Denne Audi-verstingen har vi ventet lenge på!

Audi RS 5 er blitt langt mer praktisk med to ekstra dører.
Audi RS 5 er blitt langt mer praktisk med to ekstra dører.

Vi har testet rålekre og styggraske Audi RS 5 Sportback.

I 2012 måtte du ut med 1,6 millioner kroner for en Audi RS 5. Den gangen var den kun tilgjengelig som Coupe. Men den hadde om ikke annet ISOFIX i baksetene. Sånn i tilfelle.

Likevel, du skulle nok være ganske flink til å argumentere for å kunne kalle det en fullverdig familiebil.

Men med andre generasjon RS 5 kommer også endelig nyheten mange har ventet på: Sportback-utgaven. Det betyr fem dører – og det uten at man har ofret noe av det lekre designet fra Coupeen.

En god nyhet til, skal vi spandere på deg: Prisen er over en halv million kroner lavere enn hva det kostet å kjøpe Coupeen i 2012.

Nå kan du jo snart kalle den fornuftig?

Video: Se vår test av Audi RS 5 Coupe her

Hva er nytt?

Sportback på Audi-språket betyr firedørs coupe, eller kombi, om man skal være litt mer folkelig. Selv om første generasjon av A5 var tilgjengelig med en rekke motorer som Sportback, ble det aldri gjort alvor av å lage en RS 5 Sportback. Dessverre.

Derfor er vi veldig glade for at man valgte å gjøre det nå. Denne bilen har vi rett og slett gått og ventet på. Her får du bagasjerom på 465 liter. Det er riktignok samme tall som Coupeen – men det lettere tilgjengelig og i praksis større i Sportback.

Forøvrig var det heller ikke et lite bagasjerom som var det største problemet med A5 som familiebil. Det var tilgangen til- og plassen i baksetene.

Den er nå helt ypperlig. Joda, de mest høyreiste risikerer å ta oppi, men undertegnede på 190 cm sitter bak meg seg selv, uten problemer.

Vi tar med at interiøret i RS 5 kanskje er det mest vellykkede Audi noen gang har prestert – og ganske sikkert kommer til å prestere. Det er ganske enkelt vanvittig bra, både opplevd kvalitet, praktisk bruk og å se på. Perfeksjon. Men av en eller annen fullstendig uforståelig grunn, har Audi valgt å gå bort fra dette. Og satser nå utelukkende på touchskjermer. Fy skamme seg!

Brukt RS5: Under halv pris

Audi RS 5 er blitt langt mer praktisk med to ekstra dører.
Audi RS 5 er blitt langt mer praktisk med to ekstra dører.

Hva er styrker og svakheter?

Vi har lovpriset RS 5 Coupe, allerede, for kjøreegenskaper og motor. Balansen og stivheten i karosseriet er bedre enn forgjengeren. Den kjennes mindre framtung, og mer leken. Det gjelder heldigvis Sportback-utgangen, også.

Dynamic er det mest sportslige kjøreprogrammet. Styringen er godt vektet, og gjør at du får en god tilbakemelding på hvordan bilen takler svingene. Vi liker at det er litt motstand når det skal kjøres aktivt – og at den er lett og fin under småkjøring i forbindelse med parkering.

For å virkelig understreke det sporty, er testbilen utstyrt med både sportsdifferensial bak og Dynamic Ride Control. Det funker! Bilen kjennes både lettere og mindre enn den faktisk er.

Plassen i baksetet er absolutt godkjent.
Plassen i baksetet er absolutt godkjent.

Skal vi pirke, og av og til må vi pirke, er den kanskje i overkant "klinisk". Noe av forklaringen er firehjulsdriften, som gjør at alt oppleves veldig udramatisk. Den planter kreftene i bakken veldig effektivt, men den er ikke så rampete som for eksempel BMW M3. Du sitter ikke å ler hysterisk etter en burnout som nesten gikk galt. I stedet kommer smilet litt snikende på deg, fordi du lar deg imponere av hva denne multikunstneren av en bil kan by på.

Den åtte trinns girkassen har vi latt oss imponere av før. Den reagerer som vi ønsker og forventer, og særlig i Sport-modus, blir det virkelig god stemning. Da girer den ned i forbindelse med nedbremsing før en sving, og skifter gir utrolig raskt og effektivt.

Lydbildet kan, som vi er blitt vant med på nye sportsbiler, justeres. Det er ikke det beste lydbildet vi har hørt. Vi synes det oppleves litt kunstig. Men for all del, det bidrar likevel til en hyggelig totalopplevelse.

