Luksusutstyr: Dette har du neppe i bilen din...

Koppholder som varmer opp helt til 55 grader, det er bare ett eksempel på hva det er mulig å få i en ny Mercedes. Listen over tilgjengelig ekstrautstyr er særdeles rikholdig.
Koppholder som varmer opp helt til 55 grader, det er bare ett eksempel på hva det er mulig å få i en ny Mercedes. Listen over tilgjengelig ekstrautstyr er særdeles rikholdig. Foto: Broom

Men hvor mye utstyr er det egentlig mulig å få?

Nesten alle nye biler i dag er utstyrt med en eller flere koppholdere. Men en koppholder er ikke bare en koppholder.

Visste du for eksempel at du kan få koppholdere med både kjøling og varme, integrert?

Akkurat det kom vi over i en av høstens testbiler her i Broom, nærmere bestemt den store flerbruksbilen V-klasse.

Her får du ikke bare plass til mange passasjerer og mye bagasje. Du kan også skreddersy bilen med veldig mye utstyr. Blant annet altså koppholdere som hjelper deg med å holde drikken kald – eller kaffen varm – når du ønsker det.

Temperaturen spenner fra 8 til 55 grader. Prisen? I underkant av 3.000 kroner.

Det er kanskje ikke noe så veldig mange har tenkt at de behøver dette. Men det er ett stykk veldig behagelig hverdagsluksus du vil sette pris på når du først har prøvd det.

Blått lys - det betyr at kjølefunksjonen er aktivert. Foto: Broom
Blått lys - det betyr at kjølefunksjonen er aktivert. Foto: Broom

Har god råd og er kravstore

Og apropos utstyr: De siste årene har vi sett en liten eksplosjon av tilleggsvalg til nye biler.

Her snakker vi overordnet om to kategorier: Sikkerhet og luksus. En god del av dette er standard. Og i tillegg kommer svært mye ekstrautstyr.

Skal du kjøpe helt ny bil i dag, kan du derfor bruke lang tid i å fordype deg i alt som er tilgjengelig. Her er det egentlig bare én ting som setter begrensninger: Hvor mye penger du er villig til å bla opp.

Her er det premiumprodusentene som leder an. Mange av kundene deres har god råd. De er gjerne kravstore, og mange av dem ønsker seg ting som ikke "alle andre" har.

Les også: V-klasse: For mange er dette den ultimate luksusbilen

Vi velger mer utstyr

At Mercedes er langt fremme er ikke tilfeldig. Historisk sett er det flaggskipet S-Klasse som har vist hva som er mulig, før utstyret etterhvert har funnet veien til langt mer tilgjengelige modeller. Slik er det ikke nødvendigvis lenger.

Audun Hermansen er PR- og kommunikasjonssjef for Mercedes i Norge.
Audun Hermansen er PR- og kommunikasjonssjef for Mercedes i Norge.

– Eksisterende kunder kjøper premiumbil fordi de er fornøyd med produktet og setter pris på muligheten til å skreddersy egen bil ned til minste detalj. Nye kunder kommer til av samme grunn, fristet av valgfrihet og eksklusive tilvalg. I 1998 var ventilerte massasjeseter noe du kun fikk i S-Klasse, i dag kan du får dette på minstemann A 180. Dette er bare ett av veldig mange eksempler, forteller Audun Hermansen som er PR- og informasjonssjef hos den norske Mercedes-importøren.

– Velger kunder mer ekstrautstyr nå, enn før?

– Det korte svaret er ja, men det varierer og kommer an på. Tidligere besto vårt utvalg i praksis av noen få motoriseringer av E- og S-Klasse. I dag har vi nærmere 300 varianter i salg, fra kompakte A 180 til den luksuriøse GLS 600 Maybach. Det blir derfor vanskeligere og vanskeligere å snakke om gjennomsnittskunden. Trenden er likevel klar, kryss i ekstrautstyrslisten øker. Årsaken – god norsk økonomi, større modellutvalg og tilsvarende økning av mulige tilvalg, sier Hermansen.

Les også: Design-Mercedes til under en tredjedel av nypris

A-klasse er minstemann fra Mercedes. Men også her kan du legge på ekstrautstyr for mange hundre tusen kroner.
A-klasse er minstemann fra Mercedes. Men også her kan du legge på ekstrautstyr for mange hundre tusen kroner.

"Halv pris" på ekstrautstyr

Bortsett fra elbilene og noen ladbare hybrider, har personbilene som selges i Norge en betydelig avgiftskomponent. Det betyr igjen at vi generelt betaler en god del mer for bilene enn man gjør i mange andre land. Ettersom ekstrautstyrsprisene ikke har blitt belastet de samme avgiftene, er utstyr relativt sett billigere i Norge.

