En ekte sparebøsse har blitt ny

Video: Kia Optima blir ny.

Facelift på Kias ladbare stasjonsvogn. Les testen:

Den debuterte som rålekker konseptbil og viste at en stasjonsvogn fra Kia også kan være sexy. Designet var dessverre betydelig nedtonet da det ble klart for produksjonsklar utgave.

Men Optima stasjonsvogn har klart seg bra mot mange konkurrenter siden den kom for drøyt tre år siden.

Her hjemme er det én modell som gjelder: Den ladbare hybridutgaven som Kia kaller PHEV.

Den markerte seg helt fra start med god elektrisk rekkevidde, kombinert med gunstig pris. Den var for eksempel en god del rimeligere enn storselgeren VW Passat GTE, samtidig som Kia leverer mye utstyr til gunstige priser.

Årene går fort også i bilverdenen. Det har skjedd mye siden ladbar Optima debuterte. Flere merker begynner nå å komme med andre generasjon ladbare hybrider, med en betydelig økning av den elektriske rekkevidden.

Hva er nytt?

Nå er det klart for en facelift på Optima. Hvis du eier dagens utgave – bør du da snarest sette kursen mot nærmeste Kia-forhandler og sjekke ut nykommeren? Det skal vi finne ut av nå.

Kia er tidlig ute med elektrifisering og har flere ladbare modeller.
Kia er tidlig ute med elektrifisering og har flere ladbare modeller.

Vi kan jo starte med det utvendige. Her er endringene nesten ubetydelige. Støtfangeren foran er litt forandret og har fått LED-tåkelys. Det er også nytt design på felgene. Ut over det ser det ut som Kia er strålende fornøyd med tingenes tilstand.

Innvendig har det kommet LED-lyslister på dashbord og dørsider, med flere valgmuligheter. Nytt ratt er også på plass.

Hva så med drivlinjen? Bensinmotoren har gått ned fra 156 til 154 hestekrefter, dette som følge av partikkelfilter i forbindelse med ny typegodkjenning. Den totale systemeffekten er likevel den samme: 205 hestekrefter.

Kia opererer nå med rekkevidde etter den såkalte NEDC 2,0-typegodkjenningen. Denne er strengere enn den tidligere NEDC-normen, men snillere enn WLTP som er den "nye" valutaen på området. Inntil vi får et nytt WLTP-tall, er offisiell rekkevidde fortsatt på 62 kilometer.

Bilene "lurte" oss i mange år, så kom nye regler

Her kan du se endringene før og etter facelift. Eller kan du det... Vi snakker forsiktig finpuss.
Her kan du se endringene før og etter facelift. Eller kan du det... Vi snakker forsiktig finpuss.

Hva er styrker og svakheter her?

Om dette ikke var en ladbar hybrid, er det ikke sikkert at Kia hadde tatt seg bryet med å ta den inn til Norge. Salget av de tradisjonelle familie-stasjonsvognene har nemlig stupt de senere årene. Flere modeller har også gått ut og ikke blitt erstattet.

Den store styrken til Optima PHEV er naturligvis at du kan ha svært lave driftskostnader, hvis kjøremønsteret ditt er "riktig". Det vil si at du har mer småkjøring enn langkjøring, og at du er flink til å lade.

Den offisielle rekkevidden har vist seg å være relativt realistisk. Det betyr at du kan gjøre unna alt av småkjøring uten å bruke mange bensindråper. På mellomlange turer har du også god effekt av at de første milene går hovedsaklig på strøm, mens du må regne med relativt høyt bensinforbruk på rene langturer.

Kia leverer mye utstyr, til hyggelig pris.
Kia leverer mye utstyr, til hyggelig pris.

Ombyggingen til ladbar hybrid har gått noe ut over bagasjerommet. Gulvet er høyt og det er ingen smårom igjen til for eksempel ladekabelen. Trenger du stasjonsvogn med digert bagasjerom, kan dette derfor bli snaut.

Bilen er ellers kvikk og svært lettkjørt. Er du ute etter inspirerende kjøreegenskaper skal du nok velge noe annet. Særlig styringen er livløs og lite engasjerende.

Kia har lenge vært gode på å tilby mye fint utstyr, til gunstig pris. Det gjelder også her. Testbilen er svært velutstyrt, uten at prisen går til himmels.

Innvendig merkes det her og der at Kia nødvendig må spare litt. Det er mye hard og litt billig plast her, samtidig som blanding av mange forskjellige materialer gir et rotete totalinntrykk. En liten detalj som når du lukker dørene, gir også billigfølelse.

