Simca – folkebilen som forsvant

Simca 1100 var i mange år en populær familiebil i Norge. Foto: Frank Williksen
Simca 1100 var i mange år en populær familiebil i Norge. Foto: Frank Williksen

En gang var Simca Frankrikes nest største bilprodusent.

Frank Williksen er veteranen i Broom-redaksjonen. Han har jobbet som biljournalist i over 50 år og har testet et stort antall biler i inn- og utland.

Noen biler husker han bedre enn andre. Nå deler Frank minnene med alle Brooms lesere.

Denne gangen handler det om Simca 1100 GLS 1974, en rimelig og populær familiebil i mellomklassen tidlig på 1970-tallet. Og et bilmerke de færreste i dag har hørt om…

Det er lenge siden Simca ble borte. Selv om merkenavnet levde videre på enkelte Talbot-modeller helt til 1986, så var det slutt for Simca som selvstendig bilprodusent i 1979. Da hadde Société Industrielle de Mécanique et Carrosserie Automobile (Simca) vært i drift siden etableringen i 1934.

Nest størst i Frankrike

De første 17 årene bygde Simca biler på lisens fra Fiat. Det var først i 1951 fabrikken presenterte sin første egenutviklede bil, Aronde. Denne ble til gjengjeld en knallsuksess, som raskt førte til behov for mer plass. Dette løste Simca elegant ved oppkjøpet av Fords fabrikk i Poissy i Paris i 1954. Samtidig overtok man modellen Vedette, som også bidro godt til salgstallene på 1950-tallet.

Simca vokste raskt gjennom 1950-årene. I 1952 kjøpte selskapet lastebilprodusenten Unic, og i 1958 overtok de bilprodusenten Talbot-Lago.

Da 1950-årene lakket mot slutten, var Simca etablert som Frankrikes nest største bilprodusent. På denne tiden kjøpte Chrysler seg opp i selskapet som et ledd i sin langsiktige strategi om på bygge opp en verdensomspennende virksomhet, og i 1964 overtok de aksjemajoriteten i Simca.

Trangt om saligheten

Modellbetegnelsene skiftet fort over fra navn (Aronde, Vedette, Ariane) til tall, som også for bilen jeg ser tilbake på i dag – Simca 1100 GLS 1974-modell.

Slik så det typisk ut under panseret da. Litt av en forskjell fra dagens biler! Foto: Frank Williksen
Slik så det typisk ut under panseret da. Litt av en forskjell fra dagens biler! Foto: Frank Williksen

Prøvebilen var midt i livsløpet for denne modellserien, som ble produsert fra 1967 til 1981, og var en familiebil i mellomklassen.

Simca 1100 var relativt tidlig ute med den moderne løsningen med tverrstilt motor foran og forhjulsdrift. Dette ga vesentlig bedre plassutnyttelse, og komforten fulgte vanlig fransk standard: Behagelig bil å kjøre.

Simca 1100 i 1974-årgang var registrert for fem personer, men med en største utvendig bredde på bare 1,59 m ble det ganske trangt om saligheten for tre personer i baksetet. Riktignok var både dører og sidevegger mye tynnere den gang enn nå, men likevel… En Golf er i dag til sammenligning ca. 1,80 m bred.

Moderne på sin tid

Beinplassen var heller ikke all verden å skryte av, men takhøyden var i det minste bra. Hekken hadde litt av det samme «Bestemor Duck-designet» som en tidligere generasjon av Renault Megane hadde. Det var særpreget og annerledes, men gikk jo noe på bekostning av bagasjeplass.

God åpningsvinkel på dørene. Foto: Frank Williksen
God åpningsvinkel på dørene. Foto: Frank Williksen

Nedfellbare bakseter var til hjelp her, og 1100 var dessuten blant de aller første med kombiløsning (stor bakluke) da den ble lansert i 1967.

Modellen var en moderne bil for sin tid på flere måter, med skivebremser og uavhengige oppheng både foran og bak.

Med en 1.118 cc motor på 60 hk, og en egenvekt på beskjedne 918 kilo, holdt ytelsene bra følge med konkurrentene i klassen.

