Ladesjokk: Seks ganger dyrere å kjøre elbil – enn dieselbil

Video: Du kan bli flådd ved ekstern lading.

Du kan bli flådd ved ekstern lading.

Elbilene går sin seiersgang i det norske markedet. Salgstallene er høye, stadig flere går over til å kjøre elektrisk. Det kan man spare mye penger på – i tillegg til at elbilene ved kjøp er fritatt for både moms og avgifter.

Men også denne medajlen har noen baksider. Én av dem har Brooms Frank Williksen fått erfare. Det handler om lading av elbilen og at det kan bli mer kostbart enn mange nok aner. Her er hans historie:

Det er ingen tvil om at du kjører billig med elbilen din om du kan klare deg med å bruke hjemmeladeren. Men for oss som ikke har en slik boks på veggen, er det en helt annen historie. Du risikerer å bli flådd, ikke minst om du velger å betale via SMS.

Jeg kjører elbil innimellom, som oftest for å teste nye modeller – og jeg har lenge stusset på de høye prisene ved ekstern lading. Nå er det verre enn verst, og den opplevelsen jeg hadde med Forums ladestasjon ved McDonalds på Åssiden i Drammen grenser til det utrolige.

20 km - på 22 minutter

En tirsdag kveld skulle jeg lade den nye modellen av Hyundai Ioniq, og siden dette altså ikke lot seg gjøre over natten hjemme, kjørte jeg til den nevnte ladestasjonen. De to store søylene med alternative kontakter var ikke tilgjengelige, men det sto en annen søyle med to kontakter for bilens medbragte Type 2-kontakt like ved, så jeg valgte denne. Kontakten på høyre side var åpenbart defekt, men den venstre virket.

Jeg sendte «start» til Fortum, og var i gang. Stadige blikk på displayet inne i bilen tydet på at ladingen gikk veldig sakte, så etter 22 minutter sendte jeg «avslutt» og konstaterte at jeg hadde fått strøm nok til å kjøre 20 – tjue - kilometer mer i løpet av denne perioden. Batterinivået var gått opp fra 33 til 37 prosent.

Her er det skikkelig priskutt på elbil

Dette forklarer litt om hvorfor lade-utbyttet var så beskjedent på første forsøk. Foto: Frank Williksen
Dette forklarer litt om hvorfor lade-utbyttet var så beskjedent på første forsøk. Foto: Frank Williksen

Seks ganger dyrere enn med diesel

Regningen kom på SMS med en gang, og moroa kostet meg kr. 88,-, hvilket altså gir en mil-kostnad på kr. 44,-. Jeg vet ikke om dette er verdensrekord, men det jeg vet, er at en hvilken som helst dieselbil av sammenlignbar størrelse og biltype uten problemer klarer seg med halvliteren på mila, noe som altså gir en sammenlignbar milkostnad for energi på cirka kroner 7,50!

Med elbilen betyr dette at milkostnaden i dette tilfellet ble seks – 6 – ganger høyere enn med diesel!

Det hører historien til at over natten var halvparten av de nyladede klilometrene blitt borte, så jeg tok turen opp til Åssiden og Fortum-ladestasjonen igjen.

NAF: Stor mangel på en av Norges mest solgte biler

Bedre, men fortsatt dyrt

Denne gangen var hovedsøylene ledige, så jeg koblet til hurtiglader, sente «start» og gikk en tur. 24 minutter senere var jeg tilbake og sendte «avslutt». Nå hadde jeg fått hele 50 kilometer ekstra rekkevidde, opp fra 33 prosent til 49 prosent batterifylling, på «bare» 24 minutter. For å få 100 km, som heller ikke er imponerende mye, måtte jeg tydeligvis ha stått 24 minutter til – eller nærmere 50 minutter totalt.

Ja, prisen, ja. Denne «tankingen» kom på kr. 96,-, eller en pris per mil på kr. 19,20. Vesentlig bedre, men fortsatt 3 x mil-kostnaden for en dieselbil.

