaveste fødselstall i Kina siden 194908:06NorgeBetydelig snøskredfare på Vestlandet07:47SportSvenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25NorgeFaren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23VerdenElleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10SportWild tilbake på vinnersporet07:03PolitikkMeningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54VerdenUNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42NorgeNestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24VerdenGuatemalas nye president bryter med Venezuela06:00VerdenTopptungt fredsmøte om Libya05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeDette skjedde i natt05:30KulturBergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07PengerAsias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06PengerBiltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02NorgeTo menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26NorgeBrannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver
Populært