Frp-politiker om Barth Eides fossilbil-utspill: – Mobbing av landets bilister

Stortingspolitikerne Espen Barth Eide (t.v.) og Morten Stordalen (t.h.)
Stortingspolitikerne Espen Barth Eide (t.v.) og Morten Stordalen (t.h.) Foto: NTB scanpix

Morten Stordalen (Frp) synes lite om at Espen Barth Eide (Ap) oppfordrer folk til å tenke seg om to ganger før de kjøper en fabrikk-ny fossilbil. – Ikke et fnugg av mobbing. Det er ikke kritikk av folk som bruker fossilbil, svarer Eide.

En spørreundersøkelse ABC Nyheter publiserte søndag viser at 30 prosent vurderer å kjøpe elbil ved sitt neste bilkjøp, mens 45 prosent vurderer å kjøpe bensin-, diesel eller hybridbil. I den forbindelse oppfordret stortingspolitiker Espen Barth Eide (Ap) bilkjøpere om å tenke seg om to ganger før de kjøper en helt ny fossilbil.

– Det å kjøpe seg en helt ny fossilbil er ikke et fornuftig privatøkonomisk valg, for det kommer til å koste stadig mer, sa Eide.

Gitt omfanget av klimaendringene mener han vestlige land vil se seg helt nødt til å føre en enda mer aktiv klimapolitikk, også Norge. Det vil innebære at det blir dyrere å forurense, og det blir dyrere å eie og kjøre fossile biltyper, tror Eide.

Ap-politikeren mener derfor det er et lurere valg å kjøpe brukt hvis for de som vil kjøpe fossilbil, eller å vente et par år til med å bytte ut bilen til utvalget av elbiler er bedre i både bruktbilmarkedet og nybilmarkedet.

Les mer: Barth Eide (Ap) oppfordrer folk til å tenke seg om før de kjøper ny fossilbil

Frp: – Viser at Ap ikke er opptatt av bilisten

– Dette føyer seg inn i rekka av eksempler som viser at Arbeiderpartiet overhodet ikke er opptatt av bilisten, sier Morten Stordalen (Frp) til ABC Nyheter.

Han sitter i Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, og i Frps bilpolitiske utvalg.

– En ting er å ha en målsetning om at det kun skal selges nullutslippsbiler i nybilmarkedet fra 2025. Et mål betyr faktisk ikke at det noe vi «skal» gjøre for Frp. Det er en hyggelig målsetning, men det å gå inn for å forby salg av bensin- og dieselbiler er totalt uakseptabelt for Frp.

– Barth Eide eller andre Arbeiderparti-politikere har ikke sagt at partiet ønsker å forby salg av bensin- og dieselbiler?

– I praksis er det det Ap legger opp til med slike utspill. De sier at det ikke skal lønne seg å velge fossilbiler fordi det skal bli dyrere på sikt. Kjenner jeg Ap rett betyr det store avgiftsøkninger for fossilbiler hvis de kommer til makten, sier Stordalen.

(Artikkelen fortsetter under)

Frps transportpolitiske talsperson Morten Stordalen kritiserer Arbeiderpartiets Espen Barth Eide. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Frps transportpolitiske talsperson Morten Stordalen kritiserer Arbeiderpartiets Espen Barth Eide. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Han påpeker at det er den store forskjellen mellom Ap og Frp.

– De vil skattelegge og avgiftsbelegge, og gjøre det vanskeligere å bruke bensin- og dieselbiler. Det vil ikke vi. Jeg er bekymret særlig for de yngste bilistene som nettopp har fått førerkortet. De har ikke råd til å kjøpe de elbilene Ap snakker om fordi det fortsatt er for kostbart. De må gå inn i bruktbilmarkedet, og det er de og andre med lav inntekt som vil rammes hardest av avgiftsøkninger.

Stordalen mener Barth Eide retter en pekefinger mot de millionene av bilister som kjører fossilt.

– Det Ap driver med nå er å skremme en rekke mennesker unødvendig. Jeg kaller det mobbing av landets bilister.

Fersk spørreundersøkelse: Færre enn 1 av 3 vurderer elbil som sin neste bil

Eide: – Ikke et fnugg av mobbing

Barth Eide kjenner seg ikke igjen i kritikken fra Frps Morten Stordalen.

– Det finnes ikke et eneste fnugg av mobbing i det jeg sa. Det er ikke kritikk av folk som bruker fossilbil. Det er mange som har planer om å bruke opp fossilbilen sin og kjøre fossilt i mange år til. Det er ingenting i intervjuet som tilsier at jeg er ute og instruerer eller retter pekefingre, sier Eide til ABC Nyheter.

(Artikkelen fortsetter under)

Espen Barth Eide er Arbeiderpartiets klimapolitiske talsperson. Foto: Petros Karadjias / AP/NTB scanpix
Espen Barth Eide er Arbeiderpartiets klimapolitiske talsperson. Foto: Petros Karadjias / AP/NTB scanpix

Han understreker at han ikke lanserer ny politikk med sine kommentarer, eller sitter på Stortinget og forteller velgere hva de skal gjøre.

