Denne Audi-verstingen har vi ventet lenge på!

Audi RS 5 er blitt langt mer praktisk med to ekstra dører.
Audi RS 5 er blitt langt mer praktisk med to ekstra dører.

Vi har testet rålekre og styggraske Audi RS 5 Sportback.

I 2012 måtte du ut med 1,6 millioner kroner for en Audi RS 5. Den gangen var den kun tilgjengelig som Coupe. Men den hadde om ikke annet ISOFIX i baksetene. Sånn i tilfelle.

Likevel, du skulle nok være ganske flink til å argumentere for å kunne kalle det en fullverdig familiebil.

Men med andre generasjon RS 5 kommer også endelig nyheten mange har ventet på: Sportback-utgaven. Det betyr fem dører – og det uten at man har ofret noe av det lekre designet fra Coupeen.

En god nyhet til, skal vi spandere på deg: Prisen er over en halv million kroner lavere enn hva det kostet å kjøpe Coupeen i 2012.

Nå kan du jo snart kalle den fornuftig?

Video: Se vår test av Audi RS 5 Coupe her

Hva er nytt?

Sportback på Audi-språket betyr firedørs coupe, eller kombi, om man skal være litt mer folkelig. Selv om første generasjon av A5 var tilgjengelig med en rekke motorer som Sportback, ble det aldri gjort alvor av å lage en RS 5 Sportback. Dessverre.

Derfor er vi veldig glade for at man valgte å gjøre det nå. Denne bilen har vi rett og slett gått og ventet på. Her får du bagasjerom på 465 liter. Det er riktignok samme tall som Coupeen – men det lettere tilgjengelig og i praksis større i Sportback.

Forøvrig var det heller ikke et lite bagasjerom som var det største problemet med A5 som familiebil. Det var tilgangen til- og plassen i baksetene.

Den er nå helt ypperlig. Joda, de mest høyreiste risikerer å ta oppi, men undertegnede på 190 cm sitter bak meg seg selv, uten problemer.

Vi tar med at interiøret i RS 5 kanskje er det mest vellykkede Audi noen gang har prestert – og ganske sikkert kommer til å prestere. Det er ganske enkelt vanvittig bra, både opplevd kvalitet, praktisk bruk og å se på. Perfeksjon. Men av en eller annen fullstendig uforståelig grunn, har Audi valgt å gå bort fra dette. Og satser nå utelukkende på touchskjermer. Fy skamme seg!

Brukt RS5: Under halv pris

Audi RS 5 er blitt langt mer praktisk med to ekstra dører.
Audi RS 5 er blitt langt mer praktisk med to ekstra dører.

Hva er styrker og svakheter?

Vi har lovpriset RS 5 Coupe, allerede, for kjøreegenskaper og motor. Balansen og stivheten i karosseriet er bedre enn forgjengeren. Den kjennes mindre framtung, og mer leken. Det gjelder heldigvis Sportback-utgangen, også.

Dynamic er det mest sportslige kjøreprogrammet. Styringen er godt vektet, og gjør at du får en god tilbakemelding på hvordan bilen takler svingene. Vi liker at det er litt motstand når det skal kjøres aktivt – og at den er lett og fin under småkjøring i forbindelse med parkering.

For å virkelig understreke det sporty, er testbilen utstyrt med både sportsdifferensial bak og Dynamic Ride Control. Det funker! Bilen kjennes både lettere og mindre enn den faktisk er.

Plassen i baksetet er absolutt godkjent.
Plassen i baksetet er absolutt godkjent.

Skal vi pirke, og av og til må vi pirke, er den kanskje i overkant "klinisk". Noe av forklaringen er firehjulsdriften, som gjør at alt oppleves veldig udramatisk. Den planter kreftene i bakken veldig effektivt, men den er ikke så rampete som for eksempel BMW M3. Du sitter ikke å ler hysterisk etter en burnout som nesten gikk galt. I stedet kommer smilet litt snikende på deg, fordi du lar deg imponere av hva denne multikunstneren av en bil kan by på.

Den åtte trinns girkassen har vi latt oss imponere av før. Den reagerer som vi ønsker og forventer, og særlig i Sport-modus, blir det virkelig god stemning. Da girer den ned i forbindelse med nedbremsing før en sving, og skifter gir utrolig raskt og effektivt.

Lydbildet kan, som vi er blitt vant med på nye sportsbiler, justeres. Det er ikke det beste lydbildet vi har hørt. Vi synes det oppleves litt kunstig. Men for all del, det bidrar likevel til en hyggelig totalopplevelse.

Sportback har forøvrig noe lengre akselavstand enn Coupeen, som vi mener å merke påvirker komforten på en positiv måte. I alle fall leverer den veldig bra, på det området.

Lekkert interiør – og et svært brukervennlig multimediasystem. Dessverre er dette en av de siste modellene som får dette – siden alt nå går over til å bli touchskjermer.
Lekkert interiør – og et svært brukervennlig multimediasystem. Dessverre er dette en av de siste modellene som får dette – siden alt nå går over til å bli touchskjermer.

Les alt om Audi i vår store bruktbilguide:

Hva koster den?

Vi har jo vært innom at det er snakk om en solid prisreduksjon siden Coupe-utgaven i 2012. I forhold til dagens Coupe er forskjellen minimal: 1.09.300 er startprisen på Sportback, det er relativt overkommelige 25.000 kroner mer enn Coupeen. De kronene er den verdt, med alle de praktiske fordelene den byr på i hverdagen.

Testbilen, med en solid porsjon utstyr, ender på knappe 1,3 millioner.

Dette har Audi aldri gjort før

Hvem er konkurrentene?

20" felger, RS-emblem på kaliprene og ventilerte bremseskiver avslører at dette er toppmodellen.
20" felger, RS-emblem på kaliprene og ventilerte bremseskiver avslører at dette er toppmodellen.

Det er ikke så mange her. Nye BMW M3 kommer om ikke så lenge. Ryktene sier at den nå skal få mulighet for firehjulsdrift – og en egen RWD-modus, når du skal leke litt.

Mercedes har heller ingen firedørscoupe i dette segmentet. De har CLS, som er større, og CLA – som er mindre.

Les mer om Audis spennende historie her:

Vil naboen bli imponert?

Hvis han eller hun har puls, blir de imponert. For denne bilen ser ganske enkelt forbasket bra ut! Testbilen i en lekker mørkeblå metallic og sorte detaljer, trakk til deg blikk absolutt over alt.

RS 5 Sportback utstråler en voldsom kraft og selvtillit – uten at det blir for mye. Vil du har litt mer bling-faktor, velger du bort svarte detaljer, og går for matt krom i stedet.

Hva mener eierne?

I Brooms bilguide kan du lese hva norske bileiere mener om bilene sine. Det ligger inne over 8.000 omtaler!

Det er ingen omtaler av akkurat Audi RS 5 enda, men om du har erfaring fra denne bilen, så klikk deg gjerne inn og avgi din omtale. Det er fort gjort!

Bagasjerommet er romslig. Dette kan faktisk fungere som en familiebil.
Bagasjerommet er romslig. Dette kan faktisk fungere som en familiebil.

Broom mener

Audi RS 5 Sportback er akkurat så bra som vi håpet den skulle være. Sportback-karosseriet bør gjøre dette til en aktuell bil for langt flere enn tidligere. Nå kan den faktisk også fungere som familiebil – så lenge barnevogna ikke må være veldig stor.

Vi elsker fartsressursene den byr på, samtidig som vi setter pris på at du kan lene deg tilbake og nyte komforten, de gangene du ønsker det.

Så snill var den på en rolig langtur, at vi ble helt satt ut av kreftene den øste ut av seg da vi tok et skikkelig kickdown. Snakk om å vekke udyret!

Visste du at?

– Audi betyr "høre" på latinsk!

– Allerede i 1938 laget Auto Union (senere Audi) modellen Type C – som klokket inn vanvittige 268 km/t – med hjelp av en V16-motor!

– Forrige generasjon RS 5 klarte 0-100 km/t på 4,6 sekunder

Audi A5 Sportback: Duger den som familiebil?

Kan du komme på en mer linjelekker familiebil enn dette?
Kan du komme på en mer linjelekker familiebil enn dette?

Saken ble først publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:11 Klæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10 Støttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56 Trumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56 Svømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50 Spiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39 Pressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38 Guvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22 Internasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03 Oscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41 Snøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39 Moskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26 Markusplassen stengt på grunn av flom10:55 Ny ordning gjør det enklere å melde flytting10:53 Nær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44 Roper varsku om stigende havnivå10:09 Hamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55 Halvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38 Hovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35 Nytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07 Lippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48 Siv Jensen skroter Finanstilsynets forslag til innstramming i boliglån08:30 Thorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21 Sveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:18 Kvinne i 25-årsalderen funnet død i bil i Malmö08:12 Sjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11 Zikasmitte i Europa før første gang08:09 Regjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48 Sterling reagerer på Gomez-buing07:33 500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23 Oslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20 Fotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02 SD største parti i Sverige på måling06:59 Litauens president har benådet to spiondømte russere06:39 King om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15 Kvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10 Dette skjer i dag06:09 Dette skjedde i natt05:54 Kripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36 To palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30 Rødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00 Trump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12 Warrens skatteforslag får kritikk03:46 Forsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10 Ansatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01 Stoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42 To elever drept i skyting på skole i California01:22 MDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59 Nær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14 Ronaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04 Trump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42 Datter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22 Pompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08 Pelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55 Ble fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33 Tyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26 Kvinne siktet for drap i Oslo20:17 Nav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49 Swire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18 USA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46 Fant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39 Krigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13 Nytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37 Elever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15 Italia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13 Kinas overvåkning av nordmenn16:56 Xi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42 Enhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00 Hva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14 Tyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13 Arsenal-legende tar over MLS-klubb15:01 – Enkelte steder i landet er det grunn til å være redd14:55 Kobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52 Kvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43 «Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang14:24 Tyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22 Professorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58 Nytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22 Boken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59 Europas «glemte» migrantleir12:58 Betew dømt til forvaring i tre nye år12:34 Avfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07 Fem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum12:06 Oslos nye hovedbibliotek åpner 28. mars11:55 Tusenlappen har fått ny drakt11:35 Myrhol om EM: – Store planer om å være med11:34 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Årnes11:07 Heftig strid i WADA-toppen: – De begynte med å fryse meg ut10:53 Ny eksperimentell ebolavaksine tatt i bruk i Kongo10:52 Ny nordsamisk bibel for første gang på 124 år10:43 Småbruker-topp sjokkert over Tine og Senterpartiet10:30 Regjeringen i Kuwait trekker seg10:16 Fortsatt usikkerhet rundt Frode Berg10:11 Google får tilgang til millioner av pasientjournaler10:10 Nytt personvern skaper utfordringer for kreftforskning09:47 Regjeringspartiene kutter 100 millioner til riksveier09:46 Bjørnebye slutter i Rosenborg09:39 Seks nordmenn på seiltur i Panama overfalt og ranet09:25 Vikersundbakken får 500.000 kroner09:24 Hauglie må svare om brilleutgifter innen 1. mars09:23 Flest frykter å møte utenlandske vogntog i trafikken
Siste nytt
13:11SportKlæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10NorgeStøttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56PolitikkTrumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56SportSvømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50NyheterSpiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39KulturPressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38ReiseGuvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22ReiseInternasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03NorgeOscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41VerdenSnøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39VerdenMoskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26ReiseMarkusplassen stengt på grunn av flom10:55NorgeNy ordning gjør det enklere å melde flytting10:53VerdenNær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44VerdenRoper varsku om stigende havnivå10:09VerdenHamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55NorgeHalvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38NorgeHovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35ReiseNytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07SportLippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48PengerSiv Jensen skroter Finanstilsynets forslag til innstramming i boliglån08:30SportThorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21PengerSveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:18VerdenKvinne i 25-årsalderen funnet død i bil i Malmö08:12NorgeSjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11Helse og livsstilZikasmitte i Europa før første gang08:09NorgeRegjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48SportSterling reagerer på Gomez-buing07:33Norge500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23KulturOslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20SportFotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02PolitikkSD største parti i Sverige på måling06:59VerdenLitauens president har benådet to spiondømte russere06:39SportKing om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15NorgeKvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10NorgeDette skjer i dag06:09NorgeDette skjedde i natt05:54NorgeKripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36VerdenTo palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30PolitikkRødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00VerdenTrump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12PengerWarrens skatteforslag får kritikk03:46NorgeForsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10NorgeAnsatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01VerdenStoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42VerdenTo elever drept i skyting på skole i California01:22PengerMDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59VerdenNær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14SportRonaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04VerdenTrump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42NorgeDatter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22VerdenPompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08VerdenPelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55VerdenBle fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33SportTyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26NorgeKvinne siktet for drap i Oslo20:17PengerNav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49PengerSwire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18PengerUSA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46Helse og livsstilFant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39NorgeKrigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13KulturNytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37VerdenElever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15ReiseItalia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13PolitikkKinas overvåkning av nordmenn16:56VerdenXi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42VerdenEnhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00StemmerHva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14Helse og livsstilTyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13SportArsenal-legende tar over MLS-klubb15:01Motor– Enkelte steder i landet er det grunn til å være redd14:55VerdenKobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52NorgeKvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43Kultur«Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang14:24VerdenTyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22PengerProfessorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58PolitikkNytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22KulturBoken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59VerdenEuropas «glemte» migrantleir12:58NorgeBetew dømt til forvaring i tre nye år12:34VerdenAvfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07KulturFem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum12:06KulturOslos nye hovedbibliotek åpner 28. mars11:55PengerTusenlappen har fått ny drakt11:35SportMyrhol om EM: – Store planer om å være med11:34NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Årnes11:07SportHeftig strid i WADA-toppen: – De begynte med å fryse meg ut10:53VerdenNy eksperimentell ebolavaksine tatt i bruk i Kongo10:52KulturNy nordsamisk bibel for første gang på 124 år10:43PengerSmåbruker-topp sjokkert over Tine og Senterpartiet10:30VerdenRegjeringen i Kuwait trekker seg10:16VerdenFortsatt usikkerhet rundt Frode Berg10:11Helse og livsstilGoogle får tilgang til millioner av pasientjournaler10:10Helse og livsstilNytt personvern skaper utfordringer for kreftforskning09:47PolitikkRegjeringspartiene kutter 100 millioner til riksveier09:46SportBjørnebye slutter i Rosenborg09:39VerdenSeks nordmenn på seiltur i Panama overfalt og ranet09:25SportVikersundbakken får 500.000 kroner09:24PolitikkHauglie må svare om brilleutgifter innen 1. mars09:23MotorFlest frykter å møte utenlandske vogntog i trafikken
Populært