Denne bilen var en sensasjon da den kom

Gjett om denne bilen vakte oppsikt da den ble lansert tilbake i 1974! Til Norge kom den i 1975
Gjett om denne bilen vakte oppsikt da den ble lansert tilbake i 1974! Til Norge kom den i 1975 Foto: broom

Blir av mange regnet som den siste "ekte" Citroën.

Frank Williksen er veteranen i Broom-redaksjonen. Han har jobbet som biljournalist i over 50 år og har testet et stort antall biler i inn- og utland.

Noen biler husker han bedre enn andre. Nå deler Frank minnene med alle Brooms lesere.

Denne gangen handler det om den siste «ekte» Citroën, futuristiske CX, som han testet for Alle Menns Blad da bilen kom til Norge i 1975.

I 1974, samme året som Citroën lanserte CX som arvtaker til de legendariske DS-modellene, var fabrikken også i ferd med å gå konkurs, Faren var så overhengende at den franske stat grep inn for å hindre at mange skulle miste jobbene sine.

Utfallet ble at Peugeot kjøpte en drøy tredjedel av aksjene hos konkurrenten, noe som ble utvidet til full majoritet i 1976 (88,95 prosent).

1,2 millioner CX

Om Citroën slepte med seg en skadeskutt økonomi inn i «ekteskapet» med Peugeot til det som i dag er kjent som PSA, så hadde fabrikken i hvert fall med seg en strålende medgift. Den nye CX-serien skulle bidra godt til PSA-resultatene i flere år, og var helt fra starten av kjempepopulær. I 1975 ble den kåret til Årets bil i Europa.

Fra 1974 til den ble tatt av produksjonen i 1991, ble det produsert nesten 1,2 millioner CX. Men det skal sies at suksessen nok begrenset seg til de første 6-7 årene. Tidlig på 1980-tallet sank salget kraftig, og lå i flere år stabilt rundt 35.000 biler.

Småproblemer

En vesentlig årsak til nedgangen, lå under panseret: Motorrommet i CX var for lite til annet enn små, firesylindrete motorer, mens konkurrenter i samme segment hadde rekkeseksere eller V6-motorer.

Det bidro også sterkt at modellen etter hvert utviklet et sterkt rykte for høye driftskostnader. Det var også mye småproblemer med «vanlige» komponenter som dørhengsler, startmotor, og el-systemet.

«En ektefødt Citroën»

Å si at Citroën CX vakte oppsikt da den kom, er et solid understatement. Det fremtidsrettede designet med lekre, flytende linjer var typisk Citroën. Igjen gikk denne avantgarde-produsenten i tet med noe helt annerledes og spennende. «En ektefødt Citroën er det i høy grad, og estetisk vurdert sannsynligvis den mest vellykede som noen gang har forlatt fabrikken», skrev jeg innledningsvis i min test i Alle Menn nr. 16/1975.

CX-konstruksjonen var interessant på flere måter, ikke minst ved at «en dobbel rammekonstruksjon gjør at støy fra motor og andre mekaniske komponenter blir redusert til et minimum inne i kupéen. Også hjulstøyen reduseres til det minimale. Konstruksjonen utmerker seg ellers ved meget høy stabilitet og styrke,» fortalte jeg videre.

Denne elliptiske boksen på toppen av dashbordet ga føreren full kontroll med det meste - uten å ta hendene av rattet. Foto: broom
Denne elliptiske boksen på toppen av dashbordet ga føreren full kontroll med det meste - uten å ta hendene av rattet. Foto: broom

14 varsellamper!

CX overbeviste også når jeg åpnet dørene og satte meg inn: «To hovedinntrykk fester seg straks man kommer inn i bilen: Komfort i luksusklasse, og ukonvensjonell nytenkning.»

