Gir full stopp-ordre for strekningsmålinger: – Trafikkfarlig

<p>Strekningsmåling blir stadig mer vanlig, blant annet i tunneler. Nå vil regjeringen bremse utviklingen. Foto: NTB scanpix.</p>
Strekningsmåling blir stadig mer vanlig, blant annet i tunneler. Nå vil regjeringen bremse utviklingen. Foto: NTB scanpix.

Samferdselsdepartementet har beordret stopp av planleggingen av alle nye strekninger med gjennomsnittsfartsmålinger. I tillegg blir fire nybygde anlegg ikke satt i drift. Det får Arbeiderpartiet til å reagere.

Artikkelen er oppdatert.

Statens vegvesen har fått en ordre fra den politiske ledelsen i Samferdselsdepartementet om å stanse all planlegging av nye strekningsmålinger, også kalt streknings-ATK (automatisk trafikkontroll), ifølge Dinside.no, som først omtalte saken.

Fire anlegg som allerede er bygget og klar til drift, skal ikke tas i bruk. De fire anleggene er på Riksvei 3 ved Kvikneskogen i Hedmark, Europavei 39 i Bømlafjordtunnelen i Hordaland og to tunneler på strekningen mellom Ålesund og Vigra i Møre og Romsdal.

– Bømlafjordtunnelen har vært under oppgradering over lengre tid. Dette var et av de siste tiltakene som ble gjort. Derfor synes jeg det er veldig merkelig at de ikke vil sette det i drift, sier Magne Rommetveit (Ap) til ABC Nyheter.

Han sitter på Stortinget for Arbeiderpartiet og Hordaland, fylket der Bømlafjordtunnelen ligger.

Les også: Så effektive er fotoboksene på norske veier

Kan redusere døde og hardt skadde med 50 prosent

Rommetveit reagerer kraftig på Samferdselsdepartementets avgjørelse om å ikke sette de fire ferdigbygde strekningsmåling-systemene i drift.

Magne Rommetveit sitter på Stortinget for Arbeiderpartiet, og reagerer på Samferdselsdepartementets avgjørelse om å la være å starte opp drift av fire nye gjennomsnittsfartsmålinger. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Magne Rommetveit sitter på Stortinget for Arbeiderpartiet, og reagerer på Samferdselsdepartementets avgjørelse om å la være å starte opp drift av fire nye gjennomsnittsfartsmålinger. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Han har sendt et skriftlig spørsmål til samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) hvor han spør statsråden hvordan han kan forsvare avgjørelsen om ikke å ta i bruk nyoppførte kameraer for gjennomsnittsfartsmåling i Bømlafjordtunnelen.

Transportøkonomisk institutt har konkludert med at slike målinger kan redusere antall døde og hardt skadde i trafikken med 50 prosent, og fagfolkene i Statens vegvesen har konkludert med at slike målinger er med på å dempe farten totalt sett, sier Ap-politikeren.

Han påpeker at nettopp Bømlafjordtunnelen er en ulykkesutsatt strekning.

– De fleste veiene på Vestlandet er kronglete og smale. Når du kommer til en tunnel er det som regel en rett og bred strekning, og da er det mange som gir på ekstra med fart. Bømlafjordtunnelen er en sju kilometer lang undersjøisk tunnel som har vært ulykkesutsatt. På slike strekninger kan strekningsmålinger gjøre en forskjell.

– Virker som om Frp bare skal vise muskler

Regjeringen ønsker å begrense bruken av strekningsmålinger. I regjeringsplattformen fra Granavolden heter det at regjeringen vil «begrense bruken av streknings-ATK (automatisk trafikkontroll)»

– Jeg trodde ikke at det å begrense betydde å kutte ut noe som allerede er montert og en del av en sikkerhetsplan. Nå tolker de Granavolden-plattformen litt for bokstavelig og strekker strikken litt langt. I tillegg går det imot alt av faglige innspill, sier Rommetveit.

Han fortsetter:

– Det virker som om Frp bare skal vise muskler og ta et punkt de har fått med i Granavolden veldig bokstavelig. Et punkt som ikke har noen hensikt, men tvert imot er trafikkfarlig.

Regjeringen vil avgrense bruken

Torsdag ettermiddag fikk Rommetveit svar på det skriftlige spørsmålet han stilte samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp).

Han viser til den politiske Granavolden-plattformen hvor regjeringen har som mål at de ønsker å avgrense bruken av streknings-ATK.

– Streknings-ATK, både for tunnel/bro og for strekninger i dagen, bør avgrenses til der man har erfaring i ulykkesstatisikken på den aktuelle strekningen som tilsier bruk av tiltaket, eller at dette åpenbart er det eneste realistiske trafikksikringstiltaket, skriver Dale i sitt svar.

Han skriver videre at det er grunnen til at han har bedt Statens vegvesen sammen med politiet, om å gå gjennom kriteriene for bruk av streknings-ATK, og komme opp med forslag til reviderte kriterier. Statsråden har også bedt Datatilsynet om å involvere seg i prosessen, for å sikre at personvernet blir ivaretatt på en god måte. Det arbeidet har frist 1. november.

– Forventer at systemet snart blir satt i drift

Fram til kriteriene er gjennomgått og vurdert blir det full stopp med å etablere nye strekninger med streknings-ATK.

– Dette gjelder i utgangspunktet også for strekninger der arbeidet allerede er i gang, med mindre annet blir særskilt avklart med departementet. Statens vegvesen kan altså dersom de mener det er avgjørende for trafikksikkerheten ha dialog med departementet om dette for strekninger der arbeidet med streknings-ATK var i gang før departementet ga dette oppdraget, avklarer Dale.

Magne Rommetveit (Ap) synes det er bra at han fikk svar så raskt, etter to dager. Han synes det er gledelig at samferdselsministeren åpner for å åpne enkelte strekninger der arbeidet allerede er i gang, dersom Statens vegvesen mener det er nødvendig.

– Jeg tolker dette til at samferdselsministeren nå vil rette seg etter Statens vegvesen sine faglige vurderinger. Jeg tror han vil gjøre det i alle fall for undersjøiske tunneler. Det er ganske risikabelt for en statsråd å ikke lykke til fagfolk når det gjelder trafikksikkerhet, sier Rommetveit til ABC Nyheter.

Han viser til at de faglige anbefalingene har vært klare når det gjelder Bømlafjordtunnelen.

– Derfor har de allerede montert utstyret for gjennomsnittsmåling av fart i denne tunnelen. Jeg forventer at systemet i Bømlafjordtunnelen snart blir satt i drift.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:26 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 DN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft
Siste nytt
03:26VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56NorgeDN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29VerdenUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52NorgeMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft
Populært