Nederland senker farten for å spare miljøet

Nederland innfører fartsgrense på motorveiene på 100 kilometer i 2020 for å kutte i utslippene og dermed etterfølge EUs pålegg.
Nederland innfører fartsgrense på motorveiene på 100 kilometer i 2020 for å kutte i utslippene og dermed etterfølge EUs pålegg. Foto: Morten Holm / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyst motvillig senker regjeringen i Nederland fartsgrensen på motorveiene til 100 kilometer i timen for å få ned utslippene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Mark Rutte bekreftet tiltaket onsdag. Regjeringen fått en dom i fanget om at dagens fartsgrense på 130 kilometer ikke beskytter miljøet tilstrekkelig og ikke er i overensstemmelse med EU-regler.

Den nye fartsgrensen vil bli innført i 2020 og vil gjelde på dagtid. Mellom klokken 19 og klokken 06 vil dagens maksfart på 130 kilometer gjelde. Med dette tiltaket vil Nederland ha lavest fart i Europa sammen med Kypros.

– Ingen liker dette. Det er et elendig tiltak. Men det er nødvendig for å hindre at Nederland stanser opp, sa Rutte.

Ladesjokk: Seks ganger dyrere å kjøre elbil – enn dieselbil

En nederlandsk domstol kom i mai til at regjeringen bryter EUs pålegg om å beskytte naturreservater mot utslipp av ammoniakk og nitrogengasser. Større byggeprosjekter som veier og flyplasser er stilt i bero inntil regjeringen finner ut hvordan den skal kutte i utslippene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetene har også lagt seg ut med bøndene og deres arbeidsmetoder, blant annet bruken av visse typer dyrefor. Regjeringen mener bøndene må ta sin del av kuttene, noe som har utløst enorme demonstrasjoner. Tusenvis av traktorer har flere ganger skapt tidenes trafikkorker.

I Norge: Arbeiderpartiets moms-forslag for elbiler får støtte fra Frp-hold