Den ukonvensjonelle nytenkningen plasserte jeg først og fremst til utformingen av dashbordet, som virkelig var noe helt nytt og annerledes. Selve dashbordet var lavt og bredt, og foran føreren var det bygd opp en elliptisk boks som rommet instrumenter og et utall av varsellamper. Av de siste var det hele 14 stykker, som meldte om blant annet håndbrems, hydraulisk trykk, oljetrykk, oljetemperatur og slitt bremsebelegg for å nevne noe.

Se hva som hadde gjemt seg i norsk låve

«Sylinder bak en belyst lupe»

Det virkelig smarte med denne boksen var at den på hver side av rattet sluttet i en liten bryter-enhet, som erstattet de konvensjonelle spakene på hver side av rattstammen. Her styrte man alt – og Citroën gjorde i reklamen et stort nummer ut av at all betjening kunne foregå uten at man tok hendene av rattet.

Som vanlig fra Citroën var rattet en-eket og typisk siktvennlig, og typisk var det også at speedometeret var «utformet som en sylinder bak en belyst lupe.»

«Komfort i luksusklasse»

Slik så det ut på førerplass i Citroën CX. Snakk om oversikt! Foto: broom
Slik så det ut på førerplass i Citroën CX. Snakk om oversikt! Foto: broom

Spesiell var ellers dessuten vindusviskeren, som besto av kun ett viskerblad for å holde den enormt store frontruten ren. Den midtmonterte pusseren var da også av grove dimensjoner, men falt ikke helt i smak hos meg på min prøvebil, som var en CX 2000. Jeg syntes rett og slett den etterlot seg et for stort upusset felt opp mot venstre på frontruten.

Ellers kan jeg av Alle Menn-testen lese med all tydelighet at jeg virkelig likte førerplassen:

«Sikten fra førerplass er meget god, både forover og til sidene.»

«Komfort i luksusklasse.»

«Setene er av ypperlig kvalitet, både med hensyn til form og stopping.»

«Varme- og ventilasjonsanlegg med svært god kapasitet, med separate kanaler til baksetepassasjerene.»

«Oppvarmet bakrute – selvsagt.»

Justerbar bakkeklaring

Som så mange Citroën-modeller, skilte også CX seg ut med et fremragende fjæringssystem, hydropneumatisk og arvet fra D-serien med sin legendariske fjæringskomfort. «Det er et sant mirakel til å sluke støt og ujevnheter, og gir blant annet bilen konstant bakkeklaring uansett belastning,» skrev jeg, og leverte «en verbal overrekkelse av en riktig stor blomsterbukett for et system som fortsatt ligger på topp.»

Bakkeklaringen kunne dessuten justeres med en spak på midtkonsollen mellom fire alternative høyder.

Moderate ytelser

Citroën CX var en stor bil, og det var bra med innvendig plass – både i baksetet og i et bagasjerom på 475 liter.

Under panseret hadde CX 2000 en firesylindret rekkemotor på 2 liter med 102 hk på sitt beste. Med en egenvekt på 1.265 kg var CX en relativt tung bil den gangen, og selv ikke den glimrende aerodynamiske formen kunne redde ytelsene. På akselerasjon plasserte den seg ganske midt på treet, med 12,8 sekunder fra 0 til 100 km/t og toppfart 174 km/t. Men motoren var både fleksibel og arbeidsvillig, og gjorde i det store og hele en hederlig jobb.

Overraskende nok hadde bilen fortsatt manuell choke, slik at sjåføren selv måtte regulere blandingsforholdet bensin/luft ved kaldstart.

Del

Ble sjøsyk av gyngingen!

På veien var CX en særdeles behagelig opplevelse. Jeg kunne melde om «generelt meget gode kjøreegenskaper, med veigrep og stabilitet av meget høy klasse.» Men den store bilen kunne duve og krenge ganske kraftig på grunn av det spesielle fjæringssystemet. For føreren var jo ikke dette noe stort problem, men jeg hørte av og til historier av et litt annet kaliber fra enkelte passasjerer.

Som for eksempel kona til en mer enn alminnelig bilinteressert god venn av meg. Han var, i begeistringens rus, tidlig ute med å kjøpe en CX, men han fikk ikke beholde den lenge: Kona ble direkte sjøsyk av gyngingen på lengre turer. Så for ham ble det tilbake til mer konvensjonelle stål-systemer på undersiden og et annet bilmerke.

Jeg ser selvsagt ikke bort fra at hans kjørestil kan ha vært et godt bidrag til sjøsyken…

Klassikeren ble satt bort på en låve for 26 år siden

Siste vellykte store modell

Mest vanlig var rimeligvis CX 2000. Foto: broom
Mest vanlig var rimeligvis CX 2000. Foto: broom

Som nevnt var CX en stor bil i 1975. Lengden var 4,63 m, bredden 1,73 m og høyden 136 m. Bilen hadde en akselavstand på 2.845 mm, og tillatt totalvekt var 1.740 kg.

Citroën oppga et bensinforbruk på 0,78 l/mil «på landevei», og 1,16 ved bykjøring.

Hjulene var 14-tommere – 185 SR 14 foran og 175 SR 14 bak.

CX ble ikke bare den siste «ekte» Citroën. Den ble også den siste vellykede store modellen fra en fabrikk som gjennom hele sin eksistens hadde vært i tet på design og teknisk utvikling.

Ingen suksess for XM eller C6

XM, som kom som arvtaker i 1990, ble – i likhet med CX også kåret til Årets bil i Europa, men klarte aldri å komme i nærheten av den samme populariteten som D- og CX-seriene. Da den ble tatt ut av produksjon i 2000 var det ikke produsert mer enn drøyt 333.000 biler, og da ligger ordet fiasko nært.

C6 dukket opp som Citroëns nye store prestisjebil i 2005, og var et smykke av en bil på mange måter – men den traff aldri markedet. Produksjonsmålet da bilen ble lansert var ikke mer ambisiøst enn 20.000 biler årlig. Da siste C6 rullet av båndet i desember 2012 var det totalt produsert knapt 24.000 Citroën C6, ikke stort mer enn man hadde planlagt som årlig produksjon…

Et ekte bilprosjekt trenger ikke koste mye

(Artikkelen er først publisert av Broom)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:17 WADA utestenger Russland fra internasjonale mesterskap de neste fire årene11:15 Mann siktet for drap på kvinne i Drammen10:38 Guardiola usikker på om City kan kjempe i Europa10:24 Mikael Dorsin erstatter Bjørnebye10:23 Kina vil kvitte seg med utenlandsk datautstyr09:50 Sjefredaktøren i Aftenposten går av09:33 Minst 2.000 koalaer har mistet livet i skogbrannene09:33 Kjennelse i sak mot svensk medieprofil09:28 Tyrkia returnerte elleve IS-medlemmer til Frankrike09:28 Serbia med VM-gave til Norge08:50 Uvær skaper trafikkproblemer08:43 SAS skal fly direkte fra København til Tokyo08:10 Universitet i nord dropper opptak av teologistudenter07:38 Skip grunnstøtte ved Rørvik i Trøndelag07:37 NRK: Bergensbanen kan bli kjørt av tysk eller svensk selskap07:34 Juletreprodusenter sier de må legge ned på grunn av konkurranse fra store kjeder07:32 PST og tysk politi etterforsker terrorfinansiering via norske banker07:07 USA offentliggjør, Norge hemmeligholder: F-35-fly umulige å bruke06:45 Turister blant de omkomne i vulkanutbruddet på New Zealand06:16 Flere fjellveier åpnet i Sør-Norge – kan stenge på kort varsel06:13 UNN: Åtte uønskede hendelser på ett døgn med ambulanseflymangel06:12 Dette skjer i dag06:01 Norge fremdeles på topp i FNs utviklings-rangering05:37 Sør-Afrika vant Miss Universe05:37 Dette skjedde i natt05:31 Brudd for Løke05:27 Storbritannia: Trusler og sjikane preger opptakten til valget05:05 Langfingret tyv gikk rett i fella04:25 Tre banker har brukt 15 milliarder mot økonomisk kriminalitet03:35 Dødsfallene på Samoa stiger etter meslingutbrudd03:33 Norske handelshøyskoler bak andre nordiske på måling03:18 Johnsons parti øker på måling02:19 Nok en statsministerkandidat i Libanon trekker seg02:14 SV vil forby overnatting på lukket SFO01:31 Verdens våpensalg fortsetter å øke01:08 75-årig kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss01:00 Riksrevisjonens jagerflykritikk holdes hemmelig00:28 Slutt på egne innganger for kvinner og menn på restauranter i Saudi-Arabia00:12 Skarpnord mistet europatourtittelen på målstreken23:37 Farmen-vinner Erik Rotihaug: – Mentalt og fysisk utslitt22:07 Verdens våpensalg fortsetter å øke21:52 Kristoffersen og Nestvold-Haugen på pallen i Beaver Creek21:32 NISO-heder til Johaug og Warholm21:19 SV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02 Kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss20:59 Biler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet20:15 Uvær stenger fjelloverganger i hele Sør-Norge: To timers ventetid20:03 Drapet på Wilma (17): Politiet har pågrepet kjærestens far18:47 Fotgjenger alvorlig skadd i påkjørsel i Oslo18:25 Havarikommisjonen undersøker ulykke i Rana18:20 Macrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform17:46 19 år gamle Markeng overrasket med femteplass: – Må oppjustere målene for sesongen17:27 Rundt 200 syrere får forlate al-Hol17:18 Hegerberg med hattrick i Lyons storseier17:15 Rapperen Juice Wrld (21) er død17:10 Olsbu Røiseland sikret norsk stafettseier16:37 Mann fant slange i eske med underbukser16:15 Har vi helt mistet evne til å føle skam?15:28 Maren Lundby vant igjen - knuste konkurrentene15:11 Viking vant cupfinalen - kaptein Tripic ble helten15:10 Mulig nesebrudd for Løke: – Fantastisk deilig15:00 Bjerkeli Grøvdal tok sølv terrengløp-EM14:51 Babcock beklager – vet ikke når feilen med luftambulanseflyene vil være løst14:50 Over 1.500 møtte opp på minnemarkering i Tromsø14:46 Arrangørene mener 800.000 demonstrerte i Hongkong14:09 Riiber vant igjen - tok sin femte strake kombinert-seier14:06 Engerdal-ordfører (51) død13:59 Norge med viktig VM-seier13:27 Russisk storeslem sørget for dobbelt stafettseier i Lillehammer13:02 Trygve var «han høye» – én dag fikk han