Sportback har forøvrig noe lengre akselavstand enn Coupeen, som vi mener å merke påvirker komforten på en positiv måte. I alle fall leverer den veldig bra, på det området.

Lekkert interiør – og et svært brukervennlig multimediasystem. Dessverre er dette en av de siste modellene som får dette – siden alt nå går over til å bli touchskjermer.
Lekkert interiør – og et svært brukervennlig multimediasystem. Dessverre er dette en av de siste modellene som får dette – siden alt nå går over til å bli touchskjermer.

Les alt om Audi i vår store bruktbilguide:

Hva koster den?

Vi har jo vært innom at det er snakk om en solid prisreduksjon siden Coupe-utgaven i 2012. I forhold til dagens Coupe er forskjellen minimal: 1.09.300 er startprisen på Sportback, det er relativt overkommelige 25.000 kroner mer enn Coupeen. De kronene er den verdt, med alle de praktiske fordelene den byr på i hverdagen.

Testbilen, med en solid porsjon utstyr, ender på knappe 1,3 millioner.

Dette har Audi aldri gjort før

Hvem er konkurrentene?

20" felger, RS-emblem på kaliprene og ventilerte bremseskiver avslører at dette er toppmodellen.
20" felger, RS-emblem på kaliprene og ventilerte bremseskiver avslører at dette er toppmodellen.

Det er ikke så mange her. Nye BMW M3 kommer om ikke så lenge. Ryktene sier at den nå skal få mulighet for firehjulsdrift – og en egen RWD-modus, når du skal leke litt.

Mercedes har heller ingen firedørscoupe i dette segmentet. De har CLS, som er større, og CLA – som er mindre.

Les mer om Audis spennende historie her:

Vil naboen bli imponert?

Hvis han eller hun har puls, blir de imponert. For denne bilen ser ganske enkelt forbasket bra ut! Testbilen i en lekker mørkeblå metallic og sorte detaljer, trakk til deg blikk absolutt over alt.

RS 5 Sportback utstråler en voldsom kraft og selvtillit – uten at det blir for mye. Vil du har litt mer bling-faktor, velger du bort svarte detaljer, og går for matt krom i stedet.

Hva mener eierne?

I Brooms bilguide kan du lese hva norske bileiere mener om bilene sine. Det ligger inne over 8.000 omtaler!

Det er ingen omtaler av akkurat Audi RS 5 enda, men om du har erfaring fra denne bilen, så klikk deg gjerne inn og avgi din omtale. Det er fort gjort!

Bagasjerommet er romslig. Dette kan faktisk fungere som en familiebil.
Bagasjerommet er romslig. Dette kan faktisk fungere som en familiebil.

Broom mener

Audi RS 5 Sportback er akkurat så bra som vi håpet den skulle være. Sportback-karosseriet bør gjøre dette til en aktuell bil for langt flere enn tidligere. Nå kan den faktisk også fungere som familiebil – så lenge barnevogna ikke må være veldig stor.

Vi elsker fartsressursene den byr på, samtidig som vi setter pris på at du kan lene deg tilbake og nyte komforten, de gangene du ønsker det.

Så snill var den på en rolig langtur, at vi ble helt satt ut av kreftene den øste ut av seg da vi tok et skikkelig kickdown. Snakk om å vekke udyret!

Visste du at?

– Audi betyr "høre" på latinsk!

– Allerede i 1938 laget Auto Union (senere Audi) modellen Type C – som klokket inn vanvittige 268 km/t – med hjelp av en V16-motor!

– Forrige generasjon RS 5 klarte 0-100 km/t på 4,6 sekunder

Audi A5 Sportback: Duger den som familiebil?

Kan du komme på en mer linjelekker familiebil enn dette?
Kan du komme på en mer linjelekker familiebil enn dette?