– Et tenkt eksempel er utstyr for 50.000 kroner i en CLA som koster 500.000 kroner. Dette utgjør 10 prosent av totalsummen, mens denne utstyrspakken vil utgjøre 20 prosent på den samme CLA-en i USA. Avgiftsnivået er altså bidragsytende til at man, i et globalt perspektiv, opplever at norske kunder får langt rimeligere ekstrautstyr , sier Hermansen.

Les også: Slik vil Mercedes overgå konkurrentene – igjen

Ikke noen vanlig bagasjeromsmatte, nei. Her snakker vi kirsebærtre!
Ikke noen vanlig bagasjeromsmatte, nei. Her snakker vi kirsebærtre!

Treverk lagret i ti år

Når listen over ekstrautstyr er lang, kan man også finne utstyr av mer ekstravagant karakter Her er noen eksempler fra Mercedes:

Krystaller i frontlyktene.
Krystaller i frontlyktene.

– I CLS Shooting Brake kunne du få bagasjerom dekket av kirsebærtre for den klassiske Riva-looken. Perfekt når du skal ut med yatchen.

– S-Klasse Coupé kan bestilles med 47 Swarowski-krystaller i hver av frontlyktene. Her gjelder det å unngå parkeringsbulker i fronten!

– High End Burmester 3D stereo med 24 høyttalere og hver sin forsterkerkanal til 65.000 kroner. Mange har mye bedre lyd i bilen enn hjemme i stua.

– Motordeksel i karbon til S-Klasse.

– First Class baksete med kjølerom og champagneglass i sølv. Da snakker vi kunder som neppe sitter veldig mye bak rattet i bilen sin selv.

Her snakker vi baksete-luksus!
Her snakker vi baksete-luksus!

– Designo pin-stripe listverk i GLS 600 Maybach, laget av nøye utvalgt tre som er lagret i minst 10 år. Pris for dette er estimert til rundt 25.000 kroner.

– G-Klasse med håndsydd nappaskinntrukket håndtak i bagasjerommet. Kanskje ikke synlig for så veldig mange andre, men det er ikke alltid poenget her.

– Magic sky Control dimbart panoramatak i S-Klasse.

Les også: Dette kjøper Broom-leserne hvis de vinner i Lotto

Hvor mye utstyr kan du få?

Her snakker vi altså luksus og komfort. Men Mercedes er også langt fremme på sikkerhetstutstyr. Noe av det første var sikkerhetskarosseri med deformasjonssoner som ble satt i serieproduksjon i 1953. I 1978 debuterte ABS-bremser i S-klasse. Samme bil fikk verdens første airbag i 1981. Og i 1995 var det klart for elektronisk stabilitetsprogram, ESP i toppmodellen.

Alt dette er i dag utstyr vi tar for gitt, også i de aller billigste bilene på markedet. De sier mye om hvor fort utviklingen har gått og hvor mye mer avanserte bilene har blitt.

– Helt til slutt: Hvor mye utstyr er det mulig å få på en ny bil?

– He he, det er faktisk ikke noe veldig enkelt spørsmål. Det er vanskelig å lage en bil med «mest mulig utstyr», da det kommer an på hva som er ambisjonen. Det kan være alt fra offroad-bruk, via komfort til sportslighet. Men tar vi utgangspunkt i en S 400 d 4Matic, kan du komme opp i ekstrautstyr for 750.000 kroner. Da snakker vi bil som trygt kan kalles godt utstyrt, avslutter Audun Hermansen.

