Volvo laget ett eneste eksemplar – så ble den ødelagt

Volvo P172 het den og var elegant og vakker. Dessverre ble det aldri med noe mer enn en leiremodell.
Volvo P172 het den og var elegant og vakker. Dessverre ble det aldri med noe mer enn en leiremodell.

Dette er modellen som kunne endret Volvo. For alltid.

Grand Turisimo – kjenn på ordet. Er det ikke en herlig modellbetegnelse? Det smaker av lange, hurtige bilturer nedover kontinentet. Med assosiasjoner av luksus, høye ytelser og prestisje – kanskje med en vakker kvinne i passasjersetet og det mest nødvendige for en hyggelig weekendtur i bagasjerommet.

Det var akkurat disse behovene Volvos legendariske sjefdesigner Jan Wilsgaard så for seg da han startet på prosjekt P172 i 1965. Inspirasjonen hadde han fått etter en nylig gjennomført USA-tur hvor han blant annet hadde sett Fords suksess med den gang helt nye Mustang. En av bilhistoriens største oppturer.

Volvo hadde jo på sett og vis en bil som allerede oppfulgte Grand Turisimo-kravene, med P1800. Den solgte så bra som man kunne forvente av en slik bilmodell. Den gangen fortsatt ganske ny.

Skulle bli større

Men Wilsgaards jobb var ikke å hvile på laurbærene. Hans jobb var å ta fram etterfølgeren. Som burde være klar i 1969. Da var nemlig P1800 åtte år og da ville neppe være mye mer å tyne ut av den. Det var i alle fall det man trodde, og det som var utgangspunktet.

Mange av P1800-kundene klaget på at baksetet var for trangt. Bilen ble kalt for 2 + 2, men baksetet var i praksis en vits. Selv for unger.

Man besluttet at den nye P172 skulle være større, med to separate bakseteplasser som kunne brukes av voksne.

Teknisk var tanken at den skulle bygge på samme plattform som Volvos kommende storbil 164, men at akselavstanden skulle økes med ytterligere 10 centimeter, fra 260 til 270 centimeter.

Les også: Hans lever ut drømmen – samler på Volvoer

Artikkelen fortsetter under.

Dette er leiremodellen av Volvo P172 før den ble lakkert. Her med doble frontlykter. Volvo prøvde seg også fram med rektangulære lykter og en annen grill.
Dette er leiremodellen av Volvo P172 før den ble lakkert. Her med doble frontlykter. Volvo prøvde seg også fram med rektangulære lykter og en annen grill.

Toppfart på 200 km/t

Det var også meningen at de skulle bruke samme motor. En 3-liters rekkesekser, men P172 skulle få høyere effekt. 160 hestekrefter mot 130 hestekrefter i 164. Man funderte på å bruke et oppsett med tre SU-forgassere. Noe som neppe hadde vært en veldig god ide med tanke på driftssikkerhet. Man slet allerede med å få synkronisert disse skikkelig på Volvos firesylindrede Sport-motorer som hadde to slike forgassere. Tre hadde neppe gjort saken enklere.

De landet derfor på at elektronisk bensininnsprøyting nok var en bedre idé. Planen var at den elegante coupeen skulle klare 0-100 km/t på 8 sekunder og at toppfarten skulle være 200 km/t. Dette var å legge lista høyt midt på 60-tallet. En vanlig VW Boble hadde den gang 34 hestekrefter og brukte halve formiddagen på å nå 100 km/t.

Som nevnt var det Wilsgaard som skulle være ansvarlig for designet. En svært allsidig og dyktig designer som sto bak alt fra Volvo Amazon, til Volvo 850. Unntaket var bilen han nå skulle erstatte, P1800. Den var det italienske Fura som sto bak. Senere viste det seg at det var svenske Pelle Pettersson, som riktignok jobbet hos Fura på den tiden.

Les også: Derfor er Volvoene stablet oppå hverandre

Artikkelen fortsetter under.

Her sees de slanke og elegante linjene godt. Legg også merke til de tynne takstolpene.
Her sees de slanke og elegante linjene godt. Legg også merke til de tynne takstolpene.

Volvos flotteste noensinne?

