Bobil: Ranet med gass?

Politimann: Gassran av bobilturister er en myte

MYTE: Pressetalsmannen for polisregion Väst i Sverige mener at alarmer som skal ta narkosegasser er bortkastede penger fordi problemet med narkogassran ikke eksisterer.
MYTE: Pressetalsmannen for polisregion Väst i Sverige mener at alarmer som skal ta narkosegasser er bortkastede penger fordi problemet med narkogassran ikke eksisterer. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Den erfarne politimannen og bobilturisten Christer Fuxborg mener gassrelaterte ran av bobilturister bare er en myte. Men han har flere gode tips mot innbrudd, for de skjer.

Vanligvis pleier man å våkne av lyder, og gjør man ikke det vil noen konkludere med at de er blitt bedøvet av gass. Men det handler nok først og fremst om at folk har kjørt langt, blitt utmattet og har sovet tungt.

Det mener Christer Fuxborg. Han er ikke bare en meget erfaren bobileier, men pressetalsmann for polisregion Väst i Sverige. Han er kanskje den svenske politimannen med størst kunnskap om temaet «gassrelaterte vinningsforbrytelser rettet mot bobiler».

Les også: Hundepromp utløser bobilalarmen

Utsatt for innbrudd

Fuxborg har vært aktiv med bobil siden 1982, og har sågar vært utsatt for innbrudd en gang, utenfor Benidorm i Spania. Ingen i familien oppfattet hva som skjedde. Men de har aldri trodd at bedøvende gasser var involvert i tilfellet.

I 2016 bestemte han seg for å grave dypt i dette med gassbaserte ran av bobilturister. Han kontaktet både bobilprodusenter og politifolk som hadde jobbet mye med materien.

Les også: Overlege med egen teori rundt gassran i bobil

Ingen beviser for gassbruk

– I arbeidet snakket jeg blant annet med en kollega som i flere år bare jobbet med innbrudd på rasteplasser. Han hadde aldri klart å finne bevis for at det har blitt brukt gass mot bobiler.

Fuxborg var også i kontakt med narkoseleger på Sahlgrenska i Göteborg.

– De hevdet at det ikke er mulig å bedøve ned noen ved å sprute inn en type narkosegass i en bobil, fordi det ville kreve enorme mengder. Det er dermed helt urealistisk.

Her hjemme mener overlege i anestesi og bobileier, Hallstein Sørebø, at gassranene kan ha blitt gjennomført ved å bruke karbondioksid for å sløve ned ransofrene.

Les også: NAF vil ha to fartsgrenser på samme vei

Gassran en myte

POLITI: Christer Fuxborg er presse­talsmann for Polisregion Väst. Foto: FOTO: Polisen
POLITI: Christer Fuxborg er presse­talsmann for Polisregion Väst. Foto: FOTO: Polisen

Fuxborg hevder at det ikke er funnet ett eneste verifisert tilfelle av gassran i Sverige. Det er ikke funnet spor av gass, hverken i bobiler eller blodprøver. Han var også i kontakt med storprodusent Hymer, men heller ikke der kjente de til ett eneste tilfelle av gassran i Europa mot bobiler.

– Det hele er bare en myte, som blant annet har medført at alarmprodusenter utvikler alarmer som også skal ta narkosegasser. Bortkastet, mener Fuxborg.

Les også: Så billig kan du få drømmebilen nå

Tips om sikkerhet

Politimannen har rimeligvis alltid hatt stort fokus på sikkerhet når familien er på bobiltur.

– Jeg har en helintegrert bobil, og har montert doble sikkerhetslåser både på førerdør og døren inn til boligdelen. Fuxborg har også en alarm koblet til bobilen.

– Er jeg inne i bobilen kan jeg velge å aktivere en ytre alarm. Jeg kan sette på full alarm når vi forlater den. Tyver sjekker, og velger bobiler med dårligst sikring.

– Ta bybobilene, for eksempel. Fremdørene er enkle å få opp, mener Fuxborg. Skyvedøren er sikrere.

Les også: Vogntoget som ble luksusbobil

– Et tips er å ta setebeltet og tre det gjennom håndtaket på innsiden og feste det. Døren kan fortsatt åpnes litt, men man kommer ikke inn. I min gamle bobil satte jeg et spennbånd mellom dørene slik at de ikke kunne åpnes. Båndet kunne fjernes raskt ved for eksempel brann.

Ellers anbefaler Christer Fuxborg bobil­turister å parkere der det er opplyst og der det står andre bobiler, dersom man vil overnatte på rasteplass. Innbruddstyver og ranere skyr lys og oppmerksomhet. For ran og innbrudd langs veien skjer.

Saken er først publisert på Side3.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært