Bjørn har solgt 2.000 biler – men aldri en elbil

Bjørn Brun fra Drammen er nok en av de som selger flest bruktbiler her til lands i løpet av ett år.
Bjørn Brun fra Drammen er nok en av de som selger flest bruktbiler her til lands i løpet av ett år.

Har spesialisert seg på salg av billigbiler – og det går så det griner…

Bjørn Brun heter han og kommer fra Hemnesberget i Nordland. Han har akkurat fylt 50 år og er bruktbilselger med egen butikk i Drammen. På femte året.

Nisjen han har funnet seg er litt spesiell. Bjørn har nemlig spesialisert seg på salg av billige bruktbiler. Skikkelig billige, til og med.

Man skulle jo kanskje tro at en slik geskjeft ikke er et spesielt smart blant pengesterke nordmenn, som gjerne vil ha fine, store og dyre biler. Men slik er det ikke. Snarere tvert imot.

Butikken går så det griner når det gjelder antall solgte biler. Etterspørselen er stor, og det er tidvis mangel på nok billigbiler.

Hoppet av – og startet for seg selv

– Ja, det ligger an til rekord i år. Jeg har hatt som målsetning å selge 365 biler. Altså like mange som det er dager i året. Akkurat nå ligger jeg 20 biler foran skjema, men jeg vet jo også at inn imot jul så blir det gjerne litt tråere. Men jeg er optimist, sier han på klingende nordlandsdialekt og gliser akkurat så bredt som en bruktbilselger skal…

Bjørn sliter tidvis med for lite billigbiler. Målet er å selge 365 biler i år. En for hver dag. Foto: Privat.
Bjørn sliter tidvis med for lite billigbiler. Målet er å selge 365 biler i år. En for hver dag. Foto: Privat.

Bjørn er utdannet markeds- og bedriftsøkonom, men hoppet av den karrieren da bedriften han jobbet i flyttet for fem år siden. Den lange jobb-veien fristet ikke. Han startet altså opp sin egen bilbutikk og er også eneste ansatt. Både direktør og vaskegutt og med mange lange og travle dager. Men han angrer ikke på valget.

– He, he… Nei – det eneste jeg angrer på er at jeg ikke startet opp med dette tidligere. Det er skikkelig moro, og det blir en livsstil, sier han entusiastisk.

– Men du, dette med billigbiler: Hva er greia her, og hvordan driver du butikken?

– Bilene får jeg primært fra forhandlere i området her som jeg har avtale med. Det er biler som er såpass gamle og har gått så langt at merkeforhandlere ikke selger dem fra sine egne lokaler. Så da havner de hos meg.

– Ettersom jeg skal leve av dette, må jeg jo legge på en liten margin, før jeg selger videre. Jeg har som mål å selge mange biler og tjene litt på hver, framfor å selge få og tjene mye på hver bil. Omløpshastighet er viktig, og jeg streber etter å være billigst på nett, på de biltypene jeg til en hver tid har.

Advarer mot useriøse bilselgere

Volvo er lettsolgt

– Jeg er nok litt utålmodig. Er ikke en bil solgt etter to–tre uker, går jeg ofte inn og justerer prisen. Eller lager en helt ny annonse. Igjen: Omløp er viktig, og lang ståtid er noe dritt…

– Jeg har bare helt unntaksvis biler til over 100.000 kroner. Men kan godt ha biler til 8.000-10.000 kroner. Mens snittprisen på bilene jeg har solgt så langt i år, ligger på rundt 40.000 kroner. Det er et kurant prisleie, mener Bjørn.

– Du nevnte dette med ståtid på biler. Kan du si litt om dine erfaringer på hva som er enkelt å selge og hva som ikke er fult så enkelt?

– Volvo V70 er en lettsolgt bil for meg. Det er solide biler som ofte er eid av skikkelige folk som har tatt godt vare på bilene sine. Det samme med Toyota, de går fort unna om de er gamle nok. Her har jeg kunder som kjøper av meg for eksport til Afrika. Billige biler med tilhengerfeste og automatgir er også en lettsolgt kombinasjon.