Kjøpte ladbar hybrid: – Jeg er sjokkert over forbruket

Funksjonelt førermiljø. antallet knapper og brytere er med på å avsløre at dette ikke ble utviklet i går...
Funksjonelt førermiljø. antallet knapper og brytere er med på å avsløre at dette ikke ble utviklet i går...

Hva koster den?

Optima Active Business starter på 414.900 kroner. I tillegg har testbilen ekstrautstyr som panorama-soltak og LED-belysning innvendig, teknikkpakke med parkeringsassisten, 360-graders kamera og blindsonevarsling. I tillegg skinninteriør med ventilerte seter foran og varme i baksetet.

Med alt dette på plass ender vi på drøyt 450.000 kroner. Mye bil for pengene? Absolutt!

Hvem er konkurrentene?

Den argeste er utvilsomt VW Passat GTE og den har blitt tøffere siden sist. En ny utgave lanseres straks i Norge. Batteripakken har økt med 30 prosent sammenlignet med første generasjon. WLTP-rekkevidden er på 55 kilometer, det tilsvarer rundt 75 kilometer etter den gamle NEDC-standarden.

Av andre ladbare stasjonsvogner, kan du se nærmere på både Mercedes C-klasse og BMW 3-serie . Ford Mondeo har også kommet som hybrid, men den er ikke ladbar.

Vil du ha SUV i stedet (og det er akkurat det mange tidligere stasjonsvognkjøpere vil), har du mye å velge mellom. Men – det blir også fort en god del dyrere.

Optima kan være et veldig smart stasjonsvognkjøp for de som har mye småkjøring og mulighet til å lade ofte.
Optima kan være et veldig smart stasjonsvognkjøp for de som har mye småkjøring og mulighet til å lade ofte.

Vil naboen bli imponert?

Hvis Kia hadde vært tro mot det opprinnelige konseptet, ville hun eller han kanskje blitt det. Men nå er dette en svært diskret bil som gjør lite utav seg. Et typisk fornuftskjøp der designet ikke vekker de store følelsene.

Broom mener:

Optima PHEV holder seg fortsatt bra, tre år ute i livsløpet.

Først og fremst er dette et folkelig og fornuftig alternativ til biler som gjerne koster mye mer. Optima PHEV er en liten sparebøsse å eie. Prisen er gunstig, du kan holde driftskostnadene nede på et hyggelig nivå, samtidig som du har plass til hele familien og slipper noen form for rekkeviddeangst på langtur.

Pluss også for at Kia tilbyr rikholdige utstyrspakker til gunstig pris. Syv års garanti kan også være gull verdt. Du tar ikke akkurat noen store sjanser hvis du går og kjøper deg en ny Optima.

Smart er det også med hengerfeste, og muligheten til å trekke 1,5 tonn.

Annenhåndsverdien er imidlertid en usikkerhetsfaktor. Signalene fra bruktbilmarkedet går på at første generasjons ladbare biler er tungsolgte. Dette vil nok forsterke seg etter hvert som det kommer biler med betydelig lengre rekkevidde enn i starten.

Alle de nye elbilene som kommer de neste årene spiller også inn her. Mange ser på de ladbare hybridene som en "mellomstasjon". Og i elbil-landet Norge er det nok en fare for at de etter hvert kan bli oppfattet som litt ukurante.

Kommer du fra et premium-merke, vil du nok også legge merke til litt billig-følelse her og der. Kia har nødvendig spart på noen ting, men det tipper vi de aller, aller fleste eierne fint lever med.

Dette er de aller beste bruktbilene

Dette mener eierne:

I Brooms bilguide ligger det over 100 vurderinger av Kia, som eierne selv har skrevet.

Antallet familie-stasjonsvogner på markedet har falt de siste årene, det har også salget gjort.
Antallet familie-stasjonsvogner på markedet har falt de siste årene, det har også salget gjort.

Visste du at:

– Første generasjon av Optima kom allerede i år 2000

– I Sør-Korea kalte man andre generasjon av Optima for Lotze og K5

– Kia satte fikk en plass i Guinnes Rekordbok, da de klarte laveste gjennomsnittlige forbruk for en hybridbil i 2011. Forbruket var på 0,43 l/mil, målt under turen på tvers av USA.

Den elektriske drivlinjen okkuperer all plass under gulvet, dermed er det fort gjort at ladekabelen blir liggende her.
Den elektriske drivlinjen okkuperer all plass under gulvet, dermed er det fort gjort at ladekabelen blir liggende her.

LES MER: Bråstopp i antall elbiler fra Kia

Saken ble først publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet i 199814:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 – En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona
Siste nytt
15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet i 199814:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29Norge– En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona
Populært