Saken ble først publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:57 Ber influensere slutte med gave-konkurranser i sosiale medier15:52 Fourcade vant og økte verdenscupledelsen15:51 Nokas-raner dømt til fem års fengsel for smugling15:17 Thingnes Bø og kona fikk en gutt14:52 Forbrukertilsynet anmelder XXL14:50 Evakuerte i Nordkapp får flytte tilbake14:49 Putins statsministerkandidat godkjent av parlamentet14:02 Skiskytterlegende snakker om den tunge perioden13:48 Toppløper overrasket av dopingjegere – hoppet ut av vinduet13:46 Bose stenger 119 butikker: Mange mister jobben13:29 Rouhani: Vi trenger dialog, ikke krig13:28 Netflix skrur opp prisene i Norge13:05 Valgekspert: – Spiller kortene i hendene på Ap12:50 Martin Samuelsen selges til Hull12:41 Flere tusen dansker kan bli sittende med ubrukte EM-billetter12:40 Støre frykter mer Frp-gjennomslag12:25 IS-siktet kvinne kommer til Norge i kveld12:23 Over 10.000 nordmenn vil bli i Storbritannia etter brexit11:50 Kvinne siktet for drapsforsøk etter voldsepisode11:50 Aldringsforsker får pris av Olav Thon11:49 Ekspert: Regjeringens mest alvorlige krise11:24 Fortsatt alvorlig for mann etter elsparkesykkel-ulykke11:12 Utslåtte dansker vil ha diskusjon om EM-formatet10:56 Svak start for Hovland i Abu Dhabi10:55 Rashford kan rekke Liverpool-kampen10:53 – De høyreradikale er på vei tilbake til gata10:33 Blodspor kan ha avslørt drapsmannen09:59 Asia-børser svakt opp etter handelsavtale09:59 Ny aktor på plass i saken mot Eirik Jensen09:46 Influensautbruddet har stagnert09:30 Lokalvalget ga kvinnerekord09:29 Indiske bakere forsøker å lage verdens lengste kake09:14 Nybilsalget i EU opp for sjette året på rad09:13 SAS og Apollo fornyer milliardavtale09:11 Grensehandelen kan dobles innen 203009:10 Tre pågrepet i internasjonal Kripos-aksjon08:55 Frp-lederen: Kravlista forhåpentligvis klar torsdag08:46 Overgrepsdømt krevde å få fortsette å jobbe som lege – tapte i retten08:19 Da de nye bommene kom, skjedde det noe veldig raskt07:48 Grande ber Frp ta forhandlinger internt i regjeringen07:45 Putins statsministerkandidat skal spørres ut i statsdumaen07:14 Mystisk lungevirus har spredd seg til Japan07:08 Norge når elbilmål før tiden: – En milepæl som er helt utrolig07:02 Brennhet Sørloth vil forlenge Tyrkia-eventyret07:00 Frp-folk vil ha strengere innvandringspolitikk for å bli i regjering06:43 «Ny» McGregor klar for comeback i ringen søndag06:30 Hergeirssons OL-kval er spikret, håndballmygg får sjansen06:01 Lettelse etter regn over skogbrannene i Australia06:00 100 år siden USA innførte totalforbud mot alkohol05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie lover kortere arbeidstid for fastlegene05:25 Økt omsetning for kjøpesentrene i fjor05:12 Den tyske regjeringen enig med delstater om plan for kullavvikling04:51 Høyre-topper vil at staten skal ta kontroll over dårlige skoler04:36 Hemmelig aksjon reddet forhistorisk skog fra brannene03:47 Ny rekord på Wall Street etter handelsavtale03:42 Høie vil rydde opp i ulik ventelistepraksis03:23 Overgrepsdømt mann får forlenget straff03:16 USA gjenopptar kampen mot IS i Irak02:36 Ny migrantkaravane på vei mot USA02:04 Universitetsrektor vil flytte studenter og ansatte fra Lillestrøm til Oslo01:43 Helgheim: Frp krever å få innfridd krav i tillegg til plattformen01:36 Krisen i Libanon vokser: – Vi er i fritt fall nå01:03 Kvinne blir toppdiplomat i Vatikanet00:52 Rekordmange våpenbeslag på flyplasser i USA i fjor00:49 To menn siktet for Prinsdal-drapet, en pågrepet00:33 Siktet mann løslatt i dobbeltdrapssaken i Bergen00:31 Israel angrep mål på Gazastripen00:15 USA og Kina trapper ned handelskrigen23:08 Siktet mann løslatt i dobbeltdrapssaken i Bergen22:44 En død og to savnet etter at Odfjell-skip kolliderte med fiskebåt