– I motsatt ende har jeg VW Golf stasjonsvogn. Det er det «ingen» som skal ha. Det samme gjelder Land Rover Freelander og VW Passat sedan. De er tungsolgte. Jeg har hatt noen litt nyere amerikanske personbiler også, de har heller ikke vært lettsolgte, forklarer Bjørn.

– Men det meste kan tross alt selges. Ofte er det snakk om pris. Det hender jo at man går «baklengs» og taper penger. Man blir aldri helt utlært i dette faget. Men da er det bare å ta tapet først som sist.

Les også: – Nesten fysisk vondt å lese om dette bilkjøpet

Gjennomsnittsprisen på bilene som Bjørn Brun selger er 40.000 kroner. Dette er en av de som kanskje bidrar til å nå 365 solgte biler i år. Foto: Privat.
Gjennomsnittsprisen på bilene som Bjørn Brun selger er 40.000 kroner. Dette er en av de som kanskje bidrar til å nå 365 solgte biler i år. Foto: Privat.

Ingen elbiler

Den siste tiden har det jo liksom blitt politisk ukorrekt å kjøre dieselbil. Men dette har bruktbilselgeren fra Drammen merket lite til.

– Tja, nei... Det var jo mye styr rundt dette for et par år siden. Da kunne jeg merke det litt, at folk gjerne ville ha en bensinbil. Men det har gitt seg. Jeg selger dieselbiler som aldri før, så det er ikke noe problem. Nå skal det jo også sies at mange av bilene mine er fra tiden hvor diesel var det eneste fornuftige, for 8-10 år siden.

– Men jeg tror faktisk ikke jeg har solgt en eneste elbil. Ennå. Men det kommer nok det også.

– Du selger biler som er billige. Billige biler er jo som regel gamle og har gått langt. Blir det mange klager – og hvordan håndterer du det?

– Jeg begynner å nærme meg rundt 2.000 solgte biler siden jeg startet opp. La oss si jeg har hatt rundt 20 reklamasjoner. Gamle biler kan jo være litt uforutsigbare. Ting kan skje. Da må jeg løse opp i det på en måte som er god både for meg og kunden.

– Forleden solgte jeg en bil til 8.000 kroner. Den var selvfølgelig gammel og hadde gått langt. Jeg forklarte kunden nøye at neste EU-kontroll var i august neste år og at om bilen gikk greit fram til da, så var det kanskje ikke så mye mer å koste på. At det kanskje var greit å vrake den da, om mangellappen ble stor. Det ville tross alt bli et billig bilhold, når man trekker i fra vrakpanten.

– Men denne kunden tok bilen rett til en merkeforhandler på test og fikk jo den smørbrødlista over ting som begynte å bli slitt. Slike ting blir jeg litt oppgitt over.

– Men stort sett forstår jo folk hva en billig bil innebærer. Heldigvis.

Derfor bør du være på vakt når du kjøper bil

Har kaffe og ryddig kontor

– Jeg er både åpen og tydelig på nettsidene mine og i annonsene at mange av bilene selges "as is" og uten garanti. Dette handler igjen om både pris og omløpshastighet. Skal jeg ta bilen først for å lakkere en forskjerm, så til et annet sted for å ta service og sette på to nye dekk, så går det jo fort to uker. Ståtiden går opp, og jeg må ha mer igjen for bilen. Det er ikke slik mitt konsept er. Jeg skal være billig og selge raskt, forteller han igjen.

– Det speiler alt jeg gjør. Jeg har ikke noen fancy hall med sotet glass og marmor til bilene, feit firmabil eller eksklusive kontorer. Bilene står ute og jeg har et lite nøkternt kontor. Det er det!

