Gir full stopp-ordre for strekningsmålinger: – Trafikkfarlig

<p>Strekningsmåling blir stadig mer vanlig, blant annet i tunneler. Nå vil regjeringen bremse utviklingen. Foto: NTB scanpix.</p>
Strekningsmåling blir stadig mer vanlig, blant annet i tunneler. Nå vil regjeringen bremse utviklingen. Foto: NTB scanpix.

Samferdselsdepartementet har beordret stopp av planleggingen av alle nye strekninger med gjennomsnittsfartsmålinger. I tillegg blir fire nybygde anlegg ikke satt i drift. Det får Arbeiderpartiet til å reagere.

Artikkelen er oppdatert.

Statens vegvesen har fått en ordre fra den politiske ledelsen i Samferdselsdepartementet om å stanse all planlegging av nye strekningsmålinger, også kalt streknings-ATK (automatisk trafikkontroll), ifølge Dinside.no, som først omtalte saken.

Fire anlegg som allerede er bygget og klar til drift, skal ikke tas i bruk. De fire anleggene er på Riksvei 3 ved Kvikneskogen i Hedmark, Europavei 39 i Bømlafjordtunnelen i Hordaland og to tunneler på strekningen mellom Ålesund og Vigra i Møre og Romsdal.

– Bømlafjordtunnelen har vært under oppgradering over lengre tid. Dette var et av de siste tiltakene som ble gjort. Derfor synes jeg det er veldig merkelig at de ikke vil sette det i drift, sier Magne Rommetveit (Ap) til ABC Nyheter.

Han sitter på Stortinget for Arbeiderpartiet og Hordaland, fylket der Bømlafjordtunnelen ligger.

Les også: Så effektive er fotoboksene på norske veier

Kan redusere døde og hardt skadde med 50 prosent

Rommetveit reagerer kraftig på Samferdselsdepartementets avgjørelse om å ikke sette de fire ferdigbygde strekningsmåling-systemene i drift.

Magne Rommetveit sitter på Stortinget for Arbeiderpartiet, og reagerer på Samferdselsdepartementets avgjørelse om å la være å starte opp drift av fire nye gjennomsnittsfartsmålinger. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Magne Rommetveit sitter på Stortinget for Arbeiderpartiet, og reagerer på Samferdselsdepartementets avgjørelse om å la være å starte opp drift av fire nye gjennomsnittsfartsmålinger. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Han har sendt et skriftlig spørsmål til samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) hvor han spør statsråden hvordan han kan forsvare avgjørelsen om ikke å ta i bruk nyoppførte kameraer for gjennomsnittsfartsmåling i Bømlafjordtunnelen.

Transportøkonomisk institutt har konkludert med at slike målinger kan redusere antall døde og hardt skadde i trafikken med 50 prosent, og fagfolkene i Statens vegvesen har konkludert med at slike målinger er med på å dempe farten totalt sett, sier Ap-politikeren.

Han påpeker at nettopp Bømlafjordtunnelen er en ulykkesutsatt strekning.

– De fleste veiene på Vestlandet er kronglete og smale. Når du kommer til en tunnel er det som regel en rett og bred strekning, og da er det mange som gir på ekstra med fart. Bømlafjordtunnelen er en sju kilometer lang undersjøisk tunnel som har vært ulykkesutsatt. På slike strekninger kan strekningsmålinger gjøre en forskjell.

– Virker som om Frp bare skal vise muskler

Regjeringen ønsker å begrense bruken av strekningsmålinger. I regjeringsplattformen fra Granavolden heter det at regjeringen vil «begrense bruken av streknings-ATK (automatisk trafikkontroll)»

– Jeg trodde ikke at det å begrense betydde å kutte ut noe som allerede er montert og en del av en sikkerhetsplan. Nå tolker de Granavolden-plattformen litt for bokstavelig og strekker strikken litt langt. I tillegg går det imot alt av faglige innspill, sier Rommetveit.

Han fortsetter:

– Det virker som om Frp bare skal vise muskler og ta et punkt de har fått med i Granavolden veldig bokstavelig. Et punkt som ikke har noen hensikt, men tvert imot er trafikkfarlig.

Regjeringen vil avgrense bruken

Torsdag ettermiddag fikk Rommetveit svar på det skriftlige spørsmålet han stilte samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp).

Han viser til den politiske Granavolden-plattformen hvor regjeringen har som mål at de ønsker å avgrense bruken av streknings-ATK.

– Streknings-ATK, både for tunnel/bro og for strekninger i dagen, bør avgrenses til der man har erfaring i ulykkesstatisikken på den aktuelle strekningen som tilsier bruk av tiltaket, eller at dette åpenbart er det eneste realistiske trafikksikringstiltaket, skriver Dale i sitt svar.

Han skriver videre at det er grunnen til at han har bedt Statens vegvesen sammen med politiet, om å gå gjennom kriteriene for bruk av streknings-ATK, og komme opp med forslag til reviderte kriterier. Statsråden har også bedt Datatilsynet om å involvere seg i prosessen, for å sikre at personvernet blir ivaretatt på en god måte. Det arbeidet har frist 1. november.

– Forventer at systemet snart blir satt i drift

Fram til kriteriene er gjennomgått og vurdert blir det full stopp med å etablere nye strekninger med streknings-ATK.

– Dette gjelder i utgangspunktet også for strekninger der arbeidet allerede er i gang, med mindre annet blir særskilt avklart med departementet. Statens vegvesen kan altså dersom de mener det er avgjørende for trafikksikkerheten ha dialog med departementet om dette for strekninger der arbeidet med streknings-ATK var i gang før departementet ga dette oppdraget, avklarer Dale.