Volvo kjøpte inn en fransk Facel-Vega HK II, en av datidens lekreste GT-vogner. Wilsgaard hentet både ideer og linjer fra denne, om enn i mer moderne og minimalistisk form.

P172 ble lang, lav, bred og elegant. Med bare to dører, tynne takstolper og smale, liggende baklykter. Fronten fantes i flere alternative utgaver, slik det alltid gjør på skissestadiet. Det ble laget forslag med doble, runde frontlykter og forslag som delte grillen i to, slik som på Amazon. Også hel grill, slik som på 140-serien, som var rett rundt hjørnet da.

Bilen byr på et fantastisk elegant design med få og enkle linjer. Proporsjonene var harmoniske og kraftfulle. De ga uten tvil gir assosiasjoner til nettopp lengre turer i høy hastighet og luksus. Mange påstår at dette er den aller flotteste bilen som noensinne har blitt tatt fram av Volvo. Den påstanden går det an å forstå.

Bilen skulle også være lettere enn den kommende 164. Man funderte en tid på å bruke aluminium i deler av konstruksjonen, men endte på at vanlig stål nok var det beste. I alle fall det enkleste og billigste.

Prosjekt 172 var høyt prioritert og ble utviklet fort. Allerede høsten 1966 var en fullskala modell helt klar, mens et par andre mindre leiremodeller i alternativt design var forkastet.

Den mørkeblå P172 med vakre Rostyle-felger vakte berettiget oppsikt, lang, vakker og elegant som den var. Det selv om den var bare et tomt skall, uten motor, drivlinje og interiør. Ja, den rullet ikke en gang på egne hjul.

Les også: 5.000 nordmenn på liste for Volvos første elbil

Artikkelen fortsetter under.

Skjebnedagen for P172. Volvo ansatte avgjør bilens framtid. Foran med lys frakk ser vi Volvo-direktør Gunnar Engellau i samtale med sin svigersønn, og etterfølger, Pehr G. Gyllenhammer.
Skjebnedagen for P172. Volvo ansatte avgjør bilens framtid. Foran med lys frakk ser vi Volvo-direktør Gunnar Engellau i samtale med sin svigersønn, og etterfølger, Pehr G. Gyllenhammer.

10.000 biler i året

Bilen skulle ha manuelt gir som standard, for å understreke det sporty imaget. Men automatgir skulle selvfølgelig også være tilgjengelig. Det var særlig viktig med tanke på det store USA-markedet. Samtidig skulle P172 også klargjøres for høyrestyring, slik at man fikk med store markeder som Storbritannia, Australia og Japan. Det ble også vektlagt at det skulle være enkelt å ta fram en cabriolet-utgave senere, uten at det krevde for mye ombygging. Det var med andre ord liten tvil om at Volvo ville satse bredt med denne bilen.

P172 skulle bygges hjemme i Sverige. Man planla for en produksjon på 10.000 biler i året og at første generasjon av bilen skulle bygges i 50.000 eksemplarer. Produksjonsstart var satt til høsten 1969. Bilen ville da kommet som 1970-modell.

Prisen i USA skulle ligge på rundt 6.000 dollar. Hvilket, når utviklingen startet, ikke var urimelig med tanke på ytelser og størrelse.

Alt det positive til tross; hele prosjektet fikk en brå og plutselig død våren i 1967.

Ledelsen fikk kalde føtter. Investeringskostnadene ville utvilsomt bli store og sjefene kjente seg heller ikke trygge på at framtiden for en slik sportsbil var gode nok til at de burde satse på P172.

Les også: Nå er det slutt – denne Volvoen får du ikke kjøpe lenger

Artikkelen fortsetter under.

Isteden for P172 valgte man på bygge en stasjonsvognutgave av P1800, som ble kalt ES. Bilen som ble bygget i 8.077 eksemplarer i 1973 og 1974. I dag en ettertraktet samler-bil.
Isteden for P172 valgte man på bygge en stasjonsvognutgave av P1800, som ble kalt ES. Bilen som ble bygget i 8.077 eksemplarer i 1973 og 1974. I dag en ettertraktet samler-bil.

Bygde om P1800 i stedet

Fra de amerikanske forhandlerne fikk de tilbakemeldinger om at markedet var i endring. Bilene ble billigere. Man var redd den nye Volvoen var for dyr. Man fikk Ford Mustang med V8-motor, langt billigere enn de 6.000 dollarene som denne skulle koste.

For å gjøre en lang historie kort: Bilen ble destruert, ikke så mye som en vingemutter er igjen av det som kanskje er Volvos vakreste bil noensinne.

Selvfølgelig er det vanlig for alle bilprodusenter at ulike prototyper og konsepter havner i søpla. Det er vel mer reglen enn unntaket. Men vi klarer ikke helt å la være å undre oss her. Burde P172 fått en sjanse? En flott bil med så elegante, moderne og tidløse linjer. Ville de klart å selge den utover på 70-tallet?

Svaret på det får vi aldri. Vi får heller stole på at Volvo tok en riktig avgjørelse.

Det vi vet at i stedet skjedde, var at de endret bakparten til sin eksisterende GT-vogn, P1800. Som de to siste årene, 1972 -73, ble til P1800 ES, en slags todørs stasjonsvogn. Den er i alle fall både en klassiker og et designikon.

Mens P172 er Volvos elegante sportsvogn som aldri fikk rulle på egne hjul – og som det ikke er så mye som en smule igjen av. Synd, men sant.

Les også: Nå får du denne Volvoen fra 30.000 kroner

Artikkelen ble først publisert på Broom.no. Den er også publisert i magasinet VolvoKlassiker, som artikkelforfatter Benny Christensen er redaktør for.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:40 Mineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard19:33 Rekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden19:00 Dramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54 Voldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32 Trump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12 Gruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54 Islandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23 Nordmenn skremt av Wuhan-viruset: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27 Meningsmålinger gir håp for Demokratene16:21 USA trapper opp bombing i Afghanistan16:20 Norge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47 Stina Nilsson frykter at sesongen er over15:42 Hør lydloggen: – Vi klarer ikke følge dere på radar15:17 Hegerberg ute med alvorlig skade15:07 Nordmenn drakk mindre melk i fjor15:06 Mane spiller ikke mot West Ham14:57 Ny massakre i Burkina Faso – flyktningkrisen vokser14:54 190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38 Avislevering blir dyrere med Posten14:36 Eriksen fra Tottenham til Inter14:02 Rundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01 Israel sender forsterkninger til Jordandalen13:48 Norge sjekker ikke reisende fra Kina for sykdom13:38 The Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27 881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26 Stemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54 IS-siktet kvinne overført til fengsel12:54 Klæbo går ikke i NM12:47 Slår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33 Arten som overlever «alt», har én svakhet12:13 EU varsler strenge 5G-regler12:13 Halvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12 Solbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11 Solskjær: – Et vanskelig vindu12:10 Røe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25 – Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater11:24 Nordmann skal lede prestisjekomité i Wada11:23 Her er «nye» Frp på Stortinget10:36 Ap ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35 Eirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34 Kullforbruket går nå raskt ned i Europa: – Oppløftende10:29 Ingen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25 Ny undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34 Godset-kapteinen på vei til MLS09:23 Lundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11 Børsfall fortsetter i Asia09:11 Netanyahu trekker begjæring om immunitet08:55 Per-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44 NBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43 Riiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04 Kina fraråder utenlandsreiser07:51 Mann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28 Frp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11 – Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06 Vindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00 VM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36 Telenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30 Far Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02 Hegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00 Dette skjer i dag06:00 Gatebarn i Rwanda: – Når de er ferdige med å kalle deg prostituert, tyv eller uteligger, så kaster de deg i fengsel05:49 Fotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45 Forsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36 Dette skjedde i natt05:30 «Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20 Hundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00 Nav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52 Ny fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19 Nicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00 Ni av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28 Jarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17 Johnson håper på Huawei-kompromiss02:47 Coronavirus påvist hos mann i Tyskland02:46 Bussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43 USA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30 Kina har påvist 1.300 nye smittetilfeller02:29 Veidirektøren vil ha mer vei for pengene01:36 Tidligere belgisk konge innrømmer datter utenfor ekteskapet01:29 Meglerhus dømt til å betale millionerstatning00:18 Frp frigjør seg fra bompengeavtalen00:07 Åtte omkom i storbrann i husbåter i Alabama23:33 Republikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46 Tidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein22:11 Nav stanser arbeidstrening hos XXL21:56 Kinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50 Forskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49 Trumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17 Solberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47 Regjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42 Hva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42 Denne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08 Pentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07 Listhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05 Alle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30 Pappa vil forsones med Meghan Markle19:23 Spisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49 Trump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38 Statsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20 Svensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15 Pollensesongen én måned foran skjema