Bli med til fabrikken: Her lager de verdens mest eksklusive biler

Artikkelen ble først publisert av Broom.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:04 Kina fraråder utenlandsreiser07:51 Mann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28 Frp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11 – Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06 Vindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00 VM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36 Telenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30 Far Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02 Hegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00 Dette skjer i dag06:00 HRW: Gatebarn i Rwanda mishandles på sentre05:49 Fotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45 Forsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36 Dette skjedde i natt05:30 «Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20 Hundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00 Nav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52 Ny fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19 Nicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00 Ni av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28 Jarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17 Johnson håper på Huawei-kompromiss02:47 Coronavirus påvist hos mann i Tyskland02:46 Bussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43 USA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30 Over 100 har mistet livet som følge av coronaviruset02:29 Veidirektøren vil ha mer vei for pengene01:36 Tidligere belgisk konge innrømmer datter utenfor ekteskapet01:29 Meglerhus dømt til å betale millionerstatning00:18 Frp frigjør seg fra bompengeavtalen00:07 Åtte omkom i storbrann i husbåter i Alabama23:33 Republikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46 Tidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein21:56 Kinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50 Forskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49 Trumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17 Solberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47 Regjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42 Hva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42 Denne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08 Pentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07 Listhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05 Alle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30 Pappa vil forsones med Meghan Markle19:23 Spisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49 Trump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38 Statsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20 Svensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15 Pollensesongen én måned foran skjema17:59 Riksadvokaten henlegger sak om IS-mann som tok med kone og fem barn til Syria17:49 Ung mann omkom i ulykke i Troms17:16 USA vil at EU skal åpne for import av klorvasket kylling17:14 Melding om eksplosjon viste seg å være fyrverkeri16:25 Norsk kvinne dømt for dødsvold i Danmark15:43 Person til sykehus etter fall om bord i skip ved Kristiansand15:23 Skolebyråden i Bergen går av14:49 Åpningen av Munchmuseet utsettes14:45 Forfatter Tor Obrestad er død14:39 Snømangel i Falun: Går mot forkortet tremil14:29 Intervju med Madsen sjokkerer: «Menneskelig rovdyr»14:17 IS truer med angrep i Israel14:01 – Jeg ville vært bekymret hvis jeg var Høyre-velger13:58 Sju savnet etter massebrann i husbåter i USA13:46 Politiet stenger trampolinepark etter ulykke13:46 Sauebønder fikk 44 millioner kroner i rovdyrerstatning13:14 Norges håndballherrer sørget for knallgode TV-tall13:13 To menn tiltalt etter skyteepisode i 201712:56 Cantona 25 år etter Kung-Fu-sparket: – Jeg skulle ha truffet ham hardere12:00 Rapport: Kina er verdens nest største våpenprodusent11:59 Både Høyre og Frp er positive til nytt inkassolovforslag11:58 Trump legger fram «århundrets avtale»11:40 Sykehusstriden på Helgeland – Høie har bestemt seg11:37 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Trøndelag11:36 Tilliten til politiet styrkes11:07 USA undersøker meldinger om flyulykke i Afghanistan11:01 BankID-trøbbel for Telenor-kunder11:00 Mirakuløst flykrasj – alle overlevde10:45 Blodbank innfører ekstrakarantene for å hindre virusspredning10:15 Polen kjøper 32 kampfly fra USA10:08 Norwegian nekter å refundere gebyr tross vedtak10:08 Eirin Mikkelsen (43) funnet død i Sverige09:58 Klopp om returkamp mot Shrewsbury: – Vi kommer ikke til å være der09:48 Norsk sykkelproff må endre planer etter operasjon09:31 Oslo Børs kraftig ned grunnet virusfrykt09:05 Demokratene krever at Bolton får vitne etter lekket bokmanus09:03 Virusfrykt er dårlig nytt for den norske kronen08:41 Kina forlenger ferien som følge av lungevirus08:38 Kvinne tiltalt for grov mishandling av ektemann og barn over flere år08:27 Listhaug: – Ingen planer om å opptre som bølle i Stortinget08:26 Dagen-redaktør forsvarer omstridt kirkekåring08:15 Tjukk tåke i LA da Kobe Bryant omkom i helikopterkrasj08:04 Forsvarstopp: Russland varsler ikke øvelser07:32 Aylar Lie krever 100.000 kroner av Petter Northug – møtes i retten07:18 Svenske Leon overlevde Auschwitz – advarer mot nazismen i hjemlandet07:11 Frykter at berusede får kjøpt øl i selvbetjeningskasser07:09 Johaug med spenstige tanker om VM-sprint06:56 Billie Eilish med storeslem under Grammy-utdelingen06:50 Jordskjelv på Salomonøyene06:44 VM-skiskytterne deler seg – Thingnes Bø velger familietid06:33 Brasil venter Sagosen i jakten på OL-plass
Siste nytt