Men kaffe, det har Bjørn Brun heldigvis. Ryddig og rent er det på kontoret hans også. Og så har han utsikt over Drammenselva. Om han har tid til å nyte den vet vi imidlertid ikke. Men vi tviler... Det virker som arbeidsdagene er hektiske, telefonen ringer tett. Biler skal hentes og potensielle kunder skal betjenes. Noe sier oss at dette ikke er noen 9-16-jobb.

Å kjøpe dette som ungdomsbil er kanskje ikke bare lurt...

Lang ståtid er ikke gunstig for salget, sier bruktbilkremmeren. Vi forstår hva han mener ... Foto: Privat
Lang ståtid er ikke gunstig for salget, sier bruktbilkremmeren. Vi forstår hva han mener ... Foto: Privat

Selges til alle ...

– Hvem er det som kjøper disse billigbilene?

– Egentlig alle, vil jeg si. En del av kundene kjøper sin aller første bil av meg. De som kanskje bare trenger en bil midlertidig, nesten halvparten av bilene selger jeg til utlendinger. Det fungerer veldig bra, sier han og stryker en solid arbeidsneve gjennom en fortsatt fyldig lugg.

– Det som også er litt moro er at mange kunder kommer tilbake og kjøper bil nummer både to og tre av meg. Det synes jeg er veldig hyggelig. Det viser vel også at jeg har gjort noe riktig, mener Bjørn.

Sola er på vei ned når vi forlater kontoret hans, og en bil ruller sakte forbi bruktbilene ute på plassen. I tre steg er Bjørn der borte. Om det ble noe salg den kvelden vet vi ikke. Men det ville ikke forundret oss. Det er i så fall et nytt steg mot målet om 365 solgte billigbiler i år...