– Jeg observerer en utvikling i verden hvor det er grunn til å tro at det kommer til å bli dyrere å bruke fossil energi i det hele tatt, etter hvert som klimakvoter brukes opp. EU har en aktiv avkarboniseringspolitikk som rammer Norge, og som kommer til å bli strammere i årene fremover. Jeg forsøker kun å tegne et bilde av utviklingen, og påpeke at det etter all sannsynlighet vil bli dyrere å kjøre fossilbil.

Derfor oppfordrer han folk til å gjøre sine egne vurderinger om hvorvidt det er et riktig privatøkonomisk valg å kjøpe fossile biler når man ser hvordan utviklingen i veden er.

– Mange har bilene sine lenge. Når vi står midt oppi et teknologisk skifte er det lurt å være klar over utviklingen. Jeg ville i alle fall selv tittet inn i fremtiden og tenkt over hva det koster å kjøpe fossilt, med høyere bompenger og avgifter for fossilbiler, og potensielt dyrere bensin og diesel på sikt.

Klart mindretall vil velge elbil: – Dette må vi løse, svarer regjeringen

– Stor tverrpolitisk enighet

Barth Eide er uenig i at Arbeiderpartiet ikke er opptatt av bilisten.

– Jeg er opptatt av at folk som bor utenfor de store byene og tettstedene skal ha samme rett til å være med på transportrevolusjonen i Norge som de som bor i byer. Derfor må vi ta et kraftig løft for ladeinfrastrukturen i distriktene. Det er bilistvennlig, og det er temmelig bilistvennlig å ha en elbilpolitikk som gjør at en hel kategori biler i praksis er fri for skatter og avgifter.

Han påpeker at det er stor tverrpolitisk enighet bak elbilpolitikken til Norge, også mellom regjeringen og Arbeiderpartiet.

– Vi er enige om 2025-målet om salg av nullutslippsbiler. Vi er enige om at det skal være mer gunstig å kjøpe elbil. Vi er enige om at ladeinfrastruktur må prioriteres, bortsett fra at vi mener regjeringen gjør det for sakte. Hverken vi eller regjeringen har nevnt ordet forbud. Det er mulig Stordalen ikke liker dagens elbilpolitikk, men det får han ta med Siv Jensen og regjeringen.

– Er det aktuelt for Arbeiderpartiet å øke avgiftene knyttet til kjøp og eie av fossilbiler, slik Stordalen tolker deg?

– I det alternative statsbudsjettet vi legger fram nå har vi gjort en mindre justering av avgiften på fossilbiler allerede. Den er relativt teknisk, men den gjør at avgiftene går litt opp. Hovedgrepet er å passe på at det hele tiden er rimeligst å kjøpe fossilfritt. Det å ta vare på fordelene er det viktigste for oss.

Kommentar: Mitt personlige elbil-mareritt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:53 Tiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:38 Ingen enighet om kvotehandel på klimakonferanse12:30 Hotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29 Tiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16 Gjetere drept i Nigeria12:14 Johaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09 Total norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57 Barn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57 Kvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36 Therese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30 – Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset11:00 Stor feil ødela for Kristoffersen i Val d'Isere10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:14 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal10:00 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13 Nordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03 King tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37 Klimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27 Fedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51 Hegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40 Ringen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22 Håvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15 Eldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59 Feilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56 Klæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55 Falla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49 Lundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12 Mange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07 Mann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58 Kvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57 Nasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52 Syrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51 Langrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35 Norsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25 Trond Alstad gir seg i RBK14:11 Polens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43 Ingen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18 Tusenvis demonstrerer i Bangkok13:11 Forrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09 NAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03 Skøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51 Dale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49 Sudans tidligere diktator dømt husarrest12:37 Flere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11 Slalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:06 Funn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01 Lie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57 Astrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27 Hopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08 Friski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04 Fare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58 Savnet mann funnet i god behold på Sotra10:57 Ap-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42 Hoppdronningens legendejakt10:17 Bortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07 Svensk NHL-spiller rammet av kreft09:42 Mann siktet for voldtekt av barn under 14 år
Siste nytt
12:53SportTiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:38VerdenIngen enighet om kvotehandel på klimakonferanse12:30PengerHotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29SportTiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16VerdenGjetere drept i Nigeria12:14SportJohaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09SportTotal norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57VerdenBarn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57NorgeKvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36SportTherese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30Penger– Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset11:00SportStor feil ødela for Kristoffersen i Val d'Isere10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeStort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:14VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal10:00VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13SportNordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03SportKing tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37ReiseKlimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27PengerFedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51SportHegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40SportRingen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22SportHåvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15NorgeEldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59SportFeilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56SportKlæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55SportFalla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49SportLundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12VerdenMange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07NorgeMann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58NorgeKvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57MotorNasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52SportSyrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51SportLangrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35NorgeNorsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25SportTrond Alstad gir seg i RBK14:11VerdenPolens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43VerdenIngen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18VerdenTusenvis demonstrerer i Bangkok13:11SportForrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09NorgeNAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03SportSkøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51NorgeDale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49VerdenSudans tidligere diktator dømt husarrest12:37SportFlere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11SportSlalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:06VerdenFunn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01SportLie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57SportAstrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27SportHopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08SportFriski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04NorgeFare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58NorgeSavnet mann funnet i god behold på Sotra10:57PolitikkAp-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42SportHoppdronningens legendejakt10:17VerdenBortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07SportSvensk NHL-spiller rammet av kreft09:42NorgeMann siktet for voldtekt av barn under 14 år
Populært