Test: Range Rover Autobiography er mer «Downton Abbey» enn «Exit»

Se video av Range Rover Autobiography.

Prøvekjørt: Noen biler går aldri av moten.

Det som startet som en av verdens første luksus-offroadere (mange mener DEN aller første) har etter hvert blitt til en hel familie av biler. Range Rover er ikke lenger bare én modell, nå er de fire.

Først ut av de nye var Range Rover Sport som ble en knallsukses fra dag én. Senere fulgte innstegsmodellen Evoque, mens nyeste tilskudd kom for to år siden og heter Velar.

Med disse tre på plass, har den originale Range Roveren havnet litt i skyggen. Her hjelper det nok heller ikke at dagens modell trekker på årene. Den kom første gang på markedet tilbake i 2012.

Normalt sett skulle det da vært tid for en oppfølger, men slik er det ikke i dette tilfellet. Range Rover skal være med oss i ytterligere noen år.

(Saken fortsetter under)

Konkurransen i klassen har blitt svært tøff de siste årene, det merker også Range Roveren.
Konkurransen i klassen har blitt svært tøff de siste årene, det merker også Range Roveren.

Hva er nytt?

Bilen er altså på ingen måte ny, men den har blitt oppgradert flere ganger underveis. Nå har den blant annet fått skjermløsningen og infotainmentsystemet som debuterte i Velar. Det betyr to skjermer i midtkontollen, der svært mange funksjoner styres via den nederste som også er den største.

Range Rover har også oppgradert mye av teknikken underveis, samtidig som de har finpusset på designet.

Du får Range Rover som ladbar hybrid, men testbilen har ikke noen slike nymotens påfunn. Her er det i stedet en 3-liters dieselmotor på 275 hestekrefter. Den utgjør er en solid kontrast til det som nå er Jaguar Land Rover-konsernets suverene bestselger i Norge: Jaguar i-Pace.

Autobiography betyr toppmodell og mye fint utstyr på plass.

Les også: Evoque er barnslig morsom

(Saken fortsetter under)

Et design som oser tradisjoner, du er ikke i tvil om hvilken bil dette er.
Et design som oser tradisjoner, du er ikke i tvil om hvilken bil dette er.

Hva er styrker og svakheter her?

I en tid der mange biler blir mer og mer like (i alle fall under skallet), står Range Roveren ut med store doser personlighet. Det starter med design og størrelse: Denne bilen er DIGER. Når jeg plukker den opp i parkeringshuset hos den norske importøren, ruver den virkelig mellom et par mer hverdagslige familiestasjonsvogner.

Her klatrer du opp og inn bak rattet: Derfra er utsikten over resten av trafikken uovertruffen. Lyse skinnseter og store doser skinn også på dashbord og midtkonsoll føles helt riktig i en bil som denne. Støynivået er behagelig lavt og komforten fantastisk, i alle fall så lenge det går rett framover.

Motoren kler også bilen godt. Den er sterk, reagerer kjapt og maler stort sett stille og avdempet der fremme. Spesielt nøysom er den imidlertid ikke. Snittforbruket er oppgitt til 0,79 liter/mil. Det stemmer bra med vår erfaring i testperioden.

Plassen er svært godt (det skulle da også bare mangle). Helt bakerst har Range Rover gått for en todelt bakluke-løsning. Nederste del feller seg ned og ut, og gjør innlasting enklere.

Les også: Dette er ladbar luksus fra Range Rover

(Saken fortsetter under)

Dette er et førsteklasses baksete.
Dette er et førsteklasses baksete.

«Kongen-på-veien»

Det er i det hele tatt høy «kongen-på-veien»-faktor her, så lenge du ikke forsøker å få Range Roveren til å leke sportsbil. Der er den nemlig ikke helt på hjemmebane.

Særlig en del tyske premiummerker har de siste årene klart kunststykket å få store og tunge SUV-er til å oppføre seg imponerende sporty når du ønsker det. Men det ble tydeligvis ikke vektet veldig tungt da Ranger Roveren ble utviklet. At bilen er både høy og tung, skinner fort gjennom. Lang fjæringsvei (viktig for offroadegenskapene) og et ganske mykt understell merkes også her.

Spiller det noen rolle? «Nei» konkluderer jeg for meg selv underveis i testperioden. Dette skal ikke være noen Porsche Cayenne. Range Rover stiller i en egen klasse, og der er det nok helt riktig å vekte komfort såpass tungt.

Apropos offroadegenskaper: Land Rover-ekspertene har puttet inn sitt ypperste av teknologi på det området. Her er det kjøreprogrammet som tar deg opp og frem, sannsynligvis mye lenger enn du som sjåfør tør være med på.

Infotainmentsystemet er altså ganske nytt og en kraftig forbedring fra løsningen den erstattet. Her har Jaguar Land Rover gått for et system der alt styres via trykkskjermene. Den øverste inneholder blant annet navigasjonen og er ikke veldig stor Kartet ser nesten litt puslete ut og det er fort å trykke på feil bokstav når du skal legge inn reisemål.

For å rydde bort flest mulig knapper, er for eksempel setevarmen lagt inn som en ekstrafunksjon på vribryteren som styrer temperaturen. Du må trykke inn denne først, for å justere varmen i setene. Det er en bagatell, men løsningen virker litt unødvendig tungvint.

Les også: Se hva Brede har gjort med Mercedesen sin

(Saken fortsetter under)

Lekkert interiør med høy kvalitetsfølelse. Lyst skinn blir aldri feil i en bil som dette.
Lekkert interiør med høy kvalitetsfølelse. Lyst skinn blir aldri feil i en bil som dette.

Hva koster den?

Du kan få Range Rover helt ned i 650.000 kroner. Da snakker vi Evoque og innstegsmodell. Det er langt derfra til testbilen, som klokker inn til 1.874.950 kroner, før eventuelt ekstrautstyr.

Slik skal det da også være. Dette er toppmodellen, den er ikke ment for massene.

En liten digresjon. Noen år etter at Range Rover Sport kom på markedet, pratet jeg med en som jobbet med Land Rover i Norge. Jeg spurte om det var noen tydelige forskjeller mellom de som kjøpte den tradisjonelle Range Roveren – og de som kjøpte Sport? Svaret var et entydig ja!

Sport-kundene var nye. De hadde gjerne også nye penger, eller hvis de ikke hadde: Løste det med å låne eller lease. «Typisk eiendomsmeglere som gjerne vil imponere kolleger og kunder, og som har leasingutgifter til godt over pipa». Mens de som kjøpte originalen gjerne var «skipsredere, advokater, direktører og en og annen dyrlege». Og de hadde sjelden noen spørsmål rundt finansieringen.

Så da vet du det!

Les også: Hadde du denne, var du kongen i gata

(Saken fortsetter under)

Den debuterte rett etter andre verdenskrig og den originale Range Roveren holder fortsatt koken.
Den debuterte rett etter andre verdenskrig og den originale Range Roveren holder fortsatt koken.

Vil naboen bli imponert?

Det kommer nok litt an på. Range Rover er en konservativ bil. I mange tilfeller velges den av folk som ikke har noe behov for å imponere naboen i det hele tatt. De anser dette som et helt opplagt bilvalg og bryr seg lite om show off og trender.

Samtidig er det klart at denne bilen signaliserer penger og rikdom. Du blir aldri noen diskret person i trafikken med en Range Rover.

(Saken fortsetter under)

Ruvende front, Range Roveren gjør ingen forsøk på å skjule størrelsen sin.
Ruvende front, Range Roveren gjør ingen forsøk på å skjule størrelsen sin.

Broom mener:

Det er ikke så veldig mange andre nybiler i 2019 som utstråler så mye særpreg og personlighet som Range Rover. På noen områder føles den litt som en tidsmaskin: Dette er helt klart mer «Downton Abbey» enn «Exit».

Det går som en rød tråd gjennom design, interiør og kjøreegenskaper. Alt du tar og kjenner på føles eksklusivt og gjennomført. Bilen er en fantastisk motorveicruiser og du kan også sette den på prøve i terrenget (bare ikke tråkk inn her med skitne støvler og gjørmete klær).

På svingete småveier er den ikke like mye hjemme. Trange parkeringshus er heller ikke der Range Roveren (eller du) trives best. Men noen ting må man ofre for størrelsen!

Dette er også den klart mest særpregede modellen fra Jaguar Land Rover-konsernet. Den dagen det er klart for en oppfølger, tipper vi den blir mer lik alle de andre konkurrentene. Det i seg selv er grunn god nok til å vurdere den nå, hvis du er i markedet for en bil som dette.