Les også: Færre selger bilen sin privat

--

Denne artikkelen ble først publisert hos broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:28 Bane Nor erkjenner ikke straffskyld for Filipstad-ulykken14:23 Tusenvis av kunder uten strøm etter sterk vind14:11 Første kommune avlyser 17. mai-feiring14:10 Omstridt Brescia-president vil tape kamper med vilje13:34 Norway Cup sikter mot å arrangere13:33 Lånekassen utvider mulighet for betalingsutsettelse13:17 Slik blir kontantstøtten13:15 Leger frykter mangel på malariamedisin13:10 Tidligere FHI-forsker vil myke opp hytteforbudet13:08 Sparket politimann går til sak mot Politidirektoratet13:05 Forskere gjorde oppsiktsvekkende funn: – Visste ikke klimaet var så ekstremt12:45 Ni siktet for drapsforsøk i Oslo12:44 Nesten 50 medier har permittert folk12:27 Vekst i lakseeksporten til Kina12:25 Skuffet Graham Hansen om EM-utsettelsen: – Kom ikke som noen stor overraskelse12:10 Samantha Fox forlovet med sin norske kjæreste11:35 Flere alvorlig coronasyke enn antatt overlever11:33 Vaksine-stiftelse frykter meslingutbrudd som følge av coronatiltak11:05 Israels helseminister coronasmittet11:03 Tour de France-sjefen varsler avlysning10:57 For mange er det en kamp på liv og død å få være seg selv10:56 – En dypt inngripende måte å endre dagpengereglene på10:51 Coronatiltakene fører til doptørke10:48 Boligmarkedet har klart seg bedre enn ventet under coronakrisen10:46 Skudd avfyrt fra to biler i Oslo10:32 12 prosent av arbeidsstyrken i Norge har søkt dagpenger de siste ukene10:31 EU-dom: Ulovlig å ikke ta imot flyktninger10:27 Corona sprer seg blant norsk-somaliere: – Vi har ingen å miste10:22 Kutt i boliglånsrentene kan koste DNB en halv milliard10:19 Astrid Nøklebye Heiberg er død10:07 Hund og katt fjernes fra menyen i Shenzhen10:07 Fotballstjerne besøkte sønnen – bøtelagt for brudd på virusregler10:01 Bygget nytt sykehus på to uker: – Vi trenger at folk holder seg hjemme09:45 – Umoralsk å la permitterte arbeidere jobbe09:44 Færre nyregistrerte biler09:12 Stor konkursfrykt i bilbransjen09:09 Advokat advarer mot corona-appen08:52 29 nyansatte politifolk skal kontrollere svenskegrensen08:39 Bil brant på Bogerud i Oslo08:36 Rokollegene om Tuftes OL-dilemma: – Fantastisk om han fortsetter08:14 Folket delt om «søringkarantene»08:13 Over 5.000 coronadødsfall i USA08:07 Stadig yngre dødsofre i kriminelle konflikter i Sverige08:06 Mer volds- og seksualkriminalitet gir økt press på politiet07:20 Dybala spøkefullt til Ronaldo: Argentina hater deg07:03 Uro blant norske helsearbeidere – ser kolleger over hele verden bli syke og dø06:52 Kraftig økning i anmeldt hatkriminalitet i Norge06:40 Verdens coronafrie hjørner stålsetter seg for krisen06:30 Solberg: – Vi kan ikke overta alle kostnadene06:27 Dette skjer i dag06:24 350 millioner i tilskudd til rohingya-muslimer06:07 Helsedirektoratet: Neppe fotballstart før til høsten06:00 Dette skal til for at Norge letter på tiltakene05:44 EU-land advarer mot krisetiltak mot demokratiet05:40 Enda mer nedgang for kollisjonsskader05:30 Dette skjedde i natt05:16 112 år gamle Bob Weighton er verdens eldste mann05:01 Kolonnekjøring for alle over Haukelifjell og Strynefjellet04:45 4.935 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 28004:32 Virusspredningen stiger ennå i Oslo og Viken, men bremser ellers i landet03:54 BBC: British Airways permitterer 80 prosent av sine ansatte03:28 Russisk utstyr ankommet USA02:52 Amerikansk etterretning: Kina skjuler omfanget av virusutbruddet01:50 Seks uker gammelt virussmittet spedbarn død i USA01:14 TV-tittingen øker, men annonsørene uteblir01:08 FNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien00:32 Equinor sikrer lån for over 52 milliarder kroner23:39 WHO bekymret over rask virusspredning23:38 Guvernøren ber Floridas innbyggerne holde seg hjemme23:38 509 døde av koronaviruset i Frankrike siste døgn23:38 14 nordmenn har meldt seg til massesøksmål mot østerrikske myndigheter23:37 