Dette krever forklaringer, og jeg ringte først Hyundai-importøren for å høre hvorfor den nye modellen deres er så treg til å motta lading:

Her gikk det atskillig raskere, men fortsatt ble det veldig "drivstoff". Foto: Frank Williksen
Her gikk det atskillig raskere, men fortsatt ble det veldig "drivstoff". Foto: Frank Williksen

Kr. 4,00 pr. minutt med SMS

– På en slik hurtiglader som du brukte her, skal Hyundai Ioniq electric kunne lades til 80 prosent av batterikapasiteten på under én time. Men det er mye som påvirker ladetiden, ikke minst temperatur, som kan være noe av forklaringen her, opplyser teknisk avdeling i Hyundai Motor Norge.

Jeg benyttet den dyreste måten å skaffe meg strøm på eksternt, nemlig via SMS, bekrefter en telefon til Fortum:

– På den hurtigladeren du benyttet, koster lading via SMS kr. 4,00 pr. minutt. Dersom du hadde benyttet app eller ladebrikke, ville prisen pr. minutt vært kr. 2,75, får jeg bekreftet fra Fortums kundeservice.

Dersom jeg hadde hatt app eller ladebrikke, ville den første ladingen ha kostet meg 60,50. Veldig mye billigere, men fortsatt en effektiv kostnad pr. mil på kr. 30,25 – eller fire – 4 – ganger dyrere enn den tilsvarende dieselmila.

Lading nr. 2 ville kommet på kr. 66,-, eller kr. 13,20 pr mil. Selv om dette var mye rimeligere, tilsvarer det fortsatt nesten det doble av en diesel-mil.

Med andre ord rådyrt.

Hva svarer Fortum?

– Den lille stolpen du ladet på først gir 22 kW, og bilen du kjørte ville ikke komme gunstig ut her, sier Stian Mathisen, pressekontakt i Fortum, til Broom.

– Men 88 kroner for å få 20 kilometer rekkevidde?

– Med betaling pr minutt betaler du for tilgangen til effekt. Det som koster penger for oss, er å sette opp ladepunkter, slik at selve strømprisen blir en liten andel av kostnadene totalt. Også hurtigladere er ment som et supplement til hjemmelading, som er det elbileiere stort sett bruker. Og da blir strømmen veldig rimelig, og kostnaden pr. mil rekkevidde blir lav, sier han.

– Det kostet mye å lade Ioniq på hurtigladeren også?

Elbil passer ikke for alle

– Her kan lang ladetid ha hatt mye med kaldt batteri å gjøre, noe som er særlig merkbart ved hurtiglading. Her er det bilen som avgjør hvor raskt det skal lades. Hurtigladeren tilbyr alltid 50 kilowatts effekt, og bilen tar imot så mye som den klarer uten at batteriet tar skade av det.

– Så skjer det en rask utvikling hele tiden. Min Nissan Leaf fra 2014 klarer rundt 10 mil effektiv rekkevidde, men i dag kan jeg kjøpe en tilsvarende bil til samme pris som lett går 20 – 25 mil. På samme måte er det med ladestasjoner. Inntil i fjor var standarden opptil 50 kW – nå setter vi opp stasjoner som gir 300 kW. Så er det fortsatt slik at elbil ikke passer for alle, selv om de aller fleste i dag kan greie seg med en god hjemmelader mer eller mindre hele tiden.

Minuttbetaling reduserer ladekøer

– Hvorfor tar dere ikke betalt pr. kilowattime i stedet for pr minutt? Ville ikke det vært mer rettferdig?