Range Rover

Modell: 3,0 SDV6 Autobiography

Motor: 3-liter diesel

Effekt: 275 hk

0-100 km/t: 7,9 sekunder

Toppfart: 210 km/t

Forbruk: 0,79 liter/mil

Lengde/bredde/høyde: 4,99 - 2,07 - 1,83 meter

Vekt: 2.310 kilo

Bagasjerom: 550 liter

Pris: 1.874.950 kroner

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:09 Evo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01 Indisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på06:25 Statens vegvesen advarer om glatte veier på Østlandet06:13 Strømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02 Hergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55 Flere naust totalskadd i brann i Arna05:53 Samoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50 Dette skjer i dag05:41 Bilbrann i Oslo05:39 Dette skjedde i natt05:08 Pilene peker nedover for Ap05:04 Utålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53 Trump avviser at han vil møte til høringer om riksrett04:42 Dale forsvarer ferjefri E3902:27 Høyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27 VG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53 Fotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29 Polfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09 Ericsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46 Elon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker23:53 Lie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40 Trump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33 Politiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07 Listhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40 Pearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23 Mann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10 Christiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07 Kilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05 Drapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09 Aktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07 Hvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57 Lørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27 Mann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19 Forsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09 Greta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59 Merkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32 Konkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29 Bosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13 Saudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13 Tennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44 Frp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25 Pasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24 Mann funnet død i Trondheim13:53 VM-smell for Norge mot Nederland13:50 Gasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49 Thorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43 Sundby: – Tror ikke på et mirakel13:04 Oslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32 Chelsea kan handle spillere i januar12:31 Senterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14 Narkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06 Finansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50 Turistenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44 Norsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38 Solskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19 Tre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01 Partene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00 Mann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55 Politiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09 Ljungberg: – Spillerne så redde ut10:08 Svært glatte veier på Østlandet09:55 Frankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53 Mot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29 Greta Thunberg framme i Madrid09:27 Eldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01 Ny rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59 Politiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40 Lagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15 Fireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37 Petter Dass-prisen til Arne Viste07:31 Vegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24 Kasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24 Høyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53 Zuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19 Brrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02 Fire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00 Nav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00 Norsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57 Politiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50 Dette skjer i dag05:44 Enorme skogbranner omringer Australias største by05:33 Dette skjedde i natt05:05 To på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00 SPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23 SAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11 Fire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06 Ny avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02 Helikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56 En omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37 Vaksinemotstander arrestert på Samoa02:15 En kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09 Én av ti sykepleiere har sett overgrep01:42 Mann til sykehus med stikkskader01:23 Bloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02 Putin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57 Flere fjelloverganger åpnet igjen23:35 Arsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15 Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14 Nytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton
Siste nytt
07:09VerdenEvo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01VerdenIndisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på06:25NorgeStatens vegvesen advarer om glatte veier på Østlandet06:13VerdenStrømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02SportHergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55NorgeFlere naust totalskadd i brann i Arna05:53VerdenSamoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeBilbrann i Oslo05:39NorgeDette skjedde i natt05:08NorgePilene peker nedover for Ap05:04VerdenUtålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53VerdenTrump avviser at han vil møte til høringer om riksrett04:42NorgeDale forsvarer ferjefri E3902:27VerdenHøyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27NorgeVG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53NorgeFotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29NorgePolfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09VerdenEricsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46VerdenElon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker23:53SportLie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40VerdenTrump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33NorgePolitiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07PolitikkListhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40SportPearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23NorgeMann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10SportChristiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07SportKilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05NorgeDrapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09VerdenAktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07SportHvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57NorgeLørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19VerdenForsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09VerdenGreta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59VerdenMerkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32SportKonkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29VerdenBosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13VerdenSaudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13SportTennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44PolitikkFrp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25Helse og livsstilPasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24NorgeMann funnet død i Trondheim13:53SportVM-smell for Norge mot Nederland13:50VerdenGasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49KulturThorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43SportSundby: – Tror ikke på et mirakel13:04NorgeOslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32SportChelsea kan handle spillere i januar12:31PolitikkSenterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14NorgeNarkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06PengerFinansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50ReiseTuristenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44SportNorsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38SportSolskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19VerdenTre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01VerdenPartene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00NorgeMann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55NorgePolitiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09SportLjungberg: – Spillerne så redde ut10:08NorgeSvært glatte veier på Østlandet09:55VerdenFrankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53MotorMot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29VerdenGreta Thunberg framme i Madrid09:27PengerEldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01PolitikkNy rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59NorgePolitiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40SportLagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15NorgeFireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37NorgePetter Dass-prisen til Arne Viste07:31NorgeVegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24VerdenKasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24PolitikkHøyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53SportZuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19SportBrrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02VerdenFire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00NorgeNav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00SportNorsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57NorgePolitiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenEnorme skogbranner omringer Australias største by05:33NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeTo på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00PolitikkSPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23PengerSAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11VerdenFire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06PengerNy avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02VerdenHelikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56NorgeEn omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37Helse og livsstilVaksinemotstander arrestert på Samoa02:15NorgeEn kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09NorgeÉn av ti sykepleiere har sett overgrep01:42NorgeMann til sykehus med stikkskader01:23PolitikkBloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02VerdenPutin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57NorgeFlere fjelloverganger åpnet igjen23:35SportArsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15VerdenFrankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14SportNytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton
Populært