08:04VerdenKina fraråder utenlandsreiser07:51VerdenMann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28NorgeFrp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11Norge– Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06NorgeVindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00SportVM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36NorgeTelenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30SportFar Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02NorgeHegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00NorgeDette skjer i dag06:00VerdenHRW: Gatebarn i Rwanda mishandles på sentre05:49SportFotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45NorgeForsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36NorgeDette skjedde i natt05:30Norge«Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20VerdenHundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00NorgeNav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52NorgeNy fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19VerdenNicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00NorgeNi av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28NorgeJarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17VerdenJohnson håper på Huawei-kompromiss02:47VerdenCoronavirus påvist hos mann i Tyskland02:46NorgeBussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43VerdenUSA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30VerdenOver 100 har mistet livet som følge av coronaviruset02:29NorgeVeidirektøren vil ha mer vei for pengene01:36VerdenTidligere belgisk konge innrømmer datter utenfor ekteskapet01:29NorgeMeglerhus dømt til å betale millionerstatning00:18NorgeFrp frigjør seg fra bompengeavtalen00:07VerdenÅtte omkom i storbrann i husbåter i Alabama23:33PolitikkRepublikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46VerdenTidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein21:56ReiseKinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50VerdenForskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49VerdenTrumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17NorgeSolberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47PolitikkRegjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42Helse og livsstilHva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42PolitikkDenne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08VerdenPentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07PolitikkListhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05NorgeAlle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30VerdenPappa vil forsones med Meghan Markle19:23VerdenSpisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49VerdenTrump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38VerdenStatsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20SportSvensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15Helse og livsstilPollensesongen én måned foran skjema17:59NorgeRiksadvokaten henlegger sak om IS-mann som tok med kone og fem barn til Syria17:49NorgeUng mann omkom i ulykke i Troms17:16PengerUSA vil at EU skal åpne for import av klorvasket kylling17:14NorgeMelding om eksplosjon viste seg å være fyrverkeri16:25NorgeNorsk kvinne dømt for dødsvold i Danmark15:43NorgePerson til sykehus etter fall om bord i skip ved Kristiansand15:23NorgeSkolebyråden i Bergen går av14:49KulturÅpningen av Munchmuseet utsettes14:45KulturForfatter Tor Obrestad er død14:39SportSnømangel i Falun: Går mot forkortet tremil14:29VerdenIntervju med Madsen sjokkerer: «Menneskelig rovdyr»14:17VerdenIS truer med angrep i Israel14:01Politikk– Jeg ville vært bekymret hvis jeg var Høyre-velger13:58NorgeSju savnet etter massebrann i husbåter i USA13:46NorgePolitiet stenger trampolinepark etter ulykke13:46NorgeSauebønder fikk 44 millioner kroner i rovdyrerstatning13:14SportNorges håndballherrer sørget for knallgode TV-tall13:13NorgeTo menn tiltalt etter skyteepisode i 201712:56SportCantona 25 år etter Kung-Fu-sparket: – Jeg skulle ha truffet ham hardere12:00VerdenRapport: Kina er verdens nest største våpenprodusent11:59PengerBåde Høyre og Frp er positive til nytt inkassolovforslag11:58VerdenTrump legger fram «århundrets avtale»11:40NorgeSykehusstriden på Helgeland – Høie har bestemt seg11:37NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Trøndelag11:36NorgeTilliten til politiet styrkes11:07VerdenUSA undersøker meldinger om flyulykke i Afghanistan11:01NorgeBankID-trøbbel for Telenor-kunder11:00VerdenMirakuløst flykrasj – alle overlevde10:45Helse og livsstilBlodbank innfører ekstrakarantene for å hindre virusspredning10:15VerdenPolen kjøper 32 kampfly fra USA10:08ReiseNorwegian nekter å refundere gebyr tross vedtak10:08NorgeEirin Mikkelsen (43) funnet død i Sverige09:58SportKlopp om returkamp mot Shrewsbury: – Vi kommer ikke til å være der09:48SportNorsk sykkelproff må endre planer etter operasjon09:31PengerOslo Børs kraftig ned grunnet virusfrykt09:05PolitikkDemokratene krever at Bolton får vitne etter lekket bokmanus09:03PengerVirusfrykt er dårlig nytt for den norske kronen08:41Helse og livsstilKina forlenger ferien som følge av lungevirus08:38NorgeKvinne tiltalt for grov mishandling av ektemann og barn over flere år08:27PolitikkListhaug: – Ingen planer om å opptre som bølle i Stortinget08:26NorgeDagen-redaktør forsvarer omstridt kirkekåring08:15SportTjukk tåke i LA da Kobe Bryant omkom i helikopterkrasj08:04NorgeForsvarstopp: Russland varsler ikke øvelser07:32PengerAylar Lie krever 100.000 kroner av Petter Northug – møtes i retten07:18Helse og livsstilSvenske Leon overlevde Auschwitz – advarer mot nazismen i hjemlandet07:11Helse og livsstilFrykter at berusede får kjøpt øl i selvbetjeningskasser07:09SportJohaug med spenstige tanker om VM-sprint06:56KulturBillie Eilish med storeslem under Grammy-utdelingen06:50VerdenJordskjelv på Salomonøyene06:44SportVM-skiskytterne deler seg – Thingnes Bø velger familietid06:33SportBrasil venter Sagosen i jakten på OL-plass
Populært