– Jeg sveivet ned sideruten. Så nektet den plent å gå opp igjen

Sånn så den ut, Taunusen. Fire dører, bra med plass - og god komfort på langtur. Foto: Ford
Sånn så den ut, Taunusen. Fire dører, bra med plass - og god komfort på langtur. Foto: Ford

Josef fikset det – men bare for to dager.

Frank Williksen er veteranen i Broom-redaksjonen. Han har jobbet som biljournalist i over 50 år og har testet et stort antall biler i inn- og utland.

Noen biler husker han bedre enn andre. Nå deler Frank minnene med alle Brooms lesere.

Denne gangen handler det om en tur bak Jernteppet, denne gangen tidlig på 1980-tallet, og med en VM-finale i speedway (pairs)i Katowice som viktigste reisemål. Det ble en begivenhetsrik tur. På mer enn en måte!

Hvor bra fungerer en folkelig bilmodell på de lengste turene? Det er et tema som alltid har opptatt meg; det er tross alt slike biler de aller fleste kjøper og lever med. Og ja, som andre bilglade får også jeg et kraftig kick av å oppleve verstingene selv; de raskeste og dyreste, som AMG-ene fra Mercedes, Audis RS-er og BMW M-ene – for ikke å snakke om Porsche 911, gjerne Turbo S, og italienere fra øverste hylle. Men disse bilene hører fåtallet til, så hva med alle oss andre?

Det ble Taunus

Dette var bakteppet da jeg fikk presse-kortet til VM-finalen i Speedway/Pairs i Katowice i Polen, høsten 1981. Dit skulle jeg kjøre bil, selvsagt. Valget av fremkomstmiddel var enkelt – en ny mulighet til å futte rundt på egen hånd bak det berømte «Jernteppet» noen få dager var ikke mulig å motstå.

Så var spørsmålet: Hvilken bil skulle jeg kjøre med? Jeg tenkte først Ford Granada, og ringte PR-sjef Gunnar Holm:

– Granada har jeg ikke de dagene, men hva med en Taunus 2,0 GL?

Og slik ble det.

Fint vær hjalp godt!

Å kjøre hele strekningen syntes jeg tross alt ble drøyt, det var svært mye dårligere veier den gangen enn nå, også gjennom Sverige, så det ble DFDS fra Oslo til København som første etappe. Etter ankomst til Kongens By, tok jeg ferge fra Rødby til Puttgarden, passerte Hamburg og satte kurs rett østover utpå ettermiddagen.

Litt etter Hamburg begynte vinduet på førerdøren å krangle. Det lot seg rett og slett ikke sveive opp igjen etter en større utlufting av Dunhill-røyk. Vi brukte sveiv den gangen, må vite; elektriske vindusheiser var forbeholdt de kondisjonerte... Heldigvis var været fint og temperaturen god, selv om det ble atskillig trekk.

Gjett om denne bilen vakte oppsikt!

Stort hotell lovet godt

Inn i DDR (tidligere Øst-Tyskland) kjørte jeg via den store grensestasjonen Gudow. Som vanlig tok ting tid. Jeg måtte kjøpe transittvisum for å få lov til å kjøre gjennom sosialistparadiset, og forplikte meg til å være ferdig med passeringen og ute av landet innen 12 timer; bilen og pengebeholdningen skulle sjekkes og jeg vet knapt hva nidkjære grensevakter ikke sjekket...

Jeg kom da videre til slutt, men kvelden falt på da jeg endelig kjørte ut av DDR og inn i Polen ved Frankfurt an der Oder. Ny grensepassering, nye undersøkelser av papirer, kontanter osv.

Septemberkvelden hadde rukket å bli mørk da jeg litt etter grensen så et stort hotell rett foran meg. Det fantes knapt en bil på parkeringsplassen, så her ville det bli overnatting. Trodde jeg.

Det ble det ikke.

Guten abend!

– Gibt es ein einzelzimmer bis morgen früh? Interpellerte jeg, og la mitt norske pass på skranken.

– Nein, hier ist alles bezetzt, var det korte svaret fra en ikke altfor sprudlende resepsjonist.

Heller ikke mitt mest innsmigrende smil hjalp:

– Aber es gibt fast keine autos draussen?

– Alles full. Guten abend.

Har man tapt, så har man tapt.