i Texas22:43 Mata sendte Solskjær og United videre i FA-cupen22:30 Russland frigir dansevideo med Putin og USAs president22:28 Danske EM-tårer etter fiasko, Ungarn og Island møter Norge21:33 Ytterligere en mann siktet i Prinsdal-saken – pågrepet onsdag kveld21:15 KrF avviser Frps krav i IS-saken21:01 Thailand: Basehopper klamret seg fast til fjellveggen i seks timer20:46 Alle barnehager og skoler i Oslo får utdelt jodtabletter20:34 Krisemåling for Høyre – passeres av Sp20:07 – De overlevde dinosaurene, nå har de også overlevd skogbrannene19:37 Lederne i regjeringspartiene i møte onsdag kveld19:25 USA og Kina undertegnet innledende avtale om handel19:18 Flyplassen i Alicante stengt fram til torsdag på grunn av brann18:57 Russisk skattedirektør blir ny statsminister18:56 Ny isbjørn sett ved Longyearbyen18:33 Til angrep på Frp: – De norske soldatene fortjener et klart svar18:06 Modellene skrumper inn, kundene eser ut16:50 Ofrene og de siktede i dobbeltdrapssaken i Bergen kjente hverandre16:43 Raja ber om at alle de norske kvinnene og barna i Syria hentes hjem15:50 Politiet sliter med å finne motivet for Prinsdal-drapet15:49 USA truer med økt Kina-toll om ikke landet følger handelsavtalen15:47 Russland-eksperter: Avgangen kan gi mer makt til Putin15:36 Dødstallene stiger etter uvær i Pakistan og Afghanistan15:16 Lisenstrøbbel for tysk fotballegende15:07 Eckhoff vant med superløp – overtok ledelsen i verdenscupen14:55 Frp stiller krav til statsminister Erna Solberg for å bli i regjeringen14:50 Russlands regjering går av14:44 Kallmyr sier PST vil pågripe IS-siktet kvinne ved ankomst14:35 Oslofergene blir elektriske
Siste nytt
15:57PengerBer influensere slutte med gave-konkurranser i sosiale medier15:52SportFourcade vant og økte verdenscupledelsen15:51NorgeNokas-raner dømt til fem års fengsel for smugling15:17SportThingnes Bø og kona fikk en gutt14:52PengerForbrukertilsynet anmelder XXL14:50NorgeEvakuerte i Nordkapp får flytte tilbake14:49PolitikkPutins statsministerkandidat godkjent av parlamentet14:02SportSkiskytterlegende snakker om den tunge perioden13:48SportToppløper overrasket av dopingjegere – hoppet ut av vinduet13:46PengerBose stenger 119 butikker: Mange mister jobben13:29VerdenRouhani: Vi trenger dialog, ikke krig13:28PengerNetflix skrur opp prisene i Norge13:05PolitikkValgekspert: – Spiller kortene i hendene på Ap12:50SportMartin Samuelsen selges til Hull12:41SportFlere tusen dansker kan bli sittende med ubrukte EM-billetter12:40PolitikkStøre frykter mer Frp-gjennomslag12:25NorgeIS-siktet kvinne kommer til Norge i kveld12:23VerdenOver 10.000 nordmenn vil bli i Storbritannia etter brexit11:50NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter voldsepisode11:50Helse og livsstilAldringsforsker får pris av Olav Thon11:49PolitikkEkspert: Regjeringens mest alvorlige krise11:24NorgeFortsatt alvorlig for mann etter elsparkesykkel-ulykke11:12SportUtslåtte dansker vil ha diskusjon om EM-formatet10:56SportSvak start for Hovland i Abu Dhabi10:55SportRashford kan rekke Liverpool-kampen10:53Norge– De høyreradikale er på vei tilbake til gata10:33NorgeBlodspor kan ha avslørt drapsmannen09:59PengerAsia-børser svakt opp etter handelsavtale09:59NorgeNy aktor på plass i saken mot Eirik Jensen09:46Helse og livsstilInfluensautbruddet har stagnert09:30PolitikkLokalvalget ga kvinnerekord09:29VerdenIndiske bakere forsøker å lage verdens lengste kake09:14MotorNybilsalget i EU opp for sjette året på rad09:13PengerSAS og Apollo fornyer milliardavtale09:11PengerGrensehandelen kan dobles innen 203009:10NorgeTre pågrepet i internasjonal Kripos-aksjon08:55PolitikkFrp-lederen: Kravlista forhåpentligvis klar torsdag08:46NorgeOvergrepsdømt krevde å få fortsette å jobbe som lege – tapte i retten08:19MotorDa de nye bommene kom, skjedde det noe veldig raskt07:48PolitikkGrande ber Frp ta forhandlinger internt i regjeringen07:45VerdenPutins statsministerkandidat skal spørres ut i statsdumaen07:14Helse og livsstilMystisk lungevirus har spredd seg til Japan07:08MotorNorge når elbilmål før tiden: – En milepæl som er helt utrolig07:02SportBrennhet Sørloth vil forlenge Tyrkia-eventyret07:00PolitikkFrp-folk vil ha strengere innvandringspolitikk for å bli i regjering06:43Sport«Ny» McGregor klar for comeback i ringen søndag06:30SportHergeirssons OL-kval er spikret, håndballmygg får sjansen06:01VerdenLettelse etter regn over skogbrannene i Australia06:00Verden100 år siden USA innførte totalforbud mot alkohol05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PolitikkHøie lover kortere arbeidstid for fastlegene05:25PengerØkt omsetning for kjøpesentrene i fjor05:12VerdenDen tyske regjeringen enig med delstater om plan for kullavvikling04:51PolitikkHøyre-topper vil at staten skal ta kontroll over dårlige skoler04:36VerdenHemmelig aksjon reddet forhistorisk skog fra brannene03:47PengerNy rekord på Wall Street etter handelsavtale03:42PolitikkHøie vil rydde opp i ulik ventelistepraksis03:23NorgeOvergrepsdømt mann får forlenget straff03:16VerdenUSA gjenopptar kampen mot IS i Irak02:36VerdenNy migrantkaravane på vei mot USA02:04NorgeUniversitetsrektor vil flytte studenter og ansatte fra Lillestrøm til Oslo01:43PolitikkHelgheim: Frp krever å få innfridd krav i tillegg til plattformen01:36VerdenKrisen i Libanon vokser: – Vi er i fritt fall nå01:03VerdenKvinne blir toppdiplomat i Vatikanet00:52VerdenRekordmange våpenbeslag på flyplasser i USA i fjor00:49NorgeTo menn siktet for Prinsdal-drapet, en pågrepet00:33NorgeSiktet mann løslatt i dobbeltdrapssaken i Bergen00:31VerdenIsrael angrep mål på Gazastripen00:15PengerUSA og Kina trapper ned handelskrigen23:08NorgeSiktet mann løslatt i dobbeltdrapssaken i Bergen22:44VerdenEn død og to savnet etter at Odfjell-skip kolliderte med fiskebåt i Texas22:43SportMata sendte Solskjær og United videre i FA-cupen22:30VerdenRussland frigir dansevideo med Putin og USAs president22:28SportDanske EM-tårer etter fiasko, Ungarn og Island møter Norge21:33NorgeYtterligere en mann siktet i Prinsdal-saken – pågrepet onsdag kveld21:15NorgeKrF avviser Frps krav i IS-saken21:01VerdenThailand: Basehopper klamret seg fast til fjellveggen i seks timer20:46NorgeAlle barnehager og skoler i Oslo får utdelt jodtabletter20:34PolitikkKrisemåling for Høyre – passeres av Sp20:07Verden– De overlevde dinosaurene, nå har de også overlevd skogbrannene19:37NorgeLederne i regjeringspartiene i møte onsdag kveld19:25VerdenUSA og Kina undertegnet innledende avtale om handel19:18VerdenFlyplassen i Alicante stengt fram til torsdag på grunn av brann18:57VerdenRussisk skattedirektør blir ny statsminister18:56NorgeNy isbjørn sett ved Longyearbyen18:33NorgeTil angrep på Frp: – De norske soldatene fortjener et klart svar18:06Helse og livsstilModellene skrumper inn, kundene eser ut16:50NorgeOfrene og de siktede i dobbeltdrapssaken i Bergen kjente hverandre16:43NorgeRaja ber om at alle de norske kvinnene og barna i Syria hentes hjem15:50NorgePolitiet sliter med å finne motivet for Prinsdal-drapet15:49PengerUSA truer med økt Kina-toll om ikke landet følger handelsavtalen15:47VerdenRussland-eksperter: Avgangen kan gi mer makt til Putin15:36VerdenDødstallene stiger etter uvær i Pakistan og Afghanistan15:16SportLisenstrøbbel for tysk fotballegende15:07SportEckhoff vant med superløp – overtok ledelsen i verdenscupen14:55PolitikkFrp stiller krav til statsminister Erna Solberg for å bli i regjeringen14:50PolitikkRusslands regjering går av14:44NorgeKallmyr sier PST vil pågripe IS-siktet kvinne ved ankomst14:35MotorOslofergene blir elektriske
Populært