Ladesjokk: Seks ganger dyrere å kjøre elbil – enn dieselbil

Video: Du kan bli flådd ved ekstern lading.

Du kan bli flådd ved ekstern lading.

Elbilene går sin seiersgang i det norske markedet. Salgstallene er høye, stadig flere går over til å kjøre elektrisk. Det kan man spare mye penger på – i tillegg til at elbilene ved kjøp er fritatt for både moms og avgifter.

Men også denne medajlen har noen baksider. Én av dem har Brooms Frank Williksen fått erfare. Det handler om lading av elbilen og at det kan bli mer kostbart enn mange nok aner. Her er hans historie:

Det er ingen tvil om at du kjører billig med elbilen din om du kan klare deg med å bruke hjemmeladeren. Men for oss som ikke har en slik boks på veggen, er det en helt annen historie. Du risikerer å bli flådd, ikke minst om du velger å betale via SMS.

Jeg kjører elbil innimellom, som oftest for å teste nye modeller – og jeg har lenge stusset på de høye prisene ved ekstern lading. Nå er det verre enn verst, og den opplevelsen jeg hadde med Forums ladestasjon ved McDonalds på Åssiden i Drammen grenser til det utrolige.

20 km - på 22 minutter

En tirsdag kveld skulle jeg lade den nye modellen av Hyundai Ioniq, og siden dette altså ikke lot seg gjøre over natten hjemme, kjørte jeg til den nevnte ladestasjonen. De to store søylene med alternative kontakter var ikke tilgjengelige, men det sto en annen søyle med to kontakter for bilens medbragte Type 2-kontakt like ved, så jeg valgte denne. Kontakten på høyre side var åpenbart defekt, men den venstre virket.

Jeg sendte «start» til Fortum, og var i gang. Stadige blikk på displayet inne i bilen tydet på at ladingen gikk veldig sakte, så etter 22 minutter sendte jeg «avslutt» og konstaterte at jeg hadde fått strøm nok til å kjøre 20 – tjue - kilometer mer i løpet av denne perioden. Batterinivået var gått opp fra 33 til 37 prosent.

Her er det skikkelig priskutt på elbil

Dette forklarer litt om hvorfor lade-utbyttet var så beskjedent på første forsøk. Foto: Frank Williksen
Dette forklarer litt om hvorfor lade-utbyttet var så beskjedent på første forsøk. Foto: Frank Williksen

Seks ganger dyrere enn med diesel

Regningen kom på SMS med en gang, og moroa kostet meg kr. 88,-, hvilket altså gir en mil-kostnad på kr. 44,-. Jeg vet ikke om dette er verdensrekord, men det jeg vet, er at en hvilken som helst dieselbil av sammenlignbar størrelse og biltype uten problemer klarer seg med halvliteren på mila, noe som altså gir en sammenlignbar milkostnad for energi på cirka kroner 7,50!

Med elbilen betyr dette at milkostnaden i dette tilfellet ble seks – 6 – ganger høyere enn med diesel!

Det hører historien til at over natten var halvparten av de nyladede klilometrene blitt borte, så jeg tok turen opp til Åssiden og Fortum-ladestasjonen igjen.

NAF: Stor mangel på en av Norges mest solgte biler

Bedre, men fortsatt dyrt

Denne gangen var hovedsøylene ledige, så jeg koblet til hurtiglader, sente «start» og gikk en tur. 24 minutter senere var jeg tilbake og sendte «avslutt». Nå hadde jeg fått hele 50 kilometer ekstra rekkevidde, opp fra 33 prosent til 49 prosent batterifylling, på «bare» 24 minutter. For å få 100 km, som heller ikke er imponerende mye, måtte jeg tydeligvis ha stått 24 minutter til – eller nærmere 50 minutter totalt.

Ja, prisen, ja. Denne «tankingen» kom på kr. 96,-, eller en pris per mil på kr. 19,20. Vesentlig bedre, men fortsatt 3 x mil-kostnaden for en dieselbil.

Dette krever forklaringer, og jeg ringte først Hyundai-importøren for å høre hvorfor den nye modellen deres er så treg til å motta lading:

Her gikk det atskillig raskere, men fortsatt ble det veldig "drivstoff". Foto: Frank Williksen
Her gikk det atskillig raskere, men fortsatt ble det veldig "drivstoff". Foto: Frank Williksen

Kr. 4,00 pr. minutt med SMS

– På en slik hurtiglader som du brukte her, skal Hyundai Ioniq electric kunne lades til 80 prosent av batterikapasiteten på under én time. Men det er mye som påvirker ladetiden, ikke minst temperatur, som kan være noe av forklaringen her, opplyser teknisk avdeling i Hyundai Motor Norge.