Aftenposten: Regjeringen skal betale 70 prosent av bedrifters faste utgifter23:37 Prisene på importerte jordbruksvarer stiger23:37 727 nye koronadødsfall i Italia23:36 WHO evaluerer bruk av ansiktsmaske23:36 Fem menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo23:36 Barneombudet krever dagtilbud til alle sårbare barn23:35 FNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien23:00 Coronavirus påvist hos spedbarn i Nordre Follo22:41 Northug i karantene viser en ny side av seg selv22:04 – Ernas brev til meg bar preg av at hun ikke tok matberedskap på alvor21:47 Du kan bli pålagt ferie mens du er permittert20:56 Virusrammet amerikansk hangarskip evakueres20:16 Tysk presse: Thailands konge i karantene med 20 konkubiner20:15 Henriette Lien delte Facebook-innlegg - vekket sterke reaksjoner20:02 Høie: Grunn til å tro at vi unngår Italia-situasjon19:28 Trump: Iran planlegger angrep18:59 Coronasmittet mann i 50-årene fra Halden er død18:50 Ung gutt knivdrept i Göteborg – jevnaldrende gutt pågrepet18:43 Coronaviruset lar seg ikke stanse: – Et skremmende bilde av hva vi kan forvente18:28 Afrikanere hamstrer malariamedisin før coronavirusbølgen kommer18:25 Sjømatrådet ser tendenser til normalisering i markedene i Kina og Sør-Korea18:24 Tre nye snørekorder i Troms og Finnmark – krise i reindriften18:18 Ny studie: Viser hvor stor faktor alder er hos alvorlig coronasyke17:14 Virusrammet prins Charles: – Merkelig, frustrerende og ofte plagsom opplevelse16:30 «Star Wars»-stjerne døde av corona16:25 Inntaket til førstegangstjenesten i Forsvaret går som planlagt i april16:09 Sverige i dyp coronakrise: Varsler gigantisk militærøvelse15:52 Forskuddsutbetalinger for dagpenger har begynt15:18 Kaldeste mars på Svalbard siden 2010
Siste nytt
14:28NorgeBane Nor erkjenner ikke straffskyld for Filipstad-ulykken14:23NorgeTusenvis av kunder uten strøm etter sterk vind14:11NorgeFørste kommune avlyser 17. mai-feiring14:10SportOmstridt Brescia-president vil tape kamper med vilje13:34SportNorway Cup sikter mot å arrangere13:33PengerLånekassen utvider mulighet for betalingsutsettelse13:17PengerSlik blir kontantstøtten13:15Helse og livsstilLeger frykter mangel på malariamedisin13:10NorgeTidligere FHI-forsker vil myke opp hytteforbudet13:08NorgeSparket politimann går til sak mot Politidirektoratet13:05VerdenForskere gjorde oppsiktsvekkende funn: – Visste ikke klimaet var så ekstremt12:45NorgeNi siktet for drapsforsøk i Oslo12:44KulturNesten 50 medier har permittert folk12:27PengerVekst i lakseeksporten til Kina12:25SportSkuffet Graham Hansen om EM-utsettelsen: – Kom ikke som noen stor overraskelse12:10KulturSamantha Fox forlovet med sin norske kjæreste11:35Helse og livsstilFlere alvorlig coronasyke enn antatt overlever11:33Helse og livsstilVaksine-stiftelse frykter meslingutbrudd som følge av coronatiltak11:05PolitikkIsraels helseminister coronasmittet11:03SportTour de France-sjefen varsler avlysning10:57Helse og livsstilFor mange er det en kamp på liv og død å få være seg selv10:56Penger– En dypt inngripende måte å endre dagpengereglene på10:51NorgeCoronatiltakene fører til doptørke10:48PengerBoligmarkedet har klart seg bedre enn ventet under coronakrisen10:46NorgeSkudd avfyrt fra to biler i Oslo10:32Penger12 prosent av arbeidsstyrken i Norge har søkt dagpenger de siste ukene10:31VerdenEU-dom: Ulovlig å ikke ta imot flyktninger10:27NorgeCorona sprer seg blant norsk-somaliere: – Vi har ingen å miste10:22PengerKutt i boliglånsrentene kan koste DNB en halv milliard10:19PolitikkAstrid Nøklebye Heiberg er død10:07VerdenHund og katt fjernes fra menyen i Shenzhen10:07SportFotballstjerne besøkte sønnen – bøtelagt for brudd på virusregler10:01VerdenBygget nytt sykehus på to uker: – Vi trenger at folk holder seg hjemme09:45Norge– Umoralsk å la permitterte arbeidere jobbe09:44MotorFærre nyregistrerte biler09:12NorgeStor konkursfrykt i bilbransjen09:09NorgeAdvokat advarer mot corona-appen08:52Norge29 nyansatte politifolk