Jeg var trøtt, det var sent og tid for å sove. Til slutt var det ikke noe valg. Jeg parkerte i en lomme inntil hovedveien, felte ned rygglenet og sovnet, åpent vindu til tross. På de trakter var ikke biltrafikken det store problemet den gangen, bare en sjelden gang hørte jeg i halvsøvne en bil passere.

Et gløtt inn til førerplassen. Setene var bra for sin tid, med hodestøtter.
Et gløtt inn til førerplassen. Setene var bra for sin tid, med hodestøtter.

Et skilt med skiftenøkkel!

Derimot hørte jeg veldig godt en feststemt gjeng polakker med hest og kjerre. Passeringen deres tok tid, det var sikkert spennende å se en vestlig bil med en sovende vestlig sjåfør. Men noe galt skjedde ikke.

Utover neste formiddag ble det åpne vinduet mer og mer en plage, som det var nødvendig å gjøre noe med. Bilverksteder så jeg ikke i de små stedene jeg passerte gjennom, men etter 270 kilometer sørøst for Frankfurt an der Oder kom jeg omsider til en stor by, Wroclaw.

Navigasjon fantes ikke den gangen, men i utkanten av byen dukket det opp et skilt med skiftenøkkel på, og det ledet meg til noe som så typisk ut som en verkstedtomt.

Les også: Dette er bilen Øystein Sunde kalte Eskrot!

«Fantastic, Josef!»

Rett innenfor porten sto et lite skur som åpenbart var kontor. Et mildt sagt overraskende syn møtte meg da jeg åpnet døren og gikk inn. Langs den ene veggen i det lille rommet sto en seng, og under dyna befant det seg en verkstedeier, Josef, som reiste seg halvt opp og hilste blidt på engelsk!

– What is your problem, forhørte han seg. Jeg forklarte den uheldige situasjonen med vinduet på førerdøren, som nå hadde stått pip åpent siden like etter Hamburg.

– No problem, joiket han fra sengen:

– We go to lunch, and window is OK when we return, lovet han.

Så gikk vi til lunsj, da, og jaggu stemte det – da vi kom tilbake virket vindussveiven på venstre fordør som den skulle igjen.

– Fantastic, Josef! How much?

Lengst mulig omvei!

Det var lett å bli enig om en pris som knapt utgjorde vekslepengene på et norsk verksted, og siden vi var blitt så gode venner, kom Josef med et tilbud han nok var sikker på at jeg ville takke ja til:

Heldigvis var det radio i testbilen, noe som slett ikke alltid var en selvfølge den gangen.
Heldigvis var det radio i testbilen, noe som slett ikke alltid var en selvfølge den gangen.

– When you return from Katowice, you come back to me. We will have great party. My girlfriend will bring her sister, who is 19 years old – you can trust me, this will be fantastic evening, meldte han entusiastisk.

Jeg valgte å nøye meg med å nikke forbeholdent, før jeg fyrte opp Taunusen for de siste 20 milene som gjensto til Katowice, mens jeg i mitt indre lovet meg selv å ta den lengst mulige omveien utenfor Wroclaw på returen!

I baksetet lå skinnjakken til Josef

Allerede halvveis til Katowice hadde Josefs reparasjon vist seg å være bortkastede penger – vinduet sto igjen åpent. Det fortsatte det å gjøre, og utenfor hotellet i Katowice parkerte jeg med venstresiden av bilen omtrent i direkte berøring med en høy mur. Samtidig håpet jeg at oppholdsværet måtte fortsette!

Det gjorde det, heldigvis, for vinduet forble åpent til bilen var tilbake hos Ford Motor Norge på Kolbotn. På hjemveien ble det derfor Kiel-Oslo med «Prinsesse Ragnhild» for å redusere kjøredistansen mest mulig...

Og Josef og Wroclaw? Jeg kjørte fort og langt utenom Wroclaw. Og glemte hele mannen til jeg så at han hadde glemt igjen skinnjakken med viktige ID-papirer i baksetet. Og slike papirer kunne det fort bli kritisk å være uten i Polen den gangen.

Morsom å kjøre

Ja, og så bilen da – hvordan var den? Bortsett fra den kjedelige historien med vinduet på førerdøren var den riktig bra, og absolutt kapabel til lange turer. Ford var også den gang anerkjent for sine fine kjøreegenskaper, og Ford Taunus 2,0 GL hadde dertil komfort-ressurser som tålte sammenligning i klassen.