Siste nytt
19:40PengerMineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard19:33VerdenRekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden19:00VerdenDramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54NorgeVoldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32VerdenTrump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12PengerGruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54VerdenIslandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23Helse og livsstilNordmenn skremt av Wuhan-viruset: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27PolitikkMeningsmålinger gir håp for Demokratene16:21VerdenUSA trapper opp bombing i Afghanistan16:20PolitikkNorge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47SportStina Nilsson frykter at sesongen er over15:42VerdenHør lydloggen: – Vi klarer ikke følge dere på radar15:17SportHegerberg ute med alvorlig skade15:07Helse og livsstilNordmenn drakk mindre melk i fjor15:06SportMane spiller ikke mot West Ham14:57VerdenNy massakre i Burkina Faso – flyktningkrisen vokser14:54Norge190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38KulturAvislevering blir dyrere med Posten14:36SportEriksen fra Tottenham til Inter14:02VerdenRundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01VerdenIsrael sender forsterkninger til Jordandalen13:48Helse og livsstilNorge sjekker ikke reisende fra Kina for sykdom13:38Helse og livsstilThe Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27Penger881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26StemmerStemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54NorgeIS-siktet kvinne overført til fengsel12:54SportKlæbo går ikke i NM12:47PolitikkSlår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33VerdenArten som overlever «alt», har én svakhet12:13VerdenEU varsler strenge 5G-regler12:13SportHalvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12PolitikkSolbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11SportSolskjær: – Et vanskelig vindu12:10PolitikkRøe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25Politikk– Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater11:24SportNordmann skal lede prestisjekomité i Wada11:23PolitikkHer er «nye» Frp på Stortinget10:36MotorAp ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35NorgeEirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34VerdenKullforbruket går nå raskt ned i Europa: – Oppløftende10:29Helse og livsstilIngen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25NorgeNy undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34SportGodset-kapteinen på vei til MLS09:23SportLundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11PengerBørsfall fortsetter i Asia09:11PolitikkNetanyahu trekker begjæring om immunitet08:55PolitikkPer-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44SportNBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43SportRiiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04ReiseKina fraråder utenlandsreiser07:51VerdenMann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28PolitikkFrp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11Norge– Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06NorgeVindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00SportVM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36PengerTelenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30SportFar Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02PengerHegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00NorgeDette skjer i dag06:00VerdenGatebarn i Rwanda: – Når de er ferdige med å kalle deg prostituert, tyv eller uteligger, så kaster de deg i fengsel05:49SportFotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45NorgeForsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36NorgeDette skjedde i natt05:30Politikk«Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20VerdenHundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00PengerNav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52NorgeNy fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19KulturNicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00NorgeNi av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28PengerJarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17VerdenJohnson håper på Huawei-kompromiss02:47VerdenCoronavirus påvist hos mann i Tyskland02:46PengerBussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43VerdenUSA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30Helse og livsstilKina har påvist 1.300 nye smittetilfeller02:29MotorVeidirektøren vil ha mer vei for pengene01:36KulturTidligere belgisk konge innrømmer datter utenfor ekteskapet01:29PengerMeglerhus dømt til å betale millionerstatning00:18MotorFrp frigjør seg fra bompengeavtalen00:07VerdenÅtte omkom i storbrann i husbåter i Alabama23:33PolitikkRepublikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46KulturTidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein22:11PengerNav stanser arbeidstrening hos XXL21:56ReiseKinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50VerdenForskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49VerdenTrumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17NorgeSolberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47PolitikkRegjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42Helse og livsstilHva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42PolitikkDenne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08VerdenPentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07PolitikkListhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05NorgeAlle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30KulturPappa vil forsones med Meghan Markle19:23VerdenSpisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49VerdenTrump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38VerdenStatsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20SportSvensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15Helse og livsstilPollensesongen én måned foran skjema
Populært