– Vi jobber hele tiden med å finne ut hva som er best her, men det er en utfordring at folk ofte ikke skjønner hvordan prissystemet basert på betaling pr kilowatt time fungerer, blant annet fordi man ikke vet forskjellen på kilowatt og kilowattimer. Elbil er fortsatt nytt for folk, og vi gjennomfører fokusgrupper og kundeundersøkelser for å sikre at vi har prismodeller som folk forstår. Her har vi helt klart en jobb å gjøre for å gjøre kommunikasjonen så enkel som mulig, slik at det ikke blir for komplisert for folk.

– Det skal også nevnes at lading av en elbil går saktere og saktere jo fullere batteriet blir, og fra 80 prosent og videre opp mot 100 prosent er dette spesielt merkbart. Derfor er betaling pr minutt også med på å redusere ladekøer, siden det allerede er et underskudd på ladestasjoner på markedet, slutter Stian Mathisen.

Ladet bilen fra vanlig stikkontakt - det endte i katastrofe

(Artikkelen er først publisert av Broom.no)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:15 UDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor05:59 Dette skjer i dag05:32 Dette skjedde i natt05:32 Bøhler mener straffene for æresmotivert vold må skjerpes05:30 Ikke beviser for at e-sigaretter gjør røykekutt enklere05:29 Valgforsker: Distriktsminister kan komme til å styre et nytt tulledepartement05:23 Sjef i legemiddelfirma dømt for opioid-krise i USA04:51 Storbritannia irettesetter USA for utleveringsnekt04:51 India på innvandrertoppen04:32 Flere i Frp ville ikke trekke partiet ut av regjering04:05 Departement avviser grunnlag for søksmål fra nordiske folkekirker03:46 Kina bekrefter flere virusdødsfall03:38 Frp garanterer ikke støtte til E18-prosjektet03:36 Australia etterforsker flyulykke der tre brannmenn døde02:33 Oslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31 Dommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:10 Kallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08 Eksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02 Trump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24 Byrådet i Bergen går av00:05 Styremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01 Tidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56 Russere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34 Medier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29 VG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55 Wolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11 Putin besøkte Abbas i Betlehem21:56 Ny jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18 DNB advarer mot svindel på Finn.no21:04 Byrådet i Bergen går av20:34 Trump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49 WHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05 Skuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59 Statsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34 Abid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30 DN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13 «Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå bygges det på Holmenkollen17:50 SV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49 Aftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45 VG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38 KrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34 Vaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20 NRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11 Minst ni døde i uvær i Spania16:55 Erfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51 Dronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30 36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30 TV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08 Anniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04 Hauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59 Tre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54 Linda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39 Ulykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31 Eurorenten blir stående på 0 prosent15:29 Thingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12 Frode Berg får millionerstatning fra staten15:02 Turoperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02 Snøskred i turområde i Kirkenes14:46 66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42 Rømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33 VG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19 Kong Harald er friskmeldt14:11 Stadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02 Mann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58 Slik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40 Medier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57 Influensautbruddet har stagnert12:25 Flere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25 Russlands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13 «Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03 Falun sliter tungt med desperat snømangel12:03 Død person funnet i branntomt11:48 Gris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28 En fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23 Norwegian med nye regler for håndbagasje10:50 Folket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49 Været endrer programmet under ski-NM10:24 NAF: – Hva som skjer med bilavgiftene er nå svært usikkert10:07 Fortsatt ingen endring i styringsrenten09:35 Virusfrykt rammer Asia-børsene09:28 Norge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16 Mye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15 Brækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14 Barn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14 – 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12 Laila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46 Arbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45 Stadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05 Eksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar07:30 Intense spekulasjoner om Hareide-comeback07:10 Rio Ferdinand: – Jeg er flau07:06 – 1,5 graders-målet i Paris-avtalen er komplett urealistisk07:00 Norge undertegner finansieringsavtale med FNs klimafond06:47 Tre døde da brannfly styrtet i Australia06:35 Savnede etter vulkanutbruddet på New Zealand erklært døde06:08 Studie: Ungdommer med angst blir friskere av gruppeterapi på skolen06:07 Boeing utsetter testflyging på grunn av dårlig vær06:00 Veiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren
Siste nytt
06:15NorgeUDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor05:59NorgeDette skjer i dag05:32NorgeDette skjedde i natt05:32NorgeBøhler mener straffene for æresmotivert vold må skjerpes05:30VerdenIkke beviser for at e-sigaretter gjør røykekutt enklere05:29NorgeValgforsker: Distriktsminister kan komme til å styre et nytt tulledepartement05:23VerdenSjef i legemiddelfirma dømt for opioid-krise i USA04:51VerdenStorbritannia irettesetter USA for utleveringsnekt04:51NorgeIndia på innvandrertoppen04:32NorgeFlere i Frp ville ikke trekke partiet ut av regjering04:05NorgeDepartement avviser grunnlag for søksmål fra nordiske folkekirker03:46VerdenKina bekrefter flere virusdødsfall03:38NorgeFrp garanterer ikke støtte til E18-prosjektet03:36VerdenAustralia etterforsker flyulykke der tre brannmenn døde02:33NorgeOslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31VerdenDommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:10NorgeKallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08NorgeEksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02VerdenTrump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24NorgeByrådet i Bergen går av00:05NorgeStyremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01NorgeTidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56VerdenRussere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34NorgeMedier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29NorgeVG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55SportWolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11PolitikkPutin besøkte Abbas i Betlehem21:56PolitikkNy jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18PengerDNB advarer mot svindel på Finn.no21:04PolitikkByrådet i Bergen går av20:34PolitikkTrump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49VerdenWHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05PolitikkSkuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59PolitikkStatsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34NorgeAbid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30PolitikkDN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13Norge«Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå bygges det på Holmenkollen17:50PolitikkSV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49PolitikkAftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45PolitikkVG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38PolitikkKrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34VerdenVaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20PolitikkNRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11VerdenMinst ni døde i uvær i Spania16:55NorgeErfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51PolitikkDronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30Norge36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30PolitikkTV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08NorgeAnniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04PengerHauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59NorgeTre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54PolitikkLinda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39NorgeUlykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31PengerEurorenten blir stående på 0 prosent15:29SportThingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12NorgeFrode Berg får millionerstatning fra staten15:02ReiseTuroperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02NorgeSnøskred i turområde i Kirkenes14:46Sport66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42VerdenRømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33PolitikkVG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19KulturKong Harald er friskmeldt14:11PengerStadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02VerdenMann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58VerdenSlik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40PolitikkMedier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57Helse og livsstilInfluensautbruddet har stagnert12:25NorgeFlere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25PolitikkRusslands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13Politikk«Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03SportFalun sliter tungt med desperat snømangel12:03NorgeDød person funnet i branntomt11:48VerdenGris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28Helse og livsstilEn fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23ReiseNorwegian med nye regler for håndbagasje10:50NorgeFolket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49SportVæret endrer programmet under ski-NM10:24MotorNAF: – Hva som skjer med bilavgiftene er nå svært usikkert10:07PengerFortsatt ingen endring i styringsrenten09:35PengerVirusfrykt rammer Asia-børsene09:28SportNorge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16SportMye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15SportBrækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14VerdenBarn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14Penger– 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12NorgeLaila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46PengerArbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45NorgeStadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05Helse og livsstilEksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar07:30PolitikkIntense spekulasjoner om Hareide-comeback07:10SportRio Ferdinand: – Jeg er flau07:06Norge– 1,5 graders-målet i Paris-avtalen er komplett urealistisk07:00NorgeNorge undertegner finansieringsavtale med FNs klimafond06:47VerdenTre døde da brannfly styrtet i Australia06:35VerdenSavnede etter vulkanutbruddet på New Zealand erklært døde06:08Helse og livsstilStudie: Ungdommer med angst blir friskere av gruppeterapi på skolen06:07VerdenBoeing utsetter testflyging på grunn av dårlig vær06:00MotorVeiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren
Populært