Med motoren foran, bakhjulsdrift og ikke det minste spor av hverken stabilitetssystemer eller andre former for kunstig åndedrett sikkerhetsmessig, var den dessuten morsom å kjøre – om man falt for akkurat den fristelsen.

Transittvisum måtte til for å få kjøre gjennom DDR. Det var ikke dyrt - men helt nødvendig. Foto: Privat
Transittvisum måtte til for å få kjøre gjennom DDR. Det var ikke dyrt - men helt nødvendig. Foto: Privat

2.030 kilometer

Med stort sett moderate motorytelser er det naturligvis grenser for hvor morsomt man kan ha det, men norsk vinterføre senket i perioder den terskelen ganske betydelig!

Taunus var dessuten en relativt stor bil, med bra innvendig plass og et bagasjerom som slukte opptil 503 liter. På sin tid var det denne som var «folke-Forden», litt den samme rollen som Focus har i dag.

Og denne folkelige bilen gjorde altså meget godt fra seg på min runde via Tyskland til Katowice, og hjem igjen, en kjøretur som totalt ble nærmere 2.030 kilometer.

Jeg er ikke i tvil om at også dagens Focus ville ha levert glimrende på en tilsvarende runde – også den en modell som er tilgjengelig for de fleste.

Noen tall - Ford Taunus 2,0 GL 1981 - 4 dørs sedan.

Motor: 4-sylindret rekkemotor. 1.993 cc. 98 hk. Ca. 160 Nm maks dreiemoment

Drivverk: Bakhjulsdrift, manuell 4-trinns girkasse. Førerassistansesystemer?? Hah!

Dekk: 185/70 SR x13 stålradial på sportsfelger

Bremser: Skiver foran, trommelbremser bak

Lengde x bredde x høyde: 4.382 x 1.706 x 1.360 mm

Akselavstand: 2.579 mm

Egenvekt/totalvekt: 1.065/1.525 kg

Tilhenger: Maks 910 kg

Akselerasjon 0-100 km/t: 10,7 sek.