Digert ratt, lang girspak og ingen midtkonsoll. Men bra med instrumenter, noe som alltid imponerte den gangen. Foto: Frank Williksen
Digert ratt, lang girspak og ingen midtkonsoll. Men bra med instrumenter, noe som alltid imponerte den gangen. Foto: Frank Williksen

Nedturen kom…

Simca 1100 var en brukbart utstyrt og rimelig familiebil på sin tid, og ble en suksess for Simca, med mer enn 2,2 millioner produserte biler inntil produksjonen stoppet tidlig på 1980-tallet. «All time high» kom med nesten 300.000 biler produsert i 1973. Også 1974 var et godt år, men deretter begynte tallene sakte men sikkert å synke, og etterfølgeren Chrysler Horizon, senere Talbot Horizon kom aldri i nærheten av slike produksjonstall.

Simca 1100 leverte for øvrig også plattformen til crossover/SUV-forløperen Matra Simca Rancho, som Broom tidligere har skrevet om.

Den kommer lekende lett opp i 120 km/t

«Sympatiske kjøreegenskaper»

Hvordan var så denne litt anonyme familiebilen å kjøre? Jo, slett ikke verst! I Alle Menns Blad nr. 47 i 1974 kunne jeg melde følgende: «Skinnet kan bedra. Ved nærmere bekjentskap viser det seg at bilen er både kvikk og morsom å håndtere, med kjøreegenskaper langt i overkant hva i alle fall jeg hadde ventet. At komforten også ligger et par hakk over hva bilen selv først gir inntrykk av, skal også nevnes.

Uavhengige oppheng både foran og bak, og hjulene plassert i bilens hjørner er kort sagt hemmeligheten bak de sympatiske kjøreegenskapene.

1100-modellen er nemlig meget sporsikker og har et veigrep den kan være godt bekjent av – også i fint selskap. Rent forbausende som den klorte seg fast til underlaget, selv om pådraget i skikkelige kurver var alt annet enn moderat. Knelte gjorde den, og det både godt og vel, men det skulle stor provokasjon til før den slapp taket.»

Det var litt "Bestemor Duck-bil" over hekkdesignet. Foto: Frank Williksen
Det var litt "Bestemor Duck-bil" over hekkdesignet. Foto: Frank Williksen

Ingen sprinter

Jeg fant ellers bilen «rommelig, bekvem å laste og meget anvendelig.» Motoren på 60 hk, som samarbeidet med en firetrinns manuell girkasse, fikk også godkjent karakter: «En både kjapp og arbeidsvillig kraftkilde, som også hadde meget bra seigdragningsevne. Akselerasjonsressursene er i overkant av hva som var ventet, selv om bilen ikke er noen sprinter.» Bak denne uttalelsen skjulte det seg en 0-80-akselerasjon på 12 sekunder, noe som var temmelig gjengs den gangen. Toppfarten var ellers 145 km/t.

Merkelig askebeger-plassering!

Jeg skrøt også av den store åpningsvinkelen på dørene, som ga bekvem adkomst, og av instrumentbordet, selv om jeg mente at bruken av «juksepanel» var noe overdreven!

På minussiden kom også støyisolasjonen. Brummingen fra de 60 hestene under panseret var mer fremtredende enn «hva man bør ha lov til å vente seg.»

I røykingens gullalder var naturligvis askebegrene viktig utstyr, og her fikk de ikke helt godkjent: «Plasseringen av askebegrene bak er avgjort bemerkelsesverdig – helt ned mot dørstokken på hver side. Vanskelig å finne, upraktisk og vrient å bruke,» skrev jeg.

Dette var bilen som startet SUV-bølgen

Rusten har tatt de fleste

Ellers var mangelen på oppvarmet bakrute et sterkt savn, og en clutch som knirket høylytt fikk heller ikke akkurat applaus.

Likevel ga jeg – til kr. 29.680,- levert Oslo – konklusjonen «mye bil for pengene».

Nettopp prisen, og opplevelsen av å få mye for pengene, var lenge det som holdt salgstallene godt oppe for Simca 1100 også i Norge. I Frankrike var modellen bestselger i 1974, men fallet nærmet seg raskt. Økende kvalitetsproblemer, og ikke minst et stadig større rustproblem, satte fart på nedgangen, og i 1981 ble det produsert færre enn 20.000 Simca 1100.

Ikke minst de store rustproblemene har ført til at det er tatt vare på forholdsvis få biler av denne modellen.

Dette bilmerket forsvant for 30 år siden

Saken ble først publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:26 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 DN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft
Siste nytt
03:26VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56NorgeDN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29VerdenUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52NorgeMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft
Populært