Magne Rommetveit (Ap) synes det er bra at han fikk svar så raskt, etter to dager. Han synes det er gledelig at samferdselsministeren åpner for å åpne enkelte strekninger der arbeidet allerede er i gang, dersom Statens vegvesen mener det er nødvendig.

– Jeg tolker dette til at samferdselsministeren nå vil rette seg etter Statens vegvesen sine faglige vurderinger. Jeg tror han vil gjøre det i alle fall for undersjøiske tunneler. Det er ganske risikabelt for en statsråd å ikke lykke til fagfolk når det gjelder trafikksikkerhet, sier Rommetveit til ABC Nyheter.

Han viser til at de faglige anbefalingene har vært klare når det gjelder Bømlafjordtunnelen.

– Derfor har de allerede montert utstyret for gjennomsnittsmåling av fart i denne tunnelen. Jeg forventer at systemet i Bømlafjordtunnelen snart blir satt i drift.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:23 Facebook med søksmål etter svindelannonser22:11 Mann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09 Venstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01 Silva fikk sparken i Everton21:58 Frisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25 – Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22 Pelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32 Mann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18 Skatteetaten endrer regler etter avsløring18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20 Politivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55 Nytt skritt mot riksrett i USA13:50 – For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23 Bent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12 Sjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57 Nye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56 To menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56 Savnet kvinne (85) funnet død12:40 Norsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30 USA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29 Karlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57 19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57 PST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56 Melania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37 Algerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31 Mann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16 Trumps advokat på tur til Ukraina11:09 Zlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04 Nortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03 New Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01 Fransk storstreik utvides09:24 Japan la fram økonomisk redningspakke09:23 Stabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53 SAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53 Nordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52 Over 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27 Utslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17 Bil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15 Mourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11 Forsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11 Russland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08 Flere fjelloverganger stengt06:30 Nær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24 To døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11 Frankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00 FN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00 Drømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57 Huawei saksøker USA igjen05:53 Tidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Trettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04 Skitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03 Marineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00 Frp ypper til oljestrid med Høyre04:52 Presidentvalget i Bolivia var manipulert03:39 40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18 Full meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12 Taus veidirektør vil først snakke i januar02:39 Stavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13 Hevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59 Skredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18 58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07 De rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15 En person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04 Telenor gransker svindel i pakistansk bank23:54 Mané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53 Dropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47 Abraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45 Fire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44 Åtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30 Rashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40 Mann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14 Norsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00 Stor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58 Mann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44 200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33 Kolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57 Tybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21 Raserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02 Drama på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48 Passasjerer satt to timer i mørkt tog18:42 EØS stoppet palmeolje-forbud: – Viktig at vi går videre18:31 Trump mener riksrettsrapporten er en vits18:21 Fourcade knuste Bø-brødrene på normaldistansen i Östersund18:18 Julie (20) vil ikke skifte med gutta – nå skal hun få slippe16:57 Blodig skikk sjokkerer verden: – Det er ingen medfølelse16:53 Person funnet med stikkskader på Grorud i Oslo
Siste nytt
22:23VerdenFacebook med søksmål etter svindelannonser22:11NorgeMann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09NorgeVenstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01SportSilva fikk sparken i Everton21:58PengerFrisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25Helse og livsstil– Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22VerdenPelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32NorgeMann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18PengerSkatteetaten endrer regler etter avsløring18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20VerdenPolitivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14NorgeKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55PolitikkNytt skritt mot riksrett i USA13:50Politikk– For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23PolitikkBent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12NorgeSjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57NæringslivNye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56NorgeTo menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56NorgeSavnet kvinne (85) funnet død12:40VerdenNorsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30StemmerUSA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29SportKarlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57Verden19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57NorgePST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56VerdenMelania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37PengerAlgerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31NorgeMann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16VerdenTrumps advokat på tur til Ukraina11:09SportZlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04PengerNortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03VerdenNew Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01PengerFransk storstreik utvides09:24PengerJapan la fram økonomisk redningspakke09:23Helse og livsstilStabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53PengerSAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53Helse og livsstilNordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52PengerOver 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27NorgeUtslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17NorgeBil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15SportMourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11NorgeForsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11NorgeRussland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08NorgeFlere fjelloverganger stengt06:30PengerNær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24VerdenTo døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11VerdenFrankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00VerdenFN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00SportDrømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57VerdenHuawei saksøker USA igjen05:53PengerTidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30KulturTrettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04VerdenSkitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03VerdenMarineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00NorgeFrp ypper til oljestrid med Høyre04:52PolitikkPresidentvalget i Bolivia var manipulert03:39Verden40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18Helse og livsstilFull meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12NorgeTaus veidirektør vil først snakke i januar02:39NorgeStavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13VerdenHevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59NorgeSkredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18Verden58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07NorgeDe rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15NorgeEn person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04PengerTelenor gransker svindel i pakistansk bank23:54SportMané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53KulturDropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47SportAbraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45NorgeFire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44VerdenÅtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30SportRashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40NorgeMann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14NorgeNorsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00NorgeStor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58VerdenMann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44Penger200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33PengerKolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57NorgeTybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21NorgeRaserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02VerdenDrama på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48NorgePassasjerer satt to timer i mørkt tog18:42PolitikkEØS stoppet palmeolje-forbud: – Viktig at vi går videre18:31VerdenTrump mener riksrettsrapporten er en vits18:21SportFourcade knuste Bø-brødrene på normaldistansen i Östersund18:18NorgeJulie (20) vil ikke skifte med gutta – nå skal hun få slippe16:57VerdenBlodig skikk sjokkerer verden: – Det er ingen medfølelse16:53NorgePerson funnet med stikkskader på Grorud i Oslo
Populært