nok12:56 Sea King-helikopter brukte rotoren for å redde fiskebåt i nød12:39 Veien videre etter Trump-valget: – Jeg er veldig bekymret12:07 Brasils miljøminister ber om hjelp for å stanse avskoging11:59 172.000 nordmenn regner med å feire jul på kreditt11:44 Arbeiderpartiet og SV krever sletting av klimakvoter11:34 Politiet etterlyser vitner etter påkjørsel i Sandnes11:23 Enkel seier til Jakob Ingebrigtsen i U20-klassen i EM i terrengløp11:21 Johaug peker på Weng som fast ankerkvinne10:19 Klart for ny behandling av Baneheia-saken i gjenopptakelseskommisjonen10:15 Et halvår med uro i Hongkong: Demonstranter gjør opp status10:04 Norske London-studenter: – Vondt i magen av brexit09:46 Magnus Carlsen er Norges beste i Fantasy Premier League09:36 Helleland: – Vi må støtte Russland-utestengelse09:26 Mann alvorlig skadd etter bilulykke i Grimstad09:00 Pelsdyrbonde tror rapport om Mattilsynet kan hive bensin på bålet08:56 To personer lettere skadd etter å ha blitt reddet fra skjær ved Farsund08:34 Titall pågrepet i Hongkong for besittelse av skytevåpen08:29 Serbia med klar seier over Sør-Korea - Nederland feilet mot Tyskland08:25 Ba om julehjelp på Finn: Fant brukte kondomer, tamponger, søppel og hundebæsj08:01 Rouhani mener statsbudsjettet viser motstand mot sanksjonene07:36 Malta: Statsministerens stabssjef avhørt på nytt etter drap på journalist06:31 Hergeirsson tenker lite OL: – Det smarteste er å snakke om neste kamp06:23 Minst 43 døde i brann i India06:20 Biler brant i Oslo06:18 Enebolig brant i Sykkylven06:00 Sjefen antyder tidlig juleferie for ryggplaget Sundby05:58 Dette skjer i dag05:49 Dette skjedde i natt05:04 Israel besvarte raketter med bomber mot Gaza04:12 Zuccarello scoret, men Wild tapte likevel for Hurricanes
Siste nytt
11:17SportWADA utestenger Russland fra internasjonale mesterskap de neste fire årene11:15NorgeMann siktet for drap på kvinne i Drammen10:38SportGuardiola usikker på om City kan kjempe i Europa10:24SportMikael Dorsin erstatter Bjørnebye10:23VerdenKina vil kvitte seg med utenlandsk datautstyr09:50KulturSjefredaktøren i Aftenposten går av09:33VerdenMinst 2.000 koalaer har mistet livet i skogbrannene09:33KulturKjennelse i sak mot svensk medieprofil09:28VerdenTyrkia returnerte elleve IS-medlemmer til Frankrike09:28SportSerbia med VM-gave til Norge08:50NorgeUvær skaper trafikkproblemer08:43ReiseSAS skal fly direkte fra København til Tokyo08:10NorgeUniversitet i nord dropper opptak av teologistudenter07:38NorgeSkip grunnstøtte ved Rørvik i Trøndelag07:37ReiseNRK: Bergensbanen kan bli kjørt av tysk eller svensk selskap07:34PengerJuletreprodusenter sier de må legge ned på grunn av konkurranse fra store kjeder07:32NorgePST og tysk politi etterforsker terrorfinansiering via norske banker07:07NorgeUSA offentliggjør, Norge hemmeligholder: F-35-fly umulige å bruke06:45VerdenTurister blant de omkomne i vulkanutbruddet på New Zealand06:16NorgeFlere fjellveier åpnet i Sør-Norge – kan stenge på kort varsel06:13NorgeUNN: Åtte uønskede hendelser på ett døgn med ambulanseflymangel06:12NorgeDette skjer i dag06:01VerdenNorge fremdeles på topp i FNs utviklings-rangering05:37VerdenSør-Afrika vant Miss Universe05:37NorgeDette skjedde i natt05:31SportBrudd for Løke05:27PolitikkStorbritannia: Trusler og sjikane preger opptakten til valget05:05VerdenLangfingret tyv gikk rett i fella04:25PengerTre banker har brukt 15 milliarder mot økonomisk kriminalitet03:35Helse og livsstilDødsfallene på Samoa stiger etter meslingutbrudd03:33NorgeNorske handelshøyskoler bak andre nordiske på måling03:18PolitikkJohnsons parti øker på måling02:19PolitikkNok en statsministerkandidat i Libanon trekker seg02:14NorgeSV vil forby overnatting på lukket SFO01:31VerdenVerdens våpensalg fortsetter å øke01:08Norge75-årig kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss01:00NorgeRiksrevisjonens jagerflykritikk holdes