Toppfart: 170 km/t

Forbruk, blandet kjøring: 0,86 l/mil

Les også: Selger glemte å opplyse om noe veldig viktig

Artikkelen ble først publisert av Broom.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:15 Fire personer siktet etter at 34-åring døde etter vold på institusjon i Søndre Land11:38 Sju savnet etter skred i Himalaya11:37 PST inviterer til pressemøte om pågripelsen av den terrorsiktede kvinnen11:19 Lysbakken roser regjeringen for å ha hentet hjem norsk familie fra Syria11:18 Ropstad utelukker reforhandlinger om regjeringsplattformen10:57 Erdogan hevder Europa vil bli rammet av terror hvis Libyas regjering faller10:35 Dominerende Johaug-seier i Nove Mesto, vant med over halvminuttet09:19 Kvinne fra Sunnmøre må betale ektemannen 800.000 kroner i erstatning for svindel09:10 Utbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36 Klimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07 Én siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57 Forskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15 Store klimautslipp fra Australias branner07:09 Mann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46 Terrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32 Aftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17 Alkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00 Dette skjer i dag05:53 Mann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30 Dette skjedde i natt05:13 Forsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47 Mann påkjørt av trikken i Trondheim04:46 Lærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39 Brannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23 Regn dynker skogbranner øst i Australia03:52 Byrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35 Stadig færre barn i Bygde-Norge02:41 Ventura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04 Jagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04 Johnson inviterer til brexit-feiring00:36 Trump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34 Boeing har funnet ny 737 Max-feil23:09 Jury utpekt i Weinstein-saken22:43 Person død etter vold22:37 Frykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15 En person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28 Anne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55 Frp-exit kan utløse lederstrid20:13 Motedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51 Brutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42 Medier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41 Forskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52 Mistenkelig dødsfall i Skien18:36 Togsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12 Durek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46 Annonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37 Hjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03 Mann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00 Frps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46 Norges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29 Lavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26 Thunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16 TV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51 Ung mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51 Norsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22 Skal rydde opp i svensk langrennskaos13:22 Åtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20 Mann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20 Overgrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07 Krisemøte mandag for å redde regjeringen12:24 Gjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23 Japansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22 NASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04 Sejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46 Frykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33 Solskjær har utnevnt ny kaptein11:24 Ytterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02 Tysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01 Australia taper milliarder på at turistene uteblir11:00 Jordskjelv utenfor Bergen10:23 – Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22 Glimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21 Nordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41 Sjark gikk på grunn i Finnmark09:40 Ødegaard skadefri og klar til kamp09:29 Slik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13 Anbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12 Ukrainas statsminister vil gå av08:50 Iversen var syk da han startet Tour de Ski08:49 25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46 Færre røyker, flere snuser08:29 Frp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18 Barneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11 Laveste fødselstall i Kina siden 194908:06 Betydelig snøskredfare på Vestlandet07:47 Svenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25 Faren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23 Elleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10 Wild tilbake på vinnersporet07:03 Meningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54 UNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42 Nestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24 Guatemalas nye president bryter med Venezuela06:00 Topptungt fredsmøte om Libya05:50 Dette skjer i dag05:36 Dette skjedde i natt05:30 Bergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07 Asias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06 Biltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02 To menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag
Siste nytt
12:15NorgeFire personer siktet etter at 34-åring døde etter vold på institusjon i Søndre Land11:38VerdenSju savnet etter skred i Himalaya11:37NorgePST inviterer til pressemøte om pågripelsen av den terrorsiktede kvinnen11:19PolitikkLysbakken roser regjeringen for å ha hentet hjem norsk familie fra Syria11:18PolitikkRopstad utelukker reforhandlinger om regjeringsplattformen10:57VerdenErdogan hevder Europa vil bli rammet av terror hvis Libyas regjering faller10:35SportDominerende Johaug-seier i Nove Mesto, vant med over halvminuttet09:19PengerKvinne fra Sunnmøre må betale ektemannen 800.000 kroner i erstatning for svindel09:10NorgeUtbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36NorgeKlimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07NorgeÉn siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57VerdenForskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15VerdenStore klimautslipp fra Australias branner07:09VerdenMann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46NorgeTerrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32NorgeAftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17ReiseAlkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00NorgeDette skjer i dag05:53NorgeMann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30NorgeDette skjedde i natt05:13NorgeForsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47NorgeMann påkjørt av trikken i Trondheim04:46VerdenLærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39NorgeBrannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23VerdenRegn dynker skogbranner øst i Australia03:52NorgeByrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35NorgeStadig færre barn i Bygde-Norge02:41SportVentura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04NorgeJagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04VerdenJohnson inviterer til brexit-feiring00:36VerdenTrump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34VerdenBoeing har funnet ny 737 Max-feil23:09VerdenJury utpekt i Weinstein-saken22:43NorgePerson død etter vold22:37NorgeFrykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15NorgeEn person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28NorgeAnne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55NorgeFrp-exit kan utløse lederstrid20:13KulturMotedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51SportBrutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42NorgeMedier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41VerdenForskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52NorgeMistenkelig dødsfall i Skien18:36NorgeTogsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12NorgeDurek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46Helse og livsstilAnnonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37NorgeHjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03NorgeMann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00NorgeFrps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46SportNorges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29VerdenLavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26VerdenThunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16KulturTV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51NorgeUng mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51SportNorsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22SportSkal rydde opp i svensk langrennskaos13:22PolitikkÅtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20VerdenMann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20NorgeOvergrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07PolitikkKrisemøte mandag for å redde regjeringen12:24KulturGjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23VerdenJapansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22VerdenNASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04SportSejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46PolitikkFrykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33SportSolskjær har utnevnt ny kaptein11:24NorgeYtterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02SportTysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01ReiseAustralia taper milliarder på at turistene uteblir11:00NorgeJordskjelv utenfor Bergen10:23Sport– Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22SportGlimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21PengerNordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41NorgeSjark gikk på grunn i Finnmark09:40SportØdegaard skadefri og klar til kamp09:29SportSlik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13PengerAnbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12PolitikkUkrainas statsminister vil gå av08:50SportIversen var syk da han startet Tour de Ski08:49Verden25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46Helse og livsstilFærre røyker, flere snuser08:29PolitikkFrp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18NorgeBarneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11VerdenLaveste fødselstall i Kina siden 194908:06NorgeBetydelig snøskredfare på Vestlandet07:47SportSvenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25NorgeFaren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23VerdenElleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10SportWild tilbake på vinnersporet07:03PolitikkMeningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54VerdenUNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42NorgeNestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24VerdenGuatemalas nye president bryter med Venezuela06:00VerdenTopptungt fredsmøte om Libya05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeDette skjedde i natt05:30KulturBergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07PengerAsias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06PengerBiltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02NorgeTo menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag
Populært