Arbeiderpartiets moms-forslag for elbiler får støtte fra Frp-hold

Stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp) synes Arbeiderpartiets forslag om et tak for momsfritak på elbiler er et godt forslag.
Stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp) synes Arbeiderpartiets forslag om et tak for momsfritak på elbiler er et godt forslag. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap ønsker å innføre et tak på 600.000 kroner for momsfritak for elbiler. – Det kan ikke være overraskende at Frp er enige i forslaget, sier Roy Steffensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sitt alternative statsbudsjett for 2020 foreslår Arbeiderpartiet blant annet å innføre moms på elbiler som koster over 600.000 kroner. Momsen vil først slå inn for den delen av beløpet som er over 600.000. Hvis en bil for eksempel koster 700.000 kroner, vil kjøperen kun betale moms av 100.000 kroner.

Arbeiderpartiet forsvarer forslaget med at de pengesterke må bidra mer økonomisk.

– Det er nok fordeler for de pengesterke nå, som til sammen har fått mer enn åtte milliarder i skattekutt siden 2013. Klimaet bryr seg ikke om du kjører en Tesla Model 3, Volkswagen Golf eller en Jaguar. Tesla 3 og Golf havner under grensen, men om du skal ha en Jaguar, må du legge i litt ekstra, sier Ap-nestleder HadiaTajik til Dagens Næringsliv.

Venstre skyter ned forslaget i Dagsnytt 18, og holder fast ved at det er viktig at alle elbilefordelene beholdes så lenge som mulig, men forslaget får støtte fra annet hold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Ap vil ha et tak på momsfritaket for elbiler

– Et fornuftig forslag

Stortingspolitiker Roy Steffensen i Frp mener Arbeiderpartiet kommer med et godt forslag som han har sansen for.

«Man bør ikke skyte ned forslag kun fordi det kommer fra opposisjon. Avgiftslette-tak for elbiler er fornuftig. Hva er eks klimagevinsten i å få mva-fritak på høyttalere og felger bare fordi det skal på en el-bil? Granavolden forplikter oss til 2021, men etter det bør det endres», skriver Steffensen på Twitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan ikke være overraskende at Frp er enige i forslaget, sier Steffensen til ABC Nyheter.

Han viser til at Frp har å innføre moms på elbiler i en eller annen form både i arbeidet med regjeringsplattformen fra Jeløya og fra Granavolden, i tillegg til da bompengeopprøret sto på i sommer.

– Vi har ikke foreslått akkurat dette med å innføre et tak for når moms skal slå inn før, men jeg synes det virker som en fornuftig måte å begynne å trappe ned momsfritaket for elbiler på. Man begynner med et tak på 600.000 kroner, og deretter kan man senke taket gradvis år for år så det er forutsigbart for markedet og forbrukerne, fortsetter Frp-politikeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han påpeker at regjeringen har forpliktet seg til å videreføre alle gjeldende elbilfordeler ut 2021, men at momsfritaket for elbiler må opphøre en eller annen gang.

Les mer: Ap kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring

Tror velgerne setter pris på ærlige tilbakemeldinger

Frps partipolitiske standpunkt er å innføre moms og avgifter på elbil snarest.

– Elbilen er egentlig Frps drømmebil, som slipper unna avgifter og bompenger. Det beste hadde vært om alle biler var sånn, men det er ikke realistisk å få til. Jeg er usikker på om elbilfordeler er det klimatiltaket som har størst effekt per krone det koster staten. Vi bør heller bruke penger på klimatiltak globalt, der det monner mest.

Høyres finanspolitiske talsperson Henrik Asheim kritiserte forslaget i Politisk kvarter på P2 tirsdag, men først og fremst fordi Arbeiderpartiet foreslår å innføre moms-taket allerede 1. januar 2020. Han mener den korte tidshorisonten ville gitt markedet og bilkjøperne for dårlig forutsigbarhet. Asheim er imidlertid enig i at det er et godt forslag på sikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Steffensen i Frp tror det er mulig å få Høyre med seg på å støtte Arbeiderpartiets forslag eller tilsvarende forslag etter 2021. Han synes Arbeiderpartiets forslag er godt, og roser det gjerne.

– Er regjeringen i for stor grad kritisk til forslag fra opposisjonen og motsatt?

– Sånn er det for begge parter. Det går litt på autopilot. Vi kommer gjerne med gode forslag , så går kritikken fra opposisjonen på at det er for lite, for seint, eller påstår at de vet bedre. Men jeg tror egentlig velgerne setter pris på ærlige tilbakemeldinger. Det er veldig få personer som er enige med et parti i et og alt. Da er det greit for dem å vite hvilke saker vi er enige med andre partier i, slik som dette forslaget fra Arbeiderpartiet.

– Burde stortingspolitikere være rausere mot forslagene som kommer fra andre partier?

– Ja. Det tror jeg mange er flinkere til i lokalpolitikken. Der finner partiene sammen om gode løsninger på tvers av skillelinjene, fordi det kommer lokalsamfunnet til gode. Det er litt vanskeligere å få det til på Stortinget.