hemmelig00:28VerdenSlutt på egne innganger for kvinner og menn på restauranter i Saudi-Arabia00:12SportSkarpnord mistet europatourtittelen på målstreken23:37KulturFarmen-vinner Erik Rotihaug: – Mentalt og fysisk utslitt22:07VerdenVerdens våpensalg fortsetter å øke21:52SportKristoffersen og Nestvold-Haugen på pallen i Beaver Creek21:32SportNISO-heder til Johaug og Warholm21:19PolitikkSV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02NorgeKvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss20:59NorgeBiler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet20:15NorgeUvær stenger fjelloverganger i hele Sør-Norge: To timers ventetid20:03VerdenDrapet på Wilma (17): Politiet har pågrepet kjærestens far18:47NorgeFotgjenger alvorlig skadd i påkjørsel i Oslo18:25NorgeHavarikommisjonen undersøker ulykke i Rana18:20PolitikkMacrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform17:46Sport19 år gamle Markeng overrasket med femteplass: – Må oppjustere målene for sesongen17:27VerdenRundt 200 syrere får forlate al-Hol17:18SportHegerberg med hattrick i Lyons storseier17:15KulturRapperen Juice Wrld (21) er død17:10SportOlsbu Røiseland sikret norsk stafettseier16:37NorgeMann fant slange i eske med underbukser16:15VerdenHar vi helt mistet evne til å føle skam?15:28SportMaren Lundby vant igjen - knuste konkurrentene15:11SportViking vant cupfinalen - kaptein Tripic ble helten15:10SportMulig nesebrudd for Løke: – Fantastisk deilig15:00SportBjerkeli Grøvdal tok sølv terrengløp-EM14:51NorgeBabcock beklager – vet ikke når feilen med luftambulanseflyene vil være løst14:50NorgeOver 1.500 møtte opp på minnemarkering i Tromsø14:46VerdenArrangørene mener 800.000 demonstrerte i Hongkong14:09SportRiiber vant igjen - tok sin femte strake kombinert-seier14:06NorgeEngerdal-ordfører (51) død13:59SportNorge med viktig VM-seier13:27SportRussisk storeslem sørget for dobbelt stafettseier i Lillehammer13:02Helse og livsstilTrygve var «han høye» – én dag fikk han nok12:56NorgeSea King-helikopter brukte rotoren for å redde fiskebåt i nød12:39PolitikkVeien videre etter Trump-valget: – Jeg er veldig bekymret12:07SportBrasils miljøminister ber om hjelp for å stanse avskoging11:59Penger172.000 nordmenn regner med å feire jul på kreditt11:44PolitikkArbeiderpartiet og SV krever sletting av klimakvoter11:34NorgePolitiet etterlyser vitner etter påkjørsel i Sandnes11:23SportEnkel seier til Jakob Ingebrigtsen i U20-klassen i EM i terrengløp11:21SportJohaug peker på Weng som fast ankerkvinne10:19NorgeKlart for ny behandling av Baneheia-saken i gjenopptakelseskommisjonen10:15VerdenEt halvår med uro i Hongkong: Demonstranter gjør opp status10:04VerdenNorske London-studenter: – Vondt i magen av brexit09:46SportMagnus Carlsen er Norges beste i Fantasy Premier League09:36SportHelleland: – Vi må støtte Russland-utestengelse09:26NorgeMann alvorlig skadd etter bilulykke i Grimstad09:00NorgePelsdyrbonde tror rapport om Mattilsynet kan hive bensin på bålet08:56NorgeTo personer lettere skadd etter å ha blitt reddet fra skjær ved Farsund08:34VerdenTitall pågrepet i Hongkong for besittelse av skytevåpen08:29SportSerbia med klar seier over Sør-Korea - Nederland feilet mot Tyskland08:25PengerBa om julehjelp på Finn: Fant brukte kondomer, tamponger, søppel og hundebæsj08:01VerdenRouhani mener statsbudsjettet viser motstand mot sanksjonene07:36VerdenMalta: Statsministerens stabssjef avhørt på nytt etter drap på journalist06:31SportHergeirsson tenker lite OL: – Det smarteste er å snakke om neste kamp06:23VerdenMinst 43 døde i brann i India06:20NorgeBiler brant i Oslo06:18NorgeEnebolig brant i Sykkylven06:00SportSjefen antyder tidlig juleferie for ryggplaget Sundby05:58NorgeDette skjer i dag05:49NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenIsrael besvarte raketter med bomber mot Gaza04:12SportZuccarello scoret, men Wild tapte likevel for Hurricanes
Populært