Jeg benyttet den dyreste måten å skaffe meg strøm på eksternt, nemlig via SMS, bekrefter en telefon til Fortum:

– På den hurtigladeren du benyttet, koster lading via SMS kr. 4,00 pr. minutt. Dersom du hadde benyttet app eller ladebrikke, ville prisen pr. minutt vært kr. 2,75, får jeg bekreftet fra Fortums kundeservice.

Dersom jeg hadde hatt app eller ladebrikke, ville den første ladingen ha kostet meg 60,50. Veldig mye billigere, men fortsatt en effektiv kostnad pr. mil på kr. 30,25 – eller fire – 4 – ganger dyrere enn den tilsvarende dieselmila.

Lading nr. 2 ville kommet på kr. 66,-, eller kr. 13,20 pr mil. Selv om dette var mye rimeligere, tilsvarer det fortsatt nesten det doble av en diesel-mil.

Med andre ord rådyrt.

Hva svarer Fortum?

– Den lille stolpen du ladet på først gir 22 kW, og bilen du kjørte ville ikke komme gunstig ut her, sier Stian Mathisen, pressekontakt i Fortum, til Broom.

– Men 88 kroner for å få 20 kilometer rekkevidde?

– Med betaling pr minutt betaler du for tilgangen til effekt. Det som koster penger for oss, er å sette opp ladepunkter, slik at selve strømprisen blir en liten andel av kostnadene totalt. Også hurtigladere er ment som et supplement til hjemmelading, som er det elbileiere stort sett bruker. Og da blir strømmen veldig rimelig, og kostnaden pr. mil rekkevidde blir lav, sier han.

– Det kostet mye å lade Ioniq på hurtigladeren også?

Elbil passer ikke for alle

– Her kan lang ladetid ha hatt mye med kaldt batteri å gjøre, noe som er særlig merkbart ved hurtiglading. Her er det bilen som avgjør hvor raskt det skal lades. Hurtigladeren tilbyr alltid 50 kilowatts effekt, og bilen tar imot så mye som den klarer uten at batteriet tar skade av det.

– Så skjer det en rask utvikling hele tiden. Min Nissan Leaf fra 2014 klarer rundt 10 mil effektiv rekkevidde, men i dag kan jeg kjøpe en tilsvarende bil til samme pris som lett går 20 – 25 mil. På samme måte er det med ladestasjoner. Inntil i fjor var standarden opptil 50 kW – nå setter vi opp stasjoner som gir 300 kW. Så er det fortsatt slik at elbil ikke passer for alle, selv om de aller fleste i dag kan greie seg med en god hjemmelader mer eller mindre hele tiden.

Minuttbetaling reduserer ladekøer

– Hvorfor tar dere ikke betalt pr. kilowattime i stedet for pr minutt? Ville ikke det vært mer rettferdig?

– Vi jobber hele tiden med å finne ut hva som er best her, men det er en utfordring at folk ofte ikke skjønner hvordan prissystemet basert på betaling pr kilowatt time fungerer, blant annet fordi man ikke vet forskjellen på kilowatt og kilowattimer. Elbil er fortsatt nytt for folk, og vi gjennomfører fokusgrupper og kundeundersøkelser for å sikre at vi har prismodeller som folk forstår. Her har vi helt klart en jobb å gjøre for å gjøre kommunikasjonen så enkel som mulig, slik at det ikke blir for komplisert for folk.

– Det skal også nevnes at lading av en elbil går saktere og saktere jo fullere batteriet blir, og fra 80 prosent og videre opp mot 100 prosent er dette spesielt merkbart. Derfor er betaling pr minutt også med på å redusere ladekøer, siden det allerede er et underskudd på ladestasjoner på markedet, slutter Stian Mathisen.

Ladet bilen fra vanlig stikkontakt - det endte i katastrofe

(Artikkelen er først publisert av Broom.no)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:09 Evo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01 Indisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på06:25 Statens vegvesen advarer om glatte veier på Østlandet06:13 Strømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02 Hergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55 Flere naust totalskadd i brann i Arna05:53 Samoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50 Dette skjer i dag05:41 Bilbrann i Oslo05:39 Dette skjedde i natt05:08 Pilene peker nedover for Ap05:04 Utålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53 Trump avviser at han vil møte til høringer om riksrett04:42 Dale forsvarer ferjefri E3902:27 Høyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27 VG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53 Fotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29 Polfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09 Ericsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46 Elon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker23:53 Lie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40 Trump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33 Politiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07 Listhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40 Pearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23 Mann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10 Christiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07 Kilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05 Drapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09 Aktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07 Hvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57 Lørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27 Mann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19 Forsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09 Greta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59 Merkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32 Konkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29 Bosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13 Saudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13 Tennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44 Frp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25 Pasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24 Mann funnet død i Trondheim13:53 VM-smell for Norge mot Nederland13:50 Gasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49 Thorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43 Sundby: – Tror ikke på et mirakel13:04 Oslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32 Chelsea kan handle spillere i januar12:31 Senterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14 Narkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06 Finansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50 Turistenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44 Norsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38 Solskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19 Tre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01 Partene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00 Mann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55 Politiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09 Ljungberg: – Spillerne så redde ut10:08 Svært glatte veier på Østlandet09:55 Frankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53 Mot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29 Greta Thunberg framme i Madrid09:27 Eldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01 Ny rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59 Politiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40 Lagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15 Fireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37 Petter Dass-prisen til Arne Viste07:31 Vegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24 Kasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24 Høyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53 Zuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19 Brrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02 Fire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00 Nav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00 Norsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57 Politiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50 Dette skjer i dag05:44 Enorme skogbranner omringer Australias største by05:33 Dette skjedde i natt05:05 To på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00 SPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23 SAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11 Fire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06 Ny avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02 Helikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56 En omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37 Vaksinemotstander arrestert på Samoa02:15 En kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09 Én av ti sykepleiere har sett overgrep01:42 Mann til sykehus med stikkskader01:23 Bloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02 Putin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57 Flere fjelloverganger åpnet igjen23:35 Arsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15 Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14 Nytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton
Siste nytt
07:09VerdenEvo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01VerdenIndisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på06:25NorgeStatens vegvesen advarer om glatte veier på Østlandet06:13VerdenStrømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02SportHergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55NorgeFlere naust totalskadd i brann i Arna05:53VerdenSamoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeBilbrann i Oslo05:39NorgeDette skjedde i natt05:08NorgePilene peker nedover for Ap05:04VerdenUtålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53VerdenTrump avviser at han vil møte til høringer om riksrett04:42NorgeDale forsvarer ferjefri E3902:27VerdenHøyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27NorgeVG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53NorgeFotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29NorgePolfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09VerdenEricsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46VerdenElon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker23:53SportLie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40VerdenTrump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33NorgePolitiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07PolitikkListhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40SportPearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23NorgeMann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10SportChristiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07SportKilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05NorgeDrapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09VerdenAktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07SportHvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57NorgeLørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19VerdenForsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09VerdenGreta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59VerdenMerkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32SportKonkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29VerdenBosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13VerdenSaudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13SportTennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44PolitikkFrp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25Helse og livsstilPasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24NorgeMann funnet død i Trondheim13:53SportVM-smell for Norge mot Nederland13:50VerdenGasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49KulturThorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43SportSundby: – Tror ikke på et mirakel13:04NorgeOslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32SportChelsea kan handle spillere i januar12:31PolitikkSenterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14NorgeNarkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06PengerFinansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50ReiseTuristenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44SportNorsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38SportSolskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19VerdenTre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01VerdenPartene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00NorgeMann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55NorgePolitiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09SportLjungberg: – Spillerne så redde ut10:08NorgeSvært glatte veier på Østlandet09:55VerdenFrankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53MotorMot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29VerdenGreta Thunberg framme i Madrid09:27PengerEldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01PolitikkNy rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59NorgePolitiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40SportLagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15NorgeFireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37NorgePetter Dass-prisen til Arne Viste07:31NorgeVegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24VerdenKasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24PolitikkHøyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53SportZuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19SportBrrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02VerdenFire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00NorgeNav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00SportNorsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57NorgePolitiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenEnorme skogbranner omringer Australias største by05:33NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeTo på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00PolitikkSPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23PengerSAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11VerdenFire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06PengerNy avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02VerdenHelikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56NorgeEn omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37Helse og livsstilVaksinemotstander arrestert på Samoa02:15NorgeEn kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09NorgeÉn av ti sykepleiere har sett overgrep01:42NorgeMann til sykehus med stikkskader01:23PolitikkBloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02VerdenPutin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57NorgeFlere fjelloverganger åpnet igjen23:35SportArsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15VerdenFrankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14SportNytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton
Populært