skal kontrollere svenskegrensen08:39NorgeBil brant på Bogerud i Oslo08:36SportRokollegene om Tuftes OL-dilemma: – Fantastisk om han fortsetter08:14NorgeFolket delt om «søringkarantene»08:13VerdenOver 5.000 coronadødsfall i USA08:07VerdenStadig yngre dødsofre i kriminelle konflikter i Sverige08:06NorgeMer volds- og seksualkriminalitet gir økt press på politiet07:20SportDybala spøkefullt til Ronaldo: Argentina hater deg07:03Helse og livsstilUro blant norske helsearbeidere – ser kolleger over hele verden bli syke og dø06:52NorgeKraftig økning i anmeldt hatkriminalitet i Norge06:40VerdenVerdens coronafrie hjørner stålsetter seg for krisen06:30PengerSolberg: – Vi kan ikke overta alle kostnadene06:27NorgeDette skjer i dag06:24Verden350 millioner i tilskudd til rohingya-muslimer06:07SportHelsedirektoratet: Neppe fotballstart før til høsten06:00NorgeDette skal til for at Norge letter på tiltakene05:44VerdenEU-land advarer mot krisetiltak mot demokratiet05:40MotorEnda mer nedgang for kollisjonsskader05:30NorgeDette skjedde i natt05:16Verden112 år gamle Bob Weighton er verdens eldste mann05:01NorgeKolonnekjøring for alle over Haukelifjell og Strynefjellet04:45Norge4.935 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 28004:32NorgeVirusspredningen stiger ennå i Oslo og Viken, men bremser ellers i landet03:54VerdenBBC: British Airways permitterer 80 prosent av sine ansatte03:28VerdenRussisk utstyr ankommet USA02:52VerdenAmerikansk etterretning: Kina skjuler omfanget av virusutbruddet01:50VerdenSeks uker gammelt virussmittet spedbarn død i USA01:14NorgeTV-tittingen øker, men annonsørene uteblir01:08VerdenFNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien00:32NorgeEquinor sikrer lån for over 52 milliarder kroner23:39VerdenWHO bekymret over rask virusspredning23:38VerdenGuvernøren ber Floridas innbyggerne holde seg hjemme23:38Verden509 døde av koronaviruset i Frankrike siste døgn23:38Verden14 nordmenn har meldt seg til massesøksmål mot østerrikske myndigheter23:37PengerAftenposten: Regjeringen skal betale 70 prosent av bedrifters faste utgifter23:37PengerPrisene på importerte jordbruksvarer stiger23:37Verden727 nye koronadødsfall i Italia23:36VerdenWHO evaluerer bruk av ansiktsmaske23:36NorgeFem menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo23:36NorgeBarneombudet krever dagtilbud til alle sårbare barn23:35PolitikkFNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien23:00Helse og livsstilCoronavirus påvist hos spedbarn i Nordre Follo22:41SportNorthug i karantene viser en ny side av seg selv22:04Politikk– Ernas brev til meg bar preg av at hun ikke tok matberedskap på alvor21:47ReiseDu kan bli pålagt ferie mens du er permittert20:56VerdenVirusrammet amerikansk hangarskip evakueres20:16VerdenTysk presse: Thailands konge i karantene med 20 konkubiner20:15Helse og livsstilHenriette Lien delte Facebook-innlegg - vekket sterke reaksjoner20:02Helse og livsstilHøie: Grunn til å tro at vi unngår Italia-situasjon19:28VerdenTrump: Iran planlegger angrep18:59NorgeCoronasmittet mann i 50-årene fra Halden er død18:50VerdenUng gutt knivdrept i Göteborg – jevnaldrende gutt pågrepet18:43Helse og livsstilCoronaviruset lar seg ikke stanse: – Et skremmende bilde av hva vi kan forvente18:28Helse og livsstilAfrikanere hamstrer malariamedisin før coronavirusbølgen kommer18:25PengerSjømatrådet ser tendenser til normalisering i markedene i Kina og Sør-Korea18:24NorgeTre nye snørekorder i Troms og Finnmark – krise i reindriften18:18Helse og livsstilNy studie: Viser hvor stor faktor alder er hos alvorlig coronasyke17:14VerdenVirusrammet prins Charles: – Merkelig, frustrerende og ofte plagsom opplevelse16:30Kultur«Star Wars»-stjerne døde av corona16:25NorgeInntaket til førstegangstjenesten i Forsvaret går som planlagt i april16:09VerdenSverige i dyp coronakrise: Varsler gigantisk militærøvelse15:52PengerForskuddsutbetalinger for dagpenger har begynt15:18NorgeKaldeste mars